HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İzmir Seferihisar'da 6,6 büyüklüğünde deprem! Yıkılan binalar ve enkaz altında kalanlar var! 17 kişi hayatını kaybetti, 763 kişi yaralandı! (YENİLENDİ) (VİDEO)

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi olan 6,6 büyüklüğünde depr38em meydana geldi. İzmir'de yoğun olarak hisse...

Ege Denizi'nde merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi olan 6,6 büyüklüğünde depr38em meydana geldi. İzmir'de yoğun olarak hissedilen deprem, büyük paniğe neden oldu. Deprem İzmir'in yanı sıra İstanbul ve çevre illerde de hissedildi...


SON DAKİKA... 19.06... ARTÇILAR DEVAM EDİYOR... Ege Denizi'nde Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında saat 18.14'te 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Ege Denizi’nde Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında saat 18.14’te 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

--------------------------------------------------

AFAD'ın sitesinde yer alan bilgiye göre saat 18.14'teki deprem, 7.73 km derinlikte meydana geldi.

Deprem, Seferihisar’ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir’de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.

İzmir Seferihisar'da 6,6 büyüklüğünde deprem... izmir Seferihisar'da 6,6 büyüklüğündeki depremde 17 kişi hayatını kaybetti, 763 kişi yaralandı.

Deprem, Seferihisar’ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir’de bazı binaların yıkıldığı, çok sayıda binada da hasar oluştuğu belirtildi.

Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Soyer, şu ifadeleri kullandı:
Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır.

TUNÇ SOYER: 20'YE YAKIN YIKIM İHBARI ALDIK

CNN TÜRK canlı yayına bağlanarak açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bornova Bayraklı bölgesinde yıkılan binalarımız var. Can kayıpları olabilir ama henüz net bir bilgi yok. 20'ye yakın binada yıkım ihbarı aldık" dedi.

VALİDEN İLK AÇIKLAMA

İzmir valisi Selim Koşger yaptığı ilk açıklamada, "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız" diye konuştu. 

BUCA VE BAYRAKLI'DA BİNA YIKILMALARI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Buğra Gökçe:

Buca ve Bayraklı'da bazı binaların yıkıldığı ihbarına aldık.

ARTÇI DEPREMLER SÜRÜYOR

Ege Denizi'nde İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 6 artçı sarsıntı kaydedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Seferihisar açıkları Ege Denizi'nde 14.51'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 15.01 itibarıyla büyüklükleri 4,1 ila 4,8 arasında değişen 6 artçı sarsıntı yaşandı.

İzmir'in Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle çöken bir binada arama kurtarma çalışması başlatıldı. (CUMHURİYET)


Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi. Depremle birlikte vatandaşlar yakınlarına bilgi vermek isteyince, operatörlerde yoğunluk oluştu. Hastaneler, itfaiye, polis ve sağlık ekipleri, alarm durumuna geçti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Soyer, şu ifadeleri kullandı:


Az önce yaşanan deprem nedeniyle tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can ve mal kaybının olmamasını umut ediyorum. Gelişmeleri takip ediyoruz. Afet ekiplerimiz hazır.

İzmir valisi Selim Koşger'den açıklama:

 "Bize intikal eden can ve mal kaybıyla ilgili henüz bilgi yok. Kriz merkezine geçeceğiz, gelen bilgiler neyse aktaracağız."


"BUCA VE BAYRAKLI'DA BİNA YIKILMALARI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Buğra Gökçe:

Buca ve Bayraklı'da bazı binaların yıkıldığı ihbarına aldık.

İzmir’de 6,6 büyüklüğünde deprem ilk görüntüler: Yıkılan binalar var! (CUMHURİYET)


İzmir Seferihisar’da 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Gelen ilk görüntülere göre İzmir’de toz bulutları yükseldi. Bornova’da yıkılan binalar olduğu bilgileri ve görüntüleri geliyor.

İzmir’de deprem ilk görüntüler: Yıkılan binalar var!













Seferihisar açıklarında Ege Denizi’nde meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonucunda bazı binaların yıkıldığı bilgileri geliyor.

Özellikle Bayraklı, Buca ve Bornova ilçelerinde bazı binaların yıkıldığı iddia edilen görüntüler paylaşıldı.

Son dakika... Uzmanlar depremi yorumladı... "Deniz kenarından uzaklaşın, binalara girmeyin...

Son dakika... İzmir Seferihisar'da Ege ve Marmara Bölgesi'nde hissedilen 6,6 şiddetinde deprem meydana geldi. Depremin ardından uzmanlar uyarılarda bulundu. Uzmanlardan Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik, "Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar" dedi.

İzmir Seferihisar'da meydana gelen 6,6 şiddetindeki deprem sonrasında uzmanlardan uyarılar geldi. Uzmanlar tsunamiye dikkat çekerken deniz kenarında kalmamaları konusunda vatandaşları uyardı.

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Fadime Sertçelik;

Ağır hasarlı binalar olabilir 5'in üzerindeki artçı bunları yıkabilir. Binalara girmemelerinde fayda var. Deniz kenarında kalmamalarında fayda var. Küçük çaplı bir tsunami gibi görüntüler görüyorum. Denizden uzaklaşsınlar. 

BÖLGEDE BU TİP DEPREMLERİ SÜREKLİ BEKLİYORUZ

Prof Dr. Orhan Tatar; 

Ben depreme İzmir'de yakalandım. Çok şiddetli hissedildi. 25-30 saniye içerisinde panik havası oluştu. 6-7 adet daha artçı meydana geldi. Kıyı hattında şu an için yıkılmış bir bina gözükmüyor. Bu bölgede bu tip depremleri sürekli bekliyoruz. 6.6'dan sonra 5'in üzerine çıkabilecek artçı sarsıntılar meydana gelebilir. Hasarlı binalardan sakınmakta fayda var.

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Şerif Barış; 

Üzücü bir durum. Deprem Türkiye’nin gerçeği, önlem alınması lazım. Deprem olunca bizleri hatırlıyor ve soruyorsunuz. Türkiye afet ülkesi ve deprem ülkesiyiz. Deprem olduktan sonra değil, deprem olmadan önce hazırlıklar yapmamız lazım. Maalesef Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini farklı depremler bizlere hatırlatıyor. 6’dan büyük depremin 1.5 yılda bir olduğunu biliyoruz. Hazırlıklı olmalıyız. İnsanlar panikliyor. İnsanlara neler yapmaları gerektiğini 21 yıldır anlatmaya çalışıyoruz.

Dost acı söyler. Tsunami olmuş olabilir. Ege’de olan depremlerde tsunami olabilir. Faylar aşağı yukarı hareket ediyor. Bu durum gayet normaldir. Önlem almak gerekiyor. Tatbikatlar eğlencelik yapılıyor. Hazırlık için yapılması gerekir.


HAZIRLIKLI OLMAK LAZIM

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Zafer Akçığ; 

İlk değerlendirmelerde değişir depremin şiddeti 4 farklı hesaplama yöntemi var. Büyüklükte ilk belirleme sonrasında değişmeler söz konusu olabilir. Merkez üstü de değişebilir. Yerleri daha doğru saptanabilir sonrasında. İzmir için bu deprem bir sürpriz değil. 2005'te Pazartesi'nden Cuma'ya kadar deprem olmuştu. Bu da İzmir'i korkutmuştu. 6.6 İzmir için ortalama büyüklükte bir depremdir.

İzmir'i yıkan depremler İzmir fayında oluşmuştur. Normal seyrini artçılar da takip ediyor. En büyüğü 5.6 ya da 5.5 beklenir. Bu faya Batı Anadolu Sistemi diyelim. İzmir ve Manisa 3 defa yıkıldı. En son 1680'de yıkılmış. Tarihsel kayıtlar 20 bin ölüden bahsediliyor.  O günkü teknoloji ile bugünkü aynı değil. Depremler olacak tabii. Hazırlıklı olmak lazım. İzmir en hazırlıklı yerlerden. Altyapısı hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve AFAD'da bütün bilgiler var. Binaları yıkan bina ile zemin arasındaki ilişkinin iyi kurulmamasından dolayı. İstediğiniz kadar iyi bina yakın çok zor durumlarda kalırsınız. Tüm sahil kesimi gevşek hareketli. Buna göre planlamak lazım. İzmir Türkiye'deki en şanslı şehirlerden biri. Ellerinde bu bilgiler var çünkü. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal;

Sevindirici yanı büyük deprem sıklığı azdır bu fayda. 6.6 ile 7 arasında 10-15 kat fark var. 6.6 yine de ülkemizde yıkıcı etkiye sahiptir. Depremin ivmesi üst merkezden itibaren uzaklaştıkça azalır. Depremin denizde olması bir şanstır, yıkıcı etkisini de azaltır. Derin bir deprem geniş bir alanda hissedilir.

YAKIN BÖLGELERDE DEPREM OLABİLİR Mİ?

Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Levent Gülen;

Vatandaşlarımızın paniğe kapılmaması gerekiyor. Artçılar depremden sonra da olacaktır. Başlangıçta bir hayli sık aralıklarla olacaktır. Zaman içerisinde de sayıları azalacaktır. Haftalarca, aylarca sürebilir. Oldukça düşük. Fay kırılıyor ve zona ilişkin küçük depremler oluyor. Bunlara artçı sarsıntılar diyoruz. Peşpeşe büyük depremlerin olduğu bu bölgede tarihsel olarak görülmemiştir. Çok çok küçük bir olasılıktır.

Burada meydana gelen depremleri oluşturan fayların Kuzey Anadolu Fayı’yla ilişkisi yok. Ege-Batı Anadolu Sistemi’ni oluşturan fay zonu bunlar. Açılmalı tektonik rejime ait faylar. Doğrultu akımlı faylar da var ancak Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı’yla ilgisi yok. Hemen bu büyüklükte bir deprem beklemek pek mantıklı değil. Ege Bölgesi depremleri Kuzey Anadolu Fay zonunun ürettiği depremlerden küçük depremler üretir. Kuzey Anadolu Fay Zonu 7-8 büyüklüğünde oluyor ama Ege’deki depremler 6.5 civarında oluyor.

Prof. Dr. Okan Tüysüz;

Ege Bölgesi, Türkiye'nin en sık deprem üreten bölgelerinden birisi. Bu da deniz içinde olan bir deprem. 1955'te bölgede biraz doğusunda 6.8'lik bir deprem var. Geçmişte deprem olmuşsa genelde gelecekte de aynı büyüklükte deprem olur. Şu anki bilgiler taze. Bunun arkasından 6'ya varan artçılar olacaktır.

Ege bölgesi sık faylardan oluşur. Deniz içinde varlığı bilinen faylar var. Birkaç saat sonra ne tür bir fay tarafından oluştuğu belli olur.

9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Müdürü Hasan Özbilir;

Biraz daha Seferihisar taraflarında sıkıntılar olabilir Urla'ya kadar. Deprem tsunami tehlikesi de yaşatmaz diye düşünüyorum. Sisam Adası daha çok zarar görmüş olabilir. (HÜRRİYET)

Son dakika… İzmir’de deprem fırtınası! Çok sayıda artçı meydana geldi...

İzmir’deki 6.6 büyüklüğündeki depremin arından çok sayıda artçı deprem oldu. Peş peşe yaşanan artçıların arasında en büyüğünün 4.8 olduğu açıklandı.

İzmir’de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından sırasıyla şu depremler yaşandı:

Seferihisar – 4.7

Kuşadası Körfezi – 4.1

Urla – 4.1

Seferihisar – 4.2

Kuşadası – 4.1

Kuşadası – 4.8

Yunanistan / Samos – 3.9

Kuşadası – 3.6

Kuşadası – 3.5

Kuşadası Körfezi/ Menderes – 4.2

Seferihisar – 3.5

Yunanistan/Samos – 3.9

Kuşadası – 3.6

İzmir’de deprem sonrası AFAD’dan çok kritik uyarı!

İzmir Seferihisar’da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası AFAD’dan çok kritik bir uyarı geldi. Peş peşe artçı sarsıntıların yaşandığı bölgede hasarlı binalar mevcut. AFAD bu binalara kesinlikle girilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Tunç Soyer, “Bayraklı’da 20 bina için yıkım ihbarı aldık” açıklaması yaptı.

İzmir’de deprem sonrası AFAD’dan çok kritik uyarı!

AFAD İstanbul, İzmir, Çanakkale, Denizli ve Bursa’da da hissedilen bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Birçok ilde hissedilen depremin merkezüssü Ege Denizi olarak açıklandı. AFAD depremin şiddetini 6.6 olarak açıklarken Kandilli Rasathanesi ise 6.8 olarak duyurdu.

AFAD: Telefon aramalarını kullanmayın

AFAD ayrıca internet araması, SMS ile iletişim kurulmasını telefon aramalarını kullanmamasını uyardı. 

İzmir’deki depremde yıkılan binalar var. Enkaz altına kalanlar var.

Business News