TOKİ, Kaç-Ak Saray Davası’nda verdiği savunmada, bilgileri açıklamamasını ülke çıkarlarının zarar görebileceği ve haksız rekabete yol açabileceği ile açıkladı
Atatürk Orman Çiftliği’nde Tayyip Erdoğan’ın emriyle mahkeme kararlarına aykırı bir biçimde inşa edilen Kaç-Ak Saray’ın kalem kalem birim fiyatlarını ve maliyetlerini TOKİ’ye soran Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “ülke ekonomisi zarar görür” gerekçesiyle bilgi vermemişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi TOKİ’nin bilgi vermemesini yargıya taşırken, TOKİ davada da benzer bir gerekçe sundu.
15 Ocak’ta savunmasını veren TOKİ, Bilgi Edinme Kanunu’nda geçen “Bilgi edinme hakkının sınırları belirlenmiş ve açıklanması halinde kamunun zarar görebileceği bilgi ve belgeler ile kişilerin zarar görebileceği bilgi veya belgeler, kanun kapsamı dışında tutulmuştur” ifadesini gerekçe olarak sundu.
Kesin hesap ve hak edişlerin yapılmadığı yapım işlemlerinin devam ettiğini söyleyen TOKİ, haksız rekabet ve kazanca neden olacağı için maliyetleri açıklamadığını ileri sürdü.
‘Yaptıkları denetimden kaçmak’
TOKİ’nin savunmasını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘kamusal zarar’, ‘kişisel zarar’, ‘haksız rekabet’ gibi gerekçelerin istenilen bilgiler için dayanak oluşturamayacağını belirtti. Kamu ihale sürecineki tüm süreçlerin kamuya açık ve kanunlara dayanan bir biçimde yapıldığını hatırlatan Candan, “Birim maliyetin açıklanması için inşaatın bitmesine gerek yok. Verdikleri bilgiler gerçekçi değil, Bilgi Edinme Kanunu’nun özüne aykırı. Yaptıkları denetimden kaçmak. Bilginin açıklanması halinde kim zarar görecekmiş bilelim” dedi.
TOKİ’ye sorulan sorular arasında Kaç-Ak Saray’ın toplam inşaat maliyeti, kaba ve ince inşaat imalatları, çevresindeki 40 metre genişliğindeki yol maliyeti, işçilik maliyeti, peyzaj düzenlenmesinde ithal ağaçların maliyeti, çevre düzenleme ihalelerini işlerini alan şirketlerin bilgileri, temizlik, bahçe bakımı, aydınlatma ve işletme giderleri bulunuyordu.