HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Dünyadan Kobane Yorumları

Kobane’nin Kürt güçlerine geçmesiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye...

Kobane’nin Kürt güçlerine geçmesiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye’den açıklamalar yapıldı. Halk Savunma Güçleri (YPG) de resmi açıklama yayınladı.

ABD: Desteklemeye devam

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında konuya ilişkin bir soruya verdiği cevapta, gelişmenin olumlu olduğunu dile getirdi. Kobane'nin büyük bölümünün IŞİD karşıtı grupların eline geçtiğini ifade eden Psaki, IŞİD'in tamamen püskürtüldüğü şeklindeki haberleri doğrulamadı.
Bölgede IŞİD ile mücadele eden yerel güçleri desteklemeye devam edeceklerini ifade eden Psaki, “IŞİD karşıtı güçler şu anda bölgenin yaklaşık yüzde 70'ini kontrol ediyor. İlerleyen bir süreç var. Hepimizin bildiği gibi IŞİD Kobane'ye çok büyük kaynak ayırdı. Açıkça görülüyor ki başarılı olamadılar ve onları geri püskürttük” dedi.
Psaki'ye ABD'deki üst düzey askeri ve siyasi liderlerin “Kobane düşebilir” şeklindeki yorumları hatırlatılarak bu yöndeki görüşü soruldu. Psaki, bu yorumları IŞİD'e karşı mücadelenin sadece Kobane ile sınırlı olmamasına bağladı, “IŞİD karşıtı çabaların onların geri püskürtülmesi noktasında başarılı olması kesinlikle olumlu. Biz bu çabaları destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Psaki, “Müttefikiniz Türkiye'nin Kobane ile ilgili olarak IŞİD'e karşı işbirliğinden memnun musunuz” şeklindeki soru üzerine ise, “Bu yöndeki çabaların her birine katkıda bulundular. Devam eden işbirliğimiz konusunda kendimizi iyi hissediyoruz. Sadece bir alanda değil, IŞİD'in yok edilmesine yönelik tüm çabaları kapsayan işbirliğimizden kesinlikle memnunuz” diye konuştu.

CENTCOM: Kutluyoruz

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada da IŞİD karşıtı güçlerin hali hazırda Kobane'nin yaklaşık yüzde 90'ını kontrol ettiği ifade edildi.
Açıklamada, “ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı bu cesur savaşçıları kutluyor ve çabaları dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyor” ifadelerine yer verildi.

Pentagon: Savaş devam ediyor

Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren ise ''Savaş hala devam ediyor. Dost güçler bir ivme kazandı'' ifadelerini kullandı.
Albay Warren, "Oradaki savaşın kazanıldığını söylemeye hazır değilim. Savaş devam ediyor. Ama şimdilik, dost güçlerin hareket gücü kazandığına inanıyorum" dedi.

Barzani: Tüm Kürdistan’ın başarısı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Kobane’nin IŞİD’den alınması dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Bu başarı tüm Kürdistan halkının başarısıdır” dedi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi resmi sayfasından Barzani adına yayınlanan mesajda, “Bugün direnen Kobane’nin kurtarıldığı haberini almış bulunmaktayız. Bu haber, her Kürdistanlı ve özgürlük savunucusu mutlu etmiştir. Bu başarı tüm Kürdistan halkının başarısıdır. İnsanlığın terör vahşetine karşı başarısıdır” denildi.
“Kobane’de direniş gösteren savaşçıları ve onlara destek olan kahraman Peşmerge kardeşlerimin bu tutumunu değerli buluyor hepsinin ellerinden ve gözlerinden öpüyorum. Kürdistan Bölgesi 1500 kilometrelik sınırda halen IŞİD’le savaş halinde.
“Koalisyon güçlerinin sürekli desteğinden dolayı kendi adıma ve Kürdistan halkı adına teşekkür ediyorum. Peşmerge Güçleri’nin Kobane’ye geçmesi için yardımcı olan Türkiye’ye de teşekkür ediyorum.”

Erdoğan: Kuzey Suriye istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Kobane ve Suriye ile ilgili şunları söyledi:
“Bizim Suriye’ye yönelik politikamız bellidir. Bunun üzerinde asla oynama yapmayı düşünmüyoruz. Bizim hedefimiz rejimdir. Esed rejimi ile Suriye’de bu iş devam etmez. Oradaki muhalif güçler de bunu defaatle açıkladılar.”
“Biz yeni bir Irak olsun istemiyoruz. Nedir bu? Kuzey Irak... Şimdi de Kuzey Suriye doğsun! Bunu kabullenmemiz mümkün değil. Burada Türkiye olarak üzerimizdeki yükün ağır olduğunun bilincindeyim, biz buradaki duruşumuzu korumak zorundayız. Aksi takdirde Kuzey Irak’tan sonra burada da bir Kuzey Suriye... Bu oluşumlar gelecekte büyük sıkıntılara yol açacaktır.”

YPG: Özgürlük ruhu kazandı

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Genel Komutanlığı, IŞİD’e Kobane direnişinin zaferle sonuçlanmasının ardından yazılı açıklama yaptı.
“133 günden bu yana YPG/YPJ savaşçılarımız, dört parça Kürdistan’dan ve diğer ülkelerden gelen gönüllüler IŞİD’e karşı şiddetli bir savaş ve büyük bir direniş sergilemişlerdir. Kobane’de yürütülen savaş yalnızca YPG ile IŞİD’in savaşı değildi. Bu savaş insanlık ile vahşetin, özgürlük yolu ile zalimliğin arasında geçti. İnsanlığın ortak değerleri ile insanlık düşmanları arasında oldu. Burada kazanan doğruluk, özgürlük ruhu ile halkların ve insanlığın özgür iradesi olmuştur. Bu direnişte bize yardım eden ve bizimle birlikte savaşan herkese teşekkür ediyoruz. Bir kere daha bizlere yardımcı olan Peşmerge kardeşlerimize teşekkür ediyoruz.”

Irak: Diyala’dan atıldı

Irak ordusundan General Abdülamir el Zaidi de IŞİD'i Diyala bölgesinden tamamen çıkarıldığını açıklandı.
El Zaidi Irak güçlerinin bölgedeki tüm şehirlerin ve yerleşimlerin kontrolleri altına girdiğini de ekledi. Diyala'nın nüfus olan son bölgesindeki çatışmalar geçen cuma başlamıştı. Böylece IŞİD aynı gün içinde Kobane'den sonra önemli bir bölgeden daha çıkarılmış oldu. (AS)

1300'den fazla ölü

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'ne göre Peşmerge ve ABD hava saldırıları destekli YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalarda çoğu IŞİD'in verdiği kayıplar olmak üzere toplam 1300'den fazla kişi öldü.
IŞİD ile mücadele kapsamında düzenlenen ilk ABD hava saldırısı 8 Ağustos 2014'te gerçekleşmişti. Pentagon, mücadelenin bilançosunu açıkladı: Toplam 1689 hava saldırısı düzenlendi, 3 bin 200'den fazla IŞİD hedefi vuruldu.

Business News