Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

Personele kesinti, müdüre yüzde 60 zam: Orhan Çömlek’e 32 bin liralık kıyak maaş!

Teknolojinin kaymağını o yiyor: Müdüre aylık 32 bin liralık kıyak maaş… TÜBİTAK’a bağlı MARTEK’in Genel Müdürü Orhan Çömlek’e aylık 32 b...

Teknolojinin kaymağını o yiyor: Müdüre aylık 32 bin liralık kıyak maaş…
TÜBİTAK’a bağlı MARTEK’in Genel Müdürü Orhan Çömlek’e aylık 32 bin lira maaş ödendiği ortaya çıktı. Çömlek’in maaşına 2016 yılında yapılan yüzde 60’lık zamma karşın personele kesinti yapılmış


Sayıştay’ın, “Yerli ve yabancı girişimcilere yönelik yüksek standartlarda teknoloji hizmeti sunmak” ve “AR-GE faaliyetleri yürütmek” amacıyla kurulan TÜBİTAK Marmara Teknokent’e (MARTEK) ilişkin denitim raporunda çarpıcı tespitler yer aldı.
Sayıştay 2016 yılı Marmara Teknokent AŞ. Denetim Raporu’nda, kurumun personel maliyetinin önceki döneme göre yüzde 40 artarak 8 bin 864 lira düzeyinde gerçekleştiği belirtildi. MARTEK’in çalışanlarla ilgili ücret belirlemesinde yasal bir sınırlama olmadığını ifade eden denetçiler, bu durumun personel ücretlerini belirlerken Türkiye’nin ekonomik ve sosyal koşullarının göz ardı edilebileceği anlamını taşımayacağı uyarısında bulundu.

BOTAŞ, TOKİ ve MKE gibi stratejik öneme sahip ve binlerce personeli bulunan kamu şirketlerinin yönetici ücretlerinin her şey dahil 13 bin lira olduğunu hatırlatan Sayıştay, buna karşın MARTEK Genel Müdürü Orhan Çömlek’e 2016 yılında ikramiyeler dahil brüt 384 bin 994 lira ödeme yapıldığını tespit etti.

Çömlek’e 2015 yılına oranla yapılan zammın yüzde 60’a yakın olduğu öğrenildi. Çömlek’e yapılan ödemenin aylık 32 bin 82 liraya karşılık geldiğine dikkati çeken raporda, “Genel Müdüre ödenen ücret ve hakların yıllık faaliyet raporunda gösterilmesi zorunlu olduğu halde buna uyulmamıştır” denildi.

Raporda, Genel Müdüre ödenen maaş tutarının Yönetim Kurulu üyelerinin imzasıyla ve performans değerlendirmelerine göre belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Yönetim Kurulu kararı olmaması hüviyeti sakatlamaktadır ve buna dayanarak yapılan tüm ödemeleri yasal dayanaktan yoksun kılmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Kuruma, “Genel müdüre yapılan fazla ödemelerin sorumlulardan alınması” önerisi sunuldu.
MARTEK Genel Müdürü’nün maaşına yapılan yüzde 60’lık zamma karşın şirket personeline yapılan sosyal harcamaların önceki döneme göre yüzde 36 azaldığı da Sayıştay raporlarında yer aldı. 2015 yılında 366 bin lira olarak gerçekleşen sosyal yardımların, 2016 yılında 233 bin liraya gerilediği belirtildi.

Kanunsuz harcama

MARTEK’te yaşanan ve Sayıştay denetimlerine takılan en çarpıcı usulsüzlüklerden biri de kurumun banka hesaplarından üç kredi kartına otomatik ödeme talimatı verildiği oldu. Kredi kartlarından ikisini Genel Müdür Çömlek’in birini ise satın alma görevlisinin kullandığını saptayan Sayıştay, satın alma memurunun kredi kartından harcadığı tutarın toplam 872 lira olmasına karşın Genel Müdürün kullandığı bildirilen kredi kartlarının birinden 28 bin 177 lira, diğerinden ise 20 bin 551 lira harcama yapıldığını saptadı.

Bu kartlardan yapılan bazı harcamalara ilişkin fiş, fatura ve kanıtlayıcı belgelerin ibraz edilmediğinin altını çizen denetçiler, 2016 yılı için kanunen kabul edilmeyen giderler toplamının 23 bin 653 lira olduğunu belgeledi.

Dayanaktan yoksun

MARTEK çalışanlarına yasal dayanaktan yoksun ikramiye verildiği de Sayıştay raporlarına yansıdı.

Çalıştırma Usul ve Esasları’nın 29’ncu maddesinin personele yılda iki ikramiye verilebileceğini belirttiğini vurgulayan Sayıştay, 2016 yılında Genel Müdür de dahil MARTEK çalışanlarına üç ikramiye verildiğini belgeledi. Üç ikramiyenin ikisinin 6992 Sayılı kanuna istinaden yapıldığı ancak üçüncü ikramiyenin herhangi bir yasal dayanağı olmadığı ifade edildi. (MUSTAFA MERT BILDIRCIN-BİRGÜN)

Hiç yorum yok