Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

“Demokrasi Paketi”ni açıkladı

İktidara “Darbe yasalarını temizleyelim” çağrısı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Demokrasi Paketi”ni açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Hiç kimse artı...

İktidara “Darbe yasalarını temizleyelim” çağrısı yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Demokrasi Paketi”ni açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Hiç kimse artık CHP’ye siz demokrasiyi yarım yamalak savunuyorsunuz demesin” dedi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin 24. dönemde “temel haklar, özgürlükler ve demokrasi için” verdiği kanun tekliflerinin yer aldığı, “Darbe Temizliği için CHP’den Demokrasi Paketi”ni açıkladı. Kılıçdaroğlu, “30 yıl boyunca bu ülkenin darbe hukukuyla yönetilmesine göz yummak, millet iradesini gasp eden darbecilerin suçuna ortak olmak demektir. Temel soru şu, TBMM darbe hukukunun yarattığı kirliliği, 30 yıldır neden temizleyemedi? Herkes bu soruya samimi bir cevap vermek zorundadır, aksi halde kendimizi kandırmış oluruz. TBMM’nin gücü mü yetmedi?” diye konuştu.

Milli irade hırsızlığı

Türk demokrasisinin ve siyasetinin ahlak sorunu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Örneğin, totaliter zihniyetin akademik çocuğu olan YÖK Yasası’nın sahiplenilmesi bir siyasal ikiyüzlülüktür. Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu’nun değiştirilmek istenmemesi bir siyasal ikiyüzlülüktür. Bırakın ikiyüzlülüğü yüzde 10 seçim barajı, ikiyüzlülüğün ötesinde darbecilerin getirdiği bir milli hırsızlık, milli irade hırsızlığıdır. Siz ‘demokratım’ diyeceksiniz, darbecilerin getirdiği milli irade hırsızlığına sahip çıkacaksınız. Böyle demokrasi olmaz. Bugün, demokrasi ve insan hakları bakımından dünyanın sicili bozuk ülkelerinden birisi olarak sayılıyorsak, uluslararası istatistiklerde yer alıyorsak bunun temel nedeni darbe hukuku ve darbecilerin getirdiği yasalardır. 2012 yılı Türkiyesi’nde, totaliter rejim hukukundan, darbe hukukundan söz ediyoruz. Sansürden, hapisteki gazetecilerden, hapistesi milletvekillerinden, baskıdan, korkudan, telefonlarımızın dinlenmesinden söz ediyoruz. Kadın cinayetlerinden, cezaevindeki çocuklara tecavüzden, işkenceden söz ediyoruz. Anlattıklarımı yüreğim acıyarak anlatıyorum. Sebebi de bu topraklar Mevlanaların, Yunus Emrelerin toprağıdır. Bu topraklar, uygarlıkların beşiğidir. Bizim bütün dünyaya insan hakları dersi vermemiz gerekmez mi? Ülkemizde demokrasi varmış gibi bir oyun oynamaktan vazgeçelim. 24. yasama döneminde, hukuk sistemimizin içindeki totaliter kirliliği ve darbe kurumlarını temizlemek üzere onlarca yasa teklifi verdik. CHP’nin şu ana kadar önerdiği yasa değişiklikleri, bu ülkenin hayrı için, halkımızın yararı için düşünülmüş bir darbe temizliği paketidir. Bu demokrasi paketi içinde yer alan yasa teklifleri, çağdaş bir demokrasi için olmazsa olmaz niteliktedir.

Çağdaş bir demokrasiye kavuşmamız için, siyasal partilerimizi ve TBMM’nin değerli üyelerini Darbe Temizliği için CHP’nin Demokrasi Paketine katkı sunmaya davet ediyorum. Çağrımızı yineliyorum. Sayın milletvekillerine söylüyoruz. Siyasal partilerimize ve onların Genel Başkanlarına söylüyoruz. Darbe hukukundan Türkiye Cumhuriyeti’ni temizlemek mi istiyorsunuz? CHP hazır. Efendim sizin söylemleriniz, ifadeleriniz söylemde kalıyor. Hayır efendim kanun teklifi de veriyoruz. Hiç kimse artık CHP’ye siz demokrasiyi yarım yamalak savunuyorsunuz demesin. Şayet bir ülkede, darbecilerin yaptığı yasalar, darbe sonrasında da yürürlükte ise, demek ki darbeciler hala iş başındalar. Yani Türkiye’nin yasaları hala darbecilerin hizmetinde ve onlara hizmet ediyor. Darbe hukukundan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurtarmak her siyasal partinin, her siyasetçinin namus görevidir. Bu, insanımıza saygının bir gereğidir. Demokrasiye saygının bir gereğidir.”

CHP’nin demokrasi paketi

CHP’nin 57 sayfalık “Darbe Temizliği için CHP’den Demokrasi Paketi” başlıklı kitapçığında daha önce verilen kanun teklifleri hatırlatıldı. CHP’nin değişmesini istediği ve teklif verdiği 36 kanun düzenlemesi için kitapçıkta yer alan bilgilerden bazıları şöyle:

- TCK’nın cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçları düzenleyen 102. maddesi ile çocuklara cinsel istismarı düzenleyen 103 ve 104. maddelerinde belirtilen suçlarda ceza arttırımı yapılması amaçlanmıştır.

- CMK’da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile özel yetkili mahkemelerin kaldırılması hedeflenmiştir.

- CMK’da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi ile özel yetkili savcılıkların yürürlükten kaldırılması planlanmaktadır.

- CMK’nın tutuklamaya ilişkin 101. maddesinin “Soruşturma evresinde şüphelinin tutuklanmasına Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından, kovuşturma evresinde sanığın tutuklanmasına Cumhuriyet savcısının istemi üzerine veya re’sen mahkemece karar verilir. Bu istemlerde mutlaka gerekçe gösterilir ve adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını belirten hukuki ve fiili nedenlere yer verilir” şeklinde düzenlenen 1 fıkrası ile “Tutuklama kararı verilmezse, şüpheli veya sanık derhal serbest bırakılır” ifadesini düzenleyen 4. fıkrası ile “Tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya bu husustaki bir tahliye isteminin reddine ilişkin kararlarda hukuki ve fiili nedenler ile gerekçeleri gösterilir. Kararın içeriği şüpheli veya sanığa sözlü olarak bildirilir, ayrıca bir örneği yazılmak suretiyle kendilerine verilir ve bu husus kararda belirtilir” şeklindeki 2. Fıkrası, tutukluluk süresini düzenleyen 102. maddesi, sanığın salıverilmesini düzenleyen 104 ve adli kontrolü düzenleyen 109. maddelerinin değiştirilmesi öngörülmektedir.

- TCK’nın değişiklik yapılarak haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri basın ve yayın yoluyla ifşa, gizliliğin ihlali ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarına ilişkin öngörülen hapis cezalarına seçenek olarak adli para cezası da verilebilmesi amaçlanmış, kişiler arasındaki konuşmaların kanuna aykırı olarak dinlenmesi ve kayda alınması suretiyle elde edilen bilgilerden yarar sağlayan veya bunları başkalarına veren veya diğer kişilerin bilgi edinmelerini temin eden kişiler için öngörülen adli para cezasına ilişkin yaptırım artırılmıştır. Yine, gizliliğin ihlali ile ilgili suçların soruşturma ve kovuşturma makamında görev yapan kişiler tarafından işlenmesi halinde verilecek hapis cezasının bir yıldan az olmaması ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu ile ilgili olarak haber verme sınırlarını aşmayan veya alınmış bir kararı eleştirmek amacıyla yapılan düşünce açıklamalarının suç oluşturmaması teklif ile amaçlanmıştır.

- Faili meçhul cinayetler ve zorla kaybedilme suçlarında zamanaşımının kaldırılması teklif edilmiştir.

- Terör eylemlerinde yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına ödenen tazminatın artırılmasına ilişkin kanun değişikliği teklifi.

- Terörle Mücadele Kanunu’nun Basın-Yayın özgürlüğünü kısıtlayan maddelerinin yürürlükten kaldırılması ile ilgili kanun teklifi.

- 12 Eylül sürecinin yol açtığı mağduriyetlerin giderilmesine ilişkin kanun teklifi.

- 12 Eylül’de darbe hukuku zamanında yasalaşan 19 ölüm cezasının yerine getirilmesi hakkındaki kanunun yürürlükten kaldırılması teklifi.

- TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nda darbelere dayanak olan 35. maddede değişiklik yapılmasına ilişkin teklif.

- Seçim barajının düşürülmesine ilişkin teklif.

- Cemevlerinin ibadet yeri sayılmasına ilişkin kanun teklifi.

- Kadını şiddetten koruma kanun teklifi.

- Elektrik Piyasası Kanunu ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu’nda Tüketiciler Lehine Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi.

- YÖK kanununda değişiklik teklifi.

CHP 4+4+4’ü yargıya taşıdı

CHP, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasanın şekil bakımından iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Yüksek Mahkeme’ye yaptıkları başvurunun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tarhan, kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen 6287 sayılı yasanın şekil bakımından iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvuru yaptıklarını belirterek, yasanın esası itibariyle eğitimde fırsat eşitliğini engelleyen, gençlerin seçme iradesine zincir vuran, din istismarını özendiren, laik, demokratik, hukuk devletinin güçlenmesine engel olacak bir yasa olduğunu ileri sürdü.

Hiç yorum yok