HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Celal Şengör 12 Eylül'ü ve Evren'i böyle savunmuş: "Bir kere dışkısını yedirmek işkence değil. Ben bal gibi yerim"

12 Eylül darbesinin ardından 40 yıl geçti. İletişim Yayınları da bu yıl “40 Yıl 12 Eylül” adında önümüzdeki günlerde bir kitap çıkarmaya ha...

12 Eylül darbesinin ardından 40 yıl geçti. İletişim Yayınları da bu yıl “40 Yıl 12 Eylül” adında önümüzdeki günlerde bir kitap çıkarmaya hazırlanıyor...


Liberal inançsızlığın geldiği son nokta: Celal Şengör ile buluşmak

12 Eylül darbesinin ardından 40 yıl geçti. İletişim Yayınları da bu yıl “40 Yıl 12 Eylül” adında önümüzdeki günlerde bir kitap çıkarmaya hazırlanıyor. Tanıl Bora’nın derlediği kitapta, Türkiye’deki birçok liberal isim 12 Eylül sürecini yazılarıyla anlatıyor.

O isimler şöyle; Tolga Arvas, Kumru Başer, Murat Belge, Gaye Boralıoğlu, Fethiye Çetin, Ercan Kesal, Gültan Kışanak, Ümit Kıvanç, Ömer Laçiner, Göze Orhon, Merih Cemal Taymaz, Nilgün Toker…

Birikim Dergisi çevresinin yazılarıyla oluşan 12 Eylül kitabında, “Milattan Önce” başlıklı bölümde Ümit Kıvanç da yer alıyor. Ümit Kıvanç’ın 12 Eylül darbesine ilişkin kitapta yazması dikkat çekti.

FETÖ’nün kapatılan Taraf gazetesinin yazarı Ümit Kıvanç, 2010 yılında Yeni Harman Dergisi’nin Şubat sayısına röportaj verdi. Başar Başaran ve Burak Cop’a konuşan Ümit Kıvanç’ın 12 Eylül darbesine ve devrimcilere ilişkin sözleri büyük tepkilere neden olmuştu.

Röportaj’da Mustafa Kemal Atatürk ve FETÖ’nün Ergenekon, Balyoz gibi kumpaslarına destek olan Ümit Kıvanç, 12 Eylül’le ilgili de şöyle konuştu:

“ABD'nin her istediği oluyordu zaten Türkiye'de, niye darbe yaptırsın, manyak mı? Türkiye ABD'nin en sıkı müttefikiydi. Bu şöyle bir icat ve uydurma biz (devrimciler) mi Türkiye'de o sırada hakim olmak üzereydik de ABD bunun üzerine darbe yaptırttı? Biz birbirimizi öldürüyorduk zaten be. (...) Gidin namuslu herhangi bir insana şunu size itiraf edecektir 11 Eylül günü bu ülkedeki solcuların hiçbiri ne yapacağını bilmiyordu zaten. Faşistler de bilmiyordu. Böyle kalmıştık hepimiz. Kitleler falan da bizim peşimize takılmış değildi. Onları yeterince mutsuz ettik zaten. Bunlar bir takım efsaneler... Yok böyle şeyler yani. Allah saklasın, devrim yapsaydık biz en az 5 milyon kişi öldürürdük. 12 Eylül kaç kişiyi öldürdü? Birkaç yüz kişidir yani.”

Prof. Dr. Celal Şengör de 5 yıl önce Radikal'den Armağan Çağlayan'a konuşmuş ve 12 Eylül darbesi ile darbenin lideri Kenan Evren’i savunmuştu. Kenan Evren'in 12 Eylül döneminde yaptıklarını onayladığını açıklayan Celal Şengör, “Bir kere dışkısını yedirmek işkence değil. Ben bal gibi yerim” demişti.

Kenan Evren’in başında olduğu darbe sonrasında sadece resmi raporlara giren işkence sonucu öldürülenlerin sayısı 171 olmuştu. Buna karşılık 1982-1988 arasında 9 bin 662 işkence soruşturması veya davası açılmıştı. 39 ton gazete, dergi, kitap yakılarak yok edilmiş, 7 bin kişi için idam cezası istenmiş, 517 kişiye de idam cezası verilmişti. 50 kişi ise idam edilerek öldürülmüştü. İdam edilenler arasında 18 yaşından küçük olmasına rağmen Erdal Eren, Necdet Adalı gibi isimler yer alıyordu. (ODATV)

Business News