TARAFTAR GRUPLARI ALSANCAK STADYUMU İÇİN AYAKTA!


GENÇLİK ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından depreme dayanıksız olduğu söylenerek geçen yıl Ağustos ayında futbol karşılaşmalarına kapatılan ve 2015 Temmuz'unda başlatılan yıkım çalışması sonucu yaklaşık 3 ayda zemini hariç tamamen yıkılan Alsancak Stadı, artık kelimenin tam anlamıyla kaderine terk edildi.

105 yıllık tarihiyle İzmir’in en önemli futbol simgelerinden biri olan Alsancak stadyumdan geriye, arada sırada göstermelik olarak bakımı yapılan zemini dışında hiçbir şey kalmazken, etrafı bariyerlerle çevrilen arazide inşa edileceği söylenen yeni stada ilişkin bugüne kadar herhangi bir somut adım atılmadı.


İktidar partisinin ve özellikle de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, 1 Kasım seçimleri öncesi buldukları her fırsatta dillendirip durdukları 12 bin seyirci kapasiteli olarak planlandığı söylenen yeni statla ilgili olarak gelinen noktada, iktidarın sorumluluğu hiç beklenmedik bir biçimde ve daha önceki söylemlerine tamamen ters olarak büyükşehir belediyesine yıkmaya çalışması, çeşitli liglerde mücadele eden İzmir kulüplerinin maçlarını çevre illerdeki statlarda oynamak zorunda kalmalarına yol açtı.

İzmir kulüplerinin ve bu kulüplerin taraftarlarının çok olumsuz bir biçimde etkilendikleri mevcut belirsizlik nedeniyle, İzmir’deki futbol kamuoyu, kulüpler ve birçok taraftar grubu, kimi zaman ortaklaşa bir biçimde, kimi zamansa bağımsız olarak bir tavır geliştirme sürecine girdiler.


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Aralık ayı sonuna kadar açıkladığı 40’ı aşkın ihale arasında Alsancak stadının kesinlikle olmamasının artık büyük ölçüde belirlediği bu süreçte, şu anda Altay kulübünün kendi stadyumu olan Alsancak stadının bu özelliği nedeniyle özellikle Altay kulübü taraftarlarının tavır alma noktasında öne çıkarak inisiyatif geliştirdikleri gözlemleniyor.

Bu anlamda elimize ulaşan ve Altay taraftarlarının önemli bir bölümünü örgütleyen KIZIL KABUS taraftar grubunun, statla ilgili olarak yaptığı tespitler ve sorduğu sorular bir hayli dikkat çekici ve önemli.

Söz konusu metni, bir duruş ve tavır geliştirme noktasında biz de önemli bulduğumuz için okurların ilgisine sunuyoruz:


CAMİAMIZA, KULÜBÜMÜZE VE BAŞKANIMIZA SORUYORUZ

1) ALSANCAK STADI NE OLDU?
2) GECEN HAFTA ANKARA' DA HÜKÜMET YETKİLİLERİ VE BİNALİ YILDIRIM İLE YAPILAN GÖRÜŞMELERİN SONUÇLARI NELERDİR, NELER KONUŞULDU NE KARAR ALINDI?
3) KONUŞULANLAR VE ANLAŞMALAR BİR PROTOKOLE BAĞLANDI MI?
4) ALSANCAK STADININ TEKRAR İNŞASI İÇİN PROJESİ VAR MIDIR?
5)ALTAY'IMIZIN UĞRADIĞI MADDİ VE MANEVİ ZARARLAR NE ZAMAN TAZMİN EDİLECEKTİR?
6) ALSANCAK STADI HAKKINDA KULÜBÜMÜZ VE CAMİAMIZ NEDEN BU KADAR SESSİZDİR?
7) DEVAM EDEN DAVALARIN SONUÇLARI NELERDİR?
8) YÖNETİM KURULUMUZUN,  CAMİAMIZI BİLGİLENDİRMEK İÇİN YAKIN BİR TARİHTE ORGANİZE ETMİŞ OLDUĞU MALİ TOPLANTIDA, ANKARA GÖRÜŞMELERİ VE STAD KONUSUNUN BÜTÜN AYRINTILARIYLA TARAFTARLARIMIZA VE CAMİAMIZA AKTARILMASINI TEMENNİ EDİYORUZ.

SAYGILAR
KIZILKABUS


Öte yandan, yeni stada ilişkin olarak devam eden mevcut belirsizlik karşısında tavır geliştiren ve bir açıklama yapan TARAFTAR HAKLARI DERNEĞİ’nin, elimize ulaşan söz konusu açıklaması ise şöyle:

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) tarafından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2014 yılının Ağustos ayında kapatılan, Temmuz 2015'te yıkımına başlanan, şu an göstermelik olarak sulanan zemin çimleri, iki kale direği ve 4 aydınlatma pilonundan ibaret görüntüsüyle yüreğimizi parçalayan ALSANCAK STADI NE OLDU?
Hükümet kanadından yapılan açıklamalar stadın yapılacağı yönünde olsa da Alsancak Stadı için onaylanmış bir proje bulunmadığı gibi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) Aralık ayı sonuna kadar açıkladığı 43 ihale arasında da Alsancak Stadı yer almıyor.
Kulislerde, Alsancak Stadı hakkında dolaşan dedikoduların sabrımızı taşırdığını ifade ediyor ve yetkilileri bir an önce verdikleri sözleri yerine getirmeye davet ediyoruz...

TARAFTAR HAKLARI DERNEĞİ

Bu arada edindiğimiz bilgilere göre, İzmir'deki taraftar gruplarının yakın bir gelecekte bir dizi eylemlilik süreci başlatacakları öğrenmiş bulunuyoruz.



BİR STADYUM HİKAYESİ

1910'ların başında, o zaman bölgede yaşayan Rumların takımı olan Panionios maçlarını bu alanda oynamış, ne var ki Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bölgeyi terk etmek durumunda kalmıştır. Böylece İzmir Valiliği'ne kalan bu futbol alanı, 1929 yılında kapalı ve açık tribünlerin inşa edilmesiyle Alsancak Stadı adıyla tam anlamda bir futbol stadına dönüştürülmüştür. 1971 yılında Mimar Harbi Hotan tarafından stada son şekli verilerek yenileme çalışması yapılmıştır.

1959 yılında kurulan Türkiye Futbol 1. Ligi'nde Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu ve İzmirspor olmak üzere beş İzmir takımı bulunuyordu. Alsancak Stadı o yıllardan süregelerek yarım asırdır Türkiye Ligleri'ndeki İzmir takımlarına ev sahipliği yapmıştır.

Bu stadta Olympique de Marseille, AS Roma, Benfica, Atletico Madrid, 1860 München, Cardiff City gibi o dönemin Avrupa devleri ağırlanmış, İstanbul'un üç büyükleri pek çok kez İzmir takımları tarafından mağlup edilmiştir.

Stad statü olarak Altay kulübünün kendi stadyumudur. Bu kulübün maçlarına ve Göztepe, Karşıyaka kulüplerinin maçlarına ev sahipliğini yapmıştır. Ayrıca zaman zaman Altınordu ve İzmirspor da ihtiyaca göre bu stadı kullanmışlardır.

Stadyumda, kapasite, koltuklu olarak 15.358 idi. Kale arkası tribünleri yoktu. Birçok kez elden geçirilen stadyum, aynı zamanda 2005 Yaz Üniversite Oyunları'na da ev sahipliği yapmıştır.


ALSANCAK STADYUMUNUN EN’LERİ VE İLK’LERİ

Türkiye 1. Ligi'nin ilk golü 21 Şubat 1959'da İzmirsporlu Özcan Altuğ tarafından 11. dakikada Alsancak Stadı'nda atılmıştır.
Türkiye 1. Ligi'nin ilk karşılaşması İzmirspor ile Beykoz 1908 arasında 21 Şubat 1959'da Alsancak Stadı'nda oynanmıştır.
Türk takımları arasındaki o güne kadar ki en üst düzey Avrupa Kupası maçı 23 Nisan 1969'da Göztepe ile Újpest FC arasında Alsancak Stadı'nda oynanmıştır.
23 Mayıs 1976'da, Altay Alsancak Stadı'nda Göztepe ve Trabzonspor karşılaşmış. 0-0 biten maçın sonunda Trabzonspor şampiyonluğunu resmen ilan etmiştir.[3] Böylece Anadolu'nun ilk şampiyonu bu stattan çıkmıştır.


GELİNEN NOKTA

6 Ağustos 2014 tarihinde yapılan depreme dayanıklılık testinde, stadın can güvenliği bakımından riskli çıktığının belirtilmesiyle birlikte 20 Ağustos 2014 tarihinde alınan kararla stadyum maçlara kapatılmıştır. Bunun üzerine, işletme hakkına sahip Altay kulübü kendi internet sitesinde karara tepki göstermiştir.

2015 yılının Mart ayında Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'ne talimat göndererek stadta yıkım işlemlerinin başlamasını bildirdi. Yapılan açıklamada yıkımın ardından yeni projenin başlanacağını ve 2015-16 futbol sezonuna yetiştirileceği bildirilmiştir.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İzmir İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, 2015 yılının Nisan ayında yaptığı açıklamada stadın yıkımına başlanacağını ve tesisin 2015-16 sezonun ikinci yarısında maçların tekrardan oynanmasına uygun hale geleceğini belirtti. Ancak yıkım çalışmalarına 2015 yılının Temmuz ayında başlanmış ve Eylül ayında sona ermiştir.(WIKIPEDİA)


SİLİVRİ DEMOKRATHABER
Blogger tarafından desteklenmektedir.