Zarrab iddianamesinde öne çıkan 7 madde

Bu hafta içinde açıklanan Zarrab iddianamesinin yeni biçiminde hem bir Türk bakan yani Zafer Çağlayan ilk kez doğrudan hedef haline getirildi hem de Halkbank soruşturmanın merkezine alındı.
İşte 52 sayfalık iddianamede dikkat çeken 7 madde...


Halkbank: bilerek, isteyerek aldattı..

Madde 3. Çoğunluk hissesi Türk Hükümetine ait olan Türk Bankası-1’in (Halkbank) üst düzey yetkilileri bilerek komployu kolaylaştırdılar, ABD yetkililerini ve yabancı bankaları aldatmayı amaçlayan hileli işlemlerin tasarlanmasına iştirak ettiler ve Turk Bankası-1’in bu konudaki rolüne ilişkin ABD’li yetkililere yalan söylediler.

Halkbank Genel Müdürü: hükümet yetkilileri ”hangi yolla yaparsan yap” altın ihraç et! Diyor

41. İran’a ambargolar yasasının İran’a kıymetli maden arzına sınırlama getirmesinden sonra ZARRAB, bu fonlara erişebilen İran Hükümetine, İranlı kişilere ve şirketlere vermek amacıyla Türkiye’den ihraç etmek üzere altın satın almak için Türk Bankası-1’deki İran petrol ve gaz satış gelirlerini kullanmaya devam etti. Örneğin 16 Eylül günü ZARRAB ve ASLAN arasındaki konuşmada ASLAN, altın ihracatının artırılmasını isteyen Türk yetkililerle yakın zamanda yaptığı toplantı hakkında ZARRAB’a bilgi verdi. ASLAN dedi ki; “Talep, yani, geçen sene 11 milyar dolar altın ihraç etmişler.” ZARRAB yanıt verdi; “Aynı şeyi yapmamı istiyorlar, değil mi?” ASLAN; “Evet, birşeyler yap, hangi yolla olursa olsun, bize yardım et, bu işe önem ver.” ASLAN ayrıca şunu belirtti; “İran aracılığıyla olmasın, bir yol bulacağız, endişelenme.” ZARRAB dedi ki; “Bir yol var, onu kullanacağız, oturup yüzyüze konuşmamız gerekiyor.”

Zarrab, İran yetkilileri ile Çağlayan’ı bir araya getirdi..

49. ZARRAB, 9 ve 10 Nisan 2013 günlerinde ÇAĞLAYAN, ASLAN ile NIKOUSOKHAN ve JASHNSAZ’ın da aralarında bulunduğu İranlı banka ve petrol işleri yetkilileri arasında toplantılar ayarladı. Bu toplantılarda katılımcılar başka konuların yanında, Türk Bankası-1’deki İran petrol satış gelirleriyle görünüşte İran’a yiyecek ithal etme amaçlı işlemler yapmak hususunda görüş alışverişinde bulundular.

Amerikan yetkililer meğer Hakan Atilla’yı Zarrab hakkında uyarmış..

55. 10 Kasım 2014’de Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilileri ATİLLA ile Türk Bankası-1’in diğer yetkilileri ile bir araya geldiler. Bu toplantıda Amerikalı yetkililer, Türk Bankası-1’in ZARRAB ile ilişkisini sordular. ATİLLA, Türk Bankası-1’in, ZARRAB’ın İran’a karşı Amerikan yaptırımlarından kurtulmak amaçlı yaptığı herhangi bir işleme bilerek katkıda bulunduğunu reddetti ve Zarrab’ın işlemleri üzerinde gereken ihtimamı gösterdiğini iddia etti.

Zarrab’ın emaillerinde ambargo listeleri de var..

70. 13 Ekim 2011 tarihinde, burada ismi belirtilmeyen CC-7 kodlu, Mahan Havayolları’nın Dubai ofisi ile ilişkili bir ortak tertipçi, bir Mahan Havayolları temsilcisinden “ÖNEMLİ-Mahan Havayolları Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) listesine alındı” konulu, içeriğinde başka şeylerin yanında, bir bankanın, Mahan’dan veya Mahan’a yapılan tüm işlemlerin, Mahan Air’in OFAC listesine eklenmesi sonrası/ nedeniyle yaptırım politikası gereğince reddedilmesini tavsiye ettiğini bildirimini içeren bir elektronik posta aldı.

Ambargo listesindeki İranlı hava şirketine ABD kurumu üzerinden para gönderilmiş

71. 18 Ekim 2013’de, CC-5 kodlu sanık, bir Al Nafees Döviz çalışanından, konu bölümünde “ASCOT” yazılı ve aşağıdaki elektronik kopyaları içeren bir e-posta aldı: (1) Ascot General Trading adlı, Dubai merkezli, CC-7 kodlu sanığın ruhsat sahibi ve yöneticisi olduğu, üzerinde Farsça el yazısından Mahan Havayolları’nın Dubai ofisinde görevli biri olduğu anlaşılan burada adı belirtilmeyen ortak tertipçi CC-8’e gönderilen Ascot General Trading ile ilgili ruhsat bilgileri, (2) CC-7’nin pasaportundan sayfalar, (3) Hesap sahibi olarak CC-7’nin göründüğü Ascot General Trading adına düzenlenmiş Al Nafees Döviz imza kartı, (4) 17 Aralık 2013 tarihli, Ascot General Trading antetli, Al Nafees Döviz’e hitaben yazılmış, CC-7 tarafından imzalanmış, Ascot General Trading hesabından bir İran bankasındaki bir hesap sahibine yönledirilen bir transfer.

81. 23 Temmuz 2015 tarihinde CC-7, CC-5’e “Re: 100.000,00 USD Mahan Air” konulu, New York merkezli ABD Bankası – 4’ün aracı banka olarak göründüğü, Hanedan Trading General tarafından Hong Kong-2 şirketine yapılan yaklaşık 99.940,00 USD miktarlı banka havalesinin elektronik kopyasını içeren bir e-posta gönderdi.

(Veysel Karacabeyli – washingtonhatti.com)
Daha yeni Daha eski