Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Süt stoğunu eritmek için ilkokullara dağıtacaklar

Üç bakanlığın ortak girişimiyle süt üreticilerinin ellerindeki süt fazlasının piyasa fiyatının üzerinde satın alınarak ihya edilmesi projes...


Üç bakanlığın ortak girişimiyle süt üreticilerinin ellerindeki süt fazlasının piyasa fiyatının üzerinde satın alınarak ihya edilmesi projesi olan 'Okul Sütü Projesi'nde ihale sonlandı. Popülist söyleme rağmen projenin, süt patronlarının üretim fazlasının eritilmesinden başka bir amacının olmadığı ise ortada.
Piyasada oluşan süt arzı fazlasının eritilmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın, Ulusal Süt Konseyi ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Okul Sütü Projesi’ ihalesi kapsamında ilköğretimin (özel okullar hariç) ilk altı senesinde okuyan 7 milyon 200 bin öğrenciye 2 Mayıs'tan itibaren her gün 200 mililitrelik bir kutu süt dağıtılacak.
Dikkat çekici olan ise, projenin amacında, AKP'lilerin popülist bir şekilde reklamını yapmalarına rağmen, açıkça süt fazlasını eritmek için yapıldığının söylenmesi. 25 Mart 2012 tarih ve 28244 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı(2012/2957) 29 Mart 2012 tarih ve 28248 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Okul Sütü programı Uygulama Tebliği(2012/35) kararlarına dayanılarak hazırlanan Okul Sütü Uygulama Kılavuzu'nda amaç:
“İlköğretim okulu öğrencilerine, dengeli beslenme suretiyle gelişme oranlarının artırılması ve mevsimsel süt arzı fazlalığının değerlendirilerek üretimde istikrarın sağlanması için uzun ömürlü kutu süt dağıtılmasıdır.”
Okul Sütü Dağıtım Programı Teknik Şartname'sine göre sütün dağıtımına dair aşağıdaki paragraf yer alıyor:
8.4.1 Okul sütü Komisyonu ve yüklenicinin karşılıklı mutabakat sağlamaları hali hariç, en az 5 (beş) günlük okul sütü tüketim miktarı, dağıtımın yapılacağı haftanın en geç ilk gününe kadar mesai günlerinde ve saatlerinde okul idaresine tutanakla ve/veya sevk irsaliyesi ile teslim edecektir.
Teknik Şartname'de 1 günlük, 5 günlük ve 20 günlük rakamlar belirtilirken, Gıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Okul Sütü sunumunda dağıtımın 25 gün olacağı yazılıyor. Ancak belgelerin hepsine bakınca çıkan sonuç Okul Sütü projesinin süt üreticilerinin süt fazlası oldukça süreceği, hatta bu proje ile Süt Üreticilerine 7 milyonluk garantili bir müşteri kitlesi yaratılmış olduğu.
Fiyat makul mü?
17 Nisan'da yapılan ihalede 4 konsorsiyum, 4 bölge için ayrı teklif verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda düzenlenen ve toplam olarak 75 milyon TL'yi bulan ihalede, teklif veren gruplar ve teklif verilen bölgeler şunlar:
• İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgleri: Gülsan Gıda A.Ş-Mar Tüketim A.Ş- Mamsan Gıda A.Ş-Bakraç Süt ve Süt Ürünleri Ltd. Şti olan Yavuz Blok Bims İnşaat Mal. Nakliyarilet Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Birim fiyat 57 kuruştan 26 milyon 650 bin 498,20 lira,
• Marmara ve Karadeniz bölgeleri: Ak Gıda San. ve Tic. A.Ş-Sütaş Süt Ürünleri A.Ş-Danone Tikveşli Gıda ve İçecek- Tat Konserve A.Ş-Yörükler Dış Tic. A.Ş., Birim fiyat 48 kuruştan 23 milyon 694 bin 633,60 lira,
• Doğu Anadolu ve Ege Bölgeleri: Dimes Gıda-Pınar Süt Mamulleri A.Ş-Balkan Süt Mama Ltd. Şti, Birim fiyat 55 kuruştan 16 milyon 643 bin 561 lira,
• Akdeniz Bölgesi: Yörükoğlu pilot ortaklığında Güney Süt-Oğuz Gıda-Akbel Süt İş Ortaklığı, Birim fiyat 52 kuruştan 9 milyon 6 bin 566,40 lira oldu.
İki bölgede verilen birim fiyat önceki teklife göre artmasına rağmen ihale onaylandı.
İhale Komisyonu Başkanı İbrahim Özcan, işin maliyetinin 79 milyon 821 bin 339 lira olarak belirlendiğini belirtmişti. Ancak komisyon başkanı bu belirlemenin nasıl yapıldığı açıklamadı.
Ancak piyasada 1 palet (120 koli - 3240 adet) sütün birim fiyatına ödenecek ücretin 0,36 ile 0,38 krş + KDV'den fazla olmayacağı belirtiliyor. Bu da 0,38 ile 0.41 krş arası bir fiyata denk geliyor.
Milyonlarca ilkokul öğrencisi sistemin doğal müşterisi
Bu ihale ile süt üreticilerinin stoklarını eritmelerinin de ötesinde, devletin eli ile alım garantili bir müşteri kitlesi edindiği açık.
6. 7. ve 8. sınıftaki öğrencilerin süte ihtiyacının olmadığının düşünülmesi de, projenin ana amacının çocuk ve ergen sağlığı ve gelişimi olmadığını düşündürten bir başka olgu.

Hiç yorum yok