TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Maraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgelerinde yaptıkları araştırmaları ve gözlemleri aktardığı bir rapor yayınladı. Raporda, koordinasyonsuzluk ve sorumlulukların yerine getirilmemesi sebebiyle gıda yardımların geç ulaştığı vurgulandı...
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, 20 Şubat’ta “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Depremler Ön Gözlem Raporu” yayımladı. Raporda deprem bölgelerinde su, gıda, salgın hastalık riskine yönelik yetersizlikler vurgulandı.
“Alanda STT ve TETT geçmiş ürünlerle karşılaşılmıştır “
Gıda Mühendisleri Odası raporda, deprem bölgelerine gönderilen gıda maddelerinin bir kısmında son tüketim tarihi geçmiş ürünlerle karşılaşıldığını aktardı:
Alanda ve yardım dağıtım alanlarında STT ve TETT geçmiş ürünlerle karşılaşılmıştır. Bu, zaten bağışıklık ve sinir sistemleri zayıflamış olan depremzede ve yakınlarının, gıda zehirlenmesi ve gıda kaynaklı risklerle karşılaşmasına sebebiyet verebilecek bir durumdur.
Deprem alanında, koordinasyon merkezlerinde ya da depolama alanlarında depremin ilk 6 gününde gebe, anne, lohusa, yeni doğan bebek ve çocuk beslenmesi için yeterli düzeyde iyi uygulamaya rastlanmamıştır.
“Sıcak yemek dağıtımı 4, su ancak 3 gün sonra sağlandı”
Raporda, koordinasyonsuzluk sebebiyle sıcak yemek dağıtımının 4, suyun ise ancak 3 gün sonra sağlanabildiği, sorumlu bakanlıkların, AFAD ve Kızılay’ın görevini yerine getirmediğinin gözlemler sonucu tespit edildiği aktarıldı. (SENDİKA.ORG)
RAPORUN TAMAMINA buradan ULAŞABİLİRSİNİZ