HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Sosyalistlerin Kadıköy yarışı

TKP, Fatih Maçoğlu ile Kadıköy Belediye Başkanlığı için yarışa girerken TİP de partinin genel başkan yardımcısı Doğan Ergün’ü aday gösterdi....


TKP, Fatih Maçoğlu ile Kadıköy Belediye Başkanlığı için yarışa girerken TİP de partinin genel başkan yardımcısı Doğan Ergün’ü aday gösterdi. TKP Genel Sekreteri Okuyan, “Kadıköy’de iddialıyız, seçimi ya Maçoğlu ya da CHP kazanır” dedi. TİP’li Ergün ise, Kadıköy’de yüzde 10 dolayında oy aldıklarını belirterek iddialı olduklarını vurguladı. TKP, İmamoğlu’nu desteklemeyecek.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), bugün (23 Şubat 2024) Kadıköy’de Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlediği bir basın toplantısıyla İstanbul il ve ilçelerindeki adaylarını kamuoyuna tanıttı.

Toplantıda TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, partisinin yerel seçimlerle ilgili görüşlerini açıkladı. TKP’nin Kadıköy Belediye Başkan adayı ve eski Tunceli (Dersim) Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise farklı bir yerde olduğu için toplantıya katılamadı. Maçoğlu, 25 Şubat 2024 Pazar günü yine Kadıköy’de adaylığı ve çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi verecek.

Maçoğlu toplantıda olmadığı için TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan’a 14 Mayıs 2023’te Kadıköy’deki seçim sonuçları ile ilgili bir soru yönelttik. Mayıs 2023’teki genel seçimler bağlamında Kadıköy’de ilk üç sıra olarak CHP yüzde 58,47 oy alırken AKP yüzde 13,25, TİP de yüzde 9,60 oranında oy almıştı.

Yeşil Sol olarak seçime giren şimdiki DEM Partisi’nin oy oranı ise yüzde 3,13’dü. TKP dahil diğer sosyalist partiler de yüzde 1’in altında daha küçük oranlarda oy alabilmişlerdi. Bu koşullarda CHP seçmeninin yarısına yakınının (en az yüzde 26’sının) Maçoğlu’na oy vermesi ve diğer sosyalist parti ve DEM’e oy verenlerin TKP adayını desteklemesi halinde başarılı olabileceği gözüküyor.

Ayrıca yüzde 9,60’lık bir oy potansiyeline sahip TİP’in de (Türkiye İşçi Partisi) küskün CHP’li seçmenden oy alabileceği hesaplandığında Maçoğlu ve Ergün arasında sıkı bir yarışın geçeceği görülüyor.

TKP: ‘YA MAÇOĞLU YA DA CHP KAZANIR’

TKP Genel Sekreteri Okuyan, Kadıköy’ün seçim sonuçlarını dikkate alan sorumuzu şöyle yanıtladı: “Geçen seçim sonuçlarına göre bir muhasebe yapmadık. Çünkü Kadıköy’de güçlü bir örgütümüz ve adayımız var. Bu durum seçim sonuçlarına yansıyacaktır. Geçen seçim sonuçlarının kalıcı bir yanı yoktur, seçmen rahatlıkla yer değiştirebiliyor”.

Okuyan, Maçoğlu’nun tanınırlığı ve Tunceli’deki hizmetleri açısından toplumun güvenini kazandığını ve sağ kesimden de oy alabileceğini söyledi. Okuyan, daha sonra şöyle devam etti:

“Kadıköy’de iddialıyız. Buradaki halkın önemli bir bölümü Maçoğlu’nu bağrına bastı. Kadıköy’de kazanabiliriz ya da kazanamayız. Bu seçim dünyanın sonu değil. Burada AKP’nin kazanma olasılığı yok. Ya biz, ya CHP kazanır. En azından komünist anlayışı ve düşüncesini topluma maletmek, yaymak istiyoruz”.

TKP’li Okuyan, Maçoğlu’nun Kadıköy’de ısrar ettiğini, eğer TİP’ten aday olsaydı bu partiyi de destekleyeceklerini ifade etti. Okuyan, Maçoğlu’nun Kadıköy adaylığının TKP’nin tercihi olmadığını, partinin emekçi karakteri daha ağır basan farklı yerleri düşündüğünü belirtti.

‘TİP’LE MÜZAKERE YAPMADIK’

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Maçoğlu’nun TKP’den aday olmasının kendi kararı olduğunu belirterek “Biz bir aday çıkarınca TİP de ayrı bir aday çıkardı. TKP, TİP’ten ayrı bir partidir. TİP’le Kadıköy için müzakere yapan bir durumumuz olmadı” diye konuştu.

Okuyan, “55 ilde belediye başkan adayı çıkarıyoruz. Sadece Artvin Kemalpaşa’da Sol Parti adayını, Hatay Samandağ’da da TİP’in adayını destekleyeceğiz. Bu anlamda hiçbir pazarlığımız olmadı. CHP ve HDP ile herhangi bir pazarlığa girmeyiz. CHP, özünde sermayeden yana bir parti. TİP, Gebze’de CHP’nin desteği ile bir aday gösterdi. Hatay Defne’de de kendi adayımızı çıkarıyoruz” dedi.

TKP, İMAMOĞLU’NU DESTEKLEMİYOR

Kemal Okuyan, TKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Orhan Gökdemir’i aday gösterdiğini, CHP’li Ekrem İmamoğlu’nu desteklemeyeceklerini söyledi. Maçoğlu’nun İmamoğlu’na destek verdiği yönündeki bir soruyu ise, Okuyan şöyle yanıtladı:

“Maçoğlu, aslında destekten ziyade İstanbul’da AKP’li Murat Kurum ile CHP’li Ekrem İmamoğlu arasında bir tercih yapılırsa İmamoğlu’nu tercih edeceğini söyledi. Biz, Kadıköy anlamında diğer sosyalist parti ve kurumlarla bir ittifak yaptık. Bu ittifak Kadıköy’e aittir. Onun dışında ittifak bileşeni partiler başka yerlerde kendi adaylarını çıkarabilirler ya da başka adayları destekleyebilirler”.

TİP’Lİ ERGÜN: ‘KADIKÖY’DE İDDİALIYIZ’

Öte yandan TİP’in Kadıköy Belediye Başkanlığı adayı Doğan Ergün ise, bu konudaki sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Son seçimde yüzde 10’a yakın oy alan bir partiyiz. Kadıköy’de güçlü bir örgütümüz var. Hem başkanlıkta, hem belediye meclis üyeliği seçimlerinde iddialıyız. Aslında Maçoğlu, sevdiğimiz bir insan, o da bizi sever, onunla bir derdimiz yoktur. Biz de ayrı bir parti olarak seçime giriyoruz”.

Aynı zamanda TİP Genel Başkan Yardımcısı olan Ergün, CHP’nin Kadıköy’de önemli bir oy potansiyeli olduğunu ancak TİP olarak her yerde kalıcı olmak, güçlerini arttırmak durumunda olduklarını belirtti. Ergün, sol içi polemiklere de girmeyeceklerini ifade etti. (ATİLLA ÖZSEVER - GAZETE DUVAR) 

Business News