HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

HDP’ye yönelik bombalı saldırılar her yerde protesto edildi

Adana ve Mersin’de HDP il binalarına gerçekleştirilen saldırıları pek çok kentte protesto edildi. Bütün illerde yapılan açıklamalarda sa...

Adana ve Mersin’de HDP il binalarına gerçekleştirilen saldırıları pek çok kentte protesto edildi. Bütün illerde yapılan açıklamalarda saldırıların arkasında yatan sebep HDP’nin barajı aşma korkusu olduğu vurgulanırken; saldırıların siyasi sorumlusu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer hükümet yetkilileri olarak gösterildi. Eylemlerde ayrıca saldırılara ve baskılara karşı “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganı öne çıktı
hdp-adana-mersin-bombalı-saldırı-protesto (4)
Mersin
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bugün Mersin ve Adana’da HDP Binalarına yapılan bombalı saldırıları kınamak için HDP İl Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.  “Barışa ve Kardeşliği Yönelik Saldırıları Lanetliyoruz” pankartıyla tepkilerini dile getiren emek ve demokrasi güçleri üyeleri, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganları attı.
Mersin Emek ve Demokrasi adına basın açıklamasını platformun dönem sözcüsü Yusuf Kaya okudu. Gerçekleştirilen saldırılarla aslında bombalanmak istenenin halklarının birliği ve beraberliğinin olduğunu vurgulayan Kaya: “Milli iradeden dem vuranlar, dünyanın hiçbir yerinde olmayan yüzde 10 seçim barajları ile halkın temsiliyetinin Meclis’e yansımaması için elinden geleni yaparken, halkların bütün barajları yıktıklarını gördükçe bu tür provokasyonları devreye sokmaktadırlar. Bugün, barışı ve kardeşliği savunmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. HDP’ye yapılan saldırıları kınıyor, faillerin derhal yakalanarak yargıya teslim edilmelerini istiyoruz.” sözlerini kullandı.
hdp-adana-mersin-bombalı-saldırı-protesto (3)
Ankara
HDP Ankara İl Örgütü’nün çağrısı ile Güvenpark’ta bir araya gelen yüzlerce Ankaralı burada, Adana ve Mersin HDP il binalarına gerçekleştirilen saldırıları protesto etti. HDP Ankara İl Örgütü’nün “Korkunun ecele faydası yok. Yıkılacaksınız!” yazılı bir pankart açtığı ve çok sayıda siyasi parti il demokratik kitle örgütünün destek verdiği eylemde sık sık “Seni başkan yaptırmayacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Eyleme ayrıca HDP milletvekili adayları da destek verdi.
Eylemde HDP Ankara İl Örgütü adına basın açıklamasını gerçekleştiren HDP Ankara İl Eş Başkanı Lokman Ergün, 7 Haziran seçimleri yaklaştıkça HDP’ye yönelik saldırıların da arttığını, şuana kadar 62 noktada HDP’ye yönelik gerçekleşen saldırıların hangi noktaya geldiğinin açıkça ortada olduğunu ayrıca saldırıların siyasi sorumluluğunun başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer hükümet sorumlularının üzerinde olduğunu söyledi.
Basın açıklamasının ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Adayı Mithat Sancar, Mardin’de, Hakkari’de, Şırnak’ta, Diyarbakır’da ve HDP’nin güçlü olduğunu bütün illerde hiçbir partinin çalışmalarına en ufak bir engel yapılmadığını, Bu tarz saldırıların yaşanacağını beklediklerini ancak HDP’lilerin bu provokasyonlarla kışkırtılamayacağını belirtti. Sancar ayrıca saldırıların arkasında HDP’nin barajı aşacağı ve AKP saltanatının yıkılacağı korkusunun olduğunu vurguladı.
Sancar’ın konuşmasının ardından bir süre yapılan oturma eyleminin ardından açıklama sonlandırıldı.
hdp-adana-mersin-bombalı-saldırı-protesto (2)hdp-adana-mersin-bombalı-saldırı-protesto (1)
İstanbul 
Aralarında HDP İstanbul İl Örgütü, HDK İstanbul Meclisi, KESK, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Partizan gibi birçok siyasi parti ve platformun bulunduğu İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile Taksim Tünel Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi HDP’ye dönük bombalı saldırılara tepki gösterdi. “Saldırılardan yılmayacağız seni başkan yaptırmayacağız” pankartını açan kitle, ellerinde taşıdıkları HDP bayrakları, Öcalan posterleri ile “Hak hukuk adalet HDP’yle gelecek”, “Katil AKP hesap verecek”, “HDP’ye uzanan eller kırılsın” sloganlarıyla Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Önlerini Barış Annelerinin çektiği kitleye HDP İstanbul milletvekili adayları, HDP İstanbul İl eş başkanları Cesim Soylu ve Ayşe Erdem, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da eşlik etti.
İstiklal Caddesi’ni dolduran kitle öfkesini sloganlarla ve alkışlarla dile getirirken, DEM-GENÇ pankartı arkasında yürüyüşe katıldı. Galatasaray Lisesi önünde sonlanan yürüyüşün ardında ilk açıklamayı HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cesim Soylu yaptı. Partisinin Adana ve Mersin il binalarına yapılan saldırıların sorumlusunun AKP hükümeti ve her konuşmasında HDP’yi hedef gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirten Soylu, “Seçim yaklaştıkça saldırılar artıyor. Saldırıları lanetliyoruz. Saldırıların kimler tarafından tertip edildiğini biliyoruz. Saldırıların sorumlusu hükümettir. Cumhurbaşkanı’nın kullandığı nefret dili saldırılara zemin hazırlamıştır. Ama biz hiçbir provokasyona gelmeyecek seçim sürecini zaferle taçlandıracağız” dedi. Açıklamada Birleşik Haziran Hareketi adına söz alarak saldırıyı lanetleyen ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise, saldırıların sorumlusunun Başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğunu söyledi ve “Bu saldırılar yok olmanın yenilginin işaretidir. Demokrasi güçleri bu saldırılara asla teslim olmayacak” dedi. KESK İstanbul Şubeler Platformu adına Hüseyin Taskın ve TTB adına söz alan Sedat Mengüç de saldırıları lanetledi. İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını yapan Özge Akman, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Davutoğlu’nun ve diğer hükümet sözcülerinin HDP’yi açıkça hedef gösteren söylem ve provokatif tutumlarının saldırının sorumlusu olduğunu ve demokratik seçim süreci önündeki en büyük engel olduklarını söyledi. HDP’ye yapılan saldırıları nefretle kınayan Akman, sorumluların derhal bulunması çağrısında bulundu. Akman tüm demokratik kitle örgütleri ve diğer siyasi partilere de karanlık ve kirli bu saldırılar karşısında açıkça tutum alma çağrısında bulundu.
Açıklamanın ardından DEM-GENÇ üyesi gençler “Önderliğe tecrit sürece ihanettir” HDP İstanbul İl Örgütü’ne doğru yürüdü. Yürüyüş il binası önünde sloganlar ve alkışlarla son buldu.
ist-190515-hdp-saldiri-taksim-yuruyus13ist-190515-hdp-saldiri-taksim-yuruyus10ist-190515-hdp-saldiri-taksim-yuruyus4
Diyarbakır
HDP’ye yönelik AKP’nin hedef göstermesiyle başlayan ve bombalı sabotajlara dönüşen saldırılara karşı sokağa dökülen Kürtler, “Asıl bombayı biz 7 Haziran’da patlatacağız” uyarısında bulundu. Bölgenin dört bir tarafında yapılan eylemlerde saldırılar lanetlendi.
HDP Adana ve Mersin il binalarına gerçekleştirilen bombalı saldırı, on binlerce yurttaşın katılımıyla gerçekleşen yürüyüşle Diyarbakır’da da protesto edildi. HDP, DBP Diyarbakır il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra kentin HDP milletvekili adaylarının da katılımıyla HDP Diyarbakır il binası önünde toplanan on binler, atılan “HDP’ye uzanan eller kırılsın”, “Direne direne kazanırız” sloganlarıyla Koşuyolu Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Üzerinde “Asıl bomba 7 Haziran’da” ve “Li HDP’ê xwedî derkeve” yazılı pankartların açıldığı yürüyüşte, yaşanan saldırılar aralıksız çalınan ıslık ve alkışlarla protesto edilirken, yoldan geçen araç sürücüleri de çaldıkları korna ile yürüyüşçülere destek verdi.
Koşuyolu Parkı’nda sona eren yürüyüşte ilk olarak söz HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ömer Önen, partilerine dönük Türkiye halklarınca verilen desteğin artmasıyla provakatif saldırılarında baş göstermeye başladığını belirterek, “Hiçbir şekilde provokasyonlara gelmeyeceğiz ve sabırlı duracağız. Sabrımız 7 Haziran seçimlerinde sandıklarda taşacak” dedi. Halkların başarı elde edebileceği atmosferin oluştuğu zamanlarda ‘karanlık güç’lerin saldırıya geçtiğini belirten DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek ise, “Saldırılar karşısında halkların nasıl bir cevap verdiğini görmek istiyorlarsa dönsünler geçmişte yaşananlara baksınlar” şeklinde konuştu.
Türkiye halklarının HDP’yi umut olarak görmeye başlamasından sonra partilerine dönük saldırıların arttığını söyleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Adayı Nursel Aydoğan, “Partimizin yükselişini engellemek isteyen karanlık güçler Adana ve Mersin’de alçakça ve korkakça bir saldırı düzenlemiştir. Eğer halkımız yaşanan bu saldırılara karşı sağduyulu davranıyorsa, HDP’nin 7 Haziran’da kazanacağına olan inançlarındandır” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP’li yöneticilerin uzun zamandır partilerine dönük sözlü saldırılarda bulunduğunu belirten Aydoğan, “Partimizi karalamak için durmadan sözlü saldırı gerçekleştirenler eğer yaşanan bu saldırıların arkasında değillerse, bugüne kadar yaşanan 60 saldırının failini ortaya çıkarıp yargılasın o zaman. Ama buna umudumuz yok. Çünkü saldırıların arkasında bunlar var” dedi. Hiçbir saldırının partilerine dönük desteğin önüne geçemeyeceğini söyleyen Aydoğan, “Bombalı saldırılarla bizleri mücadelemizden alıkoyamayacaksınız. Asıl bombayı 7 Haziran’da Türkiye halklarıyla beraber biz patlatacağız” dedi.
18-05-15-dyb-hdp-saldiri-protesto118-05-15-dyb-hdp-saldiri-protesto7
Dersim
HDP Dersim İl Örgütü, HDP Adana ve Mersin il Örgütlerine yapılan eş zamanlı bombalı saldırıya ilişkin Özgürlük Meydanı’nda bulunan Yer Üstü Çarşısı’nda basın açıklaması yaparak saldırıyı kınadı. Açıklamaya HDP Dersim milletvekili adayları Alican Önlü ve Edibe Şahin, Dersim Belediye Eşbaşkanları, DEM-GENÇ, EMEP, Partizan, DHF, STK temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan HDP Dersim İlçe Eşbaşkanı Perihan Hoşoğlu, Diyadin provokasyonunu hatırlatarak, bütün saldırıların organizeli olduğunu dile getirdi. HDP Dersim il Örgütü olarak yapılan eş zamanlı bombalı saldırıları nefretle kınadıklarını belirten Hoşoğlu, “Bu alçakça saldırıları nefretle kınıyor, yaralanan dostlarımıza acil şifalar diliyor, ülke genelinde bu tür saldırılara maruz kalan tüm örgütlerimize, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi. HDP Dersim Milletvekili Adayı Edibe Şahin ise, seçim süreçlerinin halkların demokratik taleplerini ortaya koyma süreci olduğunu belirterek; “Bizler bugün eşit, adalet, özgürlük arayanlar olarak bugün burada bir aradayız. Bundan dolayı yapılan provokasyonlara gelmeyeceğiz. Buradan söz veriyoruz. Buradan büyüyerek bütün barajları aşacağız” diye konuştu.
HDP Dersim milletvekili adayı Alican Önlü ise, “Bu saldırıların alt zeminlerini Erdoğan ve AKP güçlendiriyor. Erdoğan ve organizasyonunda olan AKP hükümeti savaş çıkarma ısrarlarını sürdürüyor. Bu pervasızlık cumhuriyet tarihinden bu yana vardır” ifadelerini kullandı. Eylem, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşiste karşı omuz omuza” sloganları ile son buldu.
Dargeçit
Mardin Dargeçit ( Kerboran ) ilçesinde, HDP seçim bürosu önünde yapılan açıklamaya çok sayıda yurttaşın yanı sıra Dargeçit Belediye Eşbaşkanı Zeynep Sipçik, DBP-HDP ilçe yöneticileri ve KJA üyeleri katıldı. Grup adına açıklama yapan DBP ilçe Eşbaşkanı Hatice Gevcan, 7 Haziran 2015 seçimleri öncesi HDP’nin yükselişinden korkan AKP’nin korkutma ve yıldırma politikalarına hız verdiğini aktardı. Eylem, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı ile son buldu.
Kızıltepe
DBP, HDP Kızıltepe ilçe örgütü, Barış Anneleri, MEYADER, KESK, Kızıltepe Beledeiyesi Eşbaşkanlarının bulunduğu binlerce kişi, Kızıltepe Özgürlük Meydanı’nda bulunan seçim bürosu önünde bir araya gelerek, yürüyüş düzenledi. Meydan alanında yapılan yürüyüşte, “Baskılar bizi yıldırımaz” sloganı atıldı. Kitle adına açıklama yapan HDP Kızıltepe ilçe Eşbaşkanı Lokman Yaşar, “Saldırı sonrasında 6 yöneticimiz yaralanmıştır. Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor” ifadelerini kullandı. Demokratik mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini kaydeden Yaşar, “Yeni yaşam ve büyük insanlık çağrılarımız, Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor ve devam edecektir” dedi.
Açıklama yapılan beş dakikalık oturma eylemiyle son buldu.
18-05-15-mrd-kiziltepe-hdp-saldiri-kinama-aciklama418-05-15-mrd-kiziltepe-hdp-saldiri-kinama-aciklama7
Mardin 
HDP ve DBP Mardin İl örgütleri ise HDP Mardin merkezi seçim bürosu önünde açıklama yaptı. HDP Mardin milletvekili adayları, DBP’li belediye eşbaşkanları, KJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, MEYA-DER, İHD, Mezopotamya Hukukçular Derneği ile çok sayıda yurttaşın katıldığı eylemde “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. “Saldırdınız, kurşunlandınız, yaktınız; şimdi de bombaladınız. Elinizden geleni ardınıza koymayınız, bizler meclise gireceğiz” yazılı pankartın açıldığı eylemde, saldırıdan sonra olay yerinde çekilen fotoğraflar da taşındı. Eylemde açıklama yapan HDP Artuklu İlçe Eşbaşkanı Remziye Günel, HDP’nin hızlı çıkışını hazmedemeyen AKP ve onun zihniyetindeki güçlerin partilerine ve savunduğu değerlere tüm güçleriyle saldırmaya başladıklarını belirtti. Siyasi iktidar destekli karanlık güçlerin devreye konulduğunu dile getiren Günel, “Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP hükümeti mensuplarına aittir. Hakların umudu olan HDP’ye yapılan saldırılara karşı halklarımız en güzel cevabı 7 Haziran günü verecektir” dedi. Açıklama, oturma eylemi ile son buldu.
mrd-18-05-15-hdp-patlama-protesto-aciklama1
Silvan
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde de HDP ve DBP ilçe örgütleri öncülüğünde Silvan Belediyesi önünde yapılan basın açıklamaya Silvan Belediyesi eşbaşkanları, DBP ve HDP’li yöneticiler ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde, HDP’ye yönelik şimdiye kadar 60’tan fazla saldırı olduğunu hatırlatan DBP Silvan ilçe yöneticisi Mahmut Gezer “İktidar partisinin ve onun Cumhurbaşkanı, HDP’nin Türkiye toplumunda büyüdüğünü, barış, eşitlik, adalet söyleminin taban bulduğunu gördükçe daha fazla saldırdı ve saldırıyor” dedi. Gezer, tüm saldırılara rağmen bildikleri yolda kararlıca yürüyeceklerini aktardı.
dyb-18-5-15-silvan-hdp-saldirilar-protesto1
Şırnak
Şırnak’ta aralarında HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, HDP Şırnak Milletvekili Adayı Aycan İrmez, HDP ve DBP Şırnak il yöneticileri, kentte bulunan kurum temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi, HDP Şırnak İl Örgütü binası önünden Azadi Meydanı’na yürüdü. “Bizler HDP Bizler Meclise”
“HDP’ye uzanan eller kırılsın”, “Bijî serok Apo” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından saygı duruşunda bulunulurken, ardından açıklama yapan DBP Şırnak İl Eşbaşkanı Salih Gülenç, “Bu durum bizler açısından yabancısı olduğumuz bir durum değil. Bizler açısından failler bellidir. Bütün bu saldırılar meydanlardan partimizi hedef gösteren Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yönlendirilmesiyle gerçekleştirilmektedir” dedi. Bu çırpınışların AKP’nin son çırpınışları olduğunu aktaran Gülenç, barajları yıkarak meclise gideceklerini ifade etti.
srnk-18-05-2015-sirnak-HDP-saldirilari-yuruyus-basin-caiklamasi-protesto3srnk-18-05-2015-sirnak-HDP-saldirilari-yuruyus-basin-caiklamasi-protesto5
Batman
Batman Demokrasi Platformu öncülüğünde yapılan basın açıklaması ve yürüyüş ile saldırı kınandı. Yılmaz Güney Sineması önünde platform öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üye ve yöneticileri, açıklama yaptı. HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, HDP Batman milletvekili adayları, belediye eş başkanları ile yüzlerce yurttaşın katıldığı eylemde, “Bizler HDP bizler meclise” sloganı atıldı. Eylemde konuşan Petrol İş Batman Şubesi Başkanı Mustafa Mesut Tekik, yapılan saldırının eşit, ortak, gönüllü ve birlik projesine yapıldığını belirterek, Türkiye halkları neslinde çok büyük ve teveccüh gören HDP’nin engellenmesinin amaçlandığını dile getirdi. Eylemde açıklamayı yapan SES Batman Şube Eşbaşkanı Mustafa Yurtsever ise hükümete seslenerek, “Yapılmış olan ve yapılması muhtemel olan ve failleri bulunmayan her saldırının sorumluluğu sizin üzerinizdedir ve bu anlamda sorumluluktan kaçamazsınız” dedi.
Son olarak konuşan HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da, “Adana ve Mersin’de saldırılar halkların özgürlüğe olan açlığını ve eşitliğe olan susuzluğunu hesaba katmadılar. Batman bu saldırılara en iyi cevabı 7 Haziran seçimlerinde verecektir” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Ardından Yılmaz Güney Sineması’nın önünde HDP merkezi seçim lokaline kadar yürüyüş gerçekleştirildi.
btm-18-05-15-hdp-saldiri-kinama4
Urfa
HDP ve DBP Urfa İl Örgütleri, Adana ve Mersin’de HDP binalarına yönelik düzenlenen bombalı saldırıları Topçu Meydanı’nda yaptıkları açıklama ile protesto etti. Açıklamaya çok sayıda yurttaşın yanı sıra HDP Urfa Milletvekili adayları Osman Baydemir, İbrahim Ayhan, Hedlê Oğur, Yasin Batan ile Ziya Çalışkan, DBP, HDP, HRÜ-DEMYOM, KESK ve İHD yöneticileri de katıldı. Sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “HDP meclise bizler meclise” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Sevda Çelik Özbingöl son dönemlerde artan saldırılara dikkat çekerek, “Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve AKP hükümetidir. Her seferinde partimizi hedef gösteren Erdoğan ve AKP bunun meyvelerini Adana ve Mersin’de almıştır. Biz asla bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz ve provokasyonlara da gelmeyeceğiz” dedi.
“HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşması engellenemeyecektir”
HDP Urfa Milletvekili Adayı Osman Baydemir ise HDP’nin yükselişi hazmedemeyen karanlık güçlerin korku ile HDP’ye saldırmaya başladıklarını ifade ederek, bu saldırıların kimlerin yaptığını herkesin çok iyi bildiğini söyledi. Partilerinin hiç bir zaman şiddetten yana olmadığını vurgulayan Baydemir, “Şu bilinsin ki hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engellemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam edecektir. Yapılan bu faşist saldırıları da nefretle kınıyorum” diye konuştu.
Baydemir’den sonra kısa bir konuşma yapan HDP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Ayhan ise yapılan bu saldırıların arkasında AKP’nin olduğunu söyleyerek, hiçbir gücün HDP’nin bu yolundan alıkoyamayacağını belirtti.
urf-18-05-15-hdp-protesto1
Suruç
Urfa’nın Suruç ilçesinde bir araya gelen yüzlerce kişi yaptıkları basın açıklamasıyla HDP’ye yönelik saldırıları lanetledi. HDP’nin ilçede ki merkez seçim bürosunun önünde bir araya gelen, aralarında HDP, DBP İlçe yöneticileri, HDP Urfa Milletvekili Adayı Ayşe Doğan, Belediye Eşbaşkanları Orhan Şansal, Zuhal Ekmez ile çok sayıda yurttaşın da bulunduğu kalabalık kitle, HDP’ye yönelik saldırıları protesto etti.
HDP ilçe Eşbaşkanı Suphi Koçyiğit tarafından yapılan açıklamada, 7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte HDP’ye yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti. Koçyiğit açıklamasında “Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor” dedi. Suruçta da saldırının sorumlusunun AKP iktidarı olduğu belirtildi.
Hilvan
Hilvan HDP İlçe binası önünde yapılan açıklamaya HDP Milletvekili Adayı Gülcan Avcı, HDP ve DBP İlçe yöneticileri ile yurttaşlar katıldı. Kitle adına açıklamayı DBP ilçe yöneticisi Serhat Kıytak, şu ana kadar HDP’ye yönelik 60’tan fazla saldırının gerçekleştiğini belirtti. Kıytak, bu saldırıların tek sorumlarının her fırsatta HDP’yi hedef gösteren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve AKP’li yetkililer olduğunu ifade etti. Kıytak “Bu böyle biline ki HDP barajı da , AKP’yi de yıkacaktır. Hilvan’dan açıkça ilan ediyoruz ki bu saldırılar bizleri yıldırmayacaktır. Tüm saldırılara, baskı ve engellemelere rağmen seçim çalışmalarımıza en güçlü şekilde devam edeceğiz” cümleleriyle açıklamasını sonlandırdı.
Maraş 
Maraş’ın Elbistan ilçesinde; HDP’ye yönelik saldırılar kınandı. HDP Elbistan ilçe binası önünde yapılan protestoya HDP, DBP İlçe yöneticileri, HDP Maraş Milletvekili adayları  ve yurttaşlar katıldı. “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla başlayan açıklamayı HDP Elbistan İlçe Eşbaşkanı Kifayet Ceylan yaptı. Adana, Mersin olmak üzere bir çok yerde HDP’ye yönelik saldırıları “HDP’nin yükselişine tahammülsüzlük” olarak niteleyen Ceylan, “Bu baskılar hiçbir zaman partimizi geriletemez, bizim mücadelemiz devam edecektir. Biz barışı istiyoruz ve barış yolunda ilerlemeye de devam edeceğiz” dedi.
mrs-18-05-15-Elbistan-ssaldiri-kinama-basin-aciklamaİzmir 
Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) çağrısı ile bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, Mayıs ayında yaşamını yitirenleri anmak ve HDP’ye yönelik Adana ve Mersin’de gerçekleşen bombalı saldırıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. HDP il binası önünde düzenlenen açıklamaya, çok sayıda kişinin yanı sıra HDP milletvekili adayları Pınar Aydınlar, İbrahim Akın ve Müslüm Doğan da katıldı. “Mayıs ayı şehitleri ölümsüzdür, şehid namırın” yazılı pankartın taşındığı açıklamada, sık sık “Şehit namırın”, “Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz” sloganları atıldı.
‘Saldırıların sorumlusu AKP hükümetidir’
Saygı duruşunda bulunulması ardından açıklama yapan Partizan Dergisi’nden Yelda Öztürk, Gezi Direnişi’nin ve Soma Katliamı’nın yıldönümünde Mayıs ayı şehitlerinin ruhu ile mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Öztürk, “Başta 18 Mayıs şehitleri olmak üzere devrim mücadelesinin en önünde yürüyenlerin bize öğrettiklerini inatla, sabırla ve kararlılıkla yoksul emekçi halkımızla buluşturuyoruz. Mayıs şehitleri ölümsüzdür. İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve dörtler nerede bir mücadele direniş varsa orada yaşıyor” dedi. HDP’ye yönelik Mersin ve Adana’da gerçekleşen bombalı saldırılara da değinen Öztürk, “Bu yapılan saldırı HDP’ye olan tahammülsüzlüğün bir örneğidir. Saldırıların sorumlusu AKP hükümetidir. Saldırıları kınıyoruz. Faşist baskılar bizi yıldıramayacaktır” diye kaydetti.
‘Saldırılar ve baskılar bizleri yıldıramayacak’
Açıklamanın ardından konuşan HDP İzmir Milletvekili Adayı Pınar Aydınlar ise HDP’nin bugün tüm devrim şehitlerinin mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, “İbrahimlerin, Mahirlerin, Denizlerin, Haki Karerlerin ve dörtlerin ardıllarıyız. Gerçekleşen saldırılar ve baskılar bizi yıldıramayacak. Bunu bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz” dedi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.
Mardin
HDP’nin Mersin ve Adana il binalarına dönük gerçekleştirilen bombalı saldırı Mardin’in Nusaybin ilçesinde de gerçekleştirilen basın açıklaması ile protesto edildi. Newroz Mahallesi’nde bulunan HDP’nin seçim bürosu önünde gelen çok sayıda yurttaş, üzerinde “Döktüğünüz kanda boğulacaksınız”, “Bombalarınıza inat bizler meclise” yazılı dövizler açarken kitle adına açıklamayı HDP ilçe Eşbaşkanı Ferhat Kurt yaptı. 7 Haziran seçimlerinin yaklaşmasıyla HDP’ye yönelik saldırıların arttığını söyleyen Kurt, “Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor” dedi.
mrd-18-05-15-hdp-patlama-protesto-aciklama8
Kaynak: DİHA, Sendika.Org, Evrensel, Medya

Business News