Yenidoğan çetesine yönelik soruşturmanın başlamasına neden olan ihbarın ayrıntıları ortaya çıktı. İhbarda, "Yüzlerce bebeğin ölümüne ne...
Yenidoğan çetesine yönelik soruşturmanın başlamasına neden olan ihbarın ayrıntıları ortaya çıktı. İhbarda, "Yüzlerce bebeğin ölümüne neden oldular" denildi.
İstanbul'da, bir çetenin 112 Acil Çağrı Merkezi'nde çalışan kişilerle ortak hareket ederek, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ortaya çıktı. Çeteden 22 kişi tutuklanırken, 47 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan fezlekenin gönderildiği Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı 494 sayfalık iddianamesini tamamladı.
İddianamede, şüphelilerin, hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarını sağlayarak SGK'den yüksek ücret tahsil ettikleri, bazı hasta yakınlarından fazladan para alınarak maddi çıkar elde edildiği ve karın çoğunluğunun sağlık çalışanı olan örgüt üyesi şüphelilerle paylaşıldığı belirtildi. İddianamede ayrıca İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastanelerin Denetiminden Sorumlu Biriminin bebek ölümlerine ilişkin duyumları daha önce aldığı belirtildi.
CİMER İHBARI: MİLYONLARCA LİRA KAZANDILAR
Yenidoğan çetesine yönelik soruşturmanın başlamasına neden olan ihbar 27 Mart 2023’te CİMER’e yapıldı. İhbarda, ”REYAP Hastanesi Yoğun Bakım Doktoru Fırat Sarı ile İlker Gönen SSK’yı dolandırmakta. Çok sayıda hastanenin yenidoğan yoğun bakımlarını kiralayarak gece nöbetçi doktor bulundurmadılar. Tıbba uygun olmayan koşullar nedeniyle çok sayıda bebek insanlık dışı şekilde öldü. Bunlar, 1. basamak olan hastayı epikrizlerde hep 3. basamak gösteriyor. 112 komuta kontrol merkezine rüşvet vererek bebek satın alıyor. Bunlar yıllardır bu şekilde milyonlarca lira para kazandılar ve yüzlerce bebeğin ölümüne sebep oldular. Bu satılan bebekler Fırat Sarı ve İlker Göne’nin yoğun bakımlarında kötü şartlar altında can verdi” ifadelerine yer verildi.
CİMER, ihbarı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yönlendirdi. İhbar, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü özel hastanelerin denetiminden sorumlu birim tarafından incelendi. İnceleme tamamlandıktan sonra dosya 5 Mayıs 2023’te Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderildi.
'BENZER DUYUMLARI DAHA ÖNCE ALDIK'
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Özel hastanelerin denetiminden sorumlu birimin yetkili doktoru Malik Türkay Esin., 22 Mayıs 2023'te alınan ifadesinde benzer duyumlar daha önce aldıklarını anlattı:
"2023 yılının Ocak ayında yapmış olduğumuz hastane denetimleri esnasında bazı özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde doldurulması gereken defterlerin doldurulmadığını gördüm. Ayrıca bebeklerin dosya üzerinde gösterilen sağlık durumları ile fiili sağlık durumlarının uyuşmadığını örneğin entübe olarak kayıtlı gösterilen bebeğin gayet sağlıklı ve nefes alabilir durumda olduğunu gördük. Durumu hastane yetkililerine sorduğumuzda az önce düzeldi gibi cevaplar aldık."
'DENETİMLERİ YOĞUNLAŞTIRDIK'
Önceki tarihlerde 112 Acil Sağlık Başhekimliği yaptığını belirten Dr. Malik Türkay Esin, "Burada görev yaparken kulağımıza 112 çalışanlarının para karşılığında hastaları sürekli aynı hastanelere yönlendirdiği duyumlarını alıyorduk. Özel hastanelerde görmüş olduğumuz durumlar ve kulağımıza gelen duyumlar üzerine denetimleri sıklaştırdık. Yapmış olduğumuz denetimlerde yoğun bakımdaki bebeklere ait tedavi dosyalarının günlük olarak doldurulmadığını, bazı tedavi şekillerinin bebeğin durumu ile uyumlu olmadığını tespit ettik" dedi.
Esin şöyle devam etti: "Ayrıca yaptığımız denetimler sırasında Özel Reyap Hastanesinde çalışan Fırat Sarı isimli doktor ile Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştığı söylenen yenidoğan doktoru İlker Gönen’in birlikte özel hastane yönetimlerini ziyaret ederek sizin yenidoğan ünitenizdeki gelirinizi artırabiliriz, bu sayede SGK’dan yüksek ücret tahsil edebilirsiniz diyerek yenidoğan yoğun bakımlarını devraldıklarını ve buraların sürekli dolu kalmasını sağlayarak üst sınırdan SGK’dan ücret tahsil ettiklerini duyduk. Ayrıca anlaşma sağladıkları özel hastanelerin yoğun bakımlarına irtibat amacıyla bir sağlık personeli koydukları ve bu kişilerin yatak boşaldıkça 112’de anlaşmalı oldukları kişileri arayarak yoğun bakıma yeni hasta getirilmesini sağladıklarını ve bunun karşılığında da 112’de çalışan bu kişilere aylık hak ediş adı altında belli ödemeler yaptıklarını öğrendik."
ÖZEL TELEFONLARI KULLANMIŞLAR
"Burada yapılan işlemde bebekler yeni doğduğunda kısa süreli yada uzun süreli yoğun bakım ihtiyacı duymaktadır" diyen Malik Türkay Esin, "Bebeğin doğduğu hastanede yoğun bakım yeterli sayıda yok ise başka bir hastanede yer bulmak üzere doktor 112 nakil birimini arar. Bebeğin durumunu bildirerek uygun bir yoğun bakım bulunmasını ister. Nakil birimindeki 112 görevlisi de ekranlarında kamu hastanelerinde boş yatak olup olmadıklarına bakar eğer yok ise özel hastaneler ile kurumun resmi ve kayıt altına alınan telefonundan arayarak boş yatak bulmaya çalışır. Ancak kulağımıza gelen duyumlarda 112 nakil birimi çalışanlarından bazılarının resmi kanaldan yapmaları gereken bu görüşmeyi kendi özel telefonları ile yaparak istedikleri hastaneye yönlendirerek çıkar sağladıkları ve yapmış oldukları usulsüzlüğü gizlemeye çalıştıklarını öğrendik. Bu duyumlardan sonra bu duyumlarla aynı nitelikte olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinin 27.03.2023 tarih ve 2302695203 başvuru numaralı isimsiz ihbar İl Sağlık Müdürlüğüne geldi. Bizde bu durumu emniyete bildirme ihtiyacı hissettik. Konuyla ilgili tanzim etmiş olduğumuz tutanakları şube müdürlüğünüze daha sonra göndereceğim. Konuyla ilgili bildiklerim ve söyleyeceklerim bunlardan ibarettir" diye konuştu. (FERHAT YAŞAR - GAZETE DUVAR)
Hiç yorum yok