Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Darbeye karşı olan başbakan muhtıra veren paşaya üstün hizmet ödülü vermez"

On bir gün sürecek bütçe maratonunun ilk gününde muhalefet iktidara yüklendi. CHP lideri Kılıçdaroğlu Suriye politikasını eleştirdi, Ulud...

On bir gün sürecek bütçe maratonunun ilk gününde muhalefet iktidara yüklendi. CHP lideri Kılıçdaroğlu Suriye politikasını eleştirdi, Uludure için “Sorumlusu arkamda oturanlar” diyerek hükümeti işaret etti.

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe maratonu muhalefetin sert eleştirileriyle başladı. 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı görüşmeleri 11 gün sürecek. İlk gün Meclis’te grubu bulunan partilerin genel başkanlarının konuşmaları yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, hükümetin bütçelerin gecikerek hazırlanmasını eleştirirken, konuşmasını dinleyen Başbakan’a da 34 vatandaşın bombalanarak hayatını kaybettiği Uludere göndermesi yaptı ve “Sorumlusu arkamda oturanlar” dedi. Kılıçdaroğlu bütçe görüşmelerinde de bir ilke imza attı ve konuşmasının bir yerinde “Sayın Başbakanım” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

SAYIŞTAY RAPORU NİYE YOK: Sayıştay denetleyecek rapor gönderecek ona göre oy vereceğiz. Gelmeyen raporlarla bütçeye nasıl el kaldıracaksınız? Vicdanlarınızı kilitlemeyin, bu hükümet görevini yapmıyor. Başbakan Sayıştay raporları neden gelmedi açıklasın.

BAKANLAR KURULU’NUN KARNESİ: Tarım öldü, saman ithal eder hale geldik. Hollanda Konya’dan küçük, bir yılda tarım geliri 80 milyar dolar. Bizde en fazla 12 milyar dolar. Karneniz bozuk. İşsizlik arttı. Kadına şiddet ve intiharlar neden arttı? İşsizlik bunda büyük etken. Türkiye 2011’de en yüksek cari açığı veren iki ülke arasında. Ekonomi soğutmaya alındı, cari açık düştü zil takıp oynayacaklar.

MEZHEP EKSENLİ POLİTİKA: Suriye konusunda bir tarafın eline silahı verip “git kardeşini öldür” diyoruz. Din eksenli, mezhep eksenli dış politika yapıyoruz. Bakan Taner Yıldız’ın uçağı Erbil yerine Kayseri’ye gitti. Yanlışlıkla oldu herhalde. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanını bu hale düşürmeye hakkınız var mı, parlamentoya şikayet ediyorum. Kürecik’e kurulan radar istasyonu halkın arasındaki adı İsrail kalkanı. İsrail ile kapalı kapılar ardında ne pazarlıklar yapıyorsunuz. Başbakan ‘Türkiye NATO toprağıdır’ dedi. Bu kürsüye geleceksiniz ve özür dileyeceksiniz, bu ülkenin toprakları NATO toprağı değildir.

TUTUKLU VEKİLLER: (Kürsüden seçimlerin ardından Meclis Başkanı’nın başkanlığında AKP ile imzalanan protokol metnini okuyarak) Benim bildiğim kadarıyla söz namustur, verilen söz tutulur. Başbakan Erdoğan Pınarhisar’a giderken ‘adalet istiyorum’ dedi, haklıydı. O seçilemiyordu, bu vekiller seçilebildi. Biz yasayı değiştirdik ve Erdoğan Başbakan olarak gelip koltuğuna oturdu. Tutuklu milletvekilleriyle ilgili de demokrasi ayıbı giderilmelidir.

ARKAMDA OTURANLAR: Uludere de 34 yurttaş öldürüldü fail, belli değil. Ben size söyleyeyim; Uludere sorumlusu arkamda oturanlardır. Neden? Sınır ötesi operasyon yetkisi Meclis’e ait. Meclis yetkisini yürütmeye verdi. Onlar da gittiler 34 vatandaşı imha ettiler. Şimdi arıyoruz fail kim diye. Kapatmaya çalışıyoruz, bunu kapatıyoruz. 1930’larda Mustafa Muğlalı’dan bahsediyoruz. Bu kadar komik bir durum olur mu? Ben doğmadan önceki adamla olayla beni yargılayacaksınız, sen iktidardası 34 vatandaşı katlediyorsunuz hesabını sormayacağız. Saydam bir hükümet değildir.

MUHTIRA VERENE MADALYA: Başbakan’a 12 Eylül darbe hukukunu değiştirme çağrısı yaptım. Yüzde 10 barajını paşanın yasasının arkasına neden saklanıyorsun. Darbeye karşı olan başbakan muhtıra veren paşaya üstün hizmet ödülü vermez. Sana muhtıra verecek sen üstün hizmet madalyası vereceksin. Sevsinler böyle darbe karşıtlığını.

3Y DEDİNİZ 3Z OLDU: Bu bütçe ne getiriyor halka bir şey vermiyor. Pek çok şeye zam yapıldı yüzde 200. Memura yüzde 4+4 niçin emekliye gelince 3+3... AKP 3Y diye ortaya çıktı 3Y dediler 3Z çıktı. Zam, zulüm, zindan...