Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

10 bin tekstil işçisi, 15 fabrikada greve başladı!

TEKSİF Sendikası ile tekstil patronları arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlayamayınca 15 işyerinde grev başladı. Tekstil grup sö...

TEKSİF Sendikası ile tekstil patronları arasındaki TİS görüşmelerinde anlaşma sağlayamayınca 15 işyerinde grev başladı.
Tekstil grup sözleşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 30 işyerinden 15’inde 10 bin işçi bugün greve çıkarken, diğer 15 işyerindeki 2 bin işçi de pazartesi günü greve çıkacak.
TEKSİF; daha önce 2’ye indirilen ikramiyelerin yeniden 4’e çıkartılmasını, yüzde 1 kıdem zammı uygulanmasını ve fazla mesai ücretlerinin düşürülmemesini talep etti.
Dün gece geç saatlere kadar devam eden görüşmelerde de patronlar bu teklifleri kabul etmeyince işçiler bu sabah greve çıktı. 15 fabrikada sabah 08.00’de grev uygulaması başlarken Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, Çerkezköy’deki Yünsa fabrikası önünde basın açıklaması yaptı. Irgat, “4 ikramiye talebinde geri adım yok” dedi.
PATRONLAR ALMAYA ALIŞTI
2004 kriz döneminde “İşyerleri korunsun, işçi atılmasın” diye ikramiyeleri 2’ye düşürdüklerini, 2008 yılında patronların yine “Ölüyoruz, batıyoruz, dayanamıyoruz” diyerek esnek çalışma ve ücretsiz izin uygulaması istediğini, işçiler atılmasın diye buna da “Evet” dediklerini söyleyen Irgat, “Ama yetmedi bunlara. Alıştılar çünkü. Binlerce arkadaşımız işten atıldı. Geldiğimiz noktada tekstil sektörü dünya markası oldu. Türkiye’de 1 milyonu aşkın  çalışanı ile 2013 yılı ilk altı aylık döneminde 16 milyar dolarlık ihracatıyla önde gelen sektör oldu. Yani tekstil sektörü istikrar kazandı. Dolayısıyla bugüne kadar bizim özveri ile tüttürdüğümüz bacalar karşılığında insan onuruyla yaşama ücretini alma zamanı geldi. Alıştılar bunlar. Ama yağma yok artık. Anamızın ak sütü gibi helal olan haklarımızı almanın zamanı gelmiştir” diye konuştu.
ÜCRETLER ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNDE
Tekstil sektöründe insanların asgari ücretle çalışır hale geldiğini belirten Irgat, “Bunu anlamadılar ama anlatacağız” dedi. Ücretlerin ve alım gücünün en fazla düştüğü dönemi yaşadıklarını, resmi enflasyonun yüzde 8’lerde gösterilmesine rağmen gerçek enflasyonun yüzde 25’lerde olduğunu aktaran Irgat, “Bu nedenle dedik ki işçileri asgari ücretle çalışmaktan kurtaralım, insanca yaşayabilsinler. Bunun yolunun da ikramiyelerden geçtiğini biliyoruz. Artık yeni giren arkadaşımız da 10 yıllık arkadaşımız da aynı ücreti alıyor. Bu nedenle yüzde 1 kıdem zammı verelim dedik. Fazla mesailerin düşürülmesini hiç konuşmayız dedik. Bunlarda alışkanlık oldu dedim ya fazla mesaiyi yüzde 60 teklif ettiler. Sektörümüz istikrarda ama ücretlerimiz istikrarda değil bunu da sağlamanın yolu bugün. Sektör istikrara kavuştu ama insanların güveni kalmadı bu sektöre. Sirkülasyon oranı yüzde 37. Bundan sonra güveni de sağlayacağız” diye konuştu.
SÖZ İŞÇİLERİN
“Dün gece de uzlaşma sağlayamadık. Sözün bittiği yere geldik. Bugünden sonra söz sizin. TEKSİF Sendikası hiçbir zaman grevleri amaç olarak kullanmamıştır. Ancak öyle bir noktaya gelindi ki grev kaçınılmaz oldu. Bugüne kadar sizi anlamayanlar bugünden sonra iyi anlayacaklar. 4 ikramiye artık tartıştığımız bir şey değil. Elbette 4 ikramiye olacak. Bu konuda inançlıyız. Onların kazandığı her kuruşta bizim alın terimiz var. Paylaşmayı da öğrenmek durumundalar, hep bana hep bana olmaz” diyen Irgat, en haklı oldukları dönemi yaşadıklarını ama haklı olmanın yetmeyeceğini mücadele etmek gerektiğini dile getirdi.   “İşçiler greve çıkmadı” gibi söylentilerin yayıldığını hatırlatan Irgat, bu söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, greve katılımın yüzde 100 olduğunu açıkladı. Irgat, bugün itibarıyla 10 bin işçinin greve çıktığını pazartesi gününden itibaren 2 bin işçinin daha greve çıkacağını kaydetti. (Çerkezköy/EVRENSEL)

BAYRAMPAŞA’DA GREV
İstanbul Bayrampaşa’daki Tekstüre Çorap fabrikasında TEKSİF üyesi 370 işçi sabah saat 07.00’de grev pankartını asarak iş bıraktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren fabrika bahçesinde toplanan isçiler sloganlar ve halaylarla grevi coşkuyla karşıladı.
Fabrikadaki 170’i kadın 270 işçinin hepsi ilk kez greve çıkıyor. İşçiler 2006 yılından beri kriz bahanesiyle ücretlerinin düşürüldüğünü belirterek “Bizden alınanları geri istiyoruz” diyor. İşçiler haklarını alana kadar mücadelede kararlı.
4 İKRAMİYEYİ GERİ İSTİYORUZ
Dört yıldır Tekstüre fabrikasında çalıştığını belirten Hanife Akar, “Daha önce hiç sendikalı bir işyerinde çalışmamıştım. Elime geçen tüm para ikramiye ve geçim indirimi dahil 900 TL. Eskiden 4 ikramiye alıyorduk, kriz bahanesi ile 2.5 ikramiyeye düşürdüler. 4 ikramiyemizi geri istiyoruz” diye konuştu. 87’den beri fabrikada çalıştığını söyleyen Halime Karaca 900 TL ücret aldığını dile getirdi. Konfeksiyon bölümünde çalıştığını belirten Karaca “Eskiden 4 ikramiye, fazla mesaide yüzde 100 ücret alıyorduk. Şimdi yüzde 50’ye düşürdüler, onu bile vermek istemiyorlar. Bu fabrikada 1976’dan beri grev yaşanmamış. 2006’da elimizden alınan hakları geri istiyoruz” dedi.
GREVE DEVAM…
15 yıldır fabrikada çalıştığını anlatan Fatma Özçelik, ilk defa greve çıktığını belirterke şöyle konuştu: “Biz burada haklarımızı almak için greve çıktık biz bu fabrikaya emek veriyoruz karşılığını istiyoruz. Haklarımızı geri alana kadar devam edecegiz greve. Patronlar geri adım atana kadar burdayız.” Eşiyle birlikte aynı fabrikada çalıştığını ve 7 yıldır fabrikaya emek verdiğini vurgulayan Hasan Öksüz, “Küçük bir çocuğum var vardiyali çalıştığımız için çocuğa sırayla bakıyoruz. Vardiya çıkışlarında çocuğu serviste annesine getiriyorum. Başbakan diyor ki ‘3 çocuk yapın’ kim bakacak o çocuklara. Biz karı koca 1 çocuğa zor bakıyoruz. Aldığım ücret 950 TL, ben çalıştığım işten iki kişinin aldığı ücret kadar alayım ki eşim evde cocukla ilgilenebilsin de çocuk yapalım. Hakkımız olanı istiyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

KARSU VE SARAY HALI’DA YÜZDE YÜZ KATILIM
Grev kararı alınan 15 işyeri arasında Kayseri’de bulunan Ortaanadolu, Karsu  ve Kayseri’nin ilçesi Develi’de bulunan Saray Halı da var. Karsu ve Saray Halı’da işçilerin yüzde 100 katılımıyla grev yapılırken, Ortaanadolu fabrikasında greve işyeri temsilcileri katılıyor. TEKSİF Sendikası Kayseri temsilcileri durumu “Görüşmelerin olumlu sonuçlanması sonucu Ortaanadolu fabrikasında sadece temsilci arkadaşlar grev yapıyor” şeklinde açıkladı. Kayseri OSB’de bulunan LÜXS Kadife’de ise grev 19 Ağustos tarihinde başlayacak. (Kayseri/EVRENSEL)

KORDSA’DA DA GREV BAŞLADI

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile TEKSİF arasında sürdürülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Kordsa işçileri de bu sabah greve çıktı.  Kordsa işçileri kriz bahane edilerek gasp edilen haklarının geri verilmesini istiyor.
Kurulduğu günden bugüne ilk kez greve çıkılan Kordsa’da Teksif üyesi 580 işçi bu sabah ilk kez nöbet listelerini yaparak ve grev gözcüsü önlüklerini giyerek greve başladı. ‘Direne direne kazanacağız’ ‘zafer direnen emekçinin olacak’ sloganlarıyla ‘bu işyerinde grev vardır’ pankartını fabrika giriş kapısına asan işçiler kriz gerekçesi ile gasp edilen hakları geri verilinceye grevi sürdürmekte kararlı olduklarını dile getirdiler.
‘ELBİRLİĞİ İLE GREVE ÇIKIYORUZ’
Fabrika önünde işçilere seslenen TEKSİF Kocaeli Şube Başkanı Mustafa Karataş tekstil sektörünün krizde olduğu 2000’li yılların başlarında ikramiyelerde yapılan fedakârlığın işverenlerce söz verilmesine karşılık arttırmak bir yana eski haline bile getirilmediğini belirtti. Tekstil işverenleri ile TEKSİF arasında sürdürülen ve 6 ayı bulan görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine grev kararının alındığını kaydeden Karataş “Özellikle ikramiye, fazla mesai ve sosyal haklarda makul iyileştirme taleplerimiz kabul edilmemiştir. Sektörümüz için yapılan tüm fedakârlıklara rağmen işveren temsilcisi sendikanın bu anlaşılmaz tutumu tekstil işçileri ve TEKSİF topluluğunda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır” dedi.
Bu grevin Kordsa tarihinin ilk grevi olduğunu belirten Karataş “El birliği ile greve çıkıyoruz. Grev bizler için bir amaç değil, araçtır. Bu hakkı sonuna kadar yılmadan, usanmadan kararlı bir şekilde kullanmalıyız” şeklinde konuştu.(Kocaeli/EVRENSEL)

Hiç yorum yok