Bangladeş Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Sheikh Hasina'nın görevden alınmasını talep eden protestoların ardında...
Bangladeş Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Sheikh Hasina'nın görevden alınmasını talep eden protestoların ardından istifa ederek ülkeden kaçmasından bir gün sonra, Bangladeş parlamentosunun salı günü feshedildiği açıklandı.
Siyasi krizin tırmandığı Bangladeş'te açıklama, öğrenci liderlerinin parlamentonun feshi için tarih belirlemeleri ve bu tarihe uyulmaması halinde yeni ve daha şiddetli protestolar başlatılacağı tehdidinde bulunmasından saatler sonra geldi.
Ülkenin protestocu öğrenci liderleri salı günü parlamentonun feshedilmesini talep etti ve Başbakan Sheikh Hasina'nın şiddetli ayaklanmanın ardından istifa edip kaçmasından bir gün sonra cumhurbaşkanı parlamentoyu feshettiğini açıkladı.
ÖĞRENCİLER FESHİ İSTEDİ, ARDINDAN GELDİ!
Hasina'ya karşı hareketin kilit organizatörlerinden Nahid İslam, Facebook'ta diğer iki öğrenci lideriyle birlikte yayınladığı videoda parlamentonun salı günü Türkiye saatiyle 09:00’a kadar feshedilmesi gerektiğini söyledi ve bunun gerçekleşmemesi halinde devrimci öğrencilerin hazır olmasını istedi.
Bangladeş'in ordu şefi General Waker-Uz-Zaman, görevi devraldıktan kısa bir süre sonra ülkeyi seçimlere taşıması için geçici bir hükümetin kurulmasını görüşmek üzere Türkiye saatiyle 06:00 öğrenci liderleriyle bir araya gelecekti.
Görüşmenin gerçekleşip gerçekleşmediği ve parlamentoyu fesih kararının görüşmeden sonra gelip gelmediği henüz belli değil.
General Zaman, Hasina'nın istifasını pazartesi günü duyurdu. 15 Temmuz’da başlayan ve Bangladeş'in 1971 yılında Pakistan'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaşanan en büyük şiddet olaylarına sahne olan çatışmalarda yaklaşık 300 kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı.
Salı günü erken saatlerde başkent Dakka’da normalleşme görüldü, ancak trafik normalden daha hafifti ve protestoların ardından kapanan birkaç okul zayıf katılımla yeniden eğitime başladı.
PROTESTOCULARIN LİDERİ NAHİD İSLAM KİMDİR?
Alnına bağladığı Bangladeş bayrağıyla sık sık kamuoyunda görülen Nahid İslam, 15 yıldır iktidara olan Başbakan Şeyh Hasina'yı deviren protestolara öncülük eden Dakka Üniversitesi’nden bir sosyoloji öğrencisi.
Temmuz ayı ortalarında polisin kendisini ve diğer Dakka Üniversitesi öğrencilerini gözaltına almasının ardından protestolar ölümcül bir hal alınca ulusal üne kavuştu.
Kamuoyu önünde duygusuz ama kararlı bir şekilde konuşan İslam, öğrencilerin ordu tarafından yönetilen ya da desteklenen herhangi bir hükümeti kabul etmeyeceğini söyledi.
Nahid İslam, 1998'de Dakka'da doğdu, evli ve Nakib adında bir erkek kardeşi var, babası bir öğretmen, annesi ise ev hanımı.
Coğrafya öğrencisi olan kardeşi Nakib İslam, ağabeyi hakkında Reuters'a demecinde, "İnanılmaz bir dayanıklılığı var ve hep ülkenin değişmesi için uğraşıyordu. Polis tarafından gözaltına alındı, bayılana kadar işkence gördü ve sonra yol kenarına atıldı. Tüm bunlara rağmen mücadeleye devam ediyor. Vazgeçmeyeceğine dair güvenimiz tam. Onunla gurur duyuyoruz" dedi.
NE OLMUŞTU
Bangladeş’te siyasi kriz: Başbakan Şeyh Hasina istifa etti, ülkeyi terk etti.
Bangladeş’te haftalardır süren şiddetli protestolar sonucunda Başbakan Şeyh Hasina görevinden istifa ederek ülkeyi terk etti. Bangladeş ordu sözcüsü, Şeyh Hasina’nın Hindistan’da güvenli bir bölgeye gittiğini duyurdu. Geçici hükümet kurulması için temaslar başladı.
Bangladeş’te son üç haftada yaşanan protestolarda resmi rakamlara göre 147, yerel basına göre ise 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Gösteriler, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başladı ve kısa sürede hükümet karşıtı protestolara dönüştü.
Protestoların şiddetlenmesi üzerine İçişleri Bakanlığı sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilan etti. Ancak bu önlemler yetersiz kaldı ve on binlerce protestocu Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu bastı. Bunun üzerine Hasina görevinden istifa etti ve askeri helikopterle Hindistan’daki güvenli bir bölgeye götürüldü.
Bangladeş ordu şefi General Waker-Uz-Zaman ülkeye hitaben yaptığı konuşmada krize “bu gece” bir çözüm bulunacağını söyledi. Uz-Zaman, geçici bir hükümet kurmak için muhalefet partileriyle temasta bulunduğunu söyledi.
Gösteriler sırasında yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alınırken, hükümet mobil internet erişimini kesti ve Facebook ile WhatsApp gibi sosyal medya platformlarını engelledi. Protestocular, Hasina hükümetinin istifasını ve gösterilerde yaşamını yitirenler için adalet talep etti.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, protestoların fitilini ateşleyen kararda değişikliğe giderek Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine ayrılan kontenjan oranını yüzde 30’dan yüzde 5’e indirdi. Ancak bu karar da tansiyonun düşmesini sağlayamadı.
Muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Genel Sekreteri Mirza Fahrul İslam Alemgir, hükümeti keyfi tutuklamalar yapmakla suçladı. Öte yandan, Başbakan Hasina, muhalefet partilerini ülkenin kalkınmasına zarar vermek ve yurt dışındaki imajını zedelemekle suçladı.
Protestoların başlamasından sonra, İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, gösterilerde 147 kişinin yaşamını yitirdiğini doğruladı. Ayrıca, hükümet Cemaat-i İslami Partisi ve partinin öğrenci kolu Chhatra Shibir’i yasaklama kararı aldı.
Olaylar sırasında protestocular, devlet yayın kuruluşu BTV’nin binasını ateşe verdi. Ayrıca, başkent Dakka’da düzenlenen “Dakka Yürüyüşü” adlı protestoya ülke genelinden çok sayıda öğrenci katıldı. (CUMHURİYET - MEDYASCOPE)