EN YENİLER

HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ekonomistlerden gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) yorumu

Ekonomistlerden gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) yorumu... Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı gelir...


Ekonomistlerden gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) yorumu...

Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi için talep toplanmasına yönelik hamleyi eleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, “Vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir” duyurusunu yaptı.

Bakanlığın bu adımı dolar/TL'nin 17.20'yi aşması üzerine gelmişti. Bakanlığın 'yeni adımlar silsilesi duyurulacaktır' açıklamasının ardından dolar/TL düşüşe geçmişti. Bakanlığın ilk 'adımı' açıklamasının ardından ise dolar eski haline geri döndü.

1990’lı yıllarda da yapılan 2010 yılına kadar ihraçları devam eden gelire endeksli senetler bir zarar etmesi mümkün olmayan kamu kurumuna endeksleniyor ve kuponla ana para ödemeleri belirleniyor.

Dünya’ya konuşan bankacılık kaynakları daha önce de devrede olan bu yeni enstrümanın piyasadaki dalgalanmalara çözüm olmayacağını önemli olanın da yüzde kaç faiz verileceği olduğunu vurguladı.

Ekonomistlerse açıklamanın belirsizliğine atıfla önlemi ti'ye aldı. Uygulamadaki boşluklara dikkat çekti.

Ekonomistlerim yorumları şu şekilde:

Business News