Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük açıkladığı COVID-19 tablosundan "toplam yoğun bakım hasta sayısı" ile "toplam entube hasta sayısı" verilerini çıkardı. Bunların yerine getirilen "ağır hasta" verisinin kimleri kapsadığı bilinmiyor. Hastanelerden yoğun bakım doluluk oranlarının yükseldiğine dair haberler gelirken valiliklerin açıkladığı rakamlar ile Sağlık Bakanı'nın açıkladığı veriler çelişiyor. Normalleşmenin başladığı 1 Haziran'dan bu yana vaka sayıları yalnızca 4 gün 900'ün altına indi. 26 gün 900 ile 1000 arasında salınım yaptı...


Türkiye 1 Haziran itibariyle “normalleşme”ye girerek kademeli olarak COVID-19’a yönelik aldığı tedbir kararlarını bir bir kaldırdı. 1 Haziran itibariyle 827 olan günlük vaka sayısındaki ilk yükseliş tedbirlerin kaldırılmasıyla 15 Haziran’da gerçekleşti. 15 Haziran’da 1592 olarak açıklanan vaka sayısı tam 1 ay boyunca binin altına indirilemedi. 15 Haziran ile 15 Temmuz arası bölgesel vaka artışları ve buralardaki hastanelerin doluluk oranlarının yükseldiği haberleriyle geçti.


“Ağır hasta” ibaresi yoğun bakımdaki doluluğu perdelemek için mi?

Koronavirüsün Türkiye’ye girişinin ardından geçen dört buçuk ayda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük olarak açıkladığı verilerde “toplam test sayısı”, “toplam vaka sayısı”, “toplam vefat sayısı”, “toplam yoğun bakım hasta sayısı”, “toplam entube hasta sayısı”, “toplam iyileşen hasta sayısı” ve bu kalemlerin günlük sayıları yer alıyordu. Ancak Bakan Koca 141. gün bu verileri değiştirdi. Verilerden “toplam yoğun bakım hasta sayısı”, “toplam entube hasta sayısı” kalemleri çıkarıldı ve yerine “ağır hasta sayısı” ile “hastalarda zatürre oranı” getirildi.

Ağır hasta sayısı verisi geldi ancak bu ifadenin tam ne anlama geldiği açıklanmadı. Öte yandan “yoğun bakım hasta sayısı” verisinin kaldırılması, hastanelerden “yoğun bakımlardaki doluluk yükseliyor” uyarılarının yapıldığı zamana denk geldi.

“Urfa’da günlük 300-350 arası vaka saptanıyor”

Sağlık Bakanı Koca’nın yoğun bakım hasta sayısını tablodan çıkardığı bugünlerde Urfa İl Hıfzıssıhha Kurulu salgın verilerini açıklamayı durdurdu. Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, kentte günlük 300-350 civarında pozitif koronavirüs vakasının tespit edildiğini belirterek, hastanelerde yer ve yoğun bakımı sıkıntısı yaşandığını söyledi. Yüksekyayla 1 Haziran’daki “normalleşme sürecinin” faturasının Temmuz’da kesildiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bu şekilde devam ederse çok daha ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalabiliriz. Verilerin açıklanması, insanları olayı ciddiye almasında katkı sağlayabilir. Bu şekilde insanlar COVID-19’un bitmediğinin farkına varabilir. Pandemi artık eskisi kadar gündemde değil. Bu da toplumda salgının bitti algısı yaratıyor. Başından beri bu sürecin kimsenin başarılı ya da başarısızlığını ölçecek bir süreç olmadığını söyledik. Bu sürece bizde dâhil edilip, en az zarar ile atlatabilirdik. Ama biz bu sürecin dışında tutulduk. Son olarak bir kez daha yeniliyoruz. Acil sağlık kurumları ve sağlık meslek örgütlerinin de davet edildiği bir toplantı düzenlenmeli ve ne yapılır noktasında kararlar alınmalıdır."

Malatya Valiliği’nin rakamları Sağlık Bakanlığı ile çelişiyor

İllerden gelen resmi rakamlarla Sağlık Bakanlığı’nın verileri de birbirini tutmuyor. Kentteki ilk vakanın 15 Mart tarihinde saptandığını ifade eden Malatya Valisi Aydın Baruş, salgının 1 Temmuz’la birlikte yükselişe geçtiğini kaydetti. “Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var” diyen Baruş son 4 gündür günlük 100’lü sayıları aştıklarını belirtti. Baruş açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"6 binin üzerinde vatandaşımız pozitif vakanın temaslısı olarak evlerinde izole edildiler. Hasta sayılarından da anlaşıldığı üzere artık neredeyse hepimizin çevresinde en az bir tane korona virüsü hastalığına yakalanmış veya geçirmiş bir tanıdığımız var. Neredeyse her sokakta en az bir pozitif vakamız oldu. Muhtemelen bundan sonraki günlerde de benzer durumlarla karşılaşacağız."

Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı COVID-19 Günlük Durum Raporu’na göre Malatya’nın da dahil olduğu “Ortadoğu Anadolu” alt bölgesine ait verilerde 28 ile 31 Temmuz arasında günlük ortalama 45 vaka gözleniyor. Bu veriler valinin verdiği sayının yarısından az.

Bakanlığın 31 Temmuz’da paylaştığı tabloda yeni vaka sayısı, 43 olarak görülüyor.


28 ile 31 Temmuz arası paylaşılan tablolardaki rakamlar ise şöyle:

Grafikler ve veriler Johns Hopkins Üniversitesi’nin koronavirüs haritasından, tablolar Sağlık Bakanlığı’nın günlük yayımladığı COVID-19 Günlük Durum Raporu’ndan alınmıştır.

(Sendika.Org - Uğur Cucu)
Daha yeni Daha eski