HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

2015, AKP-Sermaye saldırılarına karşı direniş yılı oldu!

2015 yılı işçi sınıfının AKP-Sermaye saldırılarına karşı direnişle geçirdiği bir yıl oldu. 2016 yılını karşılarken işçiler işten atmalara, s...

2015 yılı işçi sınıfının AKP-Sermaye saldırılarına karşı direnişle geçirdiği bir yıl oldu. 2016 yılını karşılarken işçiler işten atmalara, sefalet koşullarına karşı örgütlenme hakkı, güvenceli iş, insanca yaşamaya yetecek bir ücret  için başlattıkları direnişlerinde bir çoğunda kazanım elde etti.
Serapool işçileri 197 gün boyunca direndi ve kazandı, Balcalı direnişinde ise işçiler geri adım atmadı ve direniş hala ediyor
Enerji işçisi 292 gün direndi, kazandı
BEDAŞ’ın Avcılar İşletmesi’ne bağlı DİSK/Enerji-Sen üyesi 26 işçi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını talep ettikleri için işten çıkarıldı. Avcılar BEDAŞ işletmesi önünde direnişe başlayan işçiler direnişlerine Taksim’deki BEDAŞ Genel Müdürlüğü önüne taşındı. 292 gün boyunca direnen enerji işçileri 29 Mayıs’ta BEDAŞ yönetimiyle yeni bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından işçilerin işe geri dönüş süreçleri başladı.
Metal Fırtınası
2015 yılı metal iş kolu açısından Metal İşverenleri Sendikası (MESS) ile yürütülen grup toplu sözleşmelerinin bağıtlandığı yıl olması bakımından sendikalı metal işçileri açısından son derece önemliydi. Türk-İş/Türk Metal ve Hak-İş/Çelik-İş üyelerinin taleplerinden uzak 3 yıl süreli toplu sözleşmeler imzalamışlar ve üyelerinden ciddi tepkiler görmüşlerdi. DİSK/Birleşik Metal İş sendikası 3 yıllık toplu sözleşme dayatmasını ve düşük ücret artışlarını kabul etmemiş ve grev ilan etmişti. grev ilanın ardından birçok işyeri MESS’ten ayrılarak birleşik metal iş üyelerinin istekleri doğrultusunda sözleşmeler imzalamak zorunda kalmışlardı. 15.000 işçiyle greve çıkan birleşik metal işin grevi bakanlar kurulu kararıyla ertelendi. bu erteleme üzerine işyerlerinde üretim yavaşlatma eylemleri başladı. iş yavaşlatma eylemleri ardından da metal patronları işçilerin taleplerini kabul etmek zorunda kaldılar.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) İstanbul İl Müdürlüğü’ne bağlı Göztepe Semiha Şakir çocuk bakımevinde çalışan DİSK/Dev Sağlık-İş üyesi sekiz bakıcı anne, “devlet büyüklerine hakaret” ve “çocuklara zafer işareti yaptırmak” gibi iddialarla, Bahçelievler Yaşlı Bakımevi’nde çalışan bir işçi de “mobbing” sürecinin sonrasında 5 Ekim’de işten çıkarıldı. Mobbinge maruz kalıp işten atılan ve kıdem tazminatı ödenmeyen işçileri,  19 Ekim’de ASPB İstanbul il müdürlüğü önünde direnişe geçti. Direnişlerinin 19. gününde kendileriyle görüşmeyen il müdürlüğüne girmek isteyen işçiler polis barikatıyla karşılaştı. Direnişle barikatı zorlayan işçiler ve sendika yöneticileriyle il müdürü görüşmek zorunda kaldı.  3 Kasım’da yapılan görüşmenin ardından işçilerin talepleri karşılandı, tazminatları ödendi.
‘Her şey çok güzel olacak’
6 Aralık 2014’te DİSK/Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye oldukları için 100 işçi Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü tarafından işten çıkartıldı. İşçiler hastane önüne kurdukları Direniş Sarayı’nda (direniş çadırı) 194 gün boyunca direndi. Direniş sürecinde Maltepe halkının büyük desteğini alan direnişçiler her gün Maltepe içinde yaptığı yürüyüşlerle, uluslararası imza kampanyaları, rektörlük yürüyüşü ve hastanenin yönetim binasını işgal etme gibi birçok eylemle hem Türkiye’nin hem de uluslararası kamuoyu gündemine yerleşti. İşçilerin sendikalı oldukları için işten atıldığı hem bilirkişi ve iş müfettişlerinin raporunda hem de mahkeme kararında ve son olarak da Yargıtay kararı ile de kesinleşmiş oldu. İşe iade davasını kazanan ve 12+4 maaş tutarında tazminat kazanan işçiler bütün zorluklara karşı sürdürdüğü 194 günlük direnişi kazanımla sonlandırdı.
‘Baskılara rağmen direnişe devam ‘
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde DİSK/Dev Sağlık-İş üyesi işçiler bir yıldır maaşların zamanında yatmamasını 7 Ağustos’ta iş bırakarak protesto etti ve maaşlar yatırıldı. İş bırakma eyleminin ardından Dev Sağlık-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Hotlar “işçileri kışkırttığı” bahanesiyle ile işten atıldı. Hastane önünde direniş nöbeti 14 Ağustosta başladı. Direniş sürecinde birçok işçiye soruşturmalar açılsa da başta sağlık meslek örgütleri olmak üzere toplumsal muhalefetin direnişe desteği büyük oldu. Mustafa Hotlar ve beraberindeki 3 işçi 26 Kasım günü Hotlar’ın işe iadesi ve maaşların düzenli yatırılması için kendilerini görmezden gelen Rektörlük binasının kapısına zincirledi işçiler polis tarafından gözaltına alındı. 11 Aralık’ta hastane bahçesinde ki direniş çadırına faşistler tarafından saldırı oldu. İki kişi yaralandı. Tüm baskılara rağmen direniş devam ediyor.
Ülker işçisi kazandı
Ülker’de yaşadıkları sorunlara sessiz kaldığı için Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’ten istifa ederek DİSK/Gıda-İş’e üye olan 13 işçi işten atıldı. İşçiler fabrika önünde direnişe başladı. 140 gün boyunca direnen işçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı. Ülker patronu mahkeme sonucunu beklemeden işçilerin tazminatlarını ödemek zorunda kaldı.
‘Mücadele her alanda sürecek’
Koç Holding’e bağlı Divan Turizm İşletmeleri A.Ş.’de çalışan ve DİSK Gıda-İş’e üye oldukları için 55 işçi 18 Şubat’ta işten atıldı, işe geri alınmak için direniş başlattı. Direnişleri boyunca her hafta bir divan işletmesi önünde eylem yapan işçiler seslerini İstanbul’un dört bir yanına yaydı. Direnişlerinin 250. gününde fabrikayı üç gün boyunca terk etmeyen işçiler polis saldırısı sonrası direnişlerine fabrika önünde devam etti. İşe iade davaları 8 ay geçmesine rağmen sonuçlanmaması üzerine işçiler fabrika önündeki eylemi sonlandırma kararı aldı ve mücadeleyi her alanda sürdürmeye devam edeceklerini açıkladı.
İşçilerin işgali kazanım getirdi
İstanbul Topkapı’da Santa Farma İlaç Sanayi AŞ’de çalışan DİSK Nakliyat-İş üyesi 16 işçi Eylül ayında Tez Trans adlı firmanın ihaleyi alması sonrası işten atıldı. Yıllardır sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışan işçiler, 7 Eylül’de Santa Farma önünde direnişe başladı. Santa Farma Genel Müdürlüğü, haksız hukuksuz işten atılmalara işçiler genel müdürlük binasını işgal edinceye kadar sessiz kaldı.
Asıl işveren olarak sorumluluk almayan taşeron firmayı hedef gösteren Santa Farma yetkilileri 21 Ekim’de gerçekleşen işgal eyleminden sonra sendikayla görüşmek zorunda kaldı. Görüşmeler sonrası direnişe devam eden işçiler,  14 Aralık ‘ta açıklama yaparak iş başı yaptığını duyurdu.
Polis saldırdı, işçiler direndi
Ekim ayında üretimi durdurulan ve 4 aydır ücretlerini alamayan Sivas Demir Çelik İşletmeleri’nde  (SİDEMİR) çalışanı 200 işçi 11 Kasım’da Sivas’ta Kent Merkezi’nde eylem yaptı ve polisin saldırısıyla karşılaştı. İşçiler 20 Kasım tarihinde ise bir iş merkezinin çatısında eylem yaptı ve valiyle görüşmek istediklerini aktardı bunun üzerine polis işçilere bir kez daha saldırdı. İşçiler son olarak aileleriyle birlikte 7 Aralık’ta yeniden yan yana geldiler. Valiliğe yürümek isteyen işçilere polis yeniden saldırdı.
Maden işçisi direnişte
Manisa’nın Soma İlçesi’nde İmbat Madencilik’te 18 Kasım’da küçülme bahanesiyle işçiler işten çıkartılmaya başlandı. Vardiya değişimi sırasında işten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler ocağın önünde beklemeye başladı. İşçiler işten çıkarıldıklarını da geri alındıklarını da özel güvenlik amirinden öğrendi. İşçilerin yanına gelen özel güvenlik amiri üç maden işçisinin işten atılmasında yanlışlık olduğunu işe başlayabileceklerini söyledi. İşletme yetkilileriyle görüşmek isteyen işçilerin talepleri reddedildi. Fabrika önünde gelen şirket avukatı olduğunu iddia eden bir kişi elindeki 29 kişinin ismi yazan kâğıtla işçilere “bu isimlerle çalışmayacağız” dedi. Bunun üzerine işçiler bir toplantı düzenleyerek direniş kararı aldı. Direniş kararı alan işçilere akşam saatlerinde jandarma saldırdı ve 12 işçi gözaltına alındı, bir işçi yaralandı. İşçiler mücadeleden vazgeçmeyerek fabrika önünde direnişe devam etti. 21 Aralık’ta şirket yöneticilerinin şikayeti üzerine maden ocağının önüne gelen jandarma işçilere eylemlerine son vermesi çağrısı yaptı. Ret yanıtı alınca ise saldırıya geçti ve 5 işçi yaka paça gözaltına alındı. İşçiler saldırılara rağmen kararlılık maden ocağı önünde direnişe devam ediyor.
Direniş kazanım getirdi
İstanbul Göztepe’de bulunan Emaar Squar inşatta çalışan iki işçi sendikal faaliyet yürüttükleri gerekçesiyle işten atıldı. İnşaat İşçileri Sendikası üyesi işçiler Murat Bulut ve Kenan Savut 8 gün boyunca Akfa Holding’in Çamlıca Plaza ve Terra Plaza’da bulunan ofislerinin önünde eylem yaptı.
22 Aralık’ta Emaar Square şantiyesi girişinde ve satış ofisi önünde yapılan eylemlerin ardından işçiler satış ofisinin girişi kapattı. TAV VE SERA patronları polis çağırarak işçilerin ve sendika üyelerinin geri adım atması için baskı uyguladı. İşçilerin direnişlerine devam etmesi üzeri şirket patronları işçilerle
Fiili grev haktır
İstanbul Pendik’te bulunan SeraPool fabrikasında çalışırken Cam Keramik-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan 197 gün boyunca fabrika önünde direnen işçiler direnişi kazandı. 24 Aralık’ta patronun “yasadışı greve çıkarak zarar uğrattıkları” iddiasıyla işçiler ve sendika aleyhine açtığı tazminat davası görüldü. Davanın Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi’nde 1. İş Mahkemesinde görülen son duruşmasında işçiler lehine karar çıktı. Mahkeme heyeti kanun dışı grev tespiti davasını reddetti. İşçilerin grev hakkını genişleten bu karar, bütün işçiler için bir kazanım olarak değerlendirildi.SENDİKA.ORG

Business News