Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Fransız Komünist Partisi: ‘Ve şimdi Sarkozy dışarı!’

Fransız Komünist Partisi Ulusal Sekreteri Pierre Laurent, Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu sonuçları ...


Fransız Komünist Partisi Ulusal Sekreteri Pierre Laurent, Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu sonuçları ile ilgili bir açıklama yayımladı. Laurent, ikinci turda Sosyalist Parti adayı François Hollande’ı destekleme çağrısı yaptı.
İlk turu Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Sol Cephe çatısı altında giren Fransız Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri ve Sol Cephe Ulusal Kampanya Sekreteri Pierre Laurent, seçim sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yayımladı. “Ve şimdi Sarkozy dışarı” başlığını taşıyan açıklamasında Laurent, “ülkemizi seven, beş yıldır Nicolas Sarkozy’nin Fransa’yı zayıflatan ve yoksullaştıran politikalarından ciddi biçimde etkilenen herkes için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun sonuçları, bir anlamda Sarkozy’nin gitmesi için elden gelen her şeyi yapma çağrısıdır” dedi.
PCF Ulusal Sekreteri, 6 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Sarkozy’nin yenilebileceğini ifade ederek, sağın Sarkozy için, solun ise Sosyalist Parti adayı Hollande için oy vereceğini söyledi. Laurent açıklamasını, “Artık sağ büyük bir yenilgi almalı. Bu, başlattığımız yurttaş devriminin yeni ve bir sonraki adımı olacaktır” diye sürdürdü.
PCF ikinci turda Hollande’ı destekleyecek
Pierre Laurent açıklamasına, yaklaşık 4 milyon oy alarak yüzde 12 civarında oy oranına ulaşan Sol Cephe’nin Cumhurbaşkanı adayı Jean-Luc Mélenchon’a ve Sol Cephe programına oy verenlere teşekkür ederek devam etti.
Laurent, partisinin seçimlerin ikinci turunda Sosyalist Parti adayı François Hollande’ı destekleyeceğini ilan ederek, Nicolas Sarkozy’yi yenmek için bütün sol güçleri daha geniş ve güçlü bir birlikteliğe davet etti. Laurent, “Sarkozy’nin yenilgisi tam, açık ve kesin olacak ve bütün gücümüzü buna vakfedeceğiz” dedi.
Krizden çıkış için başka bir yol var
PCF Ulusal Sekreteri açıklamasının devamında süregiden krize değinerek, krizden çıkış için ücretlerin artırılmasının, emeklilik yaşının yeniden 60’a çekilmesinin, işten çıkarmaların yasaklanmasının gerekli olduğunu savundu. Laurent, bunlara vergi reformu ve mali sistemin kamu bankacılığı üzerinden yeniden düzenlenmesi gibi önerileri ekledi ve Fransız halkının yeni AB anlaşmalarına onay vermesinin tek yolunun bu yöndeki politikaların benimsenmesinden geçtiğini ifade etti.
Laurent, Sol Cephe’nin seçimlerde elde ettiği sonucun Fransa halkı ve Avrupa halklarının kapitalist piyasalara mahkum olmadığını gösterdiğini vurgulayarak, “Artık başka bir yol açılmıştır” dedi. Laurent açıklamasını Sol Cephe’nin yolundan gitmeye, yurttaş meclislerinde, mücadele cephelerinde örgütlenmeye çağırarak sonlandırdı.