HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ver Tulumun Hakkını!

Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle Çamlıhemşin, Hemşin, Pazar, Ardeşen, Hopa, Fındıklı gibi ilçelerde horonların vazgeçilmez enstrümanı tul...

Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle Çamlıhemşin, Hemşin, Pazar, Ardeşen, Hopa, Fındıklı gibi ilçelerde horonların vazgeçilmez enstrümanı tulum.


15 Kasım 2009’da Ankara’da yapılan bir tulum panel için, paneli organize edenler çağrı metnine şunları yazmışlar.

“Yaşamı ve müziği karikatürize edilmiş bir yörenin dertli çalgısıdır tulum. Dağlarda güneş duası eden bir halkın ömrünün fon müziğidir. Yıllarca İskoç gaydası sanıldı. Bugün artık tanındı ve bağlı olduğu topraklardan çok uzaklara bile sesini duyurabiliyor. Fakat halkından alınıp farklı kalıplara dökülen yüzyıllık ezgiler sessizce yok oluyor. Bir zaman ayıplanan ama bugün baştacı olan tulumcular hiç konuşmadı. Bu söyleşi ile yöresel tatların, renklerin, ezgilerin yok olmaya başladığı, küreselleşen bir dünyada ‘Ver Tulumun Hakkını’ diyoruz. Bu söyleşi ile geleneksel tulumcuların müzisyenlere dönüştüğü bir dönemde bu dönüşümün tanıklığını yapmış üstatlarla tulumun, tulumcunun durumu ortaya konmaya çalışılıyor. Her şeyin tüketilip satılabildiği günümüzde kültürüne sahip çıkanların çabalarına siz de katılın.”

Paneli kaçırmışız ama tulumun hakkını verenler yola devam ediyorlar.

Siz de verin tulumun hakkını:)

İyi dinlemeler…

Kaynak ve detaylı bilgi için:

Çamlıhemşin Hemşin Vakfı ( ÇAHEV) Gençlik Kolları,

Yer Dumanı Horon ekibi

Ankara Vartevoru ekibi

www.ankaravartevoru.com

www.yerdumani.com

Bianet

Derleyen: Deniz Kartal

Dünyalılar – www.dunyalilar.org

Business News