Yunanistan’daki Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik 2014 yılı içerinde vuku bulan nefret temelli saldırılar, 16 Kasım 2015’teki Uluslararası Hoşgörü Günü’nde açıklanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 2014 Nefret Suçları Raporu’na girdi. AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nce (ODIHR) yayımlanan raporda Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Nisan 2015’te rapor ettiği saldırılara yer veriliyor.

AGİT 2014 Nefret Suçları Raporu, 43 katılımcı Devlet’in sunduğu resmi bilgilerin yanı sıra toplam 46 ülkedeki nefret suçları ve olaylarına ilişkin 122 sivil toplum kuruluşundan gelen verileri içeriyor. Rapordaki nefret suçlarının türleri; ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, Roma ve Sintilere karşı önyargı, Anti-Semitizm, Müslümanlara karşı önyargı, Hristiyan ve diğer din mensuplarına karşı önyargı, diğer gruplara karşı önyargı, lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel insanlara karşı önyargı ile özürlü insanlar ve diğer gruplara karşı önyargı olmak üzere toplam sekiz başlık altında tasnif edilmektedir. AGİT katılımcı Devleti olarak Yunanistan’ın nefret suçlarına ilişkin bilgileri düzenli olarak sunduğunun belirtildiği raporda, Yunan Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanlığı, Yunan Başşavcılık Makamı ve Yunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün nefret suçlarına dair veri topladığı not ediliyor. Raporda, Yunanistan tarafından sunulan bilgiye göre Yunan polisinin 2014 yılında toplam 71 nefret suçunu kayda geçirdiği, değinilen nefret suçlarından 29 tanesinin kovuşturmaya uğradığı, bunun sonucunda da 5 mahkumiyet kararının çıktığı kaydediliyor.

ABTTF 2014 yılında Batı Trakya’da yaşanan nefret saldırılarını AGİT’e rapor etti


ABTTF, 2014 yılında Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup kişi ve kuruluşlara, Batı Trakya’daki Müslüman mezarlıkları ve camilere yapılan nefret temelli saldırıları AGİT’e rapor etmişti. AGİT raporunda, 13 Nisan 2014’te Dedeağaç’taki bir mescidin giriş kapısına kesik domuz başı bırakılmak suretiyle yapılan çirkin saldırı ile 23 Şubat 2014’te Rodos’taki Müslüman mezarlığına Kur’an-ı Kerim’in sayfalarının yırtılarak Altın Şafak broşürleri ile birlikte atılmasına atıfta bulunuluyor.
Daha yeni Daha eski