Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Mirkan Baran’ın Kürtçe/Türkçe sözlüğü çıktı

Türkiye’de pratik anlamda ilk olan Türkçe-Kürtçe sözlüğü Mirkan Baran imzası ile çıktı. Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde hazırlanan söz...


Türkiye’de pratik anlamda ilk olan Türkçe-Kürtçe sözlüğü Mirkan Baran imzası ile çıktı.
Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde hazırlanan sözlük 6 binden fazla sözcük içeriyor. Sözlüğün önsözünde şunlar söyleniyor:
"Bu sözlük Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde hazırlanmış olup, sosyal yaşamda en çok kullanılan sözcüklerin yanı sıra, ilerleyen ve gelişen dünyayla birlikte ortaya çıkan güncel sözcükleri de içermektedir.
Sözlük, alfabetik sıra ile hazırlanmış Türkçe-Kürtçe (6 binden fazla sözcük) ve Kürtçe- Türkçe (5 binden fazla sözcük) olarak iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Kürtçe Alfabesi ve seslerin okunuşu hakkında verilen açıklamalar ve örneklemelerden sonra, okuyucuların rahatlıkla öğrenebilmesi için günlük yaşamda herkesin ihtiyaç duyabileceği ve sıklıkla kullanılan “Günler-Aylar- Sayılar-Renkler- Sebze-Meyve İsimleri-Ülke ve Milliyet İsimleri- Kürtçe İsimler” gibi bazı kelime grupları mevcuttur.
Ayrıca sözlüğün sonunda, yine okurların pratik bir şekilde faydalanabilmesi için Türkçe-Kürtçe alfabetik sıra ile hazırlanmış 200den fazla fiilin yer aldığı FİİL LİSTESİ mevcuttur.
“İnsanlar daha çok dil konuşsalar, kavgalar daha az olurdu” sözünü de anımsatarak, bu çalışmanın okurlara bir nebze olsun fayda sağlayabilmesinin benim için en büyük mutluluk ve huzur kaynağı olduğunun da altını hassasiyetle çizmek istiyorum."

SON YAZIDAN