Birinci derece deprem bölgesi olan Bahçelievler’de CHP’li belediye meclis üyelerinin deprem komisyonu kurulması için verdikleri önerge, AKP’lilerin oylarıyla reddedildi...


Sözcü’nün haberine göre, İstanbul’u meydana gelen depremlerin ardından Bahçelievler Belediyesi’nin ekim ayı olağan meclis toplantılarında CHP’li meclis üyeleri, belediye bünyesinde deprem komisyonu kurulması için önerge verdi. AKP’li meclis üyeleri ise Bahçelievler’in birinci derecede deprem bölgesi olmasına rağmen teklifi reddetti. CHP’li meclis üyeleri İsmail Hakkı Temel, Yalçın Avcı, Elif Dehmen Temiz ve Seyit Ali Aydoğmuş tarafından verilen yazılı önerge, CHP’li ve MHP’li meclis üyelerinin 19 ‘evet’ oyuna rağmen AKP’li 21 meclis üyesinin karşı oyuyla reddedildi.

Birinci derece deprem bölgesinde

CHP’li meclis üyeleri tarafından verilen önergede, 17 Ağustos 1999 Depremi’nden sonra Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) talebiyle hazırladığı rapora göre Bahçelievler’in 1. derecede deprem bölgesinde olduğu belirtilerek “7 ve üzeri bir depremde ilçedeki 24 bin yapı stokunun yüzde 50’sinin ağır hasar göreceği tespitinde bulunmuştur. Bu nedenle belediyemiz bünyesinde Deprem Komisyonu kurulması talebinin dikkate alınarak teklif kararı olarak oylanmasını arz ederiz” denildi.

“Deprem diye bir dertlerinin olmadığını görüyoruz”

Önergeyi veren meclis üyelerinden CHP Bahçelievler İBB Meclis Üyesi Seyit Ali Aydoğmuş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Bahçelievler Belediyesi’nin depreme yönelik hiçbir hazırlığının olmadığını söyledi. Aydoğmuş, “Bahçelievler Belediyesi’nin deprem için bir hazırlığının olmadığını, yapı stokumuzun yüzde 80’inin 1999’dan önce yapıldığını ve depreme dayanıksız olduğunu, imar affıyla birlikte zayıf yapıların bir şekliyle vatandaş için mezar haline getirildiğini gerekçe göstererek bir teklifte bulunduk. Bahçelievler’de bir deprem komisyonu kurulması ve öncelikle bu komisyonun bir çalışma grubu haline getirilerek riskli binaların tespit edilmesi ve halka bu konuda bilgi verilmesini istedik” dedi. 7 ve üzeri bir depremde Bahçelievler’deki binaların neredeyse yarısının ağır hasar görme riski taşıdığını vurgulayan Aydoğmuş, “Bahçelievler Belediyesi’nde deprem ve kentsel dönüşümle ilgili ayrılan bütçe 2 milyon 750 bin TL. Yani bütçenin 20’de biri. Deprem diye bir dertlerinin olmadığını görüyoruz” diye konuştu.

CHP’li meclis üyelerinden soru önergesi

CHP’nin Bahçelievler belediye meclis üyeleri, deprem komisyonu kurulması teklifinin reddedilmesinin ardından depreme yönelik hazırlıklarla ilgili yazılı bir soru önergesi verdi. Bahçelievler Belediyesi Meclis Başkanlığı’na sunulan yazılı önergede yer alan sorular şöyle:

Belediye başkanımızın kimi ifadelerinden de anladığımız kadarı ile aynı partiden olmasına rağmen bir önceki başkanımız ile arasına mesafe koyma çabasında olduğu anlaşılmaktadır. Bu tutumunu benzer imar uygulamalarına müsaade etmeyerek de sürdürmeyi düşünür mü?

Deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında ne yapacağımıza yönelik eğitimler konusunda harekete geçmeyi düşünüyor musunuz?

Deprem toplanma alanlarındaki deprem konteynerlerinin sayısı sizce yeterli midir?

İlçemizde çadır kent ve konteyner kent kurulabilecek barınma alanları var mıdır?

Belediyemizin resmi Twitter adresinden paylaşılan toplanma alanları yine aynı adreste belirtilen kriterlere uygun mudur?

İlçemizin nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu mahallelerinden biri olan ancak hiç deprem toplanma alanı bulunmayan Soğanlı Mahallesi’ne yönelik yeni toplanma yerleri tespit etmeyi düşünüyor musunuz? (Sendika.Org)
Daha yeni Daha eski