Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Depremin vurduğu illerde 17 Ağustos anmaları

Gölcük Merkez üslü Marmara Depremi’nin 14′üncü yıl dönümünde depremden en çok zarar gören il ve ilçelerde anmalar düzenlendi 17 Ağustos...

Gölcük Merkez üslü Marmara Depremi’nin 14′üncü yıl dönümünde depremden en çok zarar gören il ve ilçelerde anmalar düzenlendi
17 Ağustos 03.02′de, merkezi Gölcük olan ve binlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremin 14′üncü yıl dönümünde depremden etkilenen yerlerde anmalar yapıldı. İzmit’te meşaleli yürüyüş olurken Arızlı’da barınma hakkı mücadelesi verenler basın açıklaması okudu, Gölcük’te denize karanfil bırakıldı ve Değirmendere sahilinde su altında kalan yerleşim bölgesine dikkat çekilmek için dalış yapıldı. Deprem’den büyük ölçüde etkilenen Yalova ve Sakarya’da da anma törenleri düzenlendi.
İzmit
Kocaeli İzmit’te de  Merkez Bankası önünde saat 02.00 sularında toplanan yaklaşık 200 kişi, ellerinde meşalelerle Anıtpark Alanı’na kadar yürüdü. Anıtpark Anıtı önünde saat 03.02′ye kadar beklendi.
Arızlı
İzmit Yenimahalle’de bulunan Arızlı Irak Konutları’nda 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 14’üncü yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması düzenlendi ve depremde ölenlerin anısına mevlit okutuldu.
Site sakini depremzedeler adına bir basın açıklamasını okuyan Recep Uğur, felaketin üzerinden 14 yıl geçtiğini, 99 depreminden sonra yaşamaya mecbur edildikleri konutlarda 2001 yılından itibaren tedirginlik içinde yaşadıklarını ifade etti.
Basın açıklamasında, valiliğin  üst düzey bürokratları yerleştirmek için depremzedeleri çıkarmak istemesine de değinildi. Uğur, 2008 yılından itibaren büyük polis baskısı gördüklerini belirtirken Arızlı halkının mücadelesi sonucunda 2011 itibariyle kazanıma yaklaştıklarını dile getirdi:
17 Ağustos 1999’da başlayan toplumsal mücadelenin sonlarına geldik. Çocuklarımıza çok değerli bir mücadele geleneği miras bırakıyoruz. Mücadele edenler hep kazanamayabilir. Ancak kazananlar hep mücadele edenlerdir.”
Gölcük
Depremin en büyük yıkıma yol açtığı Kocaeli’nin Gölcük İlçesi Kavaklı sahilindeki anma etkinlikleri oldu.  Törene katılanlar felaketin olduğu saat 03.02′de Deprem Anıtı önünde bir araya geldi. Burada depremde yaşamını yitirenler anısına denize çelenk ve kırmızı karanfil bırakıldı.
Değirmendere
Gölcük’e bağlı Değirmendere sahilinde hayatını kaybedenler çeşitli etkinliklerle anıldı. Değirmendere Sualtı Sporları Topluluğu, depremin 14′ncü yıldönümünde deniz altında kalan enkaza dalış yaptı. Değirmendere Sualtı Topluluğu eğitmeni Murat Kulakaç; deprem bölgesinde yaşadıklarını ve hala yeterli önlemlerin alınmadığını, bunun en büyük örneğinin suyun altında olduğunu, yaklaşık 3 buçuk dönümlük bir yerleşim alanının su altında kaldığını söyledi.
Yalova
Yalova’daki Deprem Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. Depremin anısına yapılan ve Yalova’da depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yazılı olduğu mermer bloklardan oluşan Deprem Anıtı’nda fotoğraf sergisi de açıldı. Yalovalılar, depremde kaybettikleri yakınlarının isimlerinin yazılı olduğu bloklara çiçekler koydu.
Sakarya
Depremde büyük bir bölümü yıkılan, yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Sakarya’da, benzer felaketlerin yaşanmaması isteğiyle dilek balonları uçuruldu.

Hiç yorum yok