Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
HIDE_BLOG

Hamas siyasi lideri İsmail Heniyye İran'da öldürüldü: İşte yaşananlar... (VİDEO)

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniyye, İran'da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybetti. Hamas, suikasttan İsrail'i sorumlu tu...

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniyye, İran'da düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybetti. Hamas, suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, İran Devrim Muhafızları olayın detaylarını araştırıyor.


Hamas, yaptığı açıklamada siyasi liderlerinin İran'daki bir saldırıda öldüğünü belirtti. İşte şu ana kadar yaşananlar:

Hamas ve İran Devrim Muhafızları'na göre, Hamas lideri İsmail Heniyye öldürüldü. İsrail, Heniyye'nin öldürülmesi hakkında henüz bir yorum yapmadı ancak Hamas, açıklamasında saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu. Associated Press, İran devlet televizyonundaki analistlerin de saldırı için İsrail'i suçlamaya başladığını bildirdi.

Hamas açıklamasında, grubun "Tehran'daki konutuna düzenlenen hain Siyonist baskın sonucu hayatını kaybeden" Heniyye için yas tuttuğu belirtildi. Heniyye'nin İran'ın yeni cumhurbaşkanının açılış törenine katıldıktan sonra saldırıya uğradığı ifade edildi.

Saldırı, Heniyye'nin Tehran'da kaldığı eve doğrudan füze isabeti sonucu gerçekleşti. Lübnan'da yayınlanan Al Mayadeen gazetesinin İranlı bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye İran'da düzenlenen suikast ülke dışından fırlatılan güdümlü bir füzeyle gerçekleştirildi.

AÇILIŞ TÖRENİNE KATILMAK İÇİN İRAN'DAYDI

Suikast, çarşamba sabahı erken saatlerde İran Devlet Televizyonu'nda bildirildi. İran Devrim Muhafızları, yaptığı açıklamada "Bu olayın sebebi ve boyutları araştırılmakta olup, sonuçlar daha sonra açıklanacaktır" dedi.

İran Devrim Muhafızları, Heniyye'nin İranlı bir korumasıyla birlikte konutunda hedef alındığını söyledi. Heniyye'nin Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın açılış törenine katılmak için İran'da bulunduğunu ve "olayın" koşullarının araştırıldığını belirtti.

Hamas'ın üst düzey yetkilisi Musa Ebu Merzuk, Heniyye'nin ölümünü Hamas'ın El-Aksa TV'sine yaptığı açıklamada "cezasız kalmayacak korkakça bir eylem" olarak nitelendirdi. Bir diğer Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri, Reuters'a yaptığı açıklamada öldürmenin hedeflerine ulaşamayacak ciddi bir tırmanış olduğunu söyledi.

Yemen'in Husi Yüksek Devrim Komitesi başkanı Muhammed Ali el-Husi, Reuters'a göre Heniyye'nin öldürülmesini "alçakça bir terörist suç" ve "yasaların ve ideal değerlerin açık bir ihlali" olarak nitelendirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin devlet haber ajansı Wafa'ya göre öldürmeyi şiddetle kınadı. Filistinli ulusal ve İslami fraksiyonlar da suikasta tepki olarak genel grev ve kitlesel gösteriler çağrısında bulundu.

İSRAİLLİ BAKANLARIN PAYLAŞIMLARI

İsrail resmi olarak yorum yapmamış olsa da, birkaç İsrailli bakan Heniyye'nin suikastına tepki gösterdi. Miras Bakanı Amichay Eliyahu, X'te (eski adıyla Twitter) Heniyye'nin öldürülmesini kutlayarak, "Heniyye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getiriyor" ve "dünyayı bu pislikten temizlemenin doğru yolu" olduğunu yazdı.

İletişim Bakanı Shlomo Karhi, X'te "Evet, bütün düşmanların yok olacak, ey Tanrı" yazdı, ancak gönderi daha sonra gönderiyi sildi.

Diaspora İşleri ve Antisemitizmle Mücadele Bakanı Amichai Chikli, X'te Hamas liderinin bir videosunu "Dileğine dikkat et" başlığıyla paylaştı.

İSRAİL-İRAN GERİLİMİ TIRMANABİLİR

Heniyye, militan grubun sürgündeki siyasi lideriydi ve son yıllarının çoğunu Katar'da geçirmişti. İsrail-Gazze savaşı sırasında ateşkes görüşmelerinde müzakereci olarak hareket etmiş ve Hamas'ın ana müttefiki İran ile bağlantı kurmuştu. Salı günü Tehran'da İran'ın Dini Lideri Ali Hamaney ve Filistin İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nehhale ile bir araya gelirken fotoğraflanmıştı.

Heniyye'nin ölümü, İsrail'in üst düzey Hizbullah askeri komutanı Fuad Şukur'u güney Beyrut'taki bir banliyöde hafta sonu 12 çocuğun öldüğü roket saldırısına misilleme olarak düzenlenen bir hava saldırısında öldürdüğünü iddia etmesinden sadece birkaç saat sonra gerçekleşti.

Bu ölümlerin, İsrail, Hizbullah ve İran arasındaki gerilimi tırmandırabileceği ve ABD'nin tam kapsamlı bir bölgesel çatışmayı önlemek için yürüttüğü küresel diplomatik çabayı tehdit edebileceği yönünde korkular var.


Öğrenci aktivizminden Hamas'ın siyasi büro başkanlığına: İsmail Heniyye kimdir?

Öğrenci aktivizminden Hamas'ın siyasi büro başkanlığına kadar yükselen İsmail Heniyye, İran’da suikaste kurban gitti ve 'Filistin için her şeyini feda eden liderler' arasına eklendi. İşte, İsmail Heniyye’nin yolculuğu.

Hamas çarşamba günü, siyasi büro başkanı ve lideri İsmail Heniyye'nin İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği yeri hedef alan suikast sonucu öldürülmesinin yasını tuttu. Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katılmak üzere ülkede bulunuyordu. 

İsmail Heniyye, 23 Mayıs 1963'te Gazze'deki El Şati mülteci kampında doğdu. Ailesi 1948 Savaşı sonrasında yaşanan büyük göçte, Tel-Aviv ve Gazze arasında bulunan sahil şehri Aşkelon’dan sürüldü.

SİYASİ HAYATI

Heniyye, Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin’in İsrail’de serbest bırakıldığı 1997 yılından suikast sonucu öldürüldüğü 2004 yılına kadar özel kalem müdürlüğünü yaptı. Daha sonra, önceki lider Dr. Abdülaziz El Rantisi'nin 2004 yılında öldürülmesinin ardından Hamas’ın Gazze lideri olarak seçildi. 

Aralık 2005'te, 2006'daki Filistin seçimlerini oy çoğunluğuyla kazanan "Değişim ve Reform" listesine başkanlık etti. Kısa bir süre sonra, 20 Şubat 2006'da Filistin'de Başbakanlık görevini devraldı ve resmen göreve başladı.

Filistin Ulusal Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 14 Haziran 2007'de Heniyye'yi görevden aldı. O sırada devam eden El Fetih-Hamas çatışması nedeniyle Heniyye Abbas'ın kararnamesini tanımadı ve Gazze Şeridi'nde başbakanlık yetkisini 2014 yılına kadar kullanmaya devam etti.

Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyeleri arasında yaşanan çatışmalar sırasında konvoyuna düzenlenen bir saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de ise İsrail'in evine düzenlediği füze saldırısını atlattı.

Mayıs 2017'de Halid Meşal'in yerine Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı oldu. 

EĞİTİM HAYATI

1987 yılında Gazze İslam Üniversitesi Arap Edebiyatı bölümünden mezun oldu ve 2009 yılında mezun olduğu okuldan fahri doktora unvanı aldı. 

Heniyye'nin siyasi aktivizmi, Hamas hareketinin El Fetih hareketinin baskınlığına karşı doğduğu Gazze Şeridi'ndeki Müslüman Kardeşler'in (İhvan) öğrenci kolu olan İslami Blok içinde başladı. 

1983-1984 yılları arasında üniversitesinin öğrenci konseyinin bir üyesiydi ve bir yıl konsey başkanlığı yaptı. 

İsmail Heniyye, 1989 yılında, I.İnitifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle İsrail güçleri tarafından tutuklandı ve üç yıl boyunca mahkum edildikten sonra bir grup Hamas lideriyle birlikte Lübnan-Filistin sınırındaki Marj al-Zuhur kasabasına sürgüne gönderildi. 

Heniyye bir yıllık sürgünün ardından Gazze'ye döndü ve İslam Üniversitesi'ne dekan olarak atandı.

7 EKİM SONRASI

Hamas, 7 Ekim'de El Aksa Tufanı Operasyonu'nu başlattığında, Heniyye, hareketin birkaç lideriyle birlikte Katar’da Doha'daki ofisinden yayınlanan bir videoda göründü. 

Hamas'ın askeri kanadı el Kassam tugaylarının İsrail askeri araçlarını ele geçirdiği haberlerini takip eden Heniyye, "bu zafer için Allah’a şükürler olsun" diye dua ediyordu. 

10 Nisan'da Heniyye'nin üç oğlu ve birkaç torununun da aralarında bulunduğu altı aile üyesi, Ramazan Bayramı sırasında Al-Şati mülteci kampında dolaşmak ve kamp sakinleriyle bayramlaşmak üzere yoldayken araçları İsrail hava saldırısı hedefi oldu ve  hayatlarını kaybettiler. 

24 Haziran'da, aralarında kız kardeşinin de bulunduğu 10 aile üyesi, Şati mülteci kampındaki evlerini hedef alan bir İsrail saldırısında öldürüldü. 

'60’A YAKIN AİLE ÜYESİ…'

Ailesini kaybetmesinin ardından Heniyye, "60'a yakın aile üyem öldürüldü, tıpkı Filistin'in diğer çocukları gibi, onların benden hiçbir farkı yok" dedi ve İsrail’in direniş liderlerinin oğullarını hedef almasının Filistin halkının iradesini güçlendireceğini düşündüğünü söyledi. 

Heniyye, aile üyeleri "İsrail" tarafından öldürüldüğünde "Oğullarımın ve torunlarımın kanı Filistin halkının çocuklarınınkinden daha değerli değil" demiş ve onların şehadeti üzerine kendisine bahşedilen bu onur için Allah’a şükretmişti. 

Hamas’ın merhum lideri, 2014 yılında yaptığı bir konuşmada Gazze Şeridi'nde devam eden kuşatmaya ateş püskürerek bu etkileyici konuşmayı yaptı:

"Biz, siz kuşatma ilan ettiğinizde zafer ilan eden bir halkız. Eğer Gazze halkının iradesini kırmak istiyorsanız, bilin ki biz sadece Allah'ın önünde diz çökeriz. Filistin'in içindeki ve dışındaki tüm karar alıcılar halkımızın mesajını anlamalıdır: Bizler, düşmanlarımızın yaşama değer verdiği gibi ölüme değer veren; diğerlerinin siyasi makamlarına değer verdiği gibi liderlerin yolunda şehit olmaya değer veren bir halkız. İstediğiniz tüm makamları alın ve bize ulusumuzu verin."


Suikast sonrası sembolik mesaj: 'İntikam bayrağı' aylar sonra kubbeye çekildi!

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin Tahran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Kum kentindeki bir caminin kubbesine “intikam bayrağı” olarak bilinen "kırmızı bayrak" çekildi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin Tahran’da suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından İran'ın Kum kentindeki Cemkeran Camisinin kubbesine intikam anlamına gelen “kırmızı bayrak” çekildi.

Üzerinde Arap alfabesiyle beyaz renkle “Hüseyin’in intikamı” yazan kırmızı bayrak, “intikam bayrağı” olarak da biliniyor.

Bayrak, en son Ocak 2024'te İran’ın Kirman kentindeki terör saldırısından sonra caminin kubbesine asılmıştı.

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla 3 Ocak'ta düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman'da, kabristana giden yol üzerinde iki patlama meydana gelmişti. 

Terör örgütü IŞİD'in üstlendiği canlı bomba saldırılarında kadın ve çocukların da aralarında olduğu 89 kişi hayatını kaybetmiş, 284 kişi yaralanmıştı. (CUMHURİYET)

Hiç yorum yok