Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Belediye yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Valilik 10 günlük eylem yasağı getirdi. DEM Parti kayyıma karşı nöbet eylemi başlattı! (VİDEO)

DEM Parti, Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alındığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama i...


DEM Parti, Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alındığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Hakkari Valisi Ali Çelik Belediye Başkan Vekili olarak atandı.

Hakkari Belediyesi'ne bu sabah polis baskını düzenlendi.

MA’nın haberine göre, dün akşam saat 23:00 sıralarında 31 Mart Yerel Seçimleri'nde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediyesi yüzlerce polis tarafından ablukaya alındı. Belediyenin bulunduğu ve belediyeye çıkan tüm sokaklar polisler tarafından trafiğe kapatıldı. Bu sabah da belediye binasının kapıları kırılarak baskın düzenlendi.

AA’nın haberine göre, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında Akış hakkında gözaltı kararı verildi. Van'da bulunan Akış, Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı, işlemler için Hakkari'ye götürülecek.


Bakanlık kayyım atadı

Gözaltı kararının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama ile Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın yerine kayyım atandığı duyuruldu. 

İçişleri Bakanlığınca, Akış'ın görevden uzaklaştırılmasına ilişkin yapılan açıklamada, Akış'ın, PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı iddia edildi.

Açıklamada, bu kapsamda Akış hakkında "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" suçlarından Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dava dosyası bulunduğu ve yargılamanın devam ettiği kaydedildi.

Akış'ın, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındığı bildirildi.


DEM Parti: Bu kayyımcı anlayışı reddediyoruz

DEM Parti sosyal medya hesabından, Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın Van'da gözaltına alındığını açıkladı:

“Her seferinde halk iradesine yenilen iktidar yine en iyi bildiği yol olan irade gaspına, darbeciliğe başvurdu.  Bu sabah Hakkari Belediye Eş Başkanımız Mehmet Sıddık Akış Van'da gözaltına alındı, belediyemiz polis zoruyla gasp edildi.

Bu kayyımcı anlayışı reddediyoruz. Halkımız bu kayyımcı anlayışı tanımadığını 31 Mart'ta demokratik yollarla gösterdi.  Bu darbeci ve kayyımcı zihniyet sadece Hakkari'ye değil bütün Türkiye halkının iradesine yönelik bir tehdittir. Halkımız demokratik tepkilerini en üst düzeyde gösterecektir. Demokrasiden yana herkesi de bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz.”


Hakkari Valiliğinden eylem yasağı

Valilik, bu sabah resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, kentteki eylem ve etkinliklerin 10 gün süreyle yasaklandığını duyurdu:

“Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemler ile saldırı olaylarının önüne geçmek, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerini sağlamak, terör örgütlerinin planlarını bertaraf etmek ve bu bağlamda, milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve genel sağlığın korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin devamının temini ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi amacıyla;

Hakkari ili coğrafi sınırları içerisinde 03.06.2024 saat 08:00’den itibaren geçerli 12.06.2024 tarihi de dahil saat 23:59’a kadar 10 (on) gün süre ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantıları, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri doğrultusunda yasaklanmıştır.”


Diyarbakır’dan kayyıma tepki: Ankara duysun, geldikleri gibi gidecekler

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve yerine kayyım atanması Diyarbakır'da protesto edildi. Eylemde konuşan DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Abbas Şahin, “Sizin her türlü hilelerinize karşınızda, diz çökmedik, çökmeyeceğiz" dedi.

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) Belediye Eş Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve yerine kayyım atanması Diyarbakır'da protesto edildi.

Ceylan AVM önünde yapılacak açıklama öncesinde polis bölgeyi abluka altına aldı.

Polis, Diyarbakır Valiliği’nin 4 günlük eylem ve gösteri yasağı getirdiğini ifade eden polis, açıklama yapılmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Açıklama yapmak isteyen kitlenin etrafını çevreleyen polis, yapılan müzakerenin ardından basın açıklamasına izin verdi.

Basın açıklamasına DEM Partililer, DBP’liler ve TJA aktivistleri, belediye eş başkanları, DEM Parti milletvekilleri Bedran Öztürk, Adalet Kaya ve Sinan Çiftyürek’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.


“Hileleriniz karşısında diz çökmeyeceğiz”

İlk olarak konuşan DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Abbas Şahin, “Sizin her türlü hilelerinize karşınızda, diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Bu tarihsel bir gelenektir, bizim onurumuzdur. Kayyımlarınıza asla ve asla geçit vermeyeceğiz. Bu siyaset var buldukça bu coğrafyada kayyım sistemi olmayacak. Buradan Ankara şunu duysun. Kayyımlar geldikleri gibi gidecekler” dedi.

DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek ise “Kayyım atamayı kabul etmiyoruz. Hilvan kanunsuzluğu kabul etmedi. Sanıktan çıkan halkın iradesini kabul etmiyorlar. Hakkâri halkı idaresinin alınmasını kabul etmiyor” diye konuştu.


“Yüz yıllık devlet aklının devamı”

DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Pınar Sakık Tekik de kayyım atamalarıyla ilgili şunları söyledi: “Bizler çok iyi biliyoruz ki bu faşizm yüz yıllık devlet aklının devamıdır. Şark ıslahat planı gizli bir Kürt Anayasasıyken şu anda da bu karanlık ve utanç dolu geçmişlerinden beslenmektedirler. İlk maddesinde geçen Kürt’ün seçilmişlerini, kimliğini doğrudan hedef alan 100 yıllık utanç; toplumun ihtiyacı olan şeyin ‘yumuşama’ değil ‘yüzleşme’ olduğunu bir defa daha göstermektedir. Faşist devlet aklının tüm pratikleri Kürt kazanımlarına karşı bir saldırı niteliğindedir. Kendi ile beraber bütün halkı yoksulluğa ve geleceksizliğe batırmaya çalışan AKP-MHP faşist iktidarının planlarını yine boşa çıkaracağız ve biz kazanacağız. Van’da, Hilvan’da sahip çıktığımız irademize Hakkari’de de sahip çıkıp faşizme geçit vermeyeceğiz. Demokrasiden yana tüm kişi ve kurumlarımızı, kayyumları kabul etmemeye, her yerde bunu ifşa etmeye ve halkın iradesine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”


STK’lerden kayyım açıklaması: Hakkari halkının iradesi, hepimizin iradesidir

Sivil toplum örgütleri, Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasına tepki gösterdi: "Dokunulmaz bir hak olan seçme hakkına saygının gereğinin yapılmasını ve Hakkari’ye atanan kayyımın derhal geri çekilmesini istiyoruz.”

Sivil toplum örgütleri, Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve yerine kayyım atanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği ( ADAM-DER), Bakırköy Kent Savunması, Barış Vakfı, Demokrasi İçin Birlik (DİB), Demokratik Alevi Dernekleri Federasyonu ( DAD), Doğu-Güneydoğu Dernekleri ( DGD) Platformu, Hak ve Adalet Platformu, Ortak Yaşam Ağı, Yurttaş Girişimi, 2017 Bodrum Yurttaş İnisiyatifi ve 78’liler Girişimi yaptıkları ortak açıklamada, kayyım kararının geri çekilmesini istedi.


Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Asılsız ithamlarla, siyasallaşmış yargı devreye sokularak ,anayasal hak ve güvenceler göz ardı edilerek, halk iradesi yok sayılarak,  seçilmiş yöneticilerin salt iktidar istedi diye görevden alınması,  iktidarın söylediklerinin tam tersine despotik ve çatışmacı politikalarda ısrar edeceğini gösteriyor.

İktidarın yerel seçimlerde ekmek ve adalet talebi etrafında ortaklaşmış muhalefeti parçalamak ve etkisizleştirmek amacıyla yumuşama ve normalleşme söylemleri arkasında attığı anti demokratik hukuksuz adımlara karşı demokrasiden yana tüm muhalefet bütün toplumsal kesimleri bu irade gaspına karşı açık ve net bir tutum almaya çağırıyoruz.

Anayasaya göre, bütün yurttaşların eşit sahip olduğu, dokunulmaz bir hak olan seçme hakkına saygının gereğinin yapılmasını ve Hakkari’ye atanan kayyımın derhal geri çekilmesini istiyoruz.”


DEM Parti'den kayyıma karşı nöbet eylemi

Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanma kararının ardından DEM Parti, birçok ilde belediye binaları önünde nöbet eylemi başlatacaklarını açıkladı. Koçyiğit, demokrasi güçlerini katkı vermey çağırdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti ) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in TBMM'de ypacağı basın açıklaması, kayyım atama kararının ardından Genel Merkez binasına alındı. 

Koçyiğit gece yarısı alınan kararın, demokrasiye karşı olduğunu ve irade gaspı olduğunu ifade etti. 

Koçyiğit, kayyım atanması kararına karşı, İstanbul'da saat 18:00'de Saraçhane'de kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. 

Koçyiğit konuşmasında şunları söyledi:

"Kürt halkı seçimlerde darbeci anlayışı ve kayyımları süpürüp çöp sepetine attı" diyen Koçyiğit, "Kayyım kararıyla iktidar 31 Mart seçimlerindeki yenilginin intikamını belediyelerimizden almaya başladı. Önce Van’da seçilmiş eş başkanımız Sayın Abdullah Zeydan’ın memnu haklarını almış olmasına rağmen seçildikten sonra adeta bir tuzak kurarak mazbatasını vermediler. Van halkı iradesine sahip çıktı ve zaten kendisine ait olanı geri aldı”

 “Bu OHAL hukukudur. KHK ile getirdikleri irade gaspları siyasi darbelerle bugün hala Kürtleri yıldırma politikası olarak kullanılıyor. Yani Kürt'ün OHAL’i hiç bitmiyor, Kürt'e uygulanan OHAL hiç bitmiyor. Kürt'e uygulanan istisna hukuku hiç bitmiyor bu ülkede. Biz ne kadar demokratik siyasette ısrar ediyorsak iktidar da o kadar bu ısrarımızdan bizi vazgeçirmeye çalışıyor. Normalleşme ve yumuşama safsataları günlerce almış başını gidiyor. Bu mudur normalleşme? Bu mudur demokratik anayasa için attığınız ilk adım? AKP-MHP iktidarının normalleşme iddiası çökmüştür. "

Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Eş Başkanlarının yarın Hakkari'ye gideceğini duyurdu.

Hiç yorum yok