Anayasa Mahkemesi, Yargıtay’a yeni bir kararıyla yanıt verdi: AYM kararının yerine getirilmemesi yeni bir ihlaldir!
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay kararı nedeniyle üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduğu Anayasa Mahkemesi’nden herhangi bir açıklama yapılmazken mahkemenin dün Yargıtay’a yanıt niteliğinde bir karar verdiği ortaya çıktı.
“Anayasa Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılama kararı uygulanmayan” başvurucunun talebini yerinde gören Anayasa Mahkemesi, bu durumun “adil yargılama hakkının ihlali” olduğuna hükmetti.
AYM ayrıca toplantı ve gösteri hakkından Cizre’de yürütülen güvenlik operasyonlarına, kadına karşı şiddetten tıbbi ihmal iddialarına kadar geniş bir yelpazedeki başvurularda da ihlal kararları verdi.
3. Ceza Dairesi’ne yanıt gibi karar: Hakkaniyete uygun yargılanma
Anayasa Mahkemesi bölüm toplantısında, 16 Kasım Perşembe günü görüşmeye başladığı 30 önemli bireysel başvuru dosyası ile ilgili kararlarını duyurdu. AYM’nin açıkladığı kısa kararlarda başvurucu isimleri ve olayın ayrıntısı yer almazken sadece başvuru konusu ile sonuçlarına yer verildi.
Anayasa Mahkemesi, Can Atalay kararının yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan tartışmaları doğrudan ilgilendiren bir karar verdi.
Mahkeme, önüne gelen benzer bir davada ihlal kararı verdi.
İsmi açıklanmayan başvurucunun “Anayasa Mahkemesinin ihlal kararına dayanılarak yapılan yargılamanın yenilenmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiası”nı görüşen Anayasa Mahkemesi Bölümü, “Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının” ihlal edildiğine karar verdi.
Yargıtay’ın Can Atalay kararına yanıt niteliğinde
Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmiş, karar 4'e karşı 9 oyla alınmıştı. Ancak önce yerel mahkeme, ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayı reddetmişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tarihte ilk defa, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararında imzası bulunan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Karar, iktidar çevrelerince “yargı krizi” olarak sunulmuş ve Anayasa değişikliği yapılarak Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru hakkının tırpanlanması gerektiği savunulmuştu. CHP ve muhalefet ise Yargıtay kararını “darbe girişimi” olarak nitelendirmişti. AYM’den Yargıtay kararından sonra herhangi bir açıklama yapılmamıştı. (KISA DALGA)