HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Baltimore ayaklanması: Irkçılık karşıtı öfke ABD’yi sarsıyor (FOTO-VİDEO HABER)

Baltimore’da toplumsal eşitsizlik, ırkçılık ve polis şiddeti, Freddie Gray adlı siyahi gencin gözaltında polis işkencesiyle katledilme...


Baltimore’da toplumsal eşitsizlik, ırkçılık ve polis şiddeti, Freddie Gray adlı siyahi gencin gözaltında polis işkencesiyle katledilmesinin ardından yeni bir ırkçılık karşıtı ayaklanmaya dönüştü. Kent savaş alanına döndü, 15 polis yaralandı, 27 kişi gözaltına alındı, olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


ABD’nin Maryland eyaletindeki Baltimore kentinde 25 yaşındaki siyahi genç Freddie Gray’in gözaltında polis işkencesi ile katledilmesinin ardından sokağa taşan öfke ve polisin bölge halkının tepkisine yeni saldırılarla karşılık vermesi eylemlerin dozunu ve şiddetini tırmandırdı.
Kent genelinde siyahilerin başlattığı yürüyüşlerin karşısına barikatlar kurarak dikilen polis, öfkenin hedefi oldu. Sokaklarda saatler süren çatışmalar yaşandı, en az 15 polis atılan taşlar sonucu yaralandı, 27 kişi gözaltına alındı, onlarca polis aracı ateşe verildi. Yaralı polislerden birinin hayati tehlikesinin olduğu açıklandı.
Valiliğin çözümü olağanüstü hal oldu
Siyahilere yönelik artan baskıda ve Gray’in ölümünde sorumluluğu bulunan Maryland Valisi Larry Hogan ise direnişi sonlandırabilmek için çözümü olağanüstü hal ilan etmekte buldu. Bölgeye 5 bin yedek kuvvet ve ulusal muhafızlar çağrıldı.
Baltimore’da ne oldu?
Ağustos 2014’te Ferguson’da Michael Brown’un polis tarafından katledilmesinden sonra bölgede siyahiler ayağa kalkmış, ırkçılık karşıtı eylemler ülke geneline yayılmış ve ABD’nin uzun zamandır görmediği bir ayaklanmaya dönüşmüştü. Eylemler, sonbahar ve kış aylarında da sürmüştü.
Siyahi ayaklanması sıcaklığını korurken bu defa da Baltimore’da Freddie Gray adlı siyahi genç polis tarafından gözaltına alınmış, gözaltında gördüğü işkence sonucunda bir hafta hastanede kalmış, ancak belkemiğinde meydana gelen yaralanmalar sonucunda 19 Nisan’da yaşamını yitirmişti.
ABD’de ırkçılık karşıtı mücadelenin önemli isimlerinden Papaz Jesse Jackson, Gray’in cenaze töreninde “Gray’in ölümü toplumsal eşitsizliğin, siyahilerin ikinci sınıf görülmesinin, ırkçılığın ve polis şiddetinin bir sonucudur” sözleri büyün yankı uyandırmış, yerel siyahi örgütlenmelerinden cenaze sonrasında peş peşe eylem çağrıları gelmişti.
Baltimore isyanında 5 sebep
Amerikan Yurttaş Hakları Birliği de Baltimore’daki isyanın sebeplerine ilişkin hazırladığı raporda 5 çarpıcı tespitte bulundu:

  1. 2010-2014 arasında sadece Baltimore’da 31, Maryland eyaletinde 109 kişi polis tarafından katledildi.
  2. Nüfusunun üçte biri siyah olan Maryland’de katledilenlerin yüzde 69’u siyahiydi.
  3. Katil polisler, 109 infaz olayının sadece 2’sinde yargılandı.
  4. Maryland’de 140’ı aşkın kolluk kuvveti birimi olmasına rağmen bunların sivillerin ölümüyle sonuçlanan olaylara hangi koşullarda ve sıklıkta dahil olduğuna dair resmi bir araştırma yok.
  5. Yaşamını yitirenlerden 41’i fiziksel ya da zihinsel sağlık sorunu, sakatlık ya da madde kullanımı belirtisi gösterdi.SENDİKA.ORG

Business News