HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Yüzlerce işçiden greve destek: Sputnik’i teşhir edeceğiz! (VİDEO)

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, kıdem tazminatı hakkı ve vergide adalet talebini Sputnik grevinin devam ettiği Süzer Plaza önün...

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, kıdem tazminatı hakkı ve vergide adalet talebini Sputnik grevinin devam ettiği Süzer Plaza önünde yükseltti. Sputnik çalışanlarının işe geri alınmasını isteyen işçiler, Sputnik’i teşhir edeceklerini belirtti.


İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan kıdem tazminatının “ortadan kaldırılması” planını protesto etti. Yüzlerce işçinin yürüyüşü Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünden başlayıp, 67 gündür Sputnik grevini sürdüren gazetecilerin, direniş çadırı olan Süzer Plaza önünde son buldu.

İşçiler, gündemdeki İsrail-Filistin savaşından, kıdem tazminatına kadar pek çok konuya değindi. Eylemin yerinin Süzer Plaza olarak belirlenmesi ise sendikalaştıkları için Sputnik’ten atılan işçilerle dayanışmak olduğunu belirten işçiler, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganıyla tepkisini gösterdi.

‘SPUTNİK ÇALIŞANLARI SÖMÜRÜYE SON VERMEK İSTEDİ’

Sputnik işvereni Türkiye Gazeteciler Sendikası’nda (TGS) örgütlenen 24 çalışanını işten çıkardı. İstanbul ve Ankara ofislerinde başlayan grevin üzerinden 67 gün geçti. Milletvekilleri, gazeteciler, sanatçılar ve demokratik kitle örgütlerinin de desteklediği Sputnik grevi bugün işçilerle beraber sesini duyurmaya çalıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Süzer Plaza önünde yaptığı konuşmada, desteğin çok anlamlı olduğunu belirtti. Durmuş, Sputnik’teki grevin başladığı süreci şöyle anlattı:

“İşverenle 7 görüşme yaptık. 26 maddede anlaştık. Ücret meselesine gelindiğinde işveren teklif vermeden masadan kalktı. 24 arkadaşımız işten atıldı. Sputnik çalışanları, yıllardır süren sömürü düzenine son vermek istediler. İşverenin anayasayı, kanunları tanımaz tutumuna dikkat çekmek istiyorum. Bu konuda suç duyurusunda bulunduk henüz sonuç alamadık. Sputnik Rus Devlet Ajansı ama Türkiye'deki kanunları tanımıyor. Bunun karşısında grevden başka çözüm yoktur. Devletin yapacağı bir şey var. Kendi anayasasına, kanunlarına sahip çıkmalılar. Başka bir ülke gelip anayasanız üzerinde tepinmesin.”

‘KIDEM TAZMİNATINA GÖZ DİKENLER EMEKÇİLERİN TOKATIYLA KARŞILAŞIR’

Eylemde konuşma gerçekleştiren diğer isim ise Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu da OVP’ye tepki göstererek, vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.

Numanoğlu, “OVP ile birlikte kıdem tazminatı da yeniden gündeme getirilmiştir. Her fırsatta kıdem tazminatının farklı yöntem önerileri yapılıyormuş gibi gündeme getirilmesi artık kabak tadı vermiştir. Kıdem hakkımıza yönelik her türlü girişim, Türkiye işçi sınıfının tokadıyla karşılaşacaktır. Bu böyle bilinmelidir. Bir çıkış aranıyorsa, emekçilerin haklarına göz dikmek yerine, yıllardır ısrarla söylediğimiz vergide adalet sağlanmalıdır. ‘Kriz var’ deniyor, çok kazanan daha çok kazanıyor, az kazananın da geliri düşüyor. Bu dengesizlik ve adil olmayan gelir dağılımı giderilmelidir” dedi.

İşçiler aynı zamanda Sputnik’in tavrının değişmemesi durumunda sendika düşmanlığını teşhir edeceklerini belirtti.

‘DÜNYANIN GÖZÜ ÖNÜNDE GAZZE BOMBALANIYOR’

Numanoğlu, ayrıca İsrail’in Gazze’yi bombalamasını da eleştirerek konfederasyonları acilen yan yana gelmeye davet etti:

“Gazze günlerdir dünyanın gözü önünde bombalanıyor. Hastane, cami, okul ayırt etmeksizin sivillerin tüm yaşam alanları yer bir ediliyor. İsrail etnik temizlik yapıyor ve insanlık tarihinin en acımasız yöntemleri ile gerçekleştiriyor. Emperyalist güçler ise bu en ağır suç karşısında ses çıkaranları baskı altına alarak sindirmeye çalışıyor.” (ARTI GERÇEK)

Business News