Tartışmaların dinmediği yeni müfredatın 6’ncı sınıf Kuran-ı Kerim ders kitabında Nemrut Dağı’ndaki heykeller ‘put’ olarak gösterildi.


İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51, sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilenmişti. Evrim teorisi çıkarılmış, ‘cihat’ kavramı girmiş ve Atatürk’e daha az yer verilmişti. Yılmaz, ‘cihat’ kavramına gelen eleştirilere, “Rahatsızlık duymayın, dinimizde var” diye yanıt vermişti.

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre  İbrahim Peygamber’in M.Ö. 2100 yılında yaşadığını belirten bakanlık, İbrahim ile Irak ve çevresinde yaşamış Babil Kralı Nemrud’un mücadelesinin anlatıldığı kitapta ‘put’lara geniş yer ayırdı.

İbrahim Peygamber’den yüzlerce yıl sonra M.Ö 109 yılında bağımsızlığını sağlayan Kommagene Krallığı’nın Nemrut Dağı’nda inşa ettiği heykeller kitapta Nemrud’un putlarının görseli olarak kullanıldı.

Coğrafi farklılığı da dikkate almayan MEB, Adıyaman’ın Kâhta ilçesinin kuzeyinde yer alan ve Toros sıradağlarının parçası olan Nemrut Dağı’ndaki heykelleri ‘inançsızlığın, ahlaksızlığın, çirkinliklerin ve putperestliğin merkezi’ diye anlattı.

İbrahim Peygamber’in çocuklara örnek olarak anlatıldığı kitapta ‘kafasında kurguladığı planı’ denilerek putları ‘kırıp geçirmesi’ anlatıldı. Ancak ‘Putların Kırılışı’ başlığı altında çocuklara hikâyenin anlatıldığı sayfada ‘Zeus-Oromasdes’ heykeli, kartal başı heykeli ve yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtlar üzerinde sıralar halinde oturmuş dev heykeller yer aldı.


Müfredattan seçmeler: Sosyoloji kitabından Marx gitti ‘kutlu doğum’ geldi

Lise sosyoloji ders kitabından Karl Marx çıkarıldı, Kutlu Doğum Haftası eklendi.

BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre kitabın ‘Sosyoloji’ye Giriş’ ünitesinde ‘Sosyolojinin Doğuşu ve Gelişimi’ başlıklı bölümünde geçen yıl Auguste Comte, Karl Marx, Emile Durkheim, Max Weber anlatılıyordu.

Ancak bu yıl düşünürlerin arasından Marx çıkarıldı. Kitapta sırasıyla şu isimler anlatılıyor: Saint Simon, Auguste Comte, Emile Durkheim, Max Weber ve Le Play.

‘Kutlu doğum’ eklendi

Öte yandan kitabın ‘Toplumsal Kurumlar’ ünitesindeki ‘Din Kurumu, İşlevleri ve Önemi’ bölümünde bulunan ‘Toplumsal Kurum Olarak Dinin İşlevleri’ metninde Kutlu Doğum Haftası’ndan bahsedildi.

İlgili bölümde şöyle yazıldı: “Din, etki alanı bakımından boş zamanı değerlendirme, seyahat ve dinlenme fonksiyonuna sahiptir. Kutlu Doğum Haftası kutlamaları, anma törenleri, mistik ve tasavvufi toplantılar, dini ve mukaddes yerlerin ziyaret edilmesi vb. dini sosyal faaliyetlerdir.”

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri, bazı kesimlerce ‘FETÖ projesi’ olarak anılıyor.
Daha yeni Daha eski