Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez'in ailesiyle oturduğu mekanda polislerle yaşadığı kimlik gösterme tartışmasının ardından gözaltına alındı. Polisin gözaltı işlemi için savcıya sormaya gerek duymadığını dile getiren Dönmez, "Bu çok ciddi bir olaydır. Hukuku, hukukçular uygular. Bu, polisin vazifesi değildir. 4 saat savcı kararı olmadan gözaltında tutuldum. Kimse polisin neden orada gerekçeyi açıklamadığını sorgulamıyor" dedi...


Ailesiyle birlikte Hatay’ın İskenderun ilçesinde, 29 Temmuz günü, bir mekanda çay içerken polisle kimlik kontrolü sırasında yaşanan tartışmanın ardından gözaltına alınan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ile o gece yaşananları konuştuk.

Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'a konuşan Ekrem Dönmez, “Özellikle bana gelmedi. Rutin kontroldü. Ben de baro başkanı olduğumu söylemedim çünkü orada ailesiyle çay içen sıradan bir vatandaştım. Ben normal yol kontrollerinde de nedenini öğrenmeden kimlik göstermem” dedi.

Kaçma riski olmayan kişilere kimlik kontrolünün nedeninin söylenmesi gerektiğini dile getiren Dönmez, “Kapalı bir mekanda, kaçma riski olmayan bir mekanda polis kimlik kontrolü yapıyorsa nedenini söylemek zorunda. Bu ülkede polis kıyafeti giyip, insan kaçırıldı. Vatandaşın polise hem kimlik sorma hem de arama nedenini öğrenme hakkı var. Ben sade bir vatandaş olarak bu hakkımı kullanmak istedim” şeklinde konuştu.

‘KAMERA AÇILMADAN ÖNCE POLİSLERİN TAVRI KABADAYI GİBİYDİ’

Medyada planlanmış bir olay olduğuna dair söylentiler olduğunu, “Yakında CHP’den vekil olur” ya da “Gösterseydiniz kimliğinizi, bu kadar uzatmasaydınız” diyenler olduğuna aktaran Dönmez, şöyle devam etti:

“Planlı diye bir şey olabilir mi? Ayrıca kamera açılmayan bir kısım var. Öyle videodaki gibi nazik değillerdi son derece kabaydılar. Bu tavır, ‘ben devletim sorgulamadan ne istersem yapacaksın’ tavrı. Haklarınızı kullanmak istediğinizde sorun o zaman başlıyor. Bana vatandaştan yüzlerce mesaj geldi. Benzer uygulamalar yaşadıklarına dair. Tersini düşünelim polis orada gerekçesini söylese, kimliğini gösterse hem doğru olanı yapmış olacak hem sorun yaşanmayacak.”

‘KİMSE POLİSİN NEDEN GEREKÇEYİ AÇIKLAMADIĞINI SORGULAMIYOR’

Polisin kendisini gözaltına almaya orada karar verdiğini, gözaltı işlemi için savcıya dahi sormaya gerek duymadığının altını çizen Ekrem Dönmez, “Bu çok ciddi bir olaydır. Hukuku, hukukçular uygular. Bu, polisin vazifesi değildir. 4 saat savcı kararı olmadan gözaltında tutuldum. İl Emniyet Müdürü ‘Kimlik verseydin’ diyor. Kimse polisin neden orada gerekçeyi açıklamadığını sorgulamıyor. Süleyman Soylu açıklama yaptı, polisine sahip çıktı. Nerede kaldı vatandaşın hakkı, nerede kaldı hukuk?” dedi.

"POLİS, 'BEN DEVLETİM' GÜCÜNÜ DÜZENLEMELERDEN ALIYOR"

Polisin, “Ben devletim" gücünü ve şiddetini, sosyal medya, çoklu baro düzenlemelerinden aldığını ve aynı zihniyetin ürünü olduğunu söyleyen Dönmez, “İdari ve yargısal olarak ciddi sorunlar var bunlar değişmeli. Hukuk devleti miyiz yoksa polis devleti mi? Ben polise avukat ve baro başkanı olduğumu söyleseydim, bu sorun yaşanmayacaktı. Fakat o baskıcı hale getirilip keyfi şekilde artırılan polis yetkisinin bir vatandaşın özgürlüğünü gölgelediği yerde hak aramaya kalktığınızda şiddetle karşılaşırsınız. Benim yaşadığım da buna örnekti” diye konuştu.


Gözaltına alınan Hatay Baro Başkanı'na 73 baro başkanından teşekkürlü destek
Ailesiyle yemek yediği restoranda kimlik soran polisten yasal dayanak isteyen Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'e, 73 baro başkanı yaptıkları açıklama ile destek verdi. Açıklamada, "Mağduriyeti resmeden ve vatandaşın haklarını öğrenmesine vesile olan Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez’e teşekkür ediyor, her koşulda yanında olduğumuzu imzalarımız ile beyan ediyoruz" denildi...

İskenderun’da ailesiyle yemek yediği restoranda kimlik kontrolü yapan polise işlemin yasal dayanağını sorduğu için gözaltına alınan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez’in gözaltına alınmasını meslektaşları kınadı. 73 Baro Başkanı’nın imzasıyla yayınlanan bildiride “Olay sonrasında yapılan açıklamalar gösteriyor ki; olay anına ilişkin görüntüler olmasa idi, türlü gerçek dışı tutanaklar bugün polis memurları tarafından kendi aralarında imzalanarak işleme konulacak ve medyaya servis edilecekti” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"29 Temmuz 2020 tarihinde kendisinden kimlik isteyen polislere işlemin dayanağını soran Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez’in yasaya, ahlaka ve insanlık onuruna aykırı bir şekilde gözaltına alınmasına tanıklık ettik. Bu tanıklığı ise yaşananların olay anında kaydedilmesi ve sosyal medyadan paylaşılmış olması mümkün kılmıştır.

Olay sonrasında yapılan açıklamalar gösteriyor ki; olay anına ilişkin görüntüler olmasa idi, türlü gerçek dışı tutanaklar bugün polis memurları tarafından kendi aralarında imzalanarak işleme konulacak ve medyaya servis edilecekti. 

Nitekim yaşanan hukuk dışı olay, görüntüler ile sabit ve bu kadar aleniyken bile çeşitli yayın organlarınca gerçek saptırılarak vatandaşa servis edilmekten geri kalınmamıştır.

KOŞULLAR OLUŞMAMIŞTIR

Hatay Baro Başkanımızın basın toplantısında değinmiş olduğu üzere mevcut mevzuat gereğince; kolluk kuvvetlerinin yolda, kafede, lokantada sıradan bir vatandaşa durdurma işlemi yapması ve kimlik sorması için kanunun aradığı koşullar oluşmalıdır. Genel uygulama dışında kimlik sorabilmesi için. İşlemi yapan polis memurunda o kişiye ilişkin makul bir şüphenin oluşması şarttır Ailece halka açık bir işletmede yemekle olan başkanımıza karşı böyle bir şüphenin oluşmadığı açıktır.

Genel bir uygulamanın mevcudiyeti halinde ise bu işleme dayanak bir karar bulunması şarttır. Video görüntülerinde sabit olduğu üzere, başkanımız da ısrarla ve sabırla polis memurlarına bu yasal dayanağı görmek istediğini belirtmektedir.

Kolluk görevlileri ise kararı göstermek yerine; kendilerini devlet memuru değil de “devletin ta kendisi” olarak gördüklerini beyan ederek başkanımızı gözaltına almışlardır.

SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ

Gözaltı işlemi sonrasında serbest bırakılan Hatay Baro Başkanımız, hukuksuz durdurma, kimlik sorma ve gözaltı işlemi yapan memurlar hakkında şikayette bulunmuş olup, soruşturma süreci tüm baro başkanlarımızca titizlikle takip edilecektir.

Ne vahimdir ki, Hatay Emniyet Müdürü’nce başkanımıza geçmiş olsun denileceği yerde “Ne vardı, kimliğini gösterseydin” şeklinde serzenişte bulunulmuştur.

EMNİYET O SÖZE 'ARKA' ÇIKMIŞTIR

Yine Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) açıklaması da ibretliktir. EGM, yapılan hukuksuzluk için özür dileyeceğine, sahadaki polis memurunun olay günü sarf ettiği “Biz devletiz” sözüne adeta arka çıkmış; Anayasa ve kanunları yok sayarak, yapılan hukuksuz işleme kılıf uydurmak amacıyla olayla ilgisi dahi olmayan bir yönetmeliği işlemin ana unsuru olarak gösterebilmiştir.

Hiçbir biçimde kabul edilemez nitelikteki bu açıklamalar; kolluk güçlerinin hukuka aykırı davranışları sürdürmek konusundaki cüreti nereden aldıklarını göstermesi bakımından da ibretliktir.

Tüm bu yaşananlar sonucunda; emniyet teşkilatı içinde Anayasamızda belirtilen ve Devletimizln temel nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti kavramına bağlılıktan çok, polis devleti gibi bir fiili oluşuma ve bunun getirdiği ‘Ben yaptım oldu’ anlayışına yönelindiğini bir kez daha müşahade etmiş olduk.

Baro başkanları olarak bizler, yılmadan ve usanmadan polis devletinde değil, hukuk devletinde yaşadığımızı ve yapılan tüm hukuksuzlukların karşısında olduğumuzu bugüne kadar haykırdık ve haykırmaya da devam edeceğiz.

KINIYORUZ

Bu vesile ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ve tüm ilgilileri “biz devletiz” diyen kişinin hukuka aykırı tavrını görmezden gelen açıklamaları nedeni ile kınadığımızı belirterek; hukukun gereklerini yerine getirmeleri ve sorumluları derhal görevden alarak, haklarında soruşturma açmaları gerektiğini bildiriyoruz.

TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Yaşanan olay nedeni ile avukat ya da baro başkanı olduğunu söylemeye gerek duymayarak sıradan bir vatandaşın kolluk kuvvetleri karşısında yaşadığı mağdurıyeti resmeden ve vatandaşın haklarını öğrenmesine vesile olan Hatay Baro Başkanımız Av. Ekrem Dönmez’e teşekkür ediyor, her koşulda yanında olduğumuzu imzalarımız ile beyan ediyoruz."

AÇIKLAMAYA İMZA ATAN BARO BAŞKANLARI: 

Adana Barosu Başkanlığı

Adıyaman Barosu Başkanlığı

Afyonkarahisar Barosu Başkanlığı

Ağrı Barosu Başkanlığı

Aksaray Barosu Başkanlığı

Amasya Barosu Başkanlığı

Ankara Barosu Başkanlığı

Antalya Barosu Başkanlığı

Ardahan Barosu Başkanlığı

Aydın Barosu Başkanlığı

Artvin Barosu Başkanlığı

Balıkesir Barosu Başkanlığı

Bartın Barosu Başkanlığı

Batman Barosu Başkanlığı

Bilecik Barosu Başkanlığı

Bingöl Barosu Başkanlığı

Bitlis Barosu Başkanlığı

Bolu Barosu Başkanlığı

Burdur Barosu Başkanlığı

Bursa Barosu Başkanlığı

Çanakkale Barosu Başkanlığı

Denizli Barosu Başkanlığı

Diyarbakır Barosu Başkanlığı

Düzce Barosu Başkanlığı

Edirne Barosu Başkanlığı

Elazığ Barosu Başkanlığı

Erzurum Barosu Başkanlığı

Eskişehir Barosu Başkanlığı

Gaziantep Barosu Başkanlığı

Giresun Barosu Başkanlığı

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanlığı

Hakkari Barosu Başkanlığı

Isparta Barosu Başkanlığı

İstanbul Barosu Başkanlığı

İzmir Barosu Başkanlığı

Kahramanmaraş Barosu Başkanlığı

Karabük Barosu Başkanlığı

Kars Barosu Başkanlığı

Kastamonu Barosu Başkanlığı

Kayseri Barosu Başkanlığı

Kırıkkale Barosu Başkanlığı

Kırklareli Barosu Başkanlığı

Kırşehir Barosu Başkanlığı

Kilis Barosu Başkanlığı

Kocaeli Barosu Başkanlığı

Konya Barosu Başkanlığı

Kütahya Barosu Başkanlığı

Malatya Barosu Başkanlığı

Manisa Barosu Başkanlığı

Mardin Barosu Başkanlığı

Mersin Barosu Başkanlığı

Muğla Barosu Başkanlığı

Muş Barosu Başkanlığı

Nevsehir Barosu Başkanlığı

Niğde Barosu Başkanlığı

Ordu Barosu Başkanlığı

Osmaniye Barosu Başkanlığı

Sakarya Barosu Başkanlığı

Samsun Barosu Başkanlığı

Siirt Barosu Başkanlığı

Sinop Barosu Başkanlığı

Sivas Barosu Başkanlığı

Şanlıurfa Barosu Başkanlığı

Şırnak Barosu Başkanlığı

Tekirdağ Barosu Başkanlığı

Tokat Barosu Başkanlığı

Tunceli Barosu Başkanlığı

Trabzon Barosu Başkanlığı

Uşak Barosu Başkanlığı

Van Barosu Başkanlığı

Yalova Barosu Başkanlığı

Yozgat Barosu Başkanlığı

Zonguldak Barosu Başkanlığı


Daha yeni Daha eski