HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

161 ÖLÜ, 2 BİN 839 GÖZALTI... Cumhurbaşkanlığı: Her An Yeni Bir Hareketlenme Olabilir!

Darbe girişiminde bulunan 8 asker dün gece Sikorsky S-70 tipi helikopterle Yunanistan’a kaçarak Dedeağaç’a indi. Kaçan askerlerle ilgili a...

Darbe girişiminde bulunan 8 asker dün gece Sikorsky S-70 tipi helikopterle Yunanistan’a kaçarak Dedeağaç’a indi. Kaçan askerlerle ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “iade” istediklerini belirtti.


Erdoğan yanlıları İzmir’de tarihi Saat Kulesi’nin taşlarını söktü.

İzmir'de darbe için sokağa çıkanlar tarihi Saat Kulesi'nin taşlarını söktü. İzmir'deki tarihi Saat Kulesi, ağır hasar gördü. Darbe girişimi nedeniyle 'demokrasi nöbeti' tutanlardan bazıları, saati kırdı, tarihi taşları ve çeşmeleri söktü. İzmir'de 'demokrasi nöbeti' Konak Meydanı'nda tutuldu. AKP'nin çağrısı üzerine binlerce kişi, tarihi Saat Kulesi'nin çevresinde toplandı. Ancak bazı kişiler, Saat Kulesi'ne tırmandı, taşların arasına oturdu. Vandalizmin boyutu o kadar büyüdü ki Saat Kulesi'nin tarihi taşları söküldü. Kulenin en üst noktasında bulunan ve denize bakan yüzündeki saat kırıldı, kulenin altındaki çeşmeler söküldü, duvarında asılı duvar ayyıldızlar parçalandı. Tarihi Saat Kulesi'ndeki ağır hasar üzerine polis, kulenin etrafına güvenlik şeridi çekti.


161 kişinin can verdiği kara geceye Binali Yıldırım yorumu: Demokrasi bayramı

Başbakan Binali Yıldırım, dün akşam saatlerinde rehin alınan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve bakanlarla birlikte gazetecilerin karşısına çıktı. Yıldırım, 161 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı, "15 Temmuz artık demokrasimizin bayramı olmuştur" dedi.

Cumhurbaşkanlığı: Her an yeni bir hareketlenme olabilir

Cumhurbaşkanlığı'ndan darbe girişimi için yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, "Her an yeni bir hareketlenme olabilir" denildi.

İstanbul'un Boğaziçi Köprüsü girişinde başlayıp, tüm Türkiye'ye yayılan darbe girişimi sonrasında başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrılarıyla binlerce kişi dün gece sokaklara dökülmüştü.

Rehin tutulan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın, bu sabah kurtarılmasıyla 'bitti mi' denilen darbe girişimi hakkında Cumhurbaşkanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi. Saray'ın resmi Twitter hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Her an yeni bir hareketlenme olabilir" denildi.

Yapılan açıklama şöyle:

"Bu kalkışma hangi aşamaya gelirse gelsin, bu akşam sokaklara sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Zira her an yeni bir hareketlenme olabilir."

Ülke genelinde operasyon: 2 bin 839 asker gözaltında

Türkiye'deki darbe girişimi sonrası bu sabah itibariyle askerler gözaltına alınmaya başlandı. Başbakan Binali Yıldırım, gözaltı sayısının 2 bin 839 olduğunu açıkladı.

Yurtta Sulh Konseyi adına yayımlandığı belirtilen bir bildiri TRT ekranından okundu. Bildiride zedelenen ‘Anayasal düzeni yeniden sağlamak için’ yönetime el konulduğu ve sabah 03.00'ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildiği duyuruldu.

Duyurunun ardından sokaklar kanlı çatışmalara, şehirler bombardımanlara sahne oldu.

Bu sabah itibariyle darbe girişiminde bulunduğu belirtilen askerlere Türkiye genelinde operasyonlar başladı.

Başbakan Binali Yıldırım Çankaya Köşkü'nde Orgeneral Hulisi Akar ile birlikte yaptığı açıklamada, "Paralel çete, mensupları artık Türk adaletinin elindedir. Müstahak oldukları her türlü cezayı göreceklerdir. Maalesef, bu kalkışma bastırılmıştır. Ancak, 161 şehidimiz var. 1440 yaralımız var. Bu aşağılık kalkışmaya, bu olaya karışan şu ana kadar 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır. Bir belayı büyük millet bir kez daha basireti ile def etmiştir" diye konuştu.


İZMİR: TÜMGENERAL EMNİYETE GETİRİLDİ

İzmir'de gözaltına alınan, Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, Albay Oksal Çelik ve Yüzbaşı Eser Bingül, İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Darbe girişiminin başarılı olması durumunda Tümgeneral Memduh Hakbilen'in İzmir sıkıyönetim komutanı olmasının planlandığı öğrenildi. Hakbilen'in Ege Ordusu Komutanlığı karargahında gözaltına alındığı belirtildi.

HELİKOPTERLER MARMARİS'E ÇİĞLİ'DEN GİTMİŞ

Öte yandan, tatilde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece basın açıklaması yaptığı oteli bombalayıp ateş açan 3 helikopterin, İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan gittiği öğrenildi. Bir yüzbaşının da yaralandığı ve hastanede tedaviye alındığı belirtildi.

KULELİ'DE 80 ÖĞRENCİ GÖZALTINDA

KULELİ Askeri Lisesi'nin 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre Lise'den çıkan bir grup öğrenci dün gece Çengel Karakolu'nun askerlere teslim edilme talebinin reddedilmesi üzerine polis merkezine gelip ele geçirdi. İlerleyen saatlerde polis merkezi darbe girişimcisi öğrencilerden geri alındı. Polis merkezinin el değiştirmesi sırasında ve sonrasında Kuleli Askeri Lisesi'ne giden polis toplam 80 kişiyi gözaltına aldı.

DHA: İÇERİDE RÜTBELİ ASKERLER KALDI

Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Lise çevresinde hareketlilik devam ederken, içeride sadece rütbeli askerlerin bulunduğu öğrenildi.

Kuleli Askeri Lisesi'nin önüne gelen bir öğrenci velisi, "Çocuğumla telefonla görüştüm. Çocukları tatbikat var diyerek çıkarmışlar. Öğrencilerin tamamını G3 ile çıkarmışlar.Başlarındakiler kimse G3 veriyorlar sokağa çıkıyorlar tatbikat yapıyoruz diye, çocuklar belli bir süre bunun ne olduğunu algılayamıyorlar. Yeğenim 'Başımızdakiler bizi bırakıp gittiler amca' dedi. Gece 3 civarında olayın boyutunun farklı olduğunu anlamışlar. Söylediklerine göre şuan içeride bulunan komutanlar ayrılmış. Sadece öğrenciler varmış" dedi.

Velinin konuşmasının ardından çevredeki bazı kişiler tepki gösterdi. Polisin buradaki çalışmaları devam ediyor.

Mehmet Müezzinoğlu: İdam cezasını masaya getireceğiz
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu “Darbecilere idam cezası verilmesini masaya getireceğiz” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, darbeciler için idam cezasını masaya getireceklerini söyledi. Müezzinoğlu, sivil toplum kuruluşlarına bugün TBMM’ye gelmeleri yönünde çağrı yaptı. Müezzinoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise “Milletimiz dik duruşuyla asaletini gösterdi teşekkürler milletin sivil toplum kuruluşlarını saat 13.00’te Gazi Meclis’e bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Müezzinoğlu daha sonra attığı tweet'te de şöyle dedi:

'Bu büyük millet "Yerli ve milli" olmanın ne olduğunu hainlere net birşekilde gösterdi.Yakında da öğretecek İnşaallah'

Orgeneral Dündar: Çok sayıda komutan bilinmeyen yerlere götürüldü

Genelkurmay Başkanlığına vekaleten atanan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, "Türkiye maalesef kendi meclisini, kendi kurumlarını bombalayan, kendi vatandaşına kurşun sıkan bir grubun cinnetine şahit olmuştur" dedi. "Çok sayıda komutan bilinmeyen yerlere götürüldü" diyen Dündar, 104 darbecinin öldürüldüğünü açıkladı.

Darbe teşebbüsü sırasında şuana kadar tespit edilen 41'i polis, 2'si asker, 47'si sivil olmak üzere toplam 90 kişinin öldüğü bilgisini veren Orgeneral Dündar, yaralıların sayısını da 1154 olarak açıkladı.

1563 DARBECİ TUTUKLANDI

Şuana kadar darbe teşebbüsüne karıştığı tespit edilen Ankara'da Jandarma Okullar Komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Sadık Köroğlu ve İstanbul'da ikinci zırhlı tugay komutanlığı görevini yürüten Tümgeneral Özkan Aydoğdu başta olmak üzere, toplam 1563 askerin tutuklandığını söyleyen Dündar, "Yine şu ana kadarki tespitlerimiz ışığında, darbe teşebbüsü içerisinde yer alanlardan 104 kişi ölü olarak ele geçirilmişlerdir. Türkiye bu ihanet teşebbüsünün üstesinden gelerek, demokrasiye ve hukuk devletine olan bağlılığını tüm dünyaya göstermiştir. TSK olarak darbeye karışan herkesle birlikte paralel devlet yapılanması mensuplarının tamamını ordumuzdan temizlenmesi konusunda kararlı olduğumuzu açıklıkla ifade etmek isterim. Devletine ve milletine ihanet eden hiç kimse cezasız kalmayacaktır" diye konuştu.

"DİĞER KOMUTANLARLA İLGİLİ BİLGİ VEREMEM"

Genelkurmay Başkanının bazı komutanların rehin alındığı yönündeki bilgilerin doğru olup olmadığı şeklindeki bir soruya yanıt veren Orgeneral Dündar, "Genelkurmay Başkanımız görevine başlamış durumda. Diğer komutanlarımızdan herhangi bir bilgi vermem mümkün değil, şu anda temas kuramadığımız komutanlarımız içerisinde Veysel Kösele bulunmaktadır" dedi. Dündar şuana kadar da sadece Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'la temas kurduklarını da sözlerine ekledi.

Boğaziçi Köprüsü'nde askerler teslim oldu

Boğaziçi Köprüsü'nü kapatan askerler teslim oldu.

Boğaziçi Köprüsü'nde polis tarafından gözaltına alınan askerler otobüsle olay yerinden uzaklaştırmaya başladı.

Polis köprü üzerinedki sivilleri uzaklaştırmak için hava ateş açtı. TOMA sivillere su ve gaz ile müdahale etti.

Askerlerin uzaklaştırıldığı sıra vatandaşlar askerlere linç girişiminde bulundu. Askerlerin içinde bulunduğu otobüsün kapısını kıran siviller içerdeki askerlere saldırarak linç etmeye çalıştı.

İçişleri Bakanlığı: 336 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, darbe girişiminde bulunan 336 kişi gözaltına alındı.

3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar gözaltına alındı

Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar gözaltına alındı.

Darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar sürüyor.

Bu kapsamda, 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar'ın Erzincan'da gözaltına alındığı öğrenildi.

Türkiye genelinde 754 TSK mensubu gözaltına alındı.

Akın Öztürk ile Metin İyidil vatana ihanetten yargılanacak

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil, vatana ihanet suçundan yargılanacak.

TSK'deki bir grup cuntacı askerlerin darbe girişimi engellenirken, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar çerçevesinde, Türkiye genelinde 1300' ü aşkın Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında eski Hava Kuvvetleri Komutanı, Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk ile EDOK Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.

İki general, vatana ihanetten hakim karşısına çıkacak.

Askerler: Biz tatbikat zannediyorduk

Atatürk Havalimanı'nda bir Albay komutasındaki 10 muvazzaf subay toplam 67 asker gözaltına alındı. Atatürk Havalimanı karakolunda gözaltında tutulan askerlerden erler kendilerini buraya tatbikat amaçlı olarak getirildiğini bildiklerini söylediler. İlk sorguları yapılan gözaltındaki erler tatbikat yaptıklarını zannettiklerini belirterek, "Ne zaman ki halk gelip tankların üzerine çıkmaya başladı gerçeği o zaman anladık" dedikleri öğrenildi.

Askerlerin başında bulunan Albay'ın darbe girişiminde bulunduklarını kabul ettiğini belirterek polisler karşısına geldiği zaman "Tamam geri çekiliyoruz" dediği öğrenildi.

POLİS SİLAHINI ALBAY'A DOĞRULTTU

Darbe teşebbüsü sırasında Atatürk Havalimanı'na gelen askeri birliğin başındaki Albay, Emniyet Müdürlüğü binasına giderek Müdür makamına geçmek istedi. Ancak polis silahını çekerek Albay'a doğrulttu ve "Buraya girerseniz ateş edeceğim" deyince Albay geri adım attı. Ve birliğinin başına döndü.

Yetkililerden alınan bilgiye göre uçuş trafiğinin normale döndüğü ancak yolculardan büyük bölümünün ve görevli personelin havalimanına ulaşamaması nedeniyle öğle saatlerinde sonra tüm seferlerin başlayacağı bildirildi.

F-16'LAR FLORYA ÜZERİNDE

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olayları Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde takip ederken bir anda saat 10.35 sıralarında Florya üzerinde iki adet F-16 savaş uçağının geçmesi heyecan yarattı.

Kütahya'daki Jet Hava Üssünden kalktığı belirlenen F 16 uçakları derhal Uçuş Kulesi tarafından uyarılarak kendilerinden bilgi alında. Savaş uçakları daha sonra üslerine döndü.

F-16'lardan Saray'ın çevresine bombardıman: 5 ölü, çok sayıda yaralı

Ankara'ya saat 06.25 sularında F-16'lar tarafından 2 bomba atıldı. Atılan bombalar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yakınlarına isabet ederken, 5 kişi yaşamını yitirdi.

Gece boyunca çatışma ve bombardımanlara sahne olan başkent Ankara'da sabah saat 06.25'te Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarında savaş uçaklarınca iki bomba atıldı.

Bombardıman sonucunda 5 kişi yaşamını yitirdi. Bölgede çok sayıda yaralının olduğu bildirildi.


Beştepe'de askerler böyle teslim oldu

Ankara Beştepe'de Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 16 asker öldürüldü, onlarca asker de teslim oldu.

Anadolu Ajansı, "Beştepe Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki askerler üniformalarını çıkarıp teslim oldu" diyerek bu fotoğrafı paylaştı.

Ankara Beştepe'de Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı 16 asker öldürüldü. Onlarca asker üzerlerindeki kıyafetler çıkartılarak teslim alındı.

Emniyet: Jandarma Genel Komutanlığı'nda 16 asker öldürüldü

Emniyet Jandarma Genel Komutanlığı'nda 16 askerin öldürüldüğü açıkladı. Jandarma Genel Komutanlığı’na operasyon düzenlendi.

Emniyet tarafından yapılan açıklamaya göre Jandarma Genel Komutanlığı'nda 16 asker öldürüldü.

250'ye yakın asker gözaltına alındı. Emniyet Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki çatışmanın bitmek üzere.

Kuleli Askeri Lisesi'nde operasyon: "Çocukları tatbikat var diyerek çıkarmışlar"

Kuleli Askeri Lisesi'nde 80 öğrencisinin darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi. Lise çevresinde hareketlilik devam ederken, içeride sadece rütbeli askerlerin bulunduğu öğrenildi. Kuleli Askeri Lisesi'nin önüne gelen bir öğrenci velisi, "Çocuğumla telefonla görüştüm. Çocukları tatbikat var diyerek çıkarmışlar. Öğrencilerin tamamını G3 ile çıkarmışlar.Başlarındakiler kimse G3 veriyorlar sokağa çıkıyorlar tatbikat yapıyoruz diye, çocuklar belli bir süre bunun ne olduğunu algılayamıyorlar. Yeğenim 'Başımızdakiler bizi bırakıp gittiler amca' dedi. Gece 3 civarında olayın boyutunun farklı olduğunu anlamışlar. Söylediklerine göre şuan içeride bulunan komutanlar ayrılmış. Sadece öğrenciler varmış" dedi. Velinin konuşmasının ardından çevredeki bazı kişiler tepki gösterdi. Polisin buradaki çalışmaları devam ediyor.

İBB binası önünde asker ve polis 5 saat çatıştı... 2 sivil öldü!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Vezneciler'de bulunan binasını işgal eden bir grup asker ile polis arasında saatler süren çatışma yaklaşık 5 saat sürdü. Çatışma sırasında 28 sivil yaralanırken Bezmialem Vakıf Gureba Hastanesi'ne getirilen 2 kişi hayatını kaybetti, 26 yaralının tedavisi sürüyor. Bazı vatandaşların ağır yaralandığı çatışma sonrasında polis vatandaşlarla birlikte belediye binasına girdi. Vatandaşlar ele geçirdikleri bir askeri linç etmek istedi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) kapatan askerler ve polis arasında çıkan çatışma yaşandı. Polis ekiplerinin teslim ol çağrısına askerlerin ateşle karşılık vermesi üzerine özel harekat ekipleri askerlerin olduğu yere yönelerek operasyon başlattı. Askerler tarafından vatandaşların ve polis ekiplerinin üzerine plastik mermi ve gaz bombası sıkıldı.

Business News