Türkiye, asgari ücret sıralamasında Avrupa’da sondan 6. ülke

DİSK-AR tarafından hazırlanan Asgari Ücret ve Vergi Raporu yayımlandı. Rapora göre Türkiye, asgari ücret sıralamasında Avrupa’da sondan 6. ülke oldu. Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek ise katıldığı bir TV yayınında “Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” diye konuşmuştu.


Mehmet Şimşek’in yaptığı “Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye’de asgari ücret düşük değildir” açıklamasının aksine DİSK- AR raporunda Avrupa İstatistik Ofisi’ne (Eurostat) göre Türkiye’nin Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip ülkeler arasında olduğu belirtildi.

Raporda “Türkiye’de euro cinsinden asgari ücret 2024 yılında 613 Euro olmuştur” denildi.

En az asgari ücret hangi ülkede?

Türkiye’den daha düşük asgari ücrete sahip ülkeler ise Makedonya (360 Euro), Arnavutluk (385 Euro), Bulgaristan (477 Euro), Karadağ (532 Euro) ve Sırbistan (544 Euro) olarak sıralandı.

“Asgari ücret neden artmalı?” açıklaması

Raporun “Asgari ücret neden artmalı?” başlıklı bölümünde “Hükümetin izlemiş olduğu “sıkı” para ve maliye politikasının bir sonucu olarak emek gelirleri bastırılıyor ve alım gücü düşük tutulmaya çalışılıyor. AKP hükümeti enflasyonda mücadelenin yolu olarak ücret ve diğer emek gelirlerini bastırmayı görüyor. Sıkı para politikası ve sıkı maliye politikası olarak bilinen bu politikanın anlamı enflasyonun faturasını ücretlilere çıkarmaktır” denildi. (ENTERNASYONALDAYANIŞMA)

Blogger tarafından desteklenmektedir.