Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Mısır'da yeni hedef anayasa taslağı

Mısır’da yürüttükleri mücadeleyle Muhammed Mursi’nin yetkileri ile ilgili kararnamenin iptal edilmesini sağlayan muhalifler, gerici ve ...


Mısır’da yürüttükleri mücadeleyle Muhammed Mursi’nin yetkileri ile ilgili kararnamenin iptal edilmesini sağlayan muhalifler, gerici ve otoriter anayasa taslağına karşı eylemlerini sürdürüyor. Tahrir Meydanı’ndaki eyleme Müslüman Kardeşler üyeleri saldırdı, hakimler ise referandumda denetçilik yapmayacaklarını açıkladı


Mısır’da bir aya yakın süredir sürdürdüğü eylemleriyle Mursi’nin yetkilerini dokunulmaz kılan kararnameyi önce erteleten, ardından iptal ettiren muhalifler, gerici ve otoriter bir rejimin tesisini sağlayacağını söylediklerini anayasa taslağına karşı eylemlerini sürdürüyor. Tahrir Meydanı’ndaki çadırlarını kaldırmayan Mısırlı muhalifler, on binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Tahrir Meydanı’ndan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüyen muhalifler, cumartesi günü yapılması planlanan anayasa referandumunun iptal edilmesini talep etti. “Mursi defol” sloganlarıyla yürüyen kitle, sarayın çevresine geldikten sonra geçtiğimiz haftalardaki gibi kurulan barikatları aştı. Saray önündeki tankların yanında bekleyen askerlerin kitleye herhangi bir müdahalede bulunmaması dikkat çekti.

Kahire’nin yanı sıra İskenderiye, Mahalla ve Assiut’ta da muhaliflerin kitlesel eylemleri gerçekleşti.


Hakimler denetim yapmayı reddetti
Mısır Hakimler Derneği, cumartesi günü yapılması planlanan referandumda denetçilik görevi üstlenecek olan hakimlerin yüzde 90’ının bu görevi yapmama kararı aldığını açıkladı. Karar, referandum gerçekleşse dahi hiçbir denetimin yapılmaması nedeniyle “meşruluk” tartışmalarının yaşanmasına yol açacak.

İslamcılar yine saldırdı
Öte yandan Müslüman Kardeşler yanlılarının muhaliflere yönelik saldırıları da devam ediyor. 11 Aralık sabahına doğru yaklaşık 30 İhvan üyesi, Tahrir Meydanı’ndaki çadırlara saldırdı. Molotof kokteylleri atarak çadırları yakmaya çalışan İslamcıların, ateş ettiği de ileri sürüldü. Saldırı, muhaliflerin kendi güvenlik birimlerinin korumasıyla püskürtülürken, 16 kişinin yaralanarak hastanelere kaldırıldığı açıklandı.


Mursi’den bir geri adım daha
Muhammed Mursi ise bir türlü dindiremediği tepkiler karşısında attığı geri adımlara bir yenisini ekledi. İktidar, hizmetlere yönelik planlanan vergi artışını iptal ettiğini duyurdu. Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan verilen bilgiye göre Mursi, uygulamaya girmesine saatler kala zam kararını iptal ettiğini açıkladı.

Yeni vergiler, özellikle su ve elektrik kullanım alanlarında yoğunlaşmış, devlet dairelerinde de her türlü belge, doküman ve izinlerden alınan vergilerin artırılmasını öngörmüştü. Ayrıca sigaraya yönelik vergide yüzde 50, alkollü içecekler vergisinde ise yüzde 200’e varan zamlar yapılacaktı.

Anayasal düzenlemeler ve zamlar ile ilgili peş peşe geri adımlar atan Mursi, IMF’den 4,8 milyar dolarlık borç ödemesini ertelemesini talep etti. IMF ise Mısır’ın geçiş sürecini desteklemek için kredi konusunda görüşmelere devam edecekleri yanıtını verdi.

Sendika.Org





SON YAZIDAN