Nükleerciler santral alanına kilitlendi!
Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma töreninde eylem vardı. İnşaat alanının kapısını tutan Mersinliler, içeride bulunanların dışarıya çıkmasına engel oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Tamer Yıldız’ın da katıldığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin hidroteknik tesislerinin bugün (14 Nisan) gerçekleşen temel atma töreninde Mersinliler, eylem yaptı.
Temel atma töreninin yapıldığı saatlerde Mersin Nükleer Karşıtı Platformu üyeleri santralin yapılacağı Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli kasabasında bir araya geldi. Mersin’in dört bir yanından gelen yaşam savunucularının otobüsleri Akkuyu girişinde jandarma tarafından durdurulmasına rağmen tören alanına gitmekte ısrar ettiler. Santral alanının girişine kadar “Temel atma boşuna yıkacağız başına”, “Nükleer santral istemiyoruz”, “Nükleer şirket ülkemizi terk et” sloganlarıyla yürüdüler. Santral kapısına geldiklerinde bir süre yerde yatarak alana araç girişini engelleyen nükleer karşıtları, daha sonra yolu açtı.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da santral sahası girişindeydi. Tören alanına Mersinlilerin alınmadığını söyleyen Atıcı, “Ben milletvekili olarak içeri gireceğim, millet de arkamdan gelecek” diyerek kapıya doğru yürüdü. Ancak jandarma ve polis ekipleri santral kapısını açmadı. Atıcı ile İl Jandarma Komutan Yardımcısı arasında uzun süre tartışma yaşandı. Tartışmanın gerginleşmesi üzerine Atıcı, “Ben aracımla içeri gireceğim” diyerek aracını kapıya kadar çektirdi ancak bu kez de yaşam savunucularının kapıya yığılması gerekçe gösterilerek kapı açılmadı.
Burada bir açıklama yapan Atıcı, “Tören alanına Mersin’e ihanet eden, Türkiye’ye ihanet eden onlarca kişinin aracı girdi ama ben milletvekili olarak giremedim. Belediye başkanımız giremedi. Ve burada bizi askerimizle, polisimizle karşı karşıya getirdiler. Askerimizi, polisimizi bu hale getiren, hırsızların karşısında ceket iliklemek zorunda bırakan bizi artık daha fazla yönetmemelidir” dedi.
Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Ful Uğurhan, ÇED raporu hakkındaki mahkemeler sonuçlanmadan temel atılmasının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerken Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, “Bugün Türkiye’nin ve Mersin’in kara günüdür” dedi.
Bekleyiş sürerken düzenlenen forumda alanı terk etmeme kararı çıktı. Bu sırada aralarında gazetecilerin de olduğu misafirler çıkış için kapıya yönlendirilince nükleer karşıtları yeniden kapıyı tuttu ve çıkışları bir süre önledi. Yaşam savunucularının demir kapıyı kilitleyip yolu trafiğe kapatması üzerine TOMA’lar gruba saldırdı. Direnişine devam halk bir süre sonra içeridekilerin çıkışlarına protestolarla izin verdi.
Devam eden ÇED raporu iptal davalarına rağmen temeli atılan santralin töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da hazırdı. “Nükleer enerji olmadan gelişmenin söz konusu olamayacağını” söyleyerek santralin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olacağını öne süren Yıldız, proje inşaatında 10 bin kişinin çalışacağını iddia etti.
Törene sadece önceden adını yazdıran iş adamları, siyasetçiler, belediyeciler alındı. Cihan Haber Ajansı, Zaman gazetesi ve Bugün gazetesine akredite yasağı bu törende de devam ederken Ankara ve İstanbul’dan gelen gazeteciler de önceden akredite edilmiş olmak kaydıyla alana alındı.