İşte gazetedeki yönetim değişikliğinin ardından Cumhuriyet'le yollarını ayıranlar!

Cumhuriyet gazetesi yönetiminin değişmesiyle birlikte gazeteden 24 kişi istifa etti. Dört kişi ise görevlerinden alındı, ancak gazeteyle bağlantıları kesilmedi. Gazeteyle yollarını ayıran 24 kişiyi tanıyalım...


Cumhuriyet gazetesinin sahibi olan Cumhuriyet Vakfı’nın 7 Eylül Cuma günü yapılan yönetim toplantısı sonucunda gazetenin yönetim kurulunun değişmesiyle birlikte 24 kişi istifa etti.

Gazeteyle yollarını ayıran isimler şöyle:

Ahmet Tulgar,  Aslı Aydıntaşbaş, Aydın Engin, Bağış Erten, Barbaros Şansal,  Binnaz Saktanber, Bülent Mumay, Bülent Şık, Ceyda Karan, Çiğdem Toker, Güray Öz, Hakan Kara, Kadri Gürsel, Kemal Can, Kemal Göktaş, Mahir Ünsal Eriş, Melis Alphan, Mirgün Cabas, Musa Kart, Müjde Yazıcı Ergin, Osman Elbek, Özgür Mumcu, Tayfun Atay, Zeynep Miraç Özkartal.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile Yazıişleri Müdürleri Faruk Eren ve Bülent Özdoğan ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ise yeni yönetim tarafından görevden alındı.

Özgür Mumcu bugün yaptığı açıklamada yazılarına ara verdiğini duyurdu.

Toplantı sonucunda Vakıf Başkanlığı’na Orhan Erinç’in yerine Alev Coşkun seçilirken, genel yayın yönetmenliğine de Murat Sabuncu’nun yerine Aykut Küçükkaya getirilmişti. Görevden alınan yazıişleri müdürleri Faruk Eren ve Bülent Özdoğan’ın yerine ise Serkan Ozan ve Olcay Büyüktaş Akça geldi. Erdem Gül yerine Ankara Temsilciliği görevine getirilen isim ise Sertaç Eş oldu.

Meslekleri

Cumhuriyet'le yolunu ayıranların arasında gazetecilerin yanı sıra hukukçu, hekim, gıda mühendisi, modacı, çevirmen, edebiyatçı, spor yazarı, karikatürist ve akademisyenler bulunuyor.

Gazeteyle yollarını ayıranların 7'si kadın, 16'sı erkek.

86 yıl çalıştılar

Gazetede kadrolu olanlar toplam 82 yıl çalıştı. En eski  çalışan muhabirliğe 1983'te başlayan ve köşe yazarlığı yaparken istifa eden Hakan Kara. Kara'yı 24 yıl ie Musa Kart izliyor. Gazetenin Okur Temsilcisi Güray Öz ise 13 yıldır Cumhuriyet'teydi.

62 kitabın yazarları

Gazeteyle yolunu ayıranlar bugüne kadar 62 kitaba imza attılar.

Ahmet Tulgar

Gazeteci yazar. Çok sayıda gazete, dergi ve televizyonda muhabir, yazar, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Romancı ve öykücü. 1959 İstanbul doğumlu.

Viyana Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi, Boğaziçi Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. 1984-87 yılları arasında yayın yoluyla komünizm propagandası yapmaktan aldığı ceza nedeniyle cezaevinde yattı.

Gazeteciliğe 1987'de Sabah Dergi Grubu'nda başladı. Güneş, Nokta, Milliyet, Akşam, Vatan, Birgün, Show TV, Hayat TV, Birgün, Evrensel, Radikal, Birikim, Tiroj'da muhabir, yazar, yönetici ve programcı olarak çalıştı.

Kitapları: "Duygusal Anatomi"; "Volkan’ın Romanı"; "Bakmadığınız Bir Yer Kalmıştı"; "Diller, Çehreler, Barış"; "Ben Onlardan Biriyim"; "Ne Olmuş Yani? Korsan Yazılar"; "Birbirimize; Evsiz Ülke Hayalleri"; "Trajik Nüans"; "Henüz Zaman Var"; "Çocuklar ve Canavarları"; "Tam Yakalandığımız Yerden"; "Mahallede Herkes Kahramandır"; "Şehrin Surlarındalar".

Aslı Aydıntaşbaş

Gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde başladı. Sonrasında Bosphorus Chronicle, Yeni Yüzyıl, NTV, Radikal, Sabah, Habertürk.com, Habertürk TV, Akşam ve Milliyet’te köşe yazarı, muhabir, Washington temsilcisi ve Ankara temsilcisi olarak çalıştı. The New York Times, The Wall Street Journal gibi gazetelerde haber ve makaleleri yayınlandı. Robert College ve ABD Maine'de Bates College'den mezun oldu. New York Üniversitesi'nde gazetecilik ve Ortadoğu üzerine yüksek lisansını tamamladı. 1973 İstanbul doğumlu.

Aydın Engin

Uzun yıllar Cumhuriyet’te “Tırmık” köşesine imza attı. 1992’de çalışmaya başladığı Cumhuriyet’ten 2002’de ayrıldı. Birgün Gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos’ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 İnternet gazetesinin kuruluşuna katıldı. 2015 Ağustos’unda yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü. 12 Mart 1971 darbesinde tutuklandıktan sonra Yeni Ortam gahzetesinde yazıişleri müdürü oldu. Türkiye sosyalist İşçi Partisi’nin kuruluşunda yer aldı. 1976’da Politika gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu. 12 Eylül darbesinden sonra 12 yıl boyunca Almanya’da siyasi mülteci olarak yaşadı. 1941 İzmir doğumlu. Kitapları: "Ben Frankfurt’ta Şoförken"; "Homeros’un Rüyası", "Tango'dan Taliban'a Gezi Yazıları", "Tırmık'a Tırmık", "Mehmet Aksoy Kitabı / Heykel Oburu", "Halit Kıvanç Kitabı / Bir Koltukta Kaç Karpuz", "Tan Oral Kitabı / Kitabın Adı Budur", "Solda Arayışlar".

Bağış Erten

Eurosport Türkiye’nin Genel Yayın Yönetmeni, Kadir Has Üniversitesi Spor İletişimi Sertifika Programı direktörü. İlk yazısı 1994'te yayımlandı. O günden beri çeşitli mecralarda yazılar yazıyor. İletişim Yayınları’nda editör olarak çalıştı. Cumhuriyet için ilk yazısını Nisan 2015'te kaleme aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde Yakın Tarih yüksek lisansı yaptı, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1973 Ankara doğumlu.

Barbaros Şansal

Modacı, yazar. Son olarak Kuzey Kıbrıs’ta MDP Genel Başkanı Büsküvütçü’nün sözlü taciz, hakaret ve tehditlerine maruz kaldıktan sonra izmir’de gerçekleştireceği gösteriyi can güvenliği olmadığı gerekçesiyle iptal etmişti. 2017 yılbaşı gecesinde sosyal medyadan paylaştığı mesajda “Bu kadar gazeteci tutukluyken, bu kadar çocuk taciz ve tecavüze uğrarken bu kadar yolsuzluk, rüşvet almış başını giderken, bağnazlar tebliğcilerle birlikte sokaklarda pislik dağıtırken siz hala yeni yılı mı kutluyorsunuz” demiş ve “Bokunda boğul Türkiye” ifadesini kullanmış ve Kuzey Kıbrıs’tan sınırdışı edilmişti. 2 Ocak 2017 gecesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçaktan inerken linç girişimine maruz kaldı. “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek”ten 3 Ocak 2017 gecesi tutuklandıktan sonra 2 Mart 2017’de tahliye edildi. 1957 Ankara doğumlu.

Kitapları: "3. Sınıf Hamur Kağıda Matbaa Mürekkebi Hayatlar"; "Prova Odası"; "Makam Odası – Linç".

Binnaz Saktanber

Politika ve güncel sanat üzerine yazıları The Guardian, CNN International, Roar Magazine, Bant, Birikim, Radikal İki gibi yayınlarda yer aldı. Witte de With Review İstanbul editörü ve New York merkezli Moon and Stars Project’in kültür ve sanat direktörü görevlerini yürüttü. City University of New York’da doktora yaptı.

Bülent Mumay

Hürriyet ve Radikal’de Dijital Medya Grup Koordinatörlüğü, İcra Kurulu Üyeliği, Yayın Koordinatörlüğü, web koordinatörlüğü, yurtdışı yayınlar müdürlüğü yaptı. Kadir Has ve Bilgi Üniversitesi’nde dijital gazetecilik dersleri verdi. Almanya’da Frankfurter Allgemeine Zeitung ve WDR'nin internet sitesindeki Sansürsüz Türkiye projesinde köşe yazarlığı yaptı. Aralarında Der Spiegel ve Die Zeit'in da bulunduğu çok sayıda basın kuruluşu için özel makaleler kaleme aldı. Gezi direnişindeki haberciliği sebebiyle, Uluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) bağlı Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), 2013 SEEMO İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 27 Temmuz 2016'da gözaltına alındı, 29 Temmuz 2016’da adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu. 1977 Siirt doğumlu.

Bülent Şık

Gıda mühendisi, yazar ve araştırmacı. Doktora konusu çevre dostu analiz yöntemleri geliştirilmesi üzerine. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli laboratuvarlarda çalıştı. 2009 Yılında öğretim üyesi olarak Akdeniz Üniversitesine geçti. Üniversitede Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nin kurulumu ve faaliyete geçmesi çalışmalarını yürüttü. 2010-2015 yılları arasında aynı merkezde Teknik Müdür Yardımcılığı yaptı. Gıdalarda ve sularda katkı maddelerinin ve çeşitli toksik kimyasal maddelerin kalıntılarının belirlenmesi üzerine çalışmalar yaptı. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim üyeliği yaparken 22 Kasım 2016’da çıkarılan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden çıkarıldı.

Kitaplar: Mutfaktaki Kimyacı

Ceyda Karan

Gazeteci. Ortadoğu başta olmak üzere, Balkanlar, ABD ve Rusya üzerine çalışıyor. Meslek hayatına, Cumhuriyet gazetesi istihbarat servisi'ndeki stajyer olarak başladı. Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürlüğü, Kanal D Haber Merkezi ve Dış Haberler Servisi, 32. Gün, Radikal Gazetesi, Habertürk ve Taraf’ta çalıştı. Cumhuriyet gazetesinde çalışırken Charlie Hebdo katliamı sonrası dergide yer alan Muhammed peygamber karikatürünü Hikmet Çetinkaya ile birlikte köşesine taşıdığı için iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu, 1970 İzmir doğumlu.

Çiğdem Toker 

Gazeteciliğe 1986’da Anka Ajansı’nda kültür-sanat muhabiri olarak başladı. Günaydın gazetesi, Nokta dergisi ve Anadolu Ajansı, Ekonomi Panorama, Hürriyet’te çalıştı.

Cumhuriyet'e çalışmaya Akşam gazetesi Ankara Temsilciliği'nden istifa ettiği 2013 yılında başladı.

İÜ İktisat Fakültesi’nin “En İyi İktisat Muhabiri” (1995), "Sabah" gazetesinin “Muammer Yaşar Bostancı Büyük Ödülü”nü (1997), "Milliyet" gazetesi “Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü”nü (2001) ve TGC'nin “Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü”nü (2005) kazandı. 1965 Diyarbakır doğumlu

Kitapları: "Abdüllatif Şener – “Adım da Benimle Büyüdü” .

Güray Öz

Gazeteciliğe 1969’da Ant dergisinde yazı ve röportajlarla başladı. TİP içinde çalıştı bir ilçe örgütünün dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 12 Mart döneminde hakkında TCK 141-142. maddelerden soruşturuldu, arandı. 1974'ten sonra Makine Mühendisleri Odası'nın yayın bölümünü yönetti. İSTA Haber Ajansı'nda çalıştı. 12 Eylül askeri darbesinden sonra Almanya'ya gitti. Essen Üniversitesine bağlı Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin basın sözcülüğünü yaptı. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi Almanya Temsilcisi oldu. 2000’de Avrupa Temsilciliği'ne atandı. 2005’te Türkiye'ye döndü ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, daha sonra Yazı İşleri Müdürü oldu. 2013’te Okur Temsilciliği görevini üstlendi.13 yıldır Cumhuriyet'te çalışıyordu.

Cumhuriyet davası kapsamında 5 Kasım 2016’da tutuklandı. 28 Temmuz 2017’de serbest bırakıldı.

Kitapları: "Salı Sabaha Karşı"; "Her Şafakta Geliyorlar Angela".

Hakan Kara

Uzun yıllar Cumhuriyet'te köşe yazarlığı yaptı. Sistem ve bilgisayar konularında uzmanlığıyla tanınıyor, dersler veriyor.

1983'te Cumhuriyet'te muhabirliğe başladı. 1994'te yazıişleri müdürü oldu. 35 yıl Cumhuriyet'te çalıştı.Cumhuriyet davası kapsamında 5 Kasım 2016’da dönemin Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Yayın Danışmanı Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Hakan Kara, Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile birlikte tutuklandı. 28 Temmuz 2017’de serbest bırakıldı.

Kadri Gürsel

Gazeteci, yazar. Gazeteciliğe merkezi Ankara'da olan Yeni Gündem dergisinde 1986’da başladı. Ardından 1993’e kadar Cumhuriyet, Güneş ve Sabah gazeteleri ile Nokta dergisinde editörlük ve muhabirlik yaptı. 1993'te Agence France-Presse'in İstanbul muhabirliğini yapmaya başladı. 1995’te Irak'ta haber takibi yaparken PKK tarafından kaçırdı. 26 günlük esaretin ardından Şırnak'ta serbest bırakıldı. Yaşadıklarını anlattığı “Dağdakiler” adlı kitabı 1996 yılında yayımlandı. 1998'de Milliyet grubunun haftalık olarak yayımladığı Artı Haber adlı derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Ardından gazetenin dış haberler müdürlüğüne getirildi. Urfa Suruç katliamı sonrası sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlar nedeniyle 2015’te Milliyet’teki işine son verildi.  Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi Başkanlığını yaptı. Eylül 2015 – Nisan 2016 arası Diken haber sitesinde yazdı. 8 Mayıs 2016'dan bugüne Cumhuriyet gazetesinde yazıyordu. Gazetenin yayın danışmanıydı.

31 Ekim 2016'da Cumhuriyet Gazetesine yapılan operasyonda gözaltına alınan gazeteciler arasında yer alıyordu. 5 Kasım 2016’da tutuklandı, 25 Eylül 2017’de tahliye edildi.

Kemal Can

Gazeteci, yazar ve araştırmacı. 1986’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984’de Gençlik ve Toplum dergisinde yazdı. 1986-87de Yeni Gündem’de, 1987-90 döneminde Nokta dergisinde, 1993’de EP (Ekonomi Politika) dergisinde gazetecilik yaptı. 1994’de Express dergisini çıkartan ekipte yer aldı.

Katkıda bulunduğu kitaplar: “Devlet Ocak Dergâh” (Tanıl Bora ile, 1991), “Türkiye'de Sivil Toplum ve Milliyetçilik” (çok yazarlı, 2001), “Devlet ve Kuzgun” (Tanıl Bora ile, 2004), “Yoksulluk Halleri” (çok yazarlı, 2007).

Kemal Göktaş

Gazeteci, yazar. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Radikal, Sabah ve Vatan gazetelerinin Ankara bürosunda çalıştı. 2017'ten beri Cumhuriyet'in Ankara bürosunda çalışıyordu.

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Bölümü’nde yaptığı yüksek lisans tezini de kapsayan "Hrant Dink Cinayeti - Medya, Yargı, Devlet" kitabı 2009’da Güncel Yayıncılık’tan yayımlandı. Gökçer Tahincioğlu ile yazdığı "Bu Öğrencilere Bu İşi mi Öğrettiler? - Öğrenci Muhalefeti ve Baskınlar" başlıklı kitabı 2013'te yayınlandı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde konuk öğretim üyesi olarak Yargı Muhabirliği ve Araştırmacı Gazetecilik dersleri verdi. 2001 Musa Anter Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Jüri Özel Ödülü, 2008 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü, 2009 ve 2011 Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü, 2010 Abdi İpekçi Haber Ödülü, 2011 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülleri Siyasal Haber Dalı Ödülü’nü aldı.

Mahir Ünsal Eriş

Yazar, çevirmen. Trakya Üniversitesi Grafik Bölümü ve Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden mezun. Çevirmenlik yaparak meslek hayatına başladı.  2012’de yayınlanan “Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde...” (İletişim Yay.) ilk öykü kitabıyla tanındı. Ardından “Olduğu Kadar Güzeldik” (İletişim, 2013) adlı bir öykü kitabı daha çıkarttı. “Dünya Bu Kadar” (İletişim) adlı romanı ise 2015’te yayınlandı. Ayrıldığını açıkladığı Cumhuriyet’in çeşitli gazete ve dergilerde yazıyor,

Melis Alphan

Gazeteci. London Institute’ta eğitim aldı. Gazeteciliğe 2001'de Radikal gazetesinde başladı. 2003’te Milliyet gazetesine geçti. 2009’da Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. 2018'de gazetenin el değiştirmesi sonrasında Cumhuriyet gazetesine geçti. İlk yazısı 2 Mayıs 2018’de yayınlanmıştı.

2013'te “Annem beni akıl hastanesine kapattı” röportajıyla ‘En İyi Röportaj’ dalında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülünü aldı. 2015'te TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Kent Planlama Basın Ödülleri'nde 'Ulusal Gazetecilik' dalında ödül aldı.

“Peki Konuşalım” ve “Moda Moda Dedikleri” adlı iki kitabı bulunuyor.

Mirgün Cabas

Gazeteci, TV spikeri. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. “Günlerin Getirdiği (Hakkı Devrim ile, NTV), “Yazı İşleri (Ruşen Çakır ile, NTV), 24 Saat (Banu Güven ile, NTV), Mirgün Cabas İle Her Şey (NTV, Artıbir TV ve CNN Türk) adlı haber ve tartışma programlarını hazırladı ya da sundu. 2000 yılında  Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Gazetecileri ödülünü aldı.

“2001: Eski Türkiye'nin Son Yılı” (Can Yayınları, 2017) adlı bir kitabı var.

Musa Kart

Karikatürist, gazeteci. 1954’te Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Yeniceoba'da doğdu, ilk karikatürü 1974’te Ankara’da mühendislik eğitimi gördüğü yıllarda yayımlandı.

24 yıl Cumhuriyet gazetesine çizdi.

Karikatürleriyle yaptığı eleştiriler nedeniyle tutuklu yargılanmasının yanı sıra siyasiler tarafından hakkında tazminat davaları da açıldı. En bilineni 9 Mayıs 2004 tarihli Cumhuriyet gazetesinde dönemin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı “yumağa dolanmış kedi”, İmam Hatip Liselerini de ip yumağı şeklinde betimleyen karikatürü nedeniyle açılan tazminat davasıdır.

Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Özgürlüğü Ödülü'nü aldı.

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda 5 Kasım 2016'da tutuklanıp 28 Temmuz 2017’de tahliye edildi.

“Çizmeden Yukarı” (Cumhuriyet Yay. 2004) adlı bir karikatür kitabı var,

Müjde Yazıcı Ergin

Gazeteci.  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi mezunu. 2003-2009 arası Radikal’de muhabir olarak çalıştı. Zeroİstanbul, Sky360, Milliyet, İZ TV’de çalıştı. Cumhuriyet’teki yazılarına Ocak 2018’de başlamıştı.

Osman Elbek

Tıp doktoru. Sağlık, siyaset ve politika konularında makaleler yazıyor. Yayınlanmış 9 kitabı bulunuyor. Tanıklık (2010, Ürün Yayınları), Antep (2011, İletişim Yayınları), Neoliberalizm ve Mahremiyet (2011, Metis Yayınları), Tıp Bu Değil (2012, İthaki Yayınları), Sağlığın Siyasal Ekonomisi Hekim / Sağlıkçı Emek Tartışmaları (2012, Sorun Yayınları), Tıp Bu Değil 2 (2013, İthaki Yayınları), Kapitalizm Sağlığa Zararlıdır (2013, Hayykitap), Tıp Budur! (2014, İthaki Yayınları), Bilim ve Toplum (2015, Evrensel Basım Yayın) ve Türkiye’de Sağlık Siyaset Piyasa (2015, Notabene Yayınları) isimli kitapları ya da kitaplarda bölümleri vardır. Son olarak Cumhuriyet Gazetesi’nin pazar ekinde yer alan “Sağlık Olsun” isimli köşenin de yazarlığını yaptı.

Özgür Mumcu

Gazeteci, yazar ve akademisyen. BirGün ve Radikal gazetelerinden sonra Cumhuriyet’te çalıştı. Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde hukuk doktorası yaptı. 24 Ocak’ta 1993’te düzenlenen bombalı saldırıda öldürülen gazeteci Uğur Mumcu’nun oğlu. 1977 Ankara doğumlu. Cumhuriyet'teki yazılarına 2014'te başlamıştı. Kitaplar: Barış Makinesi

Tayfun Atay

Antropolog, sosyal antropolog, gazeteci.  Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji bölümünden 1983’te mezun oldu.  Aynı üniversitede paleoantropoloji alanında yüksek lisans yaptı. Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda (SOAS) sosyal antropoloji üzerine ikinci yüksek lisans (1989) derecesini aldı ve doktora yaptı. 1985-2001 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü'ne bağlı olarak çalışmalarını sürdürdü. Ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Halkbilim Bölümü Etnoloji Anabilim Dalı'nda ve İstanbul Okan Üniversitesi Kültürlerarası Diyalog Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Ayrıca Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü bünyesindeki Sosyal Antropoloji Yüksek Lisans Programı'nda da ek görevli öğretim üyesi olarak dersler verdi.

Gazetelerde ilk yazısı Yeni Yüzyıl’da 1995’te yayınlandı. 1999-2000 arası NTV’de “4. Nesil” adlı belgeseli hazırladı. Milliyet’in “Popüler Kültür” ekini çıkaran ekipte yer aldı. Sonra sırasıyla BirGün, T24, Radikal’de yazdı. Ocak 2018’den beri Cumhuriyet Pa7ar ekini yönetiyordu.

Yayınlanmış 9 kitabı bulunuyor: Batı'da Bir Nakşî Cemaati - Şeyh Nazım Kıbrısî Örneği (İletişim, 1996); Din Hayattan Çıkar - Antropolojik Denemeler (İletişim, 2004, 2009, 2011); Yaşasın Meşhuriyet Çağı: Popüler Kültürden Kitle Kültürüne Türkiye İzlenimleri (Epsilon, 2004); Din Üzerine Antropolojik İncelemeler (Brian Morris'ten çeviri; İmge, 2004); Göl ve İnsan: Beyşehir Gölü Çevresinde Doğa-Kültür ilişkisi Üzerine Antropolojik Bir İnceleme (Kalan, 2005); Türkler Kürtler Kıbrıslılar - İngiltere'de Türkçe Yaşamak (Dipnot, 2006). Parti, Cemaat, Tarikat (Can, 2017), Görünüyorum O halde varım (Can, 2017)

Zeynep Miraç Özkartal

Gazeteci, TV sunucusu. Milliyet gazetesinde söyleşiler yaptı. TRT Türk'te sanat etkinliklerini anlatan açık şehir programını sundu. HaberTürk TV’de Tarihin Arka Odası programının sunucularından biri oldu. Cumhuriyet Gazetesi’nde yaşanan yönetim değişikliği sonrası Cumartesi eki yayın yönetmeni olarak çalıştığı gazeteden istifa etti. (EKİN KARACA-HALUK KALAFAT - BİANET)
Blogger tarafından desteklenmektedir.