Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İlk turun galibi Hollande

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonunda resmi olmayan sonuçlara göre Hollande 28.6, Nicolas Sarkozy yüzde 27 oy, Le Pen yüzde ...

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonunda resmi olmayan sonuçlara göre Hollande 28.6, Nicolas Sarkozy yüzde 27 oy, Le Pen yüzde 19.9 oranında oy aldı. Hollande ile ikinci sıradaki Sarkozy 6 mayısta bir kez daha karşı karşıya gelecekler

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için 45 milyon Fransız sandık başına gitti. On adayın yarıştığı ilk turun galibi sosyalist aday Francois Hollande oldu. 

Hollande oyların yüzde 28.6'sini alırken, seçimin diğer favori ismi cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yüzde 27’de kaldı.

Bu sonuçlara göre iki aday, 6 Mayıs'ta yapılacak seçimin ikinci turunda ülkenin 25. cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. 

Son üç dönemdir cumhurbaşkanlığı seçimlerini sürekli kaybeden Sosyalistler, Hollande ile şimdilik avantaj yakalamış durumda

İlk turun sürprizi aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen’den geldi. Yüzde 19.9 oranındaki oy, aşırı sağcı partinin seçimlerin ilk turundaki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti. Seçimden önceki anketler Le Pen'i yüzde 15'lerde gösteriyordu. 

İlk turda yüzde 11 oy alan Komünist Parti şimdiden ikinci turda Hollande'ı destekleyeceğini açıklarken, anketlere göre ikinci turun galibi de Hollande olacak. 

Beş yıl önce yüzde 53 oy oranıyla seçimi kazanan Sarkozy, işsizlik sorununu mutlaka çözeceği ve alım gücünü yükselteceği sözüyle işbaşına gelmişti. Geçen 5 yıl boyunca Sarkozy, işsizlik oranınını yüzde 10'un altına düşürme konusunda başarılı olamazken, bütçe açığı rekor seviyede. 

Seçim kampanyasında Sarkozy, aşırı sağın oylarını alabilmek için güvenlik ve asayiş konularını öne çıkarttı. Radikal dinci gruplara yönelik polis operasyonları düzenletti. Yeni terörle mücadale yasası çıkartarak, Fransız vatandaşlarının, yurtdışındaki militan kamplarına eğitim için gitmesini yasakladı.

Kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesi için operasyonları artıran Sarkozy, Euro bölgesi borç krizinin giderilmesi konusunda Almanya Başbakanı Angele Merkel ile birlikte aktif bir rol oynadı. Sarkozy ayrıca bütçe açığını düşürmek için dolaylı ve dolaysız vergileri artırdı. Bir daha vergi artırmama sözü verdi.

Sosyalist aday Hollande ise kampanyasında, Avrupalı merkez sağ parti liderlerinin tepkisine rağmen, euro bölgesindeki hükümetlerarası anlaşmayı tartışmaya açacağını duyurdu.

Kamuda daha fazla personel alımı için düğmeye basacağı vaadinden bulunan Hollande, zenginlerden alınacak vergileri artıracağını, mali piyasalardaki spekülasyonlarla aktif bir şekilde mücadele edeceği sözünü verdi.

Eşcinsellerin resmi evliliği için gereli yasal düzenlemeyi yapacağını açıklamasıyla da dikkatleri çeken sosyalist aday, ülkedeki nükleer enerji santrali inşasına sınırlama getireceği ve mevcut santrallerin daha sıkı denetleneceği vaadinde bulundu.

ANF NEWS AGENCY

Hiç yorum yok