Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Eski müdürün tuhaf halleri: Samanyolu grubundan gelenlerin FETÖ’cü olduğunu bilmiyordum

Eski TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'den 'FETÖ'cüleri neden aldın' yanıtı… FETÖ gerekçesiyle TRT’den ihraç edilen 435 kiş...

Eski TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'den 'FETÖ'cüleri neden aldın' yanıtı…
FETÖ gerekçesiyle TRT’den ihraç edilen 435 kişiden 368’i İbrahim Şahin’in genel müdürlüğü döneminde işe alındı. İbrahim Şahin ise, şüpheli sıfatıyla ifade verdiğinde bu konuda şunları söyledi: “Samanyolu grubundan gelenlerin FETÖ’cü olduğunu bilmiyordum. Yayın politikaları hükümet, devlet, AK Parti yanlısı görüldüğünden bunların geçişine izin verildi."


Cumhuriyet gazetesi, TRT'nin, kurumun eski Genel Müdürü İbrahim Şahin'le ilgili Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği raporu ve savcılığın eski İbralim Şahin’e FETÖ üyeliği iddiasıyla takipsizlik kararı vererek “kapattığı” dosyadaki ifadesini haberleştirdi.

TRT Genel Müdürlüğü’nün Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği rapor, FETÖ’den soruşturulup “aklanan” eski Genel Müdür İbrahim Şahin döneminde FETÖ’nün kurumda nasıl kadrolaştığını ortaya koydu. Raporda, 15 Temmuz darbe girişimini ardından FETÖ gerekçesiyle TRT’den ihraç edilen 435 personelden 368’inin (yüzde 84’ü) İbrahim Şahin’in genel müdürlük yaptığı 2007-2014 arasında alındığı bildirildi.

Rapora göre, bizzat İbrahim Şahin tarafından TRT üst yönetim kadrosuna atanan 43 kişinin FETÖ bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu dönemde Genel Müdür Şahin onayı ile TRT’ye KPSS şartı olmadan sözlü sınavla alınan 31 personelden 15 Temmuz sonrasında ihraç edilen 18’inin Samanyolu ve Zaman grubundan geçtiği belirlendi.

Eski Samsun Valisi ve TRT Genel Müdürü İbralim Şahin ise, Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararı vererek “kapattığı” dosyada, FETÖ üyeliği iddiasıyla ifade verdi. Samsun Başsavcısı’na ifade veren İbrahim Şahin, “Samanyolu grubundan gelenlerin FETÖ’cü olduğunu bilmiyordum. Yayın politikaları hükümet, devlet, AK Parti yanlısı görüldüğünden bunların geçişine izin verildi" dedi.

Buna göre Şahin hakkındaki “Silahlı FETÖ terör örgütüne üye olma” suçundan soruşturma yürüten Samsun Başsavcısı Ahmet Yavuz, dosyayı iki somut olgu üzerine kurdu. Bunlardan ilki, İbrahim Şahin adına kayıtlı “0532 788” ile başlayan telefon numarası üzerinde 5 Ocak 2016 tarihinde ByLock programı yüklenmesi oldu. Soruşturmanın ikinci ayağı ise Şahin döneminde TRT’de oluşturulan FETÖ yapılanması üzerine oturdu. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Ahmet Yavuz, TRT’den İbrahim Şahin döneminde alınan personel ve yapılan ihalelerle ilgili bilgi istedi. TRT Genel Müdürlüğü, başsavcılığa ayrıntılı bir rapor gönderdi. Bu yanıt, Şahin döneminde FETÖ’nün nasıl TRT’de üs kurduğunu gösterdi.

2 bin 612 personel aldı

TRT’nin yanıtına göre Şahin, genel müdür olarak 21 Aralık 2007’de göreve başladığında TRT’nin personel sayısı 6 bin 997’ydi. Şahin’in 16 Eylül 2014’te görevden alındığında ise personel sayısı 7 bin 182’ye yükseldi. Şahin, görev yaptığı 2007-2014 yılları arasında TRT’ye naklen 964 kişiyi atadı. Bu dönemde 1163 kişi açıktan atama yoluyla alındı. 964 te sözleşmeli personel temin edildi. Böylece Şahin döneminde alınan toplam personel sayısı 2 bin 612 oldu. Bu dönemde TRT’nin kanal sayısı ise 4’ten 15’e çıkarıldı.

437 kişi ihraç edildi

TRT Genel Müdürlüğü, FETÖ’cü oldukları gerekçesiyle KHK’ler ile toplam 437 personelin ihraç edildiğini bildirdi. Bunlardan Şahin’in özel kalem müdürü Hakan Kutlu ve Mücahit Özen daha sonra göreve iade edildi. Kalan 435 personelden 368’inin İbrahim Şahin döneminde alınan personelden olduğu ifade edildi. TRT, FETÖ’cü olarak ihraç edilenlerin yüzde 84’ünün Şahin döneminde alındığını vurguladı. Yanıtta, Şahin’in görevden alındığı tarih ile 15 Temmuz darbe girişimi arasında TRT’de FETÖ/ PDY kapsamında işten çıkarılan veya bu nedenle soruşturma açılan hiçbir TRT personelinin bulunmadığı vurgulandı.

Diğer yandan TRT’de 2007-2014 arasında “emekliliği teşvik edici” düzenlemelerle 1161 personelin ayrıldığı, 398 kişinin kendi isteğiyle, 202 personelin ise yaş haddinden emekli olduğu, toplamda ise emekli olan personel sayısının 2 bin 221 kişi olduğuna işaret edildi. Savcılığa gönderilen yanıtta, 2954 sayılı TRT Yasası’nın 50. maddesine eklenen hüküm kapsamında, genel müdüre verilen sözleşmeli personel çalıştırma yetkisi çerçevesinde, genel müdür tarafından, KPSS şartı olmadan kurum içi yazılı veya sözlü mülakat yoluyla yapılan sınav neticesinde işe başlatılan sözleşmeli personelden 15 Temmuz 2016 sonrasında çıkarılan KHK’lerle ihraç edilen personel sayısının 31 olduğu anlatıldı. Bunlardan 18’inin daha önceden kamuoyunda FETÖ’cü olarak blinen Samanyolu, Zaman, Cihan ve Feza adlı kuruluşlardan gelen kişiler olduğu kaydedildi.

43 üst yöneticiye ihraç

2007-2014 arasında TRT’nin yönetici kadrolarına atanan yönetici personel sayısının 685 olduğu; aynı dönemde görevden alınan yönetici sayısının 436 olduğu, bu dönemde üst yönetim kadrolarına atananlardan FETÖ irtibatlı olduğu gerekçesiyle ihraç edilenlerin sayısının 43 olduğu ifade edildi. Dosyaya göre Samsun Başsavcısı tarafından İbrahim Şahin’in ifadesi şüpheli sıfatıyla alındı ve TRT’deki FETÖ lehine kadrolaşma soruldu. Şahin, “Bu hain örgüt, sadece TRT’de değil, devletin hemen hemen tüm kurumlarında, kendilerine karşı gösterilen olumlu yaklaşımı suiistimal ederek kadrolaştı. Belki de TRT, bu kurumlar içerisinde oran ve sayı olarak en az FETÖ’cünün kadrolaştığı kurumdur” iddiasında bulundu. Kendisinden sonra gelen Genel Müdür Şenol Göka’yı suçlayan Şahin, “Görevden ayrıldığı Eylül 2014 ile darbe teşebbüsünün yaşandığı 15 Temmuz 2016 arasında geçen yaklaşık 2 yıllık süreçte bu örgütle hiç mücadele yapılmamış olacak ki hiçbir personelin bu iddiayla kurumdan ilişiğinin kesilmediği”ni savundu.

Arınç’ı suçladı

Bunlar örgüt üyesiyse, bu zaman diliminde de örgüt üyeliklerini devam ettirdiğini iddia eden Şahin, “Bunun kabahatinin bana yüklenmesi haksızlık olur. Bu arada görev yapan idareciler neden gerekli araştırma ve soruşturmaları yapıp tedbirler almadı” diye sordu. TRT’ye personel alımında kendisinin tek başına yetkisinin bulunduğunu öne süren Şahin, devletin genel politikası çerçevesinde yönetim kurulu kararı ve bağlı olunan bakanlığın uygun görüşü veya muvaffakatı ile alımların gerçekleştiğini belirterek, hükümeti ve TRT’nin bağlı bulunduğu dönemin başbakan yardımcılarını suçladı. Şahin, başka kurumlardan da TRT’ye personel transferi yaptıklarını vurgularken, şu ifadeyi verdi: “Bunların içinde FETÖ’cü oldukları daha sonra ortaya çıkan Samanyolu grubundan kişiler olduğu gibi merkez medya da denilen Doğan Medya Grubu’ndan kişiler de bulundu. Hatta bu gruptan alınanlar daha fazla. Kuruma alındıkları dönemde Samanyolu’ndan gelenlerin FETÖ’cü oldukları bilinmiyordu. Hatta yayın politikaları o dönemde hükümet, devlet, Ak Parti yanlısı görüldüğünden bunların geçişine izin verildi. Kuruma alınan çok az sayıdaki sonradan FETÖ’cü oldukları anlaşılan kişiler üzerinden (...) devlete yaptığım önemli hizmetlerin gölgelenmesi haksızlık olur.”

FETÖ şirketlerine 17 ihale

TRT, İbrahim Şahin döneminde yapılan ihalelere ilişkin de savcılığa bilgi verdi. Şahin döneminde TRT’ye kurum dışı satın alma ve ihale yöntemleriyle programlar yaptırıldığı, gerek yapım işi, gerekse TRT’ye ait binalar ile teknik altyapının yenilenmesi ve geliştirilmesine yönelik alımlar yapıldığı anlatılan yanıtta, bu kapsamda 100’den fazla firmaya 344 ayrı ihaleyle milyonlarca TL’lik iş yaptırıldığı kaydedildi. Bu firmalardan Akfa Teknik Ses ve Görsel Sistemler şirketi ile Sürat Bilişim Teknik şirketiyle ilgili FETÖ kapsamında tahkikat yürütüldüğü ve bu firmalara kayyım atandığı bildirildi. Yanıtta, Akfa şirketine 16, Sürat Bilişim’e ise 1 ihale verildiği kaydedildi.

Özel yapımlara 53 milyon TL verildi

Yanıta göre ihalelerin büyük bölümü One Haber Ajansı ile Kuzey Yapım’a verildi. Bu iki şirkete, TRT’ye hazırladıkları programlar için 53 milyon 443 bin 619 TL ödeme yapıldı. TRT, bu iki şirketin FETÖ ile irtibatlı olduklarına dair tespit bulunmadığını bildirdi.

Yardımcısı ceza almıştı

Eski TRT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu FETÖ üyeliğinden 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Davanın sanıkları dönemin genel müdürü İbrahim Şahin'e işaret etti. Yardımcılarının ceza aldığı iki davada da Şahin'in TRT Genel Müdürü olduğu dönem için "FETÖ'nün çifliğine döndüğü" iddiası yer aldı. Dava dosyasına danışmanının ifadeleri de damga vurdu: Ekrem Dumanlı’ya TRT’de yayına katıldığı için ayda 12 bin TL para verildi, Hakan Şükür de yıllık 740 bin TL ücret aldı.

Cumhuriyet'ten Alica Uludağ'ın haberine göre, eski TRT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu’nun FETÖ üyeliğinden 8 yıl 1 ay hapis cezası alması, gözleri 2007-2014 yılları arasında TRT Genel Müdürlüğü yapan İbrahim Şahin’e çevirdi. Haberde, Ankara Başsavcılığı’nın iki iddianamesinde Şahin döneminde “TRT’nin FETÖ çifliğine döndüğünün” anlatıldığına yer verildi.

Şahin’in TRT’de yaptığı ihalelerin savcılık tarafından araştırılmasının engellendiği öne sürülen haberde, Şahin'in telefonunda Bylock tespit edildiği ancak Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararı verdiği anlatıldı.

Haberde Şahin'in devlette; kaymakamlık, Ulaştırma Bakanlığı Danışmanı, PTT Genel Müdürü, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı, Türk Telekomünikasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve valilik görevlerinde bulunduğu hatırlatıldı.

'Samanyolu TRT’de'

Haberde TRT Genel Müdürlüğü'nde Basın Danışmanı olarak görev yapan Birol Uzunay, FETÖ soruşturması kapsamında emniyette verdiği ifadeye de yer verildi. 2008 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak ve halen Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gürpınar referansı ile TRT Genel Müdürlüğün’de işe başladığını ve ilk günden itibaren Genel Müdür İbrahim Şahin’in basın danışmanı olarak çalıştığını anlatan Uzunay, yönetimin “dindar bir kadro” istediğini, bu kapsamda 2009 yılında Ahmet Çavuşoğlu’nun kendisine yardımcı olarak Ali Ahmet Böken’i getirdiğini anlattı. Uzunay, Böken’in kendi ekibi olarak daha önce çalıştığı Samanyolu grubundan çalışan getirdiğini kaydetti. Uzunay, “2009 ile 2012 yılına kadar 70 – 80 kadar sözleşmeli çalışan aldılar. Bu sözleşmeliler için 2012 yıllında sayı çok olduğu için bir kısmını hileli sınav ile kadro verildi ve bu şahıslara yöneticilik verildi” dedi.

Bu dönemde Ekrem Dumanlı’ya TRT’de yayına katıldığı için ayda 12 bin TL para verildiğini, Hakan Şükür’ün de 2009-2010 yılları arasında TRT’de yıllık 740 bin TL ücret aldığını kaydeden Uzunay, bu iki durumu kendisinin basına sızdırdığını kaydetti.

Yardımcısı ceza aldı

Bu ifadelerde geçen ve hakkında dava açılan eski TRT Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu, geçen hafta çıktığı duruşmada FETÖ üyeliğinden 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu duruşmada Koyuncu’nun isteği üzerine tanık olarak dinlenen ve FETÖ gerekçesiyle TRT’den ihraç edilen eski TRT Haber Dairesi Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, “Koyuncu’nun FETÖ terör örgütü ile bağlantısı yoktur. TRT’de her şey genel müdürün emri ile olur. O emreder biz yaparız. Kendi başına inisiyatif yoktur” diyerek İbrahim Şahin’i işaret etti.

Şahin hakkında soruşturma yok

Ankara Başsavcılığı kayıtlarında Şahin’le ilgili bir FETÖ soruşturması olmadığı öğrenildi. Geçen yıl savcılığın, TRT’nin son 5 yılına ait ihale dosyalarını istemesinin kriz çıkardığı ve bu yazının geri çekilmek zorunda kalındığı ileri sürüldü.

Samsun Başsavcılığı ise İbrahim Şahin’in telefonunda FETÖ’nin gizli haberleşme programı ByLock yazılımının tespit edilmesine karşın, içerik olmadığı gerekçesiyle geçen ay takipsizlik kararı verdi. Kararda, “FETÖ terör örgütüne üye olma suçundan kamu davası açılmasını gerektirir yeterlilikte, kesin, somut, şüpheden uzak, inandırıcı ve yeterli delil elde edilemediği” ifadesi dikkat çekti.

(CUMHURİYET)

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN