Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

AKP'nin 'tutuklanacak iş adamları' listesi devrede

Siyasetçiler, gazeteciler, öğrenciler, sendikacılar, kadın aktivistler ve çocuklardan sonra AKP rejimi bu kez Kürt esnaf ve iş adamlarını...

Siyasetçiler, gazeteciler, öğrenciler, sendikacılar, kadın aktivistler ve çocuklardan sonra AKP rejimi bu kez Kürt esnaf ve iş adamlarını hedef aldı. Yüksekova’da 42 işyerine baskın düzenlendi, en az 19 kişi gözaltına alındı. Bu gözaltılar AKP’nin hazırladığı “tutuklanacak iş adamları” listesinin uygulamaya konulduğunu gösteriyor. 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ve bağlı köylerinde gece polis ve askerler tarafından düzenlenen baskınlarında 19 kişi gözaltına alındı. Baskınların hedefinde en az 42 işyeri var. 

Aramaların devam ettiği ilçede gözaltı sayısının artması beklenirken, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Sarı, "Başbakan'ın işverenlere yönelik açıklaması Yüksekova'da hayata geçirilmiş gözüküyor. Dün gece Ankara Emniyet Müdürlüğü mali ekipleri tarafından Yüksekova'da işverenlere yönelik gerçekleşen operasyonla 19 kişi gözaltına alındı. Bu sayının artma ihtimali de bulunurken, çok sayıda işverenin aramalar esnasında evde bulunamadığını öğrendik. Kaygı verici bir operasyon. Avukatlarla yaptığımız görüşmede bu işverenler 20 suçlama ile karşı karşıyadır. Bunlardan sahte fatura düzenlemek, haksız kazanç sağlamak, örgüte finans sağlamak gibi suçlamalar olduğunu öğrendik. Konunun tam netleşmesi için yetkililerle görüştükten sonra detaylı belgi vereceğiz" dedi.

İHD Yüksekova Temsilcisi Bedirhan Alkan ise, gözaltına alınanların Ankara'ya götürüleceğini belirterek, gözaltına alınanların takipçisi olacaklarını söyledi.

ÇİLLER DÖNEMİNİ HATIRLATIYOR

Kürt iş çevrelerine yönelik operasyonlar Tansu Çiller dönemini hatırlatıyor. 90’lı yıllarda Çiller öldürülmek üzere “PKK'yi destekleyen Kürt iş adamları” listesi hazırlatmıştı. Bu listede adı geçen bir çok isim devlet güçlerince tek tek katledilmişti. AKP hükümetinin de bir liste oluşturduğu Ocak ayında ortaya çıkmıştı. 

Erdoğan rejiminin “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi hakkında Kanun” çıkarmak istediği bir dönemde yanşanan Yüksekova’daki operasyon, planın uygulamaya konulduğunu gösteriyor. Başta Kürtler olmak üzere tüm muhalif kesimlerin hedeflendiği KCK operasyonları kapsamında Kürt iş çevrelerinin de hedeflenmesi zaten bekleniyordu. 

TUTUKLANACAK İŞ ADAMLARI LİSTESİ

Ocak ayında ANF yayınladığı bir haberde başta Kürdistan olmak üzere Batı illerinde de faaliyet yürüten Kürt iş adamlarına yönelik, “tutuklanacak iş adamlarının listelerinin” oluşturulduğunu duyurmuştu. İş adamlarına yönelik operasyonların başlaması için, “terörle mücadele yüksek kurulu”nun da operasyonu yapacak savcılıklara ve emniyet müdürlüklerine talimat verdiği kaydedilmişti. 

İlk etapta 60 kişilik “tutuklanacaklar” listesinin oluşturulduğu belirtilirken, tutuklanacaklar listesinde yer alanların, BDP’li belediyelere iş yapan, hem Güney Kürdistan hem de Kuzey Kürdistan’da yatırımları olan iş adamları olduğu öğrenilmişti. 

Kürt iş çevrelerine yönelik operasyon kararının bir süre önce İstanbul’da toplanan ”terör zirvesinde” alındığı bildiriliyor. AKP rejiminin somut bir dayanağı bulunmadan Kürdistan'da, PKK'nin işadamlarından “haraç topladığı” gerekçesi ile operasyon kararı aldığı yönünde bilgiler var.

Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın koordinesinde İstanbul'da iki gün süren toplantılara, aralarında Ankara, İzmir, Hakkari, Diyarbakır ve Mersin’in de bulunduğu 15 ilin terörle mücadele şube müdürleri, Mali Suçları Arama Kurulu (MASAK) yetkilileri ile Adalet Bakanlığı’nda görevli hakim ve savcılar katılmıştı.

Hiç biri belgelenmeyen istihbarı iddialar ile yeni operasyonlara kılıf hazırlayan toplantıda şu kararların alındığı öğrenilmişti:

“- Doğu ve Güneydoğu’da ihalelere katılan işadamlarından haraç alınmasının önüne geçilmesi için operasyonlar artırılacak, gerekli görüldüğü takdirde işadamlarına ve ailesine koruma tahsis edilerek can güvenlikleri sağlanacak.

- MASAK haraç ya da bağış topladığı belirlenen terör örgütü üyelerinin hesap hareketlerini inceleyerek yurt içi ve yurt dışı bağlantılarını araştıracak. PKK’ye para aktarılan hesaplar güvenlik güçlerine bildirilecek.

- PKK’nin en önemli gelirleri arasında yer alan kaçak sigara, içki, mazot ve elektronik eşyaların Türkiye’ye girişini engellemek amacıyla sınır güvenliği arttırılacak. 

- PKK’nin yurt dışı finansının kesilmesi için İnterpol ve Dışişleri Bakanlığı sık sık bilgilendirilecek. 

- PKK’nin kasası olarak tabir edilen birçok isim hakkında İnterpol aracılığıyla kırmızı bültenle aranması için karar çıkarılacak. 

- Hakim ve savcıların PKK’ye aktarılan paralarla ilgili daha etkin ve hızlı hareket etmeleri için bir dizi önlem alınacak.

- Bölgede faaliyet gösteren ve PKK’ye isteyerek para aktardığı tespit edilen işyerlerine ilişkin tüm yasal tedbirler kısa sürede alınacak. Söz konusu işyerlerinin banka hesapları incelemeye alınarak gerekli görüldüğü takdirde hesaplara el konulacak.”

ANF NEWS AGENCY