HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Komünistlerin Selanik Mitingi: 'Ya halk düşmanı politikalar ya sosyalizm'

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Selanik'te bir miting düzenledi. Kötü hava koşullarına karşın Venizelos Heykeli'nde büyük bir...

Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Selanik'te bir miting düzenledi. Kötü hava koşullarına karşın Venizelos Heykeli'nde büyük bir kalabalığa seslenen KKE Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) hükümetinin 25 Ocak sonrasındaki politikalarını mercek altına alırken KKE'nin önerdiği alternatif politikaları anlattı.
KKE olarak üç temel talep etrafında mücadele yürüttüklerini vurgulayan Kuçubas, bu talepleri şu şekilde sıraladı: 
- Tüm memorandumların ve ona bağlı olarak çıkarılan yasaların iptali
- Hükümet ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki memorandumun uzatılmasına dönük anlaşmalara sıfır tolerans
- AB'den, sermayeden ve onun iktidarından kopuş 
SYRIZA'nın KKE'nin teklif ettiği, memorandumların ve ona bağlı yasaların iptaline dönük yasa teklifini meclis genel kuruluna getirmemekle kalmadığını, AB ile yeni anlaşmalar imzaladığını söyleyen Kuçubas, SYRIZA'nın seçimlerden önce memorandumların iptali bayrağını kimseye kaptırmadığını hatırlattı.
SYRIZA'nın yaptığı anlaşmaların memorandumların devamı anlamına geldiğini söyleyen KKE Genel Sekreteri, hükümetin "sıkı pazarlık" söyleminin içinin tamamen boş olduğunu ve kelime oyunlarından ibaret olduğunu sözlerine ekledi. 
Kuçubas, SYRIZA'nın yaptığı anlaşmayı da meclis gündeminden kaçırdığını ve meclise getirmediğinin altını çizdi. KKE'nin ilk günden bu yana meclise anlaşmanın gerçek içeriği konusunda bilgi verilmesi için mücadele ettiğini anlatan Kuçubas, SYRIZA milletvekillerinin tıpkı Yeni Demokrasi (ND) ya da PASOK milletvekilleri gibi AB ve tekellerin çıkarları için "her şeye evet" demeye başladığını söyledi. 
Gerçek değişimin yukarıdaki üç talep ekseninde gerçekleşebileceğinin altını çizen Kuçubas, bu gerçek değişimin müzakere ile değil ancak mücadele ile elde edilebileceğini belirtti. Kuçubas sözlerine şu şekilde son verdi: 
Herkesin yanıtlaması gereken soru tektir: 
- Belli halk düşmanı yasallıklar ve kurallar yoluyla işleyen kapitalist büyüme yolunu mu tutacağız? 
Yoksa:
- Üretimin, ekonominin, toplumun radikal biçimde değişik bir temelde örgütleneceği, merkezi planlamanın olduğu, tüm bunların merkezinde halkın güncel ihtiyaçlarının olacağı ve bu ihtiyaçların karşılanması için tüm şartların sağlanacağı başka bir büyüme yolunu, devrimin yolunu mu tutacağız? 
- NATO planları için yapılan askeri harcamaları tümden kesecek bir yola girecek miyiz? Kamu borcunun tek taraflı iptali yolunu tutacak mıyız? 
- Tekellere dönük devlet desteğini keseceğimiz bir yola girecek miyiz?

Business News