Dünyayı değiştirmek için asla çok acemi değilsin. Küçük kızların etkili sesleri olabilir, direnmeye daha da istekli olabilirler... Ta...
Dünyayı değiştirmek için asla çok acemi değilsin.
Küçük kızların etkili sesleri olabilir, direnmeye daha da istekli olabilirler...
Tarih boyunca dünya genelinde protestolara katılan güçlü kızların fotoğrafları
Burada; geçmişten bu yana, Kadın Tarihi Ayı ve Uluslararası Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılan 8 Martta, tarih boyunca tüm dünyada, inançları, fikirleri ve başkalarının hakları için ayaklanarak protesto gösterilerine katılan öfkeli kızların ne kadar çok olabileceğini simgeleyen fotoğraflar yer alıyor. (Bu liste kesin olarak dünya çapındaki her protestoyu kapsamıyor.)
Birleşik Krallık – 1890’lar
Fotoğraf: Bettmann
İngiltere’de kadınlara oy hakkı tanındı. Yasal olarak gösteri yapan genç kızın elindeki dövizde geçen siyasi karikatürdeki yazı ise şöyle: ”Bayan Bull: Eğer kendi atıma binebilirsem ilerleyebiliriz John.” Dövizdeki illüstrasyonda, ”erkeklerin oy hakkını kazanması” olarak etiketlenen atın üzerindeki adamın arkasına binen bir kadını gösteriyor.
Birleşik Devletler – 1909
Fotoğraf: Galerie Bilderwelt
1 Mayıs 1909’da New York’taki İşçi ve Emekçi Bayramı Geçit Töreni sırasında çocuk işçiliğine karşı bir protesto. İki protestocu ingilizce ve yidçe sloganlar taşıyan kuşak takıyor.
Birleşik Devletler – 1950’ler
Fotoğraf: Bettmann
13 Haziran’da göçük faciası için düzenlenen protestolara katılan yürüyüşçülerden 6 yaşındaki Dolores Siat protesto gösteri alanında annesi ile birlikte yürüyüş süresince ”çocuklar için parklara ne dersin kahrolası karayolları” yazılı bir döviz taşıdı. Annenin yürüyüşe katılması ise kazı çalışması yaparlarken göçük oluşmasıyla meydana gelen faciada hayatını kaybeden 6 çocuğun ardından bir sevgi gösterisiydi.
Birleşik Devletler – 1950’ler
Fotoğraf: Bettmann
Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi 2 Nisan’da okulda birleşme kararı aldıktan sonra, 16 siyahi çocuk 4 annenin eşliğinde 3 Nisan’da Ohio Hillsboro’daki Webster okuluna yürürlerken duygularını belirttikleri dövizleri taşıdılar. Ve ulaştıklarında çocuklar 2 yıldır her gün olduğu gibi geri döndürüldü. Okul kurulu da harekete geçmeden önce Yüksek Mahkeme’nin resmi bildirisini beklediklerini söyledi.
Birleşik Devletler – 1965
Fotoğraf: Robert Abbott Sengstacke
Fotoğraftaki küçük kız, 1965 yılının Mart ayı sonlarında Alabama’da seçmen haklarına destek vermek için Selma ve Montgomery arasında gerçekleşen özgürlük yürüyüşleri sırasında bir kadının elinden tutarken yakın çekime alındı.
Birleşik Krallık – 1978
Fotoğraf: Keystone – Fransa
Küçük kız 18 Ekim 1978’de Londra’daki başbakan’ın evinin önünde hava ve çevre kirliliğine karşı protesto gösterisi yapıyor.
Birleşik Devletler – 1982
Fotoğraf: Barbara Alper
12 Haziran 1982’de New York Şehri’nde nükleer karşıtları bir araya geldi. Fotoğraftaki çocuk ise sırtında ”nükleer silahlarla çocuklarınızı kucaklayamazsınız” yazılı bir levha taşıdı.
Birleşik Devletler – 1982
Fotoğraf: Barbara Alper
Bu kız, 1982 yılının Eylül ayında New York Şehri’ndeki işçi ve emekçi bayramı geçit töreninde kadın hakları için ”kadın hakları haktır” yazılı bir döviz taşıdı.
Tayland – 1990’lar
Fotoğraf: Pornchai Kittiwongsakul
Kim olduğu bilinmeyen Myanmarlı bu küçük kız, Myanmar’da içeride tutulan 18 yabancı aktivistin serbest bırakılmasını talep etmek için 13 Ağustos’ta Bangkok’daki Myanmar Büyük Elçiliği önünde düzenlenen protestolara katıldı ve başkan Aung San Suu Kyi’ye karşı direnerek bu fotoğrafı elinde taşıdı. Sürgün edilmiş Myanmarlı gruplar ve Taylandlı öğrenciler Aung San Suu Kyi’nin destekçileri ile görüşmek üzere yolculuk etmesini önleyen yetkililere karşı direnişin 2. gününde de yeni bir yol kenarında meydan okumaya devam ederek gece boyunca ayakta nöbet tuttular.
Meksika – 1994
Fotoğraf: Matias Recart
Meksikalı çocuklar, 13 Ocak 1994’te, Meksika Chiapas’taki San Cristóbal de las Casas sokaklarında barış için gösteri düzenlediler. Yürüyüş, barış ve insan hakları grupları tarafından organize edildi. 12 Ocak tarihine kadar, savaşa karşı kamuoyunda ve uluslararası görüşünde sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Carlos Salinas, tek taraflı bir ateşkes ilan etti ve meksika devrimi’nin lideri olan Emiliano Zapata’dan adını alan ve kendilerini Zapata’nın ideolojik mirasçıları olarak kabul eden isyancı grupları silahlarını bırakıp yeni kurulmuş olan Barış ve Uzlaşma komisyonu ile görüşmeye çağırdı. Barış görüşmeleri, San Cristóbal de las Casas’da 21 Şubat’ta başladı.
Peru – 1995
Fotoğraf: Jaime Razuri
Babasının omuzlarında oturan bu küçük kız, 14 Temmuz’da Peru Lima’daki Mururoa Pasifik atolünde planlanan Fransız nükleer denemesini protesto etmek için ”burası çocukların dünyası” yazılı bir döviz taşıdı. Bastille Günü’nde Fransız Büyükelçiliği önünde düzenlenen protestoya yaklaşık 1000 kişi katıldı.
Rusya – 1998
Fotoğraf: Ivan Nikitin
Bu küçük Rus kızı, 1998 yılının 1 Temmuz Çarşamba günü Moskova’daki ABD büyükelçiliğinin önünde düzenlenen protesto gösterisine katıldı. Yaklaşık 100 kişi büyükelçilikte, Kosova konusunda Yugoslavya üzerinde baskı yapan ABD ve NATO’yu protesto ettiler.
Fransa – 2004
Fotoğraf: Frederick Florin
Bu küçük kız, 1 Eylül 2004’te devlet okullarında dikkat çeken dini sembollere ve islami başörtüsüne getirilen yasaklara karşı çıkarak Strazburg’da eğitim hakkı için dışarıda düzenlenen gösterilere katıldı. Başörtüsü yasası ise akademik yılın başında 2 Eylül’de yürürlüğe girdi. Dövizde yazanlar; ”okul benim hakkım, başörtüsü tercihimdi.”
Pakistan – 2005
Fotoğraf: Jewel Samad
Pakistanlı bu kız çocuğu, 28 Mayıs 1998’de ilk nükleer silahı ateşleme denemelerini Pakistan’da yapanlara karşı, 28 Mayıs 2005’te İslamabad’da hükümet dışı bir kuruluş olan Vatandaş Barış Komitesi (Citizen Peace Committee/CPC) tarafından organize edilen gösteriler süresince, Chagai dağının bir kopyasının önünde dururken, ”nükleer silahlara ‘hayır’ de” yazılı bir pankart gösterdi. CPC, nükleer karşıtı kampanyalarının bir parçası olarak organize ettiği gösteride, Hindistan ve Pakistan hükümetinden yetenekli nükleer füzelerini test etmeyi ve nükleer güçlerini sergilemeyi durdurmalarını istedi.
Japonya – 2008
Fotoğraf: Richard A. Brooks
Bu küçük kız, Tibet’te son günlerdeki gösterilerde yapılan baskıları sona erdirmeleri konusunda Çin’e çağrı yapmak için 26 Mart 2008’de Barış Anıtı Parkı’ndan Japonya’nın güneyinde yer alan Hiroşima kentine kadar düzenlenen, çeşitli grupların katıldığı yürüyüşte olimpiyat halkalarını temsil eden bir pankart taşıyor. Çin baskıları artırarak, Ağustos ayında Fransa’ya yaptığı gezi sırasında Fransız devlet yetkilileri ile Tibet’in ruhani lideri arasındaki görüşmelerde muhalif konumunda olan Dalai Lama’yı 26 Mart’ta sürgüne gönderdi.
Nepal – 2008
Fotoğraf: Brian Sokol
Bu küçük kız ise, Nepal Katmandu’da 23 Mart 2008’de Tibet’teki artan Çin zulmü süresince katledilen insanlar için düzenlenen dini törende ve barış protestolarında mum ışığı altında yağ lambalarıyla binlercesinin parladığı bir Budist tapınağının altında gülümsüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre; 24 Mart 2008’de başkentte Tibet protestoları boyunca, Uluslararası Af Örgütü’nden 11 üye de dahil 461 kişi Nepal polisi tarafından tutuklandı.
Avustralya – 2010
Fotoğraf: William West
Bu küçük çocuk, 9 Nisan 2010’da Melbourne’deki islâm karşıtı ve planlı göçmenlik karşıtı düzenlenen protesto öncesinde ırkçılığa karşı bir araya gelen insanlara ”ırkçı olma!” yazılı bir pankart gösterdi. Yüzlerce ırkçılık karşıtı protestocu, Flinders Caddesi İstasyonu’ndaki basamaklarda toplu bir şekilde, bir türlü sonlandırılmayan göç karşıtı ve islâm karşıtı protestolara karşı durdu.
Birleşik Devletler – 2011
Fotoğraf: Ramin Talaie
Wall Street’i işgal et hareketine katılan 2 kız, 14 Ekim 2011 Cuma günü Lower Manhattan’daki yüzlerce protestocunun haftalardır yaşadığı Zucotti Parkı’nda ”çocuklara önem verin” ve ”geleceğimi koru” yazılı pankartları gösterdiler. Bu sabah polisle çatışma önlenerek, tahliye edilmesi planlanan Londra iş merkezi hakkındaki karar ertelendi.
Tunus – 2011
Fotoğraf: Salah Habibi
Bu küçük kız, Tunus’un Kasbah Meydanı’nda 2 Kasım 2011’de hakları için gösteri yapan Tunuslu kadınlara destek olarak elindeki kapısı açık kuş kafesini sergiledi. Tunus seçimlerini kazanan islamcı partinin lideri Raşid Gannuşi, 28 Ekim 2011’de Ennahda’nın sosyal kazanımlarını korumak için Tunus kadınlarına olan bağlılığını yineledi. Ancak bazıları, meclisin yüzde 41’ini alan partinin kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki ilerici yaklaşımıyla bilinen yönlerinin bir Arap ülkesinde sınırlanmaya çalışılacağına dair endişelerini dile getirdi.
İspanya – 2011
Fotoğraf: Jorge Guerrero
Bu çocuk, eşcinsel hakları grubu Fundación Triángulo’nun Madrid’de 20 Ağustos 2011’de düzenlediği bir gösteri sırasında bir afiş boyadı. Binlerce protestocu Papa 16. Benedict’in ziyaretinde ve önceki gösterilerde uygulanan polis şiddetini protesto etmek için 19 Ağustos 2011’de Madrid’in merkezine geçti. Papa ise birkaç yüz metre uzaklıktaki bir dini törene başkanlık etti.
Afganistan – 2012
Fotoğraf: Arif Karimi
Afgan öğrenciler, 13 Ekim 2012’de Herat’da düzenlenen bir miting sırasında Taliban’ın suikast girişiminde başından vurulan Pakistanlı çocuk aktivist Malala Yousafzai’nin erken iyileşmesi için dua ediyorlar. Afganistan’daki okullar, Yousafzai’nin daha çabuk iyileşmesi için yetkililerin bir araya gelerek dua yoluyla onunla dayanışma göstermesi gerektiğini söyledi.
Yunanistan – 2014
Fotoğraf: Michael Debets
Suriyeli küçük kız, Akdeniz’deki bir teknede mültecileri gösteren bir resim taşıyor. Suriye iç savaşından Yunanistan’a kaçan Suriyeli mülteciler, Yunan devletinin muamelelerine karşı Atina’da protesto gösterileri düzenleyerek Suriyeliler için bir çözüm çağrısında bulundu.
Hong Kong – 2014
Fotoğraf: Jerome Taylor
1 Ekim 2014’te çekilen bu fotoğraf, Hong Kong’un demokrasi yanlısı protestoları sırasında ‘‘Ben buradayım çünkü… Yeni nesil için geleceği önemsiyorum. Hong Kong bizim evimiz!” yazılı bir pankart hazırlayan küçük bir kızın gösterisini sunuyor. Hong Kong’un öğrenci liderliğindeki demokrasi gösterileri, kaybedilecek pek az şey bulunduğunu söyleyen haklarını kaybetmiş genç nesil ile protesto süresince pragmatizmi destekleyen yaşlı bir koruma arasında şiddetli bir bölünme olduğunu vurguladı.
Birleşik Devletler – 2014
Fotoğraf: Adryel Talamantes
Genç kız, 23 Ağustos 2014’te Ferguson polis karakolundaki gösteriler sırasında ”adalet!” yazılı bir pankart taşıdı.
Fransa – 2014
Fotoğraf: Jeff Pachoud
Bu küçük kız, 20 Eylül 2014’te Fransa’nın merkezi Lyon’daki, Uluslararası engelliler derneği tarafından düzenlenen yıllık anti-personel mayın kullanımını ve satışını kınadıkları gösteriler sırasında bir çift ayakkabıyı piramit ayakkabıların arasına attı.
Avustralya – 2015
Fotoğraf: Cole Bennetts
Avustralya Sidney’de 9 Ağustos 2015’te Sidney belediye binasının önünde evlilik eşitliği için düzenlenen toplantı sırasında protestocular tarafından tebeşirle oluşturulmuş gökkuşağı geçişindeki küçük bir kız. Özellikle hükümeti, Avustralya’daki LGBTİ bireylerin evlilik haklarına izin vermek için parlamentodaki Evlilik Eşitliği kanun tasarısını onaylamaya çağırıyorlar.
Nijerya – 2015
Fotoğraf: AFP
Chibok Kızları Büyükelçisi himayesinde olan bir kız, 14 Nisan 2015’de Abuja’daki eğitim bakanlığına düzenlenen bir gösteride İslamcı örgüt Boko Haram tarafından kaçırılan 219 öğrencinin serbest bırakılması için baskı yapmaya başladı. Ülkelerinden kaçırılmalarının birinci yıldönümünde, Nijerya’nın cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari ise Boko Haram tarafından kaçırılan kız öğrencilerin serbest bırakılması ile ilgili söz veremeyeceğini açıkladı.
Hindistan – 2015
Fotoğraf: Azam Husain
Bu küçük kız da, 20 Kasım 2015’te Uttar Pradesh’in Lucknow kentinde ISIS’e karşı Bara Imambara’da düzenlenen protesto boyunca bir döviz taşıdı. Protestoya Lucknow’daki Şii din adamı Maulana Kalbe Jawad tarafından liderlik edildi.
Brezilya – 2015
Fotoğraf: Tiago Mazza Chiaravalloti
Bu kız, 27 Ocak 2015’te Brezilya São Paulo’da toplu taşıma ücreti artırımlarına karşı düzenlenen herkesin çember oluşturduğu protesto gösterisinde diğer göstericilerle birlikte el ele vererek yürüdü. Otobüs, metro ve tren bileti fiyatları 6 Ocak’ta 3 ila 3.50 reale kadar çıktı.
Birleşik Devletler – 2016
Fotoğraf: Josh Edelson
3 yaşındaki yürüyüşçü Nimani Darch, 8 Temmuz 2016’da Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrinde Justin Herman Plaza’daki siyahilere uygulanan şiddete karşı mücadele eden afrika-amerika kökenli bir sivil toplum hareketinin düzenlediği gösteri sırasında ”ateş etmeyin” yazılı bir levha taşıdı.
Belçika – 2016
Fotoğraf: Dursun Aydemir
Ağzı siyah bant ile bantlanmış bu kız, 18 Aralık 2016’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de Esad rejim kuvvetlerini ve destekleyenlerinin siviller üzerindeki saldırılarını ve Halep’teki insanlık dramını protesto etmek için eylemlere katıldı.
Japonya – 2017
Fotoğraf: Takashi Aoyama
Japonya Tokyo’da 12 Şubat 2017’de Shibuya semtinde ABD başkanı Trump’ın göç kararnamesine karşı düzenlenen protesto yürüyüşü öncesinde küçük bir kız çocuğu ”kız gibi dövüş!” yazılı bir döviz taşıyor. Trump’ın birçok farklı müslüman ülkelerinden ABD’ye göç yasağı kararnamesine karşı ”birlik ve beraberlik için kucaklayıcı bir Amerika” ismi ile düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı.
Birleşik Devletler – 2017
Fotoğraf: Kena Betancur
New York’da 4 Mart 2017’de, Kuzey Dakota’dan İllinois’e kadar uzatılması planlanan 1.886 km uzunluğundaki petrol boru hattına karşı Kuzey Dakota’da düzenlenmiş protesto gösterisine katılan bu küçük kız ”Diren DAPL” yazılı bir pankart taşıdı.
Avustralya – 2017
Fotoğraf: Daniel Pockett
Binlerce gösterici Avustralya Melbourne’de 8 Mart 2017’de Dünya Kadınlar Günü için bir araya geldi. Yürüyüşçüler, Avustralya’nın bağımsızlığının verilmesi, ırkçılığın sonlandırılması, tüm kadınların ekonomik haklarının, üreme ve kürtaj haklarının da verilmesi, aynı zamanda seks işcileri ve trans kadınlar da dahil dünya çapındaki tüm kadınların özgürlüğü için mücadele edip desteklemeye çağırdı.
Türkiye – 2013
Mayıs ayında dördüncü yıl dönümünü geride bıraktığımız, Recep Tayyip Erdoğan’ın emri ile AKP’nin polisleri tarafından 1000’e yakın kişinin ve piyanonun da gözaltına alındığı, 1000’den fazla kişinin yaralandığı ve Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük gibi 6 kişinin daha katledildiği, AK Parti Hükümeti tarafından Gezi Parkındaki ağaçların yerlerinden sökülüp Gezi Parkı’nın yıkımına karşı çıkan ve protestolara destek veren miniklerimiz.
Türkiye – 2015
Kadın katliamlarının giderek arttığı bir dönemde 2015 yılında para uğruna katledilen annesi Nuran Dutlu’nun hesabını sormak için Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Gurubu ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun ortaklaşa düzenlediği ”Kadın Cinayetlerine Hayır!” eylemlerine katılan 5 yaşındaki Yekta Nehir Budak ”beni annemden ayıranların hapislerde çürümesini istiyorum” dedi.
Türkiye – 2016
AK Parti’nin meclise sunduğu ve önce kabul edilip kadınların gücünden korktukları için sonra geri çekilen cinsel istismar mağdurunun faille evlendirilmesi durumunda failin affını istediği ”istismarcıya af” önergesine karşı çıkıp protestolara katılan bir kızımız. (Kaynak: HuffPost)
Küçük kızların etkili sesleri olabilir, direnmeye daha da istekli olabilirler...
Tarih boyunca dünya genelinde protestolara katılan güçlü kızların fotoğrafları
Burada; geçmişten bu yana, Kadın Tarihi Ayı ve Uluslararası Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılan 8 Martta, tarih boyunca tüm dünyada, inançları, fikirleri ve başkalarının hakları için ayaklanarak protesto gösterilerine katılan öfkeli kızların ne kadar çok olabileceğini simgeleyen fotoğraflar yer alıyor. (Bu liste kesin olarak dünya çapındaki her protestoyu kapsamıyor.)
Birleşik Krallık – 1890’lar
Fotoğraf: Bettmann
İngiltere’de kadınlara oy hakkı tanındı. Yasal olarak gösteri yapan genç kızın elindeki dövizde geçen siyasi karikatürdeki yazı ise şöyle: ”Bayan Bull: Eğer kendi atıma binebilirsem ilerleyebiliriz John.” Dövizdeki illüstrasyonda, ”erkeklerin oy hakkını kazanması” olarak etiketlenen atın üzerindeki adamın arkasına binen bir kadını gösteriyor.
Birleşik Devletler – 1909
Fotoğraf: Galerie Bilderwelt
1 Mayıs 1909’da New York’taki İşçi ve Emekçi Bayramı Geçit Töreni sırasında çocuk işçiliğine karşı bir protesto. İki protestocu ingilizce ve yidçe sloganlar taşıyan kuşak takıyor.
Birleşik Devletler – 1950’ler
Fotoğraf: Bettmann
13 Haziran’da göçük faciası için düzenlenen protestolara katılan yürüyüşçülerden 6 yaşındaki Dolores Siat protesto gösteri alanında annesi ile birlikte yürüyüş süresince ”çocuklar için parklara ne dersin kahrolası karayolları” yazılı bir döviz taşıdı. Annenin yürüyüşe katılması ise kazı çalışması yaparlarken göçük oluşmasıyla meydana gelen faciada hayatını kaybeden 6 çocuğun ardından bir sevgi gösterisiydi.
Birleşik Devletler – 1950’ler
Fotoğraf: Bettmann
Birleşik Devletler Yüksek Mahkemesi 2 Nisan’da okulda birleşme kararı aldıktan sonra, 16 siyahi çocuk 4 annenin eşliğinde 3 Nisan’da Ohio Hillsboro’daki Webster okuluna yürürlerken duygularını belirttikleri dövizleri taşıdılar. Ve ulaştıklarında çocuklar 2 yıldır her gün olduğu gibi geri döndürüldü. Okul kurulu da harekete geçmeden önce Yüksek Mahkeme’nin resmi bildirisini beklediklerini söyledi.
Birleşik Devletler – 1965
Fotoğraf: Robert Abbott Sengstacke
Fotoğraftaki küçük kız, 1965 yılının Mart ayı sonlarında Alabama’da seçmen haklarına destek vermek için Selma ve Montgomery arasında gerçekleşen özgürlük yürüyüşleri sırasında bir kadının elinden tutarken yakın çekime alındı.
Birleşik Krallık – 1978
Fotoğraf: Keystone – Fransa
Küçük kız 18 Ekim 1978’de Londra’daki başbakan’ın evinin önünde hava ve çevre kirliliğine karşı protesto gösterisi yapıyor.
Birleşik Devletler – 1982
Fotoğraf: Barbara Alper
12 Haziran 1982’de New York Şehri’nde nükleer karşıtları bir araya geldi. Fotoğraftaki çocuk ise sırtında ”nükleer silahlarla çocuklarınızı kucaklayamazsınız” yazılı bir levha taşıdı.
Birleşik Devletler – 1982
Fotoğraf: Barbara Alper
Bu kız, 1982 yılının Eylül ayında New York Şehri’ndeki işçi ve emekçi bayramı geçit töreninde kadın hakları için ”kadın hakları haktır” yazılı bir döviz taşıdı.
Tayland – 1990’lar
Fotoğraf: Pornchai Kittiwongsakul
Kim olduğu bilinmeyen Myanmarlı bu küçük kız, Myanmar’da içeride tutulan 18 yabancı aktivistin serbest bırakılmasını talep etmek için 13 Ağustos’ta Bangkok’daki Myanmar Büyük Elçiliği önünde düzenlenen protestolara katıldı ve başkan Aung San Suu Kyi’ye karşı direnerek bu fotoğrafı elinde taşıdı. Sürgün edilmiş Myanmarlı gruplar ve Taylandlı öğrenciler Aung San Suu Kyi’nin destekçileri ile görüşmek üzere yolculuk etmesini önleyen yetkililere karşı direnişin 2. gününde de yeni bir yol kenarında meydan okumaya devam ederek gece boyunca ayakta nöbet tuttular.
Meksika – 1994
Fotoğraf: Matias Recart
Meksikalı çocuklar, 13 Ocak 1994’te, Meksika Chiapas’taki San Cristóbal de las Casas sokaklarında barış için gösteri düzenlediler. Yürüyüş, barış ve insan hakları grupları tarafından organize edildi. 12 Ocak tarihine kadar, savaşa karşı kamuoyunda ve uluslararası görüşünde sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Carlos Salinas, tek taraflı bir ateşkes ilan etti ve meksika devrimi’nin lideri olan Emiliano Zapata’dan adını alan ve kendilerini Zapata’nın ideolojik mirasçıları olarak kabul eden isyancı grupları silahlarını bırakıp yeni kurulmuş olan Barış ve Uzlaşma komisyonu ile görüşmeye çağırdı. Barış görüşmeleri, San Cristóbal de las Casas’da 21 Şubat’ta başladı.
Peru – 1995
Fotoğraf: Jaime Razuri
Babasının omuzlarında oturan bu küçük kız, 14 Temmuz’da Peru Lima’daki Mururoa Pasifik atolünde planlanan Fransız nükleer denemesini protesto etmek için ”burası çocukların dünyası” yazılı bir döviz taşıdı. Bastille Günü’nde Fransız Büyükelçiliği önünde düzenlenen protestoya yaklaşık 1000 kişi katıldı.
Rusya – 1998
Fotoğraf: Ivan Nikitin
Bu küçük Rus kızı, 1998 yılının 1 Temmuz Çarşamba günü Moskova’daki ABD büyükelçiliğinin önünde düzenlenen protesto gösterisine katıldı. Yaklaşık 100 kişi büyükelçilikte, Kosova konusunda Yugoslavya üzerinde baskı yapan ABD ve NATO’yu protesto ettiler.
Fransa – 2004
Fotoğraf: Frederick Florin
Bu küçük kız, 1 Eylül 2004’te devlet okullarında dikkat çeken dini sembollere ve islami başörtüsüne getirilen yasaklara karşı çıkarak Strazburg’da eğitim hakkı için dışarıda düzenlenen gösterilere katıldı. Başörtüsü yasası ise akademik yılın başında 2 Eylül’de yürürlüğe girdi. Dövizde yazanlar; ”okul benim hakkım, başörtüsü tercihimdi.”
Pakistan – 2005
Fotoğraf: Jewel Samad
Pakistanlı bu kız çocuğu, 28 Mayıs 1998’de ilk nükleer silahı ateşleme denemelerini Pakistan’da yapanlara karşı, 28 Mayıs 2005’te İslamabad’da hükümet dışı bir kuruluş olan Vatandaş Barış Komitesi (Citizen Peace Committee/CPC) tarafından organize edilen gösteriler süresince, Chagai dağının bir kopyasının önünde dururken, ”nükleer silahlara ‘hayır’ de” yazılı bir pankart gösterdi. CPC, nükleer karşıtı kampanyalarının bir parçası olarak organize ettiği gösteride, Hindistan ve Pakistan hükümetinden yetenekli nükleer füzelerini test etmeyi ve nükleer güçlerini sergilemeyi durdurmalarını istedi.
Japonya – 2008
Fotoğraf: Richard A. Brooks
Bu küçük kız, Tibet’te son günlerdeki gösterilerde yapılan baskıları sona erdirmeleri konusunda Çin’e çağrı yapmak için 26 Mart 2008’de Barış Anıtı Parkı’ndan Japonya’nın güneyinde yer alan Hiroşima kentine kadar düzenlenen, çeşitli grupların katıldığı yürüyüşte olimpiyat halkalarını temsil eden bir pankart taşıyor. Çin baskıları artırarak, Ağustos ayında Fransa’ya yaptığı gezi sırasında Fransız devlet yetkilileri ile Tibet’in ruhani lideri arasındaki görüşmelerde muhalif konumunda olan Dalai Lama’yı 26 Mart’ta sürgüne gönderdi.
Nepal – 2008
Fotoğraf: Brian Sokol
Bu küçük kız ise, Nepal Katmandu’da 23 Mart 2008’de Tibet’teki artan Çin zulmü süresince katledilen insanlar için düzenlenen dini törende ve barış protestolarında mum ışığı altında yağ lambalarıyla binlercesinin parladığı bir Budist tapınağının altında gülümsüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre; 24 Mart 2008’de başkentte Tibet protestoları boyunca, Uluslararası Af Örgütü’nden 11 üye de dahil 461 kişi Nepal polisi tarafından tutuklandı.
Avustralya – 2010
Fotoğraf: William West
Bu küçük çocuk, 9 Nisan 2010’da Melbourne’deki islâm karşıtı ve planlı göçmenlik karşıtı düzenlenen protesto öncesinde ırkçılığa karşı bir araya gelen insanlara ”ırkçı olma!” yazılı bir pankart gösterdi. Yüzlerce ırkçılık karşıtı protestocu, Flinders Caddesi İstasyonu’ndaki basamaklarda toplu bir şekilde, bir türlü sonlandırılmayan göç karşıtı ve islâm karşıtı protestolara karşı durdu.
Birleşik Devletler – 2011
Fotoğraf: Ramin Talaie
Wall Street’i işgal et hareketine katılan 2 kız, 14 Ekim 2011 Cuma günü Lower Manhattan’daki yüzlerce protestocunun haftalardır yaşadığı Zucotti Parkı’nda ”çocuklara önem verin” ve ”geleceğimi koru” yazılı pankartları gösterdiler. Bu sabah polisle çatışma önlenerek, tahliye edilmesi planlanan Londra iş merkezi hakkındaki karar ertelendi.
Tunus – 2011
Fotoğraf: Salah Habibi
Bu küçük kız, Tunus’un Kasbah Meydanı’nda 2 Kasım 2011’de hakları için gösteri yapan Tunuslu kadınlara destek olarak elindeki kapısı açık kuş kafesini sergiledi. Tunus seçimlerini kazanan islamcı partinin lideri Raşid Gannuşi, 28 Ekim 2011’de Ennahda’nın sosyal kazanımlarını korumak için Tunus kadınlarına olan bağlılığını yineledi. Ancak bazıları, meclisin yüzde 41’ini alan partinin kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki ilerici yaklaşımıyla bilinen yönlerinin bir Arap ülkesinde sınırlanmaya çalışılacağına dair endişelerini dile getirdi.
İspanya – 2011
Fotoğraf: Jorge Guerrero
Bu çocuk, eşcinsel hakları grubu Fundación Triángulo’nun Madrid’de 20 Ağustos 2011’de düzenlediği bir gösteri sırasında bir afiş boyadı. Binlerce protestocu Papa 16. Benedict’in ziyaretinde ve önceki gösterilerde uygulanan polis şiddetini protesto etmek için 19 Ağustos 2011’de Madrid’in merkezine geçti. Papa ise birkaç yüz metre uzaklıktaki bir dini törene başkanlık etti.
Afganistan – 2012
Fotoğraf: Arif Karimi
Afgan öğrenciler, 13 Ekim 2012’de Herat’da düzenlenen bir miting sırasında Taliban’ın suikast girişiminde başından vurulan Pakistanlı çocuk aktivist Malala Yousafzai’nin erken iyileşmesi için dua ediyorlar. Afganistan’daki okullar, Yousafzai’nin daha çabuk iyileşmesi için yetkililerin bir araya gelerek dua yoluyla onunla dayanışma göstermesi gerektiğini söyledi.
Yunanistan – 2014
Fotoğraf: Michael Debets
Suriyeli küçük kız, Akdeniz’deki bir teknede mültecileri gösteren bir resim taşıyor. Suriye iç savaşından Yunanistan’a kaçan Suriyeli mülteciler, Yunan devletinin muamelelerine karşı Atina’da protesto gösterileri düzenleyerek Suriyeliler için bir çözüm çağrısında bulundu.
Hong Kong – 2014
Fotoğraf: Jerome Taylor
1 Ekim 2014’te çekilen bu fotoğraf, Hong Kong’un demokrasi yanlısı protestoları sırasında ‘‘Ben buradayım çünkü… Yeni nesil için geleceği önemsiyorum. Hong Kong bizim evimiz!” yazılı bir pankart hazırlayan küçük bir kızın gösterisini sunuyor. Hong Kong’un öğrenci liderliğindeki demokrasi gösterileri, kaybedilecek pek az şey bulunduğunu söyleyen haklarını kaybetmiş genç nesil ile protesto süresince pragmatizmi destekleyen yaşlı bir koruma arasında şiddetli bir bölünme olduğunu vurguladı.
Birleşik Devletler – 2014
Fotoğraf: Adryel Talamantes
Genç kız, 23 Ağustos 2014’te Ferguson polis karakolundaki gösteriler sırasında ”adalet!” yazılı bir pankart taşıdı.
Fransa – 2014
Fotoğraf: Jeff Pachoud
Bu küçük kız, 20 Eylül 2014’te Fransa’nın merkezi Lyon’daki, Uluslararası engelliler derneği tarafından düzenlenen yıllık anti-personel mayın kullanımını ve satışını kınadıkları gösteriler sırasında bir çift ayakkabıyı piramit ayakkabıların arasına attı.
Avustralya – 2015
Fotoğraf: Cole Bennetts
Avustralya Sidney’de 9 Ağustos 2015’te Sidney belediye binasının önünde evlilik eşitliği için düzenlenen toplantı sırasında protestocular tarafından tebeşirle oluşturulmuş gökkuşağı geçişindeki küçük bir kız. Özellikle hükümeti, Avustralya’daki LGBTİ bireylerin evlilik haklarına izin vermek için parlamentodaki Evlilik Eşitliği kanun tasarısını onaylamaya çağırıyorlar.
Nijerya – 2015
Fotoğraf: AFP
Chibok Kızları Büyükelçisi himayesinde olan bir kız, 14 Nisan 2015’de Abuja’daki eğitim bakanlığına düzenlenen bir gösteride İslamcı örgüt Boko Haram tarafından kaçırılan 219 öğrencinin serbest bırakılması için baskı yapmaya başladı. Ülkelerinden kaçırılmalarının birinci yıldönümünde, Nijerya’nın cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari ise Boko Haram tarafından kaçırılan kız öğrencilerin serbest bırakılması ile ilgili söz veremeyeceğini açıkladı.
Hindistan – 2015
Fotoğraf: Azam Husain
Bu küçük kız da, 20 Kasım 2015’te Uttar Pradesh’in Lucknow kentinde ISIS’e karşı Bara Imambara’da düzenlenen protesto boyunca bir döviz taşıdı. Protestoya Lucknow’daki Şii din adamı Maulana Kalbe Jawad tarafından liderlik edildi.
Brezilya – 2015
Fotoğraf: Tiago Mazza Chiaravalloti
Bu kız, 27 Ocak 2015’te Brezilya São Paulo’da toplu taşıma ücreti artırımlarına karşı düzenlenen herkesin çember oluşturduğu protesto gösterisinde diğer göstericilerle birlikte el ele vererek yürüdü. Otobüs, metro ve tren bileti fiyatları 6 Ocak’ta 3 ila 3.50 reale kadar çıktı.
Birleşik Devletler – 2016
Fotoğraf: Josh Edelson
3 yaşındaki yürüyüşçü Nimani Darch, 8 Temmuz 2016’da Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrinde Justin Herman Plaza’daki siyahilere uygulanan şiddete karşı mücadele eden afrika-amerika kökenli bir sivil toplum hareketinin düzenlediği gösteri sırasında ”ateş etmeyin” yazılı bir levha taşıdı.
Belçika – 2016
Fotoğraf: Dursun Aydemir
Ağzı siyah bant ile bantlanmış bu kız, 18 Aralık 2016’da Belçika’nın başkenti Brüksel’de Esad rejim kuvvetlerini ve destekleyenlerinin siviller üzerindeki saldırılarını ve Halep’teki insanlık dramını protesto etmek için eylemlere katıldı.
Japonya – 2017
Fotoğraf: Takashi Aoyama
Japonya Tokyo’da 12 Şubat 2017’de Shibuya semtinde ABD başkanı Trump’ın göç kararnamesine karşı düzenlenen protesto yürüyüşü öncesinde küçük bir kız çocuğu ”kız gibi dövüş!” yazılı bir döviz taşıyor. Trump’ın birçok farklı müslüman ülkelerinden ABD’ye göç yasağı kararnamesine karşı ”birlik ve beraberlik için kucaklayıcı bir Amerika” ismi ile düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 300 kişi katıldı.
Birleşik Devletler – 2017
Fotoğraf: Kena Betancur
New York’da 4 Mart 2017’de, Kuzey Dakota’dan İllinois’e kadar uzatılması planlanan 1.886 km uzunluğundaki petrol boru hattına karşı Kuzey Dakota’da düzenlenmiş protesto gösterisine katılan bu küçük kız ”Diren DAPL” yazılı bir pankart taşıdı.
Avustralya – 2017
Fotoğraf: Daniel Pockett
Binlerce gösterici Avustralya Melbourne’de 8 Mart 2017’de Dünya Kadınlar Günü için bir araya geldi. Yürüyüşçüler, Avustralya’nın bağımsızlığının verilmesi, ırkçılığın sonlandırılması, tüm kadınların ekonomik haklarının, üreme ve kürtaj haklarının da verilmesi, aynı zamanda seks işcileri ve trans kadınlar da dahil dünya çapındaki tüm kadınların özgürlüğü için mücadele edip desteklemeye çağırdı.
Türkiye – 2013
Mayıs ayında dördüncü yıl dönümünü geride bıraktığımız, Recep Tayyip Erdoğan’ın emri ile AKP’nin polisleri tarafından 1000’e yakın kişinin ve piyanonun da gözaltına alındığı, 1000’den fazla kişinin yaralandığı ve Berkin Elvan, Medeni Yıldırım, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük gibi 6 kişinin daha katledildiği, AK Parti Hükümeti tarafından Gezi Parkındaki ağaçların yerlerinden sökülüp Gezi Parkı’nın yıkımına karşı çıkan ve protestolara destek veren miniklerimiz.
Türkiye – 2015
Kadın katliamlarının giderek arttığı bir dönemde 2015 yılında para uğruna katledilen annesi Nuran Dutlu’nun hesabını sormak için Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Gurubu ile Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun ortaklaşa düzenlediği ”Kadın Cinayetlerine Hayır!” eylemlerine katılan 5 yaşındaki Yekta Nehir Budak ”beni annemden ayıranların hapislerde çürümesini istiyorum” dedi.
Türkiye – 2016
AK Parti’nin meclise sunduğu ve önce kabul edilip kadınların gücünden korktukları için sonra geri çekilen cinsel istismar mağdurunun faille evlendirilmesi durumunda failin affını istediği ”istismarcıya af” önergesine karşı çıkıp protestolara katılan bir kızımız. (Kaynak: HuffPost)
Hiç yorum yok