Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

Haniye'ye suikast dünya basınında: 'İsrail, nasıl İran’ın bu kadar derinine girebildi?'

Haniye'ye suikast dünya basınında: 'İsrail, nasıl İran’ın bu kadar derinine girebildi?' Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye...

Haniye'ye suikast dünya basınında: 'İsrail, nasıl İran’ın bu kadar derinine girebildi?' Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da öldürülmesi, Rusya'dan Fransa'ya, İngiltere'den ABD'ye dünya basınında geniş yer buldu.


Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da uğradığı suikastta hayatını kaybetmesi dünya basınında da geniş yer buldu. Hamas ve İran’ın sorumlu tuttuğu İsrail saldırıyı üstlenmese de yapılan yorum ve değerlendirmelerde İsrail’in nasıl İran’ın bu kadar derinine gidebildiği ve bu suikastın olası bir bölgesel çatışmaya yol açıp açmayacağı sorgulandı. 


BBC Türkçe’nin aktardığına göre, merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde bulunan El Arabiya kanalının internet sitesi, konuya ilişkin haberinde, suikasttan İsrail’i sorumlu tuttu. El Arabiya’nın manşetinde “İsrail nasıl İran’ın bu kadar derinine girebildi?” ifadeleri yer aldı.


Almanya'nın Die Welt gazetesi de saldırının arkasında İsrail’in olduğunu yazdı. ‘İsrail’in kapasitesinin benzeri olmayan gösterisi’ başlıklı bir analiz yayınlayan gazete, İsmail Haniye’nin öldürülmesinin Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ saldırısını düzenlemesinden, ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmasından bu yana öldürülen en üst düzey Hamas yetkilisi olduğu ifade edildi.


ABD merkezli CNN televizyonu, The New York Times (NYT) gazetesi ve İngiltere'nin The Guardian gazetesi, Haniye’nin öldürülmesinin ardından bölgede yeni bir savaş çıkabileceğini yazdı. CNN International, konuya ilişkin haberinde, İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hizbullah komutanı Fuad Şükür’e yönelik saldırıyı üstlendiğini ancak Haniye’ye yönelik suikast hakkında açıklama yapmadığını hatırlatarak, “Bu saldırı hakkında bilmediğimiz çok şey var; nasıl olduğu ve nasıl olup da İran topraklarında gerçekleştiği de dahil…” ifadeleri kullanıldı. CNN, suikastın Orta Doğu’yu ‘tehlikeli yeni bir aşamaya’ geçirdiğini de yazdı.


İngiltere’nin The Guardian gazetesi ise başlığında 'İsmail Haniye’nin ölümü bölgesel savaş ihtimalini daha da yakınlaştırdı' yorumunda bulundu. Gazete, ‘Hamas’ın misilleme yapma kapasitesi azalmış olsa da karşılığın İran tarafından desteklenen’ gruplardan gelebileceğine dikkat çekti. Pek çok üst düzey Hamas yetkilisi gibi Haniye’nin de sürekli suikast tehdidi altında yaşadığına işaret eden The Guardian, İran’ın desteklediği Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husiler gibi gruplardan suikasta karşılık gelmesi durumunda Orta Doğu da bölgesel bir savaş ihtimalinin de daha yakın olabileceği öngörüsünde bulundu.


Fransa’nın Le Figaro haber sitesi, konuya ilişkin haberinde, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in ‘intikam’ sözlerini manşetine taşıdı. Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haniye için yayınladığı taziye mesajında Hamas liderine “Kardeşim” diye hitap etmesine de dikkat çekildi.


Rusya basını ise İran’ın Hamas lideri İsmail Haniye'ye yönelik suikasttan ABD ve İsrail’i sorumlu tuttuğuna dair açıklamasını ön plana çıkardı. Pravda gazetesi, “Sorumlu kim?” diye sordu, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin’den gelen kınama mesajlarına haberlerinde yer verdi. (DUVAR)

Hiç yorum yok

EKONOMİ/PARA/PİYASA