Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Cezaevleri için Ankara'ya yürüyecekler

İnsan hakları savunucuları ve tutuklu yakınları, F tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek iç...

İnsan hakları savunucuları ve tutuklu yakınları, F tipi cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için bir kez daha Ankara yolunda. 3 gün sürecek yürüyüşte, güzergah üzerinde bulunan cezaevlerinin önlerinde açıklamalar yapılacak. Ankara'da yetkililer ve milletvekilleri ile görüşülecek.

F tipi cezaevlerinde yaşanan sorunlar ile hasta tutuklular ve ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerinin durumlarına dikkat çekmek için bir süredir "F" oturmaları yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu üyeleri, 25-27 Nisan günlerinde Ankara'ya yürüyecek.

YÜRÜYÜŞ BAKIRKÖY CEZAEVİ'NİN ÖNÜNDEN BAŞLAYACAK

25 Nisan günü Bakırköy Cezaevi'nin önünde yapacakları açıklamanın ardından yola çıkacak olan İHD üyeleri, aynı gün AKP il binası, Maltepe Cezaevi ve Gebze Cezaevi önlerinde açıklamalar yapacak.

İnsan hakları savunucularının, 26 Nisan günkü eylem programı ise Kandıra F Tipi Cezaevi'nin önünde yapılacak açıklama ile başlayacak. Aynı gün Bolu ve Sincan F Tipi cezaevlerinin önlerinde de açıklamalar yapılacak.

27 Nisan günü Ankara'da olmayı planlayan İHD üyeleri, önce AKP Genel Merkezi önüne gidecek. Ardından da Adalet Bakanlığı'na yürüyecek.

CEZAEVLERİNİN ÖNÜ EYLEM ALANI OLACAK

İHD üyeleri, 6 cezaevinin önünde yapacakları açıklamalar ile o cezaevlerinde yaşanan sorunları gündeme getirecek. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki hasta tutuklular Fatma Tokmak, Hediye Aksoy ve Serap Şimşek için "özgürlük" istenecek. Daha önce Pozantı Cezaevi'nde olduğu gibi çocuklara yönelik cinsel şiddetin yaşandığı Maltepe Çocuk Cezaevi'nin önünde ise çocuk tutukluların yaşadıkları işkence anlatılacak.

İnsan hakları savunucuları, Gebze Cezaevi'nin önünde yapacakları açıklamada da kadın tutukluların hastaneye sevk sırasında yaşadıklarına dikkat çekecek. Erkek görevliler tarafından hastane sevkleri yapılan kadın görevliler, elleri kelepçeli bir şekilde muayene odasına alınıyor ve odada erkek görevli bulunduğu için muayene ve tedavileri yapılmadan cezaevine geri dönmek zorunda kalıyorlar.

İHD'lilerin açıklama yapacağı Kandıra F Tipi Cezaevi'nde ise avukat ve ziyaretçi görüşü sırasında tutuklulara ayakkabılarını çıkarmaları dayatılıyor. Ayrıca cezaevinde 45 tutuklunun toplam 100 yıl görüş yasağı bulunuyor.

11 hasta tutuklunun bulunduğu Bolu F Tipi Cezaevi'nin önündeki eylemde "hasta tutuklulara özgürlük" istenecek. Telefonda "tekmil verme" dayatması nedeniyle tutukluların telefon hakkını kullanamadığı Sincan F Tipi Cezaevi'nde ise disiplin cezaları ile ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü tutukluların durumuna kamuoyunun dikkati çekilecek. 

ANKARA'DA GÖRÜŞMELER YAPILACAK

İnsan hakları savunucuları, Ankara'da Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Mustafa Onuk, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve siyasi partilerin grup başkanları ve milletvekilleri ile görüşme talebinde bulundu. Ancak randevular henüz kesinleşmedi. Görüşmelerde, F tipi cezaevlerinde yaşanan sorunları özetleyen dosyalar sunulacak.

BAKANDAN RANDEVU ALINMADI

İHD üyeleri, daha önce defalarca yaptıkları başvuruları yanıtsız bırakan Adalet Bakanlığı'ndan bu kez randevu talebinde bulunmadı.

Hiç yorum yok