Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Güngör Gençay yaşamını yitirdi

Yazar, şair ve yayıncı Güngör Gençay bu sabah yaşamını yitirdi. 78 yaşında olan Güngör Gençay iki aydır Taksim İlkyardım Hastanesi’nde tedav...

Yazar, şair ve yayıncı Güngör Gençay bu sabah yaşamını yitirdi. 78 yaşında olan Güngör Gençay iki aydır Taksim İlkyardım Hastanesi’nde tedavi görüyordu. ‘Yaşamı umuda uyarlama ustası’ olarak anılan Gençay’ın cenazesi yarın (pazartesi) saat 15.00’de Türkiye Yazarlar Sendikası’nda yapılacak törenin ardından Saat 17'de Şişli Camii’nden kaldırılarak Feriköy Mezarlığında defnedilecek.

Toplumcu gerçekçi şiirin önemli temsilcilerinden Güngör Gençay, birçok şiir kitabının yanı sıra hazırladığı seçkilerle de edebiyatımıza birçok katkı yaptı. “Neye yarar ölmek/Yaşamak neye/Yürek kovanımızdan/Binlerce işçi arı/Uçuramadıktan sonra” dizelerindeki gibi şiirini halktan yana konumlamış gerçekçi bir dille ifade eden Gençay’ın, Sabah Rıhtımı, Balıklar Ovası, Oğul, Dövülü Yürek, Yaşam Umuda Uyarlı gibi şiir kitapları bulunuyor. Gençay aynı zamanda birçok seçkiye de imzasını attı. “Hayatı Dokuyanlara/ Emekçi Kadınlara Şiirler”, “1 Mayıs/Birlik Mücadele ve Dayanışma Şiirleri”, “Şalterler İnince/Grev ve Direniş Şiirleri” hazırladığı toplumcu gerçekçi seçkilerinden bazıları.

Gazetemizde on yıl kadar köşe yazarlığı da yapan Güngör Gençay Emek Partisinin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.

GÜVENİLİR DOST SEVECEN BİR AĞABEYDİ

Güngör Gençay’ın yaşamını yitirmesinin ardından birçok şair yazar dostları gazetemize açıklamalarda bulundu. Gülsüm Cengiz, Güngör Gençay’ın seçimini halktan yana yapan bir şair olduğunu vurguladı. Gerek yaşamıyla gerek şiirleriyle bunu ortaya koyduğunu belirten Cengiz, Gençay’ın12 Eylül döneminde bile çıkardığı dergiyle toplumcu gerçekçi şiire alan açtığını hatırlattı. Cengiz, “Gençay, sosyalist bir sanatçıydı. Düşündüğü gibi yaşadı, örgütlülüğe inandı. Yazarlar Sendikasında birlikte çalıştık. Aynı zamanda güvenilir bir dost sevecen bir ağabeydi” dedi.

GENÇAY, KOCA BİR ÇINARDIR

Evrensel Basım Yayın adına açıklama yapan Olcay Geridönmez, edebiyatımıza onlarca eser kazandıran şair, yazar ve yayıncı Güngör Gençay’ı yitirmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Geridönmez, ömrünün 60 yılını verdiği sanatıyla ve Gerçek Sanatta gerçekleştirdiği yayıncılıkla edebiyatta toplumcu gerçekçilik damarına güç verdiğini ifade etti. Bir konuşmasında Gençay’ın yazmayı çiçek yetiştiriciliğine benzettiğini söyleyen Geridönmez, “Aslında Güngör Gençay koca bir çınardır” dedi.

EDEBİYATIN EMEK İŞİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Türkiye Yazarlar Sendikası Emek Edebiyat etkinliklerinin ilkini bundan iki ay önce Güngör Gençay’a ayırmıştı. 60. sanat yılını şair, yazar ve yayıncı dostlarıyla kutlamıştı. Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, Türkiye Edebiyatı gerçekçi şiirin önemli damarlarından birini yitirdiğini belirtti. Gençay, şiirinin 40 kuşağı toplumcu şiirinin bugüne bağlanması açısından önemli olduğunu vurgulayan Köz, Gençay’ın edebiyatın bir emek işi olduğunu gösterdiğini ifade etti.

GÜNGÖR GENÇAY KİMDİR?

Güngör Gençay, 1934 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Matbaacılık Okulunu bitirdi. İşportacılık, PTT memurluğu ve bir bankada ikinci müdürlük yapmış, özel bir işyeri yöneticiliğinden sonra emekli olmuştur. İlk şiiri 1952 yılında Türkeli dergisinde, çocuklara ilişkin ilk yazdığı şiir ise 1953 yılında “Küçük Galatasaraylı” dergisinde çıkmıştı.

1954 ve 1955 yıllarında arkadaşlarıyla birlikte, ilk kez çeşitli sanat türlerinden oluşan “Bileşik Grubu” sergisini açmıştı. Göz adlı tek yapraklı edebiyat gazetesi ile Gerçek sanat adlı dergiyi çıkarmış, Zengin bir kadroyla 1971 yılında yayınlanan Gelecek dergisiyle, daha birçok dergi ve gazetenin yazı işleri müdürlüğünü üstlenmiş, kurucusu olmuştur. (İstanbul/EVRENSEL)

Hiç yorum yok