Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

AKP'li Pendik Belediyesi'nden adrese teslim ihaleler!

İstanbul Pendik’te AKP'li belediyenin gizlilik ve kamu yararını korumadığı belgelendi. Buna göre Pendik’te ihaleler “adrese teslim”...


İstanbul Pendik’te AKP'li belediyenin gizlilik ve kamu yararını korumadığı belgelendi. Buna göre Pendik’te ihaleler “adrese teslim” olarak yapılıyor.
AKP’li Pendik Belediyesi’nin 2011 yılı denetleme komisyonu raporuna konulan şerh “adrese teslim ihaleler”yapıldığını ortaya koydu. Raporu hazırlayan üç meclis üyesinden biri olan Pendik Belediyesi’nin CHP’li üyesi SüleymanTarık Balyalı, 2011 yılında belediyenin pazarlık usulüyle yaptığı ihalelerde “yaklaşık maliyet için fiyat verenin de ihaleye girenin de ihaleyi kazananın da” aynı firmalar olduğunu tespit etti.
Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya’nın haberine göre, Pendik Belediyesi’nde yapılan denetimler sonucunda kanuna aykırı ihale işlemleri yapıldığı ortaya çıktı.
Pendik Belediyesi’ne ilişkin olarak hazırlanan komisyon raporuna muhalefet şerhi koyan CHP’li üye Balyalı, ihalelerle ilgili belediyenin resmi evrakında yaptığı incelemelerle ilgili önemli ayrıntılara yer verdi.
Pendik Belediyesi 2011 yılında toplam 34 adet pazarlık usulü ile ihale gerçekleştirmiş. Bu ihalelerin bedeli 4 milyon 316 bin 753 TL. Balyalı şerh yazısında ihalelerde “yaklaşık maliyet için fiyat verenler ile ihaleye girenlerin aynı firmalar olduğunu” şirket isimleriyle yer verdi.
Balyalı’nın şerh yazısında dikkat çektiği o bölüm şöyle:
“İhalelerden örnekleme yöntemi ile 6 ayrı ihale dosyası incelenmiştir. Bu ihalelerin sadece bir tanesine 3’ten fazla firmanın katıldığı ancak diğerlerine 3’er firmanın davet edildiği görülmüştür. Aşağıda isimlerini sayacağımız ihalelerde yaklaşık maliyet için fiyat verenlerin de ihaleye girenlerin de aynı firmalar olduğu ortadadır. Bu uygulama kanaatimizce kanunun yaklaşık maliyeti düzenleyen 9. maddesi ile kanunun gerekçesini ve özünü oluşturan ihalelerin şeffaflığı, gizliliği ve kamu yararı ilkelerine net bir aykırılık oluşturmaktadır. Kanun maddesi çok açık bir biçimde yaklaşık maliyetin isteklilere açıklanamayacağını ifade etmiş. Pendik Belediyesi uygulamalarında ise hem yaklaşık maliyeti belirleyen, hem ihaleye giren, dolayısıyla ihaleyi kazanan firmaların hep aynı olduğu görülüyor. Sadece 3 firmanın katıldığı bu tür bir ihalede yaklaşık maliyetin öğrenilmesinin ne kadar kolay olacağı ortadadır. Görüşümüze göre Pendik Belediyesi’nin pazarlık usulü ile ihalelerinin yapılış biçiminde çok temel bir sorun vardır ve bu sorun mutlaka çözülmelidir. İhalelerde gizlilik ve kamu yararı ilkelerini koruyan yeni düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır.”
Balyalı’nın muhalefet şerhinde yer alan yaklaşık maliyeti verenlerle ihaleye giren şirketlerin aynı olduğu ihaleler ile tutarları şöyle:
1- Belediye Hizmetleri Hakkında Lokal Ölçekte Halk Derğerlendirmesi Hizmet Alımı İşi: 119.720,00 +KDV
2- Tiyatro Okulu Hizmet Alımı: 96.320,00+KDV
3- 2011 Yılı Mart -Nisan Ayları Organizasyon Hizmeti: 114.900,00+KDV
4- Fotokopi ve Baskı Makinelerinin Kopya Başı Çekim Esasına Göre Yıllık Bakım Onarım Hizmeti: 110.959,83+KDV
Kanun maddesi açık
İşte o madde: 4734 sayılı kanunun yaklaşık maliyeti düzenleyen maddesi şöyle: “Madde 9 - Mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalesi yapılmadan önce idarece, her türlü fiyat araştırması yapılarak katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla bir hesap cetvelinde gösterilir. Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlilik ilanlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmi ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz.”