Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in yargılanması NİHAYET durduruldu! (VİDEO)


HEDEP’li Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında açılan davanın duruşmasında mahkeme, yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (HEDEP) Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Önder’in duruşmada avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre bir önceki celsede, Önder’in milletvekili seçilmesi nedeniyle Anayasa’nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83’üncü maddesi kapsamında yeniden yasama dokunulmazlığı kazandığı ve yargılamasının durdurulması talebi sonrası, mahkemenin İl Seçim Kurulu’ndan ve Meclis’ten istediği vekillik belgeleri mahkemeye ulaştı.

AVUKAT TALEBİNİ YİNELEDİ

Avukat Çelebi, mahkemenin istediği belgelerin geldiğini hatırlatarak, yargılamanın durdurulması talebini yeniledi. 

YARGILAMA DURDURULDU

Mahkeme, yeniden vekil seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan Önder’in yargılanmasının durdurulmasına karar verdi.

TBMM’yi yöneten başkanvekiline yurt dışı yasağı: Absürt, gülünecek durum... (20 EKİM 2023 CUMA)

Meclis’te Filistin için heyet oluşturulup bölgeye gidilmesi önerildi. Meclisi yöneten Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, “yurt dışı yasağı” olduğunu söyledi. CHP, İYİ Parti duruma tepki gösterdi.

Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi'ne düzenlenen ve 500'e yakın kişinin ölümüne yol açan saldırı Meclis Genel Kurulu’nun da ana gündemi oldu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, milli yas ilan edilmesini istedi, ayrıca, “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir heyet oluşturulmasını ve bu heyetin Türkiye adına bölgeye gitmesini öneriyoruz. Dışişleri Bakanlığı, Mısır ve Birleşmiş Milletler'in bilgisi dâhilinde Refah Sınır Kapısı ve Gazze'deki bombalanan hastane de dâhil olmak üzere bölgeyi yerinde inceleyecek bir heyetin bölgeye gitmesini öneriyoruz" dedi.

'BÜTÜN MECLİS'İN SORUNU OLMALI' 

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Şahin’in “Bir heyet oluşturalım Gazze’ye gidelim” çağrısına hakkındaki yurt dışı yasağını anlatarak şu yanıtı verdi:

“Gitmeyi çok isterim gerçekten, bütün kalbimle. O acıları yerinde görmek, onlara ses olmak ama yurt dışı yasağım var ve bu Meclis'in Başkanvekiliyim. Benimkini mahkeme koydu, Meclis diyebilir ki “Mahkemenin iradesine biz karışamayız.” Fakat grubumuzun 15 sayın milletvekili İçişleri Bakanlığı'ndaki bir bürokratın imzasıyla, hakkında hiçbir mahkeme kararı olmaksızın bu seyahate katılamayacak; onların pasaportlarında tahdit var, sadece kendilerinin değil, çocuklarının, eşlerinin, birinci derece yakınlarının da pasaportlarında tahdit var. Bir bürokrat kendini yargının da üzerinde konuşlandırarak buradaki vekilin seyahat özgürlüğünü kısıtlayabiliyor -hani şahsiyattan çıkarıyorum, benimkini mahkeme koymuş; yargılamanın durması, vekil dokunulmazlığı, bu tartışmalara girmeyeceğim- bunun bütün Meclis'in sorunu olması gerektiğini düşünüyorum, böyle bir hissiyatımı paylaşmak istedim. Özellikle böylesi günlerde bunun absürtlüğü daha da fazla görünür oluyor.”

DERVİŞOĞLU: DÜZELTMEK İÇİN DERHAL VAZİYET ALINMALI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da Önder’e yurt dışı yasağını, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na riyaset eden bir milletvekilinin yurt dışına çıkışına mani olmak bütün demokratik geleneklerimize ve teamüllere aykırıdır. Dışarıdan bakıldığında bu, gülünecek durumdur, bu durumun düzeltilmesi noktasında da derhâl vaziyet alınmasının gerekli olduğu kanaatini taşıyorum” diyerek tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal da “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir milletvekiline yurt dışı çıkış yasağı konulması ayrı bir hukuk garabetidir, bu yanlıştan da acilen dönülmesini bekliyoruz” dedi.

AK Parti ve MHP Grup başkanvekillerinden ise bir değerlendirme gelmedi. (DUVAR)

Blogger tarafından desteklenmektedir.