HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Paris'te binlerce kişi Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne yönelik silahlı saldırıyı protesto etti! (VİDEO)

Paris'te binlerce kişi dün Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne yapılan silahlı saldırıyı kınamak için Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. ...

Paris'te binlerce kişi dün Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ne yapılan silahlı saldırıyı kınamak için Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Bazı eylemciler ile polis arasında çatışma yaşanınca meydandaki eylem sonlandırıldı.


Fransa'nın başkenti Paris'te 23 Aralık'ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne yapılan ve üç kişinin ölümüne yol açan silahlı saldırıyı binlerce kişi protesto etti. Fransa'daki Kürt Demokratik Konseyi'nin çağrısının ardından binlerce kişi Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı.

Meydanda 2013'te Paris'te öldürülen üç Kürt kadın Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan'ın da yer aldığı bayrakları taşıyan eylemciler kültür merkezine ve yakınındaki dükkanlara yapılan saldırının perde arkasının aydınlatılmasını istedi. Meydandaki anma eylemine Paris 10'uncu bölge belediye başkanı da katıldı.

BFMTV'ye konuşan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) sözcüsü Berivan Fırat "Kürtler olarak tehdit altında olduğumuzu biliyorduk. Fransa bize koruma borçlu" dedi.

Eylem barışçı bir atmosferde geçerken Cumhuriyet Meydanı yakınındaki bulvarda bazı eylemcilerle polis arasında çatışmalar çıktı.

BFMTV'nin haberine göre polise sokak sandalyesi ve diğer cisimleri fırlatan eylemcilere polis göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Çatışmaların saat 16.00 itibarıyla şiddetlenerek sürdüğü, eylemcilerin bazı yollara barikat kurduğu ve bazı araçların ateşe verildiği de görüldü.

CDK-F avukatlarından David Andıç da "Kürt toplumu korkuyor. Zaten 2013'teki cinayetlerle bir travma yaşamıştı. Yanıtlara, desteğe ve anlayışa ihtiyaçları var" dedi.

Çatışmaların sürmesi üzerine CDK-F meydandaki protesto gösterisini sonlandırma kararı aldı.


BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Saldırının yaşandığı Paris'in 10'uncu bölgesinde bulunan belediye binasındaki Fransa bayrağı ve konulan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bayrağı da yarıya indirildi.

Gözaltındaki 69 yaşındaki William M. sorgusunda ırkçı olduğunu söylemiş ve saldırıda kasıtlı olarak Kürtleri hedef aldığını anlatmıştı.

Fransız haber kanalı BFMTV'ye göre saldırgan gözaltına alındığı sırada polislere ilk olarak "Kaç tane öldürdüm?" diye sordu ve Kürt toplumunu hedef almak istediğini söyledi.

Fransız basınına konuşan dava ile ilgili bilgi sahibi kaynaklar William M.'nin üzerinde "iki ya da üç adet dolu şarjör" ve "en az 25 adet mermi" bulunduğunu söylemişti. Saldırganın olayda kullandığı silahın da ABD yapımı yarı otomatik Colt 1911 tabancası olduğu açıklanmıştı.


GÖZALTI SÜRESİ 24 SAAT DAHA UZATILDI

Savcılık da bugün yaptığı açıklamada, zanlının sorgulanmasının ardından müfettişlerin ilk cinayet ve silahlı şiddet suçlamalarına ırkçı saik şüphesini de eklediklerini söyledi. Diğer yandan William M.'nin gözaltı süresi 24 saat daha uzatıldı. Zanlının sorgusu devam ediyor.

Savcılıktan verilen bilgiye göre şüpheli geçen yıl da çadırlarda kalan mültecilere saldırmış, en az iki kişiyi kılıçla yaralamış ve gözaltına alınmış, ancak tutuksuz yargılanmak üzere kısa süre önce serbest bırakılmıştı. Eski bir tren makinisti olan saldırganın önceki yıllarda da silahlı saldırı ve silah bulundurmaktan yargılandığı ortaya çıkmıştı.

Saldırıda Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl yaşamını yitirmiş, üç kişi de yaralanmıştı. Saldırı ayrıca Fransa'da Kürt diasporasının hala arkasındaki failleri çözülemeyen 2013'teki saldırının 10'uncu yıldönümünü anma hazırlıkları sırasında yaşandı. 2013 yılındaki suikastler hakkında 'Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) olası rolünün' araştırılması nedeniyle soruşturma 2019'da yeniden başlatılmıştı. Cinayetin tek şüphelisi Ömer Güney ise Paris Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmayı beklerken 2016 yılında tutulduğu cezaevinde beyin kanseri nedeniyle ölmüştü. (ARTI GERÇEK)

Business News