Pandemi yasakları, polis barikatları, para cezaları, erkek şiddetini teşvik eden cezasızlık politikaları onları engelleyemedi. Neredeyse her gün sokakta, omuz omuzaydılar. Üniversite direnişlerinden işçi eylemlerine ön saftaydılar. Erkek şiddetine, cezasızlık politikalarına, emek sömürüsüne, yoksulluğa, kadın düşmanlığına, homofobiye ve transfobiye karşı seslerini yükselttiler.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar 2021’de toplumsal muhalefetin yine en dinamik unsuru olarak öne çıktılar. Pandemi yasakları, polis barikatları, para cezaları, erkek şiddetini teşvik eden cezasızlık politikaları onları engelleyemedi. Neredeyse her gün sokakta, omuz omuzaydılar. Üniversite direnişlerinden işçi eylemlerine ön saftaydılar. Erkek şiddetine, cezasızlık politikalarına, emek sömürüsüne, yoksulluğa, kadın düşmanlığına, homofobiye ve transfobiye karşı seslerini yükselttiler. Geceleri aydınlattılar, meydanları doldurdular, barikatları yıktılar, yasaklı yolları “Hükümet istifa” sloganlarıyla doldurdular.

2021’de kadın ve LGBTİ+ hareketinin gündemlerinin başında İstanbul Sözleşmesi vardı. İstanbul Sözleşmesi’nin Resmi Gazete’de Tayyip Erdoğan’ın kararı ile bir gece yarısı feshedilmesinin ardından kadınlar ve LGBTİ+’lar Türkiye’nin dört bir yanında sokakları doldurdu. Eylemler aylar boyu il il, mahalle mahalle sürdü ve Türkiye’nin sözleşmeden resmen çekilmiş olacağı 1 Temmuz’da kadınlar İstanbul’da barikatları yıktı.


Kontrgerilla ilişkilerine uzanan kadın cinayetleri ve cezasızlık politikalarının, ekonomik krizin yıkımının büyüttüğü öfke ile kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde de cesaretle barikatları yıkıp karşılarına dikilen polisleri mora boyadılar.

Aşağıdaki 416 maddede gün gün 2021’in kadın ve LGBTİ+ gündemini bulacaksınız.

“Bu şehri ateşe vereceğimiz günler yakın”

1 Ocak: Kadın Savunması üyesi Buse Üçer, yılbaşı akşamı arkadaşlarıyla birlikte Ankara Mor Mekan’dan çıkarken önlerini kesen polisler tarafından gözaltına alındı. Sabah saatlerinde emniyetteki işlemlerin tamamlanmasının ardından savcılığa çıkarılan Üçer, “halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla tehditte bulunma” suçundan tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği de Üçer’i adli kontrolle serbest bıraktı. Kadın Savunma Ağı, Buse Üçer’in kadın cinayetlerine karşı attığı “Bu şehri ateşe vereceğimiz günler yakın” tweet’i nedeniyle gözaltına alınması ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada tüm kadınlar “bulundukları kentlerde birbirinin ateşi olmaya, örgütlü erkek egemenliğine karşı el birliği yapmaya, birbirinin sesi olmaya ve erkek iktidarları yerinden oynatmak için mücadeleye” çağrıldı.

“Gülistan Doku nerede?”

5 Ocak: Kadınlar, Gülistan Doku için yurt genelinde sokağa çıktı. Ankara’da Gülistan Doku’nun kayboluşunun birinci yılı için yapılacak eylem öncesi kadınlar gözaltına alındı. Muhabirler de bu sırada gözaltına alındı. Bir üniversiteli kadın da eylem yerine geçerken hakkında yakalama kararı olduğu iddia edilerek gözaltına alındı.

Melek İpek tutuklandı

9 Ocak: Kendisine işkence eden evli olduğu erkek Ramazan İpek’i öldüren Melek İpek tutuklandı. Melek İpek’in tutuklanmasına, Antalya’da kadınlar “Meşru müdafaa haktır” diyerek tepki gösterdi.

“Kadın Cinayetleri ve Erkek Egemen Politikalar Bakanlığı”

14 Ocak: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde bir eylem yapan Kadın Savunma Ağı, özsavunmasını kullanan Melek İpek gibi kadınlar tutuklanırken, kadınları intihara sürükleyen tecavüz faillerinin ise serbest bırakılmasını protesto etti. Kadınlar, bakanlığın adının yazıldığı büyük sütuna “Kadın Cinayetleri ve Erkek Egemen Politikalar Bakanlığı” yazılı bir döviz astı.

“AKP’ye, YÖK’e, kayyum rektörlere, erkek egemenliğine karşı isyandayız!”

16 Ocak: Üniversiteli kadın örgütleri ortak bir sosyal medya hesabı oluşturarak buradan kadın üniversitelerine dair açıklamalarda bulundu. “Kadın üniversitesi istemiyoruz” ismiyle oluşturulan kampanya sayfasından yapılan açıklamada “AKP’ye, YÖK’e, kayyum rektörlere, erkek egemenliğine karşı isyandayız!” denildi.

“Kadın üniversitesi istemiyoruz”

20 Ocak: Üniversiteli kadınlar ve LGBTİ+’lar “Kadın üniversitesi istemiyoruz” diyerek İstanbul ve İzmir’de eylem düzenledi.

“Kayyuma Nakka”

21 Ocak: Boğaziçi Üniversitesi’nde Onur Yürüyüşü “Kayyuma Nakka” sloganıyla yapıldı.

“Özsavunma haktır”

22 Ocak: Sürekli şiddet gördüğü Ali Toprak’ı öldürülmemek için öldürdüğünü söyleyen Alime Toprak’a, kadın örgütlerinden destek geldi. Mersin Kadın Platformu yaptığı eylemde, “Özsavunma haktır. Görevliler görevini yapmıyor, kadınlar buna mecbur kalıyor” dedi.


İnfaz yasasındaki değişiklik

27 Ocak: İnfaz yasasındaki değişiklikle tahliye edilen Şehmus Altunkaynak isimli erkeğin miras tartışması gerekçesiyle saldırdığı üç kadından biri hayatını kaybetti.

Üniversiteli kadınlar kadın üniversitesi istemiyor

27 Ocak: Ankara’da üniversiteli kadınlar “Kadın üniversitesi istemiyoruz” diyerek eylem yaptı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”

29 Ocak: Saadet Partisi (SP) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, AKP’den bazı yetkililerin kendisine gelerek, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması konusunu Erdoğan’a iletmelerini istediğini açıkladı. Bunun üzerine kadın ve LGBTİ+ örgütleri sosyal medyada zincir eylemi yaparak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedi.

Kadın üniversitesi istemeyenlerden açıklama

29 Ocak: Üniversiteli kadınlar ve LGBTİ+’lar “Kadın üniversitesi istemiyoruz” diyerek bir açıklama yayımladılar. Açıklamada kadın üniversitelerinin ne olduğunu anlatarak, taleplerini sıraladılar.

“LGBTİ+ hakları insan haklarıdır”

30 Ocak: Manevi İlkeli Liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (MİL Diyanet Sen) Başkanı Celaleddin Gül, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemleri bahane ederek İçişleri Bakanlığı’na LGBTİ+ derneklerinin kapatılması için dilekçe vereceklerini açıkladı. Sosyal medyada “LGBTİ+ hakları insan haklarıdır” diyerek kampanya başlatıldı.

Faik Öztrak iktidarın saldırılarını örtülü olarak onaylayan bir mesaj paylaştı

30 Ocak: CHP parti sözcüsü Faik Öztrak, Twitter hesabından, iktidarın provokasyonunu, fiili şeriat polisliği uygulamasını ve LGBTİ+’ları hedef gösteren gerici kampanyayı es geçip iktidarın saldırılarını örtülü olarak onaylayan bir mesaj paylaştı.

Homofobik nefret kampanyalarına karşı kadınlar ve LGBTİ+’lar sosyal medyada

30 Ocak: Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, AKP’den bazı yetkililerin kendisine gelerek, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması konusunu Erdoğan’a iletmelerini istediğini açıklamıştı. Ardından Boğaziçili öğrencilerin gözaltına alınmasıyla birlikte artan homofobik nefret kampanyalarına karşı kadınlar ve LGBTİ+’lar sosyal medyada kampanya başlattı.

Polonya’da kürtaj yasağına karşı protestolar

30 Ocak: Polonya’da aylardır protestolara neden olan kürtaj yasağı yürürlüğe girdi. Ülkede bundan böyle kürtaja sadece tecavüz ve ensest ilişki ya da hamileliğin annenin hayatını riske soktuğu durumlarda izin verilecek. Yasağın yürürlüğe girmesiyle birlikte, birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi.

Özsavunma uygulayan Melek İpek’in ömür boyu hapsi istendi

2 Şubat: Antalya’da Melek İpek’in, kendisine işkence eden evli olduğu erkek Ramazan İpek’i öldürdüğü olaya ilişkin hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edildi. İddianamede, olayın meşru müdafaa olmadığı, sanığın “kasten öldürme” suçundan ömür boyu hapis cezası ile yargılanıp tahrik indirimi uygulanması istendi.

13 LGBTİ+ derneğinden açıklama: “Göğe bakalım, gökkuşağına bakalım!”

3 Şubat: 13 LGBTİ+ dernek “Göğe bakalım, gökkuşağına bakalım!” diyerek Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin demokratik protestolarına uygulanan polis şiddetini ve kamu görevlileri eliyle yürütülen LGBTİ+ düşmanı karalama kampanyalarına karşı bir açıklama yayımladı. Boğaziçi Üniversitesi mezunu LGBTİ+’lar da ayrıca kayyum rektör karşıtı direnişi ve LGBTİ+’ları hedef alan saldırılara karşı yazılı açıklama yayımladı.

Ümitcan Uygun’un DNA’sı Aleyna Çakır’ın vücudunda tespit edilen örnekler ile eşleşti

4 Şubat: Şüpheli Ümitcan Uygun’un uyuşturucu gerekçesiyle tutuklanmasının ardından alınan DNA örneği, Aleyna Çakır’ın vücudunda tespit edilen doku ve sperm örnekler ile eşleşti.

Efecan Şenolsun’un cinsel saldırı suçundan 10 yıla kadar hapsi istendi

5 Şubat: Oyuncu Efecan Şenolsun’un, dizi setinde Oyuncu Elit İşcan‘a yönelik hakaretleri ve cinsel saldırıda bulunması nedeniyle yargılandığı davada mütalaa çıktı. Savcı, Şenolsun’un alenen hakaret suçuna ilişkin delil elde edilemediğinden beraatını isterken, cinsel saldırı suçundan ise 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep etti.

“Boğaziçi bugün memleket meselesi ise, memleketi de üniversiteyi de kadınlar özgürleştirecek”

6 Şubat: Üniversiteli Kadın Kolektifi, 2 Şubat günü Kadıköy’de polis şiddetine direnerek gözaltına alınıp 4 Şubat günü çıkartıldığı İstanbul Anadolu Adliyesi’nde tutuklanmasına karar verilen Şilan Delipalta için açıklama yayımlayarak, “Boğaziçi bugün memleket meselesi ise, memleketi de üniversiteyi de kadınlar özgürleştirecek. Yaşasın feminist mücadelemiz!” dedi.

“İktidarın ve sözde rektörün LGBTİ+’lara yönelik tavrını açıkça ortaya koymuştur”

6 Şubat: Üniversite LGBTİ+ toplulukları Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması ve hedef göstermelere ilişkin ortak açıklama yayımlayarak, karara ilişkin “İktidarın ve sözde rektörün LGBTİ+’lara yönelik tavrını açıkça ortaya koymuştur. Örgütlenme özgürlüğünü temelden ihlal eden bu hukuksuzluğa itiraz ediyoruz!” dedi.

“14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken isyandayız!”

10 Şubat: Kadınlar Birlikte Güçlü, 12 Şubat’ta saat 19.00’da Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde, 14 Şubat’ta da sosyal medya eyleminde olacaklarını duyurdu. Kadınlar “14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken isyandayız!” diyerek, “Uykularınızı kaçırıyor ve susmuyoruz” diye hatırlatıyorlar. Kadın Savunması Melek İpek’i hatırlatarak eyleme çağrı yaptı. İstanbul’da 8 Mart Kadın Platformu da Kadınlar Günü için eylem çağrısını duyurmaya başladı.

Efecan Şenolsun beraat etti

11 Şubat: Oyuncu Efecan Şenolsun’un, dizi setinde Oyuncu Elit İşcan‘a yönelik hakaretleri ve cinsel saldırıda bulunması nedeniyle yargılandığı davanın altıncı duruşması Kartal’da Anadolu Adliyesi’ndeki 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. “Cinsel saldırı” ve “alenen hakaret” suçlarından 7 yıl 9 buçuk aydan 17 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanana sanık Efe Şenolsun beraat etti.

“Kayyuma nakka”

11 Şubat: Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bileşenlerinin kayyum rektör Melih Bulu’ya yönelik protesto eylemleri sürüyor. Cübbelerini giyen akademisyenler bir kez daha Rektörlük binasına sırtlarını dönerek Bulu’yu protesto etti. Boğaziçi Üniversitesi öğrenci kulüpleri kapatılan Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün (BÜLGBTİ+) önüne yürüyerek, “Kayyuma nakka” dedi.

“Öldüren sevgi istemiyoruz”

12 Şubat: Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi “Öldüren sevgi istemiyoruz” diyerek Kadıköy Pavlonya Sokak’ta buluşan kadınlar mor bandanalarıyla Süreyya Operası önüne yürüdü.

#HangiAşkMakbul

14 Şubat: “Bizi aileye hapseden, ikincil kılan, sonu hep bulaşığa, çamaşıra çıkan, hayır dediğimizde şiddet olarak geri dönen ‘makbul’ aşka iki çift lafımız var” diyen kadınlar 14 Şubat’ta sosyal medyada buluştu. #HangiAşkMakbul diye soran kadınlar sosyal medya kampanyası örgütledi.

Adana Kadın Platformu’nun “Öldüren sevgi istemiyoruz” eyleminde polis kadınları tehdit etti

15 Şubat: Adana Kadın Platformu’nun Sevgililer Günü dolayısıyla yaptığı eylemde polis, sık sık anons yaparak, açıklamaya katılanlar hakkında adli ve idari işleme başlatılacağını söyledi.

Ankara’da “Kadın üniversitesi istemiyoruz” eyleminde gözaltı

16 Şubat: Ankara Kuğulu Park’ta “Kadın üniversitesi istemiyoruz” diyerek bir araya gelen üniversiteli kadınlara ve LGBTİ+’lara polis saldırdı. En az 10 kişi işkenceyle gözaltına alındı.

CTS İletişim Ağı, BÜKAK ve BÜLGBTİ+ kulüplerinin çalışmalarına dönmesi gerektiğini söyledi

16 Şubat: Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden cinsel taciz ve saldırıyı önleme birimlerinin ağı olan Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Üniversitelerarası İletişim Ağı bir açıklama yayımlayarak Boğaziçi direnişine destek sundu. CTS İletişim Ağı, BÜKAK ve BÜLGBTİ+ kulüplerinin çalışmalarına dönmesi gerektiğini belirtti.

Eryaman-Esat davası ertelendi

17 Şubat: Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden görülmeye başlanan Eryaman-Esat davası görüldü. Davanın bir sonraki duruşması 1 Haziran’a ertelendi. Avukatlar, yağma suçundan da değerlendirme talep etti.

328 sivil toplum örgütü LGBTİ+’lara nefret söylemi ve polis şiddetine karşı #beraberiz dedi

18 Şubat: LGBTİ+’lara nefret söylemi, Boğaziçi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılması ve polis şiddetine karşı #beraberiz imza kampanyası 328 sivil toplum örgütünün imzasıyla sonlandı. 328 sivil toplum örgütü LGBTİ+’lara nefret söylemi ve polis şiddetine karşı #beraberiz dedi.

Samsun Kadın Dayanışması’ndan katledilen Mihrican Ekmenci için eylem

19 Şubat: Samsun Kadın Dayanışması, evli olduğu erkek tarafından katledilen Mihrican Ekmenci için “Öldüren sevgi istemiyoruz” diyerek basın açıklaması yaptı. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayanlar kadın katillerinin suç ortağıdır” dedi.

Özlem Zengin’in sarfettiği, “Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez” sözlerine tepki

20 Şubat: TBMM’deki çıplak arama tartışmasında AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in sarfettiği, “Onurlu, ahlaklı kadın bir sene beklemez” sözlerine tepki yağdı. Zengin’in 2017 yılında başka bir konuşmasında pek çok kadının şiddete maruz kaldığında bunu söyleyemediklerini bizzat dile getirdiği görüldü. Milletvekilleri sosyal medyada tepki gösterdi.

Ankara Emniyeti’ndeki şiddet ve taciz faili polisleri #SaklıKalmayacak diyerek ifşa edildi

22 Şubat: Üniversiteli kadınlar Ankara Emniyeti’ndeki şiddet ve taciz faili polisleri #SaklıKalmayacak diyerek ifşa etti.

Avcılar Kadın Platformu’nun eylemine polis ablukası

22 Şubat: Avcılar Kadın Platformu, 8 Mart çağrısı yapmak için Avcılar’da Marmara Caddesi’nde bir araya geldi. Kadınlar polis tarafından ablukaya alınarak caddeden uzaklaştırıldı. Kadınlar ellerinde direnen kadınlar sergisi için yaptıkları pankart ile polis ablukası altında bekletildi. Kadınlar oturma eylemine geçmelerinin ardından burada bir açıklama yaparak eylemi sonlandırdı.


Ümitcan Uygun’a uyuşturucuya özendirmek suçundan iddianame

23 Şubat: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, uyuşturucu kullanırken çekilen görüntüleri sosyal medyada paylaşılan Ümitcan Uygun ile Fadime Büşra G. hakkında “uyuşturucu kullanımını alenen özendirmek” suçundan 10’ar yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

“Tüm kadınları 8 Mart’ı coşkumuzla, isyanımızla sokaklarda karşılamaya çağırıyoruz”

24 Şubat: Ankara Kadın Platformu, 8 Mart’ta Sakarya Meydanı’nda olacaklarını açıklayarak, “Tüm kadınları 8 Mart’ı coşkumuzla, isyanımızla sokaklarda karşılamaya çağırıyoruz” dedi.

Ümitcan Uygun’un Aleyna Çakır’ın evine zorla girmesi dolayısıyla devam eden dava ertelendi

25 Şubat: Aleyna Çakır’ın evine zor kullanarak girmesine ilişkin “Tehdit ve konut dokunulmazlığı ihlal” suçundan yargılanan Ümitcan Uygun’un görülen duruşmasında çelişkili ifadeleri dikkat çekti. Dava, HTS kayıtlarının incelenmesi için 28 Mayıs 2021 tarihine ertelendi.

Trabzon Demokratik Kadın Platformu, sokaktaki kadınlara sordu

26 Şubat: Trabzon Demokratik Kadın Platformu, 8 Mart öncesi sokağa çıkarak kadınlara “Siz veya başka bir kadın şiddete uğrasa tepkiniz ne olurdu” diye sordu. Kadınlar “Özsavunma haktır” cevapları aldı.

İstiklal Caddesi’nde feministler “8M2021 Feminist İsyan” yazılı pankart ile gece yürüyüşüne çağırdı

1 Mart: İstanbul’da kadınlar 8 Mart’ta 18 yıldır oldukları yerde Taksim’de 19. Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluşacaklarını ifade etmişlerdi. 8 Mart Kadınlar Günü’ne bir hafta kala feministler Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde pankartla yürüyüş yaptı. 8 Mart’a çağıran kadınlar ellerinde “8M2021 Feminist İsyan” yazılı pankart taşıdı.

“‘Eşcinsellik sapkınlıktır’ demek kanaat değildir, nefret söylemidir”

1 Mart: Türk Alman Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Taceddin Kutay, katıldığı bir programda daha önce sarf ettiği “Eşcinsellik sapkınlıktır” nefret söylemini savunarak bu söyleminin kendi kanaati olduğunu savundu. Boğaziçi LGBTİ+ da Kutay’ın sözleri sarf ettiği programdaki ilgili kesiti alıntılayarak, “‘Eşcinsellik sapkınlıktır’ demek kanaat değildir, nefret söylemidir” mesajını paylaştı.

Kadın Savunma Ağı, Bakırköy Adliyesi önündeydi

3 Mart: Kadın Savunma Ağı, 4 Kasım 2019’da Ercan Akkaş tarafından katledilen Seda Kurt için Bakırköy Adliyesi önünde eylemdeydi. Seda Kurt’un annesi Bedia Akar da eyleme katılarak adalet talebini yineledi.

Feminist Arkeologlar Necmi Karul’u ifşa etti

4 Mart: “Hakkında iki öğrencisinin sistematik cinsel taciz şikayeti bulunan ve bu sebeple savcılık soruşturmaları sürmekte olan Necmi Karul’a söz vermek, onu aklama çabasının bir parçasıdır” diyen Feminist Arkeologlar, taciz faillerini ve onu koruyanları ifşa etmeye devam edeceklerini söyledi.

Ankara İbni Sina Hastanesi’nde sağlık emekçisi kadınlardan 8 Mart çağrısı

4 Mart: İbni Sina Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçisi kadınlar hastane önünde bir şenlik düzenleyerek 8 Mart’a çağırdı.

Mersin’de ve İzmir’de kadınlar sokakta

6 Mart: 8 Mart yaklaşırken birçok ilde kadınlar meydanları doldurmaya başladı. Mersin Kadın Platformu ve İzmir Kadın Platformu “Şiddete, emek sömürüsüne, erkek egemenliğine karşı sokaktayız” dedi.

Ankara’da Kadın Savunma Ağı’ndan açıklama

6 Mart: Kadın Savunma Ağı, Ankara İlker Mahallesi’nde bir basın açıklaması yaparak “Erkek şiddetine ve erkek egemenliğine karşı özsavunmaya, 8 Mart’ta sokaklara çağırıyoruz” dedi.

İstanbul’da Büyük Kadın Buluşması gözaltıyla bitti

6 Mart: 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar İstanbul Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önüne toplandı. Polis, gökkuşağı bayrakları ve Boğaziçi tutuklusu Şilan Delipalta’nın olduğu dövizleri alana sokmaya engel olsa da kadınlar ve LGBTİ+’lar alana bayrak ve dövizlerle girdi. Eylemin ardından polis LGBTİ+’ların alandan toplu çıkmasına engel olmaya çalıştı. 1’i gazeteci 9 kişi gözaltına alındı.

Samsun’da İbrahim Zarap tutuklandı

7 Mart: Samsun’un Canik ilçesinde İbrahim Zarap isimli bir erkek, üç yıl önce boşandığı kadına sokak ortasında şiddet uyguladı. Şiddet anının kaydedilmesi ve sosyal medyada paylaşıldıktan sonra büyük tepki çekmesi üzerine Zarap gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildikten sonra tutuklandı. Oysa saldırgan daha önce de defalarca şikayet edilmiş ancak kendisine dokunulmamıştı.

Büyük Kadın Buluşmasında gözaltına alınanlar mahkemeye çıktı

7 Mart: İstanbul’da yapılan 8 Mart mitingine gökkuşağı bayraklarının alınmamasını protesto eden ve bu sebeple darp edilerek gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistleri ile 1 gazeteci toplam 9 kişi sabah saatlerinde savcı karşısına çıktı. Savcı, gözaltındakilerin ifadesini dahi almadan tutuklama talep etti. Mahkeme 2 kişi için ev hapsi cezası, 7 kişi için de imza adli kontrol şartı kararı verdi. Herkes yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

KADES’te Kürtçenin yer almamasına tepki

8 Mart: Emniyet Genel Müdürlüğü, Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasının Türkçe dışında 6 dilde hizmet vermeye başladığını duyurdu. Seçenekler arasında Kürtçenin yer almamasına sosyal medyada çok sayıda tepki gösterildi.

Kemalpaşa’da artık kadınların Mor Mekan’ı var

8 Mart: Artvin’in Kemalpaşa ilçesindeki kadınlar 8 Mart’ta Mor Mekan açılışında buluştu. Mor Mekan’da yapılan açılış konuşmasında Karadeniz’de ve tüm Türkiye’de yürütülen kadın mücadelesine dikkat çekilerek Mor Mekan’ın nasıl bir ihtiyaçtan doğduğu vurgulandı.

8 Mart’ta Türkiye’nin dört bir yanında sokaklar doldu

8 Mart: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, İstanbul Taksim’de 19. Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi. Feministlerin çağrısıyla yürüyüş Taksim Sıraselviler Caddesi’nde başladı. Kadıköy’den çıkan feministler Beşiktaş’a vardı, Taksim Feminist Mekan’da da son hazırlıklar tamamlandı. Kadınlar ellerinde “Feminist İsyan” yazılı pankartla AKM önüne doğru yürüyüşe geçti. Boğaziçi direnişine destek verdikleri için ev hapsi alan kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü’nde kelepçelerini çıkardı. Feministler Sıraselviler Caddesi üzerinde yaptıkları basın açıklamasının ardından, Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti. Karaköy’de kalabalıklaşan kitle “Tayyip kaç kaç kaç, kadınlar geliyor” sloganlarının ardından dağıldı. Ankara’da 8 Mart eylemlerinin adresi Sakarya Meydanı’ydı. Öğlen ve akşam saatlerinde iki kez buluşan kadınlar ve LGBTİ+’lar polisin engelleme girişimlerine rağmen üzerinde gökkuşağı bulunan dövizleri alana sokmayı başardı. 8 Mart 2021’i “Feminist isyan” ile karşılayan kadınların sesi ülkenin dört bir yanını sardı. Pek çok kent merkezinde gerçekleşen eylemlerde kadınlar ve LGBTİ+’lar, hayatları ve hakları için sokağa çıktı.

Boğaziçi’nde akademisyenlerin nöbetinde kadın akademisyenler nöbet sonrası 8 Mart’ı kutladı

8 Mart: Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı nöbetin 46. gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını döndü. Kadın akademisyenler Rektörlük önünde sloganlar attı.

Kadınlar, Temel Karamollaoğlu’na tepki gösterdi

10 Mart: Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, kadına yönelik şiddetin önlenmesini amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin ‘kadına şiddeti 10 misli artırdığını’ öne sürerek, “Sadece kanun yaparak, sadece hukuki düzenlemelerle bu konunun üstesinden gelmek mümkün değil” dedi. Kadınlar sosyal medyada tepki gösterdi.

İstanbul’da Suriyeli trans kadına kezzaplı saldırı

10 Mart: İstanbul’da kezzaplı saldırıya uğrayan Suriyeli mülteci trans kadın Asya’nın Kocaeli’nde bir hastaneye sevk edildiği, saldırgan Emre Bozkurt’un da gözaltına alındığı öğrenildi.

Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan çok sayıda kadına Erdoğan’a hakaret gerekçesiyle ev baskınıyla gözaltı

10 Mart: 8 Mart’ta İstanbul Taksim’de düzenlenen 19. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan çok sayıda kadın “Cumhurbaşkanı’na hakaret” gerekçesiyle ev baskınları ile gözaltına alındı. Gözaltına alınan 12 kadın İstanbul Vatan İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Ritme uyan kadınlar adli kontrolle serbest bırakıldı

11 Mart: 19. Feminist Gece Yürüyüşü’nde “Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip’tir” şeklinde slogan attıkları için “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ile suçlanıp gözaltına alınan kadınlar adli kontrolle serbest bırakıldı.

Kadın Savunma Ağı, transfobiye karşı eylemdeydi

12 Mart: Kadın Savunma Ağı, trans kadınların yaşadığı şiddete dikkat çekerek, Kadıköy’de transfobiye karşı hayatlarını savunacaklarını belirterek basın açıklaması yaptı. Kadınlar yaptıkları açıklamada, “Fail Emre Bozkurt, trans bir kadına saldırırken devletine güvendi. Transfobi, ırçılığı ve göçmen düşmanlığını körükleyen iktidara güvendi. Tecavüzcüleri ve kadın katillerini koruyan yargıya güvendi” dedi.

Kadınlar, Avcılar kadın emeği pazarında buluştu

14 Mart: İstanbul Avcılar’da kadın emeği pazarı 8 Mart ile 13 Mart arası açık kaldı. Kadınlar burada bir araya gelerek yaptıkları el emeği ürünleri satarak ek gelir sağladı. Kadınlar birlikte çalışarak dayanışma ürünlerini ortaya çıkarttı. Bu sırada deneyimlerinden bahsederek, birbirleriyle de dayanışma gösterdi. Avcılar Halkevi’nden kadınların oluşturduğu Mimoza Kadın Emeği Atölyesi’nden ve Mor Çepni’den kadınlar kurdukları dayanışma örneklerini anlatırken, diğer masa açan kadınlar ise ek gelir sağladıkları için mutlu olduklarından bahsetti.

Melek İpek’in davası başladı

15 Mart: Melek İpek’in meşru müdafaası görmezden gelinerek “kasten öldürme” suçundan 24 yılla yargılanacağı dava başladı. Olay gecesi yaşadığı işkence ve şiddetin raporlanmasına rağmen “meşru müdafaa” hükümleri halen uygulanmıyor.

Ankara’da kadınlara dava üstüne dava

15 Mart: Ankara’da AKP İl Başkanlığı binasına mor boya atarak eylem yapan üniversiteli kadınlara ve üniversitelilerin gözaltına alınmasına tepki gösterenlere ayrı ayrı davalar açıldı. Kadın Savunma Ağı üyesi Buse Üçer’in eylem yapan üniversiteli kadınlar için tweet atması sonrası gözaltına alınmasını protesto etmek için pankart asan üniversiteli kadınlara da dava açıldı.

İstanbul Sözleşmesi kararı Resmi Gazete’de: Kadınlar sokakları doldurdu

20 Mart: İstanbul Sözleşmesi’nin Erdoğan’ın kararı ile kaldırılmasının ardından kadınlar İstanbul’da Kadıköy’deki İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Burada okunan basın açıklamasının ardından kadınlar ara sokaklara dağılarak eylemlerini sürdürdü. Bahariye Caddesi’ne ulaşan kadınlar buradan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yürüdü. Parkta bir kez daha açıklamanın okunması sonrası ara sokaklardan gelenler de beklenerek dağılan kadınların üzerine motosiklet süren polis Bahariye Caddesi’nin tüm ara sokaklarını kapattı. Ankara’da da kadınlar polisin tüm engellemelerine rağmen Sakarya Meydanı’nı doldurdu. Hayatlarından ve haklarından vazgeçmeyen kadınlar, ülkenin dört bir yanında sokağa çıktı. “İstanbul Sözleşmesi bizim” sloganıyla eylemler düzenlendi.

İstanbul’un her mahallesi eylem yeri

22 Mart: İstanbul Sözleşmesi’nin Resmi Gazete’de Erdoğan tarafından fesih kararına karşı Türkiye’nin dört bir yanında bir araya gelen kadınlar bu hafta da İstanbul’da her gün mahallelerde eylemde olacaklarını açıklamıştı. Kadınlar, Avcılar, Fatih, Eyüp, Sarıyer, Şişli, Alibeyköy ve Küçükçekmece’de sokaklardaydı.

Türkiye’nin dört bir yanında İstanbul Sözleşmesi için pencerelere

22 Mart: “İstanbul Sözleşmesi bizim” diyen kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında pencerelerden ses çıkarmaya devam etti.

İstanbul’un mahallelerinde kadınlar eylemdeydi

23 Mart: Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi için Beşiktaş ve Esenyalı’da eylemdeydi.

İzmir’de iki yerde eylem

23 Mart: İzmir’de kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek Çiğli ve Bornova’dan seslendi.


Denizli’de katledilen Meral Sivrikaya için eylem

23 Mart: Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü, boşanma aşamasındaki Erkan Sivrikaya tarafından katledilen Meral Sivrikaya için Çınar Meydanı’nda bir araya geldi.

İstanbul’da eylemler devam etti

24 Mart: İstanbul’da kadınların sesi İstanbul Sözleşmesi için bu kez Avcılar, Kartal, Bakırköy, Sarıgazi ve Acıbadem’den yükseldi.

Trabzon, Eskişehir, İzmir ve Didim’de kadınlar eylemde

24 Mart: Trabzon’da sokağa çıkan kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerini okurken, Eskişehir’de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nü mühürledi. İzmir’de ise Buca, Karşıyaka ve Didim’de eylemler devam etti.

Hukukçu kadınlar Çağlayan Adliyesi önünde İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi

25 Mart: Hukukçu kadınlar Çağlayan Adliyesi önünde eylemdeydi. Kadınlar yaptıkları açıklamada “Feshettiklerini zannettikleri İstanbul Sözleşmesi yerine kendilerince kadınları, çocukları, LGBTİ+’ları kapsayacak heteroseksist ve muhafazakar aileyi ve toplumu inşa edecekleri, makbul kadını meşrulaştıracakları Ankara Sözleşmesini ve girişimlerini kabul etmeyeceğiz, tanımayacağız. Bizler biliyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir” dedi.

Las Tesis’ten Türkiyeli kadınlara destek mesajı

25 Mart: Şilili feminist kolektif Las Tesis aktivistleri, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine tepki göstererek, Türkiyeli kadınlara destek mesajı gönderdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde gökkuşağı bayrağı taşıyan öğrencilere gözaltı

25 Mart: Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü’nde açıklama yapmak isteyen öğrencilerden dördü gökkuşağı bayrağı taşımaları gerekçe gösterilerek GBT bahanesiyle gözaltına aldı. Arkadaşlarının serbest bırakılması için açıklama yapmak isteyen öğrencilere de polis saldırdı. Sekiz öğrenci daha gözaltına alındı ve ifadeleri alınmak üzere Vatan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Tüm bunların ardından üniversiteye desteğe giden çok sayıda üniversitelilerin de polis saldırısına uğradığı ve gözaltı sayısının arttığı öğrenildi.

İstanbul, Adana, Antalya, Didim’de kadınlar eylemde

25 Mart: İstanbul’da kadınların İstanbul Sözleşmesi için sesi Çekmeköy, Üsküdar, Avcılar ve Yeldeğirmeni’nden yükseldi. Ayrıca kadınlar Adana, Antalya ve Didim’de İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi.

İstanbul’un mahallelerinde eylemler devam ederken, Mersin’de Tarsus ve Mezitli’de, Antalya’da kadınlar Sözleşme için seslerini yükseltti

26 Mart: Hafta boyunca onlarca noktada eylem yapan kadınların sesi bu kez Beylikdüzü, Esenyurt, Okmeydanı ve Esenyurt’tan yükseldi. Ayrıca kadınlar Mersin’de Tarsus ile Mezitli’de ve Antalya’dan İstanbul Sözleşmesi için seslerini yükseltti. Tarsus’ta eylem yapan Kadın Savunma Ağı, “Hayatlarımız için feminist özsavunmaya! İstanbul Sözleşmesi bizim. Vazgeçmiyoruz!” yazılı pankartı açtı.

Sarıgazi’de bir işletme ifşa edildi

26 Mart: Sarıgazili kadınlar, bir kadını taciz eden Nazlı Spot isimli işletmeyi ifşa etti. Dükkanın önünde eylem yapan kadınlar, işletmenin kapısına “Bu işyerinde taciz var” yazdı.

Bolu’da İstanbul Sözleşmesi eylemine saldırı

27 Mart: Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline karşı eylem yapacaklarını duyurunca Bolu Valiliği eylemleri yasakladı. Bunun üzerine sessiz yürüyüş düzenleyen kadınlar bu kez de çocuklara yönelik pandemi yasaklarını gerekçe gösteren polisleri karşılarında buldu. Polis bu bahaneyi savunmak için kentin göbeğinde çocuklu ailelere saldırdı, itiraz edenleri tartakladı, çocukları ağlattı.

İstanbul, İzmir, Ankara ve Edirne’de İstanbul Sözleşmesi eylemleri devam etti: “Hükümsüzdür”

27 Mart: Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı tüm yurtta alanlara çıkan kadınların direnişi devam etti. Kadıköy’ün ara sokaklarında toplanan kadınlar Rıhtım’a yürüdü. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar sloganlarla bekledi. Yapılan basın açıklamasının ardından eylemi sonlandırdılar. Hafta boyunca çok sayıda kentte eylemleri ilçe ve mahallelere doğru genişleten kadınlar 27 Mart Cumartesi günü de çok sayıda kent meydanında “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” demek için toplandı. Kadınlar açıklamalarında Erdoğan’ın çekilme kararının hükümsüz olduğunu ve kararı tanımadıklarını vurguladı. İzmir’de “Hükümsüzdür” yazdıkları Resmi Gazete kararını yırtan kadınlar Ankara’da polisin engelleme girişimlerine rağmen eylem yaptı. Edirne’de üniversiteli kadınlar polisin engelleme girişimlerine rağmen Saraçlar Caddesi’nde yürüyerek geldikleri PTT önünde polis ablukasının ortasında açıklama yaptı.

İstanbul’daki eylemde polisin saldırısına karşı açıklama

28 Mart: 27 Mart’ta İstanbul’da “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” demek için sokağa çıkan kadınlar Kadıköy’de polisin keyfi tutumu karşısında sessiz kalmayınca polis şiddetine maruz kaldı. Polis saldırısı sonucu burnu kırılıp yaralanan kadınlar oldu. Kadınlar yayımladıkları açıklamada tüm saldırılar karşısında dövizleri, sloganları ve bayrakları eylem alanına soktuklarını ifade etti.

ODTÜ’de merdivenleri griye boyadılar

29 Mart: ODTÜ’de öğrencilerin gökkuşağı rengine boyadığı merdivenler sabaha karşı griye boyandı.

Sağlık emekçileri İstanbul Sözleşmesi için seslendi

29 Mart: Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık İş) İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ve sağlık çalışanı kadınlara yönelik tırmanan şiddete dair yazılı bir açıklama yayımlayarak “Hem COVID-19’a hem de kadına yönelik şiddetle mücadele ediyoruz” dedi.

Adana Kadın Platformu’ndan basın toplantısı

29 Mart: Adana Kadın Platformu, 8 Mart mitingine gökkuşağı bayrakları ve Boğaziçi direnişine ilişkin hiçbir materyalin alınmadığını belirterek duruma ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

İstanbul’da eylemler devam etti

29 Mart: Sultangazi Kadın Dayanışması, İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi.

ODTÜ’de merdivenler tekrar rengarenk

30 Mart: ODTÜ’de öğrenciler griye boyanan merdivenleri “Yaşamın renklerine ve farklılığa düşman olanlar bilsin ki; ne rektörler gördü bu kampüs de yılmadı. Bizi bir kutu boyayla yok edemezsiniz” diyerek tekrar gökkuşağı renklerine boyadı.

İstanbul’da bu kez Şişli’de kadınlar eylemdeydi

30 Mart: Şişli İstanbul Sözleşmesi Bizim grubunun çağrısıyla kadınlar eylemdeydi.


Birleşik Metal-İş’li kadınlar işyerlerinden İstanbul Sözleşmesi için seslendi

31 Mart: Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye kadın işçiler İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından, işyerlerinde yaptıkları eylem ve etkinliklerle kararı protesto ettiler. Merkez ve şube binalarına asılan “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı dev pankartlarla, sendika yönetimi de sözleşmeye sahip çıkarak, protesto eylemlerine destek verdi.

KESK İstanbul Kadın Meclisi’nden Galata Köprüsü’nde polis ablukası altında açıklama

31 Mart: Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılma kararına karşı eylemlerine dört yanda devam ediyor. “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyen KESK İstanbul Kadın Meclisi’nin yürüyüşü polis barikatıyla engellendi. Galata Köprüsü’nün Karaköy tarafından buluşan kadınlar, barikata yüklendiyse de polis geri çekilmedi. KESK’li kadınlar, açıklamalarını polis ablukası altında yapmak zorunda kaldı.

İstanbul, Antalya, Mersin’de eylemler

31 Mart: İstanbul’da Sarıyer ve Ataşehir’de bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim” diyerek basın açıklaması yaptı. Antalya’da İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle Songül Şarklı ve Selma Yavuz Çetin gözaltına alınması üzerine Antalya Kadın Platformu’nun yaptığı açıklamada kadınların serbest bırakılması talep edildi. Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı her çarşamba Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda nöbette olacaklarını duyurdu. Kadınlar bugünkü nöbette eylemlerden dolayı kesilen para cezalarını da sergiledi.

İstanbul Kadın Avukat Dayanışması, İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi

1 Nisan: İstanbul Kadın Avukat Dayanışması’nın çağrısıyla Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” dedi.

İstanbul’da bu kez eylem yeri Sefaköy’dü

1 Nisan: Sefaköy’de Arel Üniversitesi önünde bir araya gelen kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir” diyerek basın açıklaması yaptı.

Yasemin Çakal’ın siyasi sığınma talebi kabul edildi

2 Nisan: Feminist özsavunmanın sembol isimlerinden Yasemin Çakal’ın İsviçre’de siyasi sığınma talebi kabul edildi.

Ankara’da bir mekan sahibi ifşa edildi

2 Nisan: Ankara’da kadınlar mekan sahibi Kurtuluş İbiş’in eski çalışanı ve eski sevgili olan bir kadına fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını ifşa etti. Kadınlar “Yaşamak istiyoruz; özgür ve korkusuz” dedi.

Beşiktaş’ta İstanbul Sözleşmesi için eylem

2 Nisan: İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla kadınlar, Erdoğan’ın kararıyla feshedilen İstanbul Sözleşmesi için Beşiktaş’ta İskele Meydanı’nda buluştular.

ODTÜ’de Rektörlük merdivenleri kırmızı-beyaza boyadı

3 Nisan: ODTÜ Rektörlüğü’nün griye boyamasının ardından öğrencilerin yeniden gökkuşağı renklerine boyadığı merdivenler, sokağa çıkma yasağının başladığı günü fırsat bilen Rektörlük tarafından bu kez de kırmızı beyaza boyandı.

Boğaziçi CİTÖK fiilen işlemez hale geldi

4 Nisan: Boğaziçi Üniversitesi’nde Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK), toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan akademisyen ve öğrencilerin emeğiyle 2012’de kurulmuştu. Komisyonun ofis koordinatörü Cemre Baytok ücretsiz izne çıkarıldı. Baytok’un görevden uzaklaştırılmasıyla CİTÖK fiilen işlemez hale getirildi. Boğaziçi Üniversitesi CİTÖK, kararı duyurdu. Sosyal medyadan tepkiler yağdı.

ODTÜ’de merdivenler yine rengarenk

5 Nisan: ODTÜ’lü öğrenciler merdivenleri yeniden gökkuşağı renklerine boyadı.

Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan 4 mülteci gözaltına alındı

5 Nisan: Denizli’de yaşayan 4 şartlı mülteci İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldığı için “Kamu düzenini bozmak” iddiasıyla gözaltına alındı.

İzmir’de Rosa Kadın Derneği’ne yönelik saldırıya karşı eylem

7 Nisan: Kadınlar İzmir Karşıyaka’da Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Rosa Kadın Derneği’ne yönelik saldırılara ve gözaltılara tepki göstermek için bir araya geldi. “Kadın mücadelesini engellemeye gücünüz yetmez!” diyen kadınlar gözaltıların serbest bırakılmasını talep ederek, Rosa Kadın Derneği’nin yanında olduklarını söyledi.

Mersin Kadın Platformu nöbetin ikinci haftasında

7 Nisan: Mersin Kadın Platformu’nun İstanbul Sözleşmesi nöbeti ikinci haftasında devam etti.

Adana’da çocuklarına cinsel istismarda bulunan baba bir türlü tutuklanmıyor

8 Nisan: Adana’da 5 ve 6 yaşlarındaki çocuklarına cinsel istismarda bulunan M.A.K.’ye verilen 35 yıl hapis cezasının istinafta bozulması üzerine tekrar başlayan yargılama Adana 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. M.A.K.’nin tutuklanması talebi bir kez daha reddedildi. Adana Kadın Platformu bu davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi eylemde: “Ne tehdit ne abluka”

9 Nisan: Trakya Üniversiteli Kadın Kolektifi, “İstanbul Sözleşmesi bizim” diyerek bir kez daha Edirne sokaklarına çıktı. Üniversiteliler, Edirne Merkez’de yaptıkları basın açıklamasında “Ne tehdit ne abluka” dedi.

Samsun’da İbrahim Zarap’ın yargılanması devam etti

12 Nisan: Samsun’da, 3 yıl önce boşandığı Emriye Metoğlu’nu sokak ortasında, 5 yaşındaki kızlarının gözü önünde döven İbrahim Zarap’ın yargılandığı davada tanıklar dinlendi. Samsun Kadın Dayanışması’nın da takip ettiği davada mahkeme heyeti, yaklaşık 10 dakika aranın ardından sanık Zarap’ın tutukluk halinin devamına karar vererek, davayı 11 Mayıs’a erteledi.

Karşıyaka’da Üniversiteli Kadın Kolektifi’nden İstanbul Sözleşmesi eylemi

12 Nisan: İzmir Karşıyaka’da kadınlar ve LGBTİQ+’lar yaşamlarını savunmak için sokağa çıktı. Üniversiteli Kadın Kolektifi’nden kadınlar, Karşıyaka Çarşı’da ellerinde “Feminist özsavunma yaşatır. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart taşıyarak sloganlarla yürüdü.

Adana’da kadınlar Fikriye Özbek için adliye önündeydi

13 Nisan: 11 yıldır sistematik şiddet gören Fikriye Özbek için kadınlar Adana Adliyesi’ndeydi. Mahkeme heyeti, Fikriye Özbek’in “eşi kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Ancak heyet, Özbek’in cezasını “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi uygulayarak 15 yıl 10 aya düşürdü.


İzmir’de ÖGK ve SKM üyesi kadınlar mahkemeye çıktı

14 Nisan: İzmir Cumhurbaşkanlığı İletişim Bürosu önünde 13 Nisan 2021 günü İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı açıklama yapan ÖGK ve SKM üyesi kadınlar gözaltına alınmış, karakoldaki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edilen kadınlar, savcılık ifadeleri alınarak tutuklama istemiyle mahkemeye gönderilmişti. İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, İstanbul Sözleşmesi, İstanbul Sözleşmesi’ni savundukları için gözaltına alınan kadınların derhal serbest bırakılması için Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Mersin Kadın Platformu nöbet eyleminde para cezalarını yeniden sergiledi

14 Nisan: Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı çarşamba günleri Özgecan Aslan (Barış) Meydanı’nda eylemlerine devam ediyor. Kadınlar bugünkü nöbette eylemlerden dolayı kesilen para cezalarını yeniden sergiledi.

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, İstanbul’un her yerine pankartlar astı

15 Nisan: İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, İstanbul’un farklı yerlerine Sözleşme’nin uygulanmasını talep eden pankartlar asarak, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” dedi.

HDP binalarına asılan pankartların indirilmesi istendi

16 Nisan: HDP’nin İstanbul’daki ilçe binalarına giderek kaymakamlıkların pandemi gerekçeli yasak kararlarını tebliğ eden polis “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankartların indirilmesini istedi. Tebligatları almayan HDP’liler “Pankartları indirmeyeceğiz” dedi.

Kadın Savunma Ağı, “Yaşamak istiyoruz” broşürünü elden ele yaydı

17 Nisan: Kadın Savunma Ağı, iki yıl önceki 25 Kasım kampanyasında hazırlanan “Yaşamak istiyoruz” broşürünü elden ele yaygınlaştırmaya çağırdı.

Bağımsız Lubunyalar: “Bizi iktidarın saldırılarına karşı yalnız bırakmayın!”

20 Nisan: İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı mücadelede iktidarın hedef gösterme ve saldırıları karşısında yalnız bırakıldıklarını belirten Bağımsız Lubunyalar, “Bizler iktidarın saldırılarına karşı kimseyi yalnız bırakmayacağız. Bizi iktidarın saldırılarına karşı yalnız bırakmayın!” dedi.

Bir öğretmen tebligat bahanesiyle çağrıldığı karakolda üç erkek polis tarafından tehdit edildi

21 Nisan: Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu şube yürütme kurulu üyesi kadın öğretmen, tebligat bahanesiyle Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı. Emniyet müdürlüğüne giden kadın öğretmen, tebligat yerine üç erkek polis memurunun tehditleriyle karşılaştı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ayrıldı, iki farklı bakanlık oldu

21 Nisan: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Temmuz 2018’de birleştirilen iki bakanlık yeniden ayrıldı. Her iki bakanlık görevine de yeni isimler atanırken Bakan Fatma Zehra Selçuk adı anılmadan görevden alınmış oldu.

CHP’li kadınlar yeni bakan Derya Yanık’a çağrıda bulundu

21 Nisan: CHP’li kadın milletvekilleri, şiddetle mücadelede kadınların en önemli yasal güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararından geri dönülmesi çağrısı dördüncü haftada da devam etti ve yeni göreve gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a çağrıda bulundu.

Mersin Kadın Platformu yine nöbetteydi

21 Nisan: Mersin Kadın Platformu, dördüncü kez İstanbul Sözleşmesi için nöbetteydi.

YTÜ’de İstanbul Sözleşmesi çerçeveli fotoğrafı olan öğrenci dersten atıldı

23 Nisan: Yıldız Teknik Üniversitesi’nde akademisyen Nurullah Arvas, bir öğrencisini profil fotoğrafında “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” çerçevesi olduğu gerekçesiyle dersten attı. Yıldız Dayanışması üyeleri de buna tepki olarak Nurullah Arvas’ı katıldığı bir online konferansta teşhir etti.

Edirne Çocuk Hakları Derneği, Bakan Yanık’a tepki gösterdi

26 Nisan: Edirne Çocuk Hakları Derneği, 23 Nisan’da makamında ağırladığı 10 yaşındaki çocuğa “Ramazan dolayısıyla” bir şey ikram etmediğini söylemesi ve çocuğun koruma evinde kaldığını belirtmesine tepki gösterdi. Bakan Yanık’ın uymak ve uygulamak zorunda olduğu mevzuatı bilmediğini belirterek, Yanık’a istifa çağrısında bulundular.

Melek İpek tahliye edildi

26 Nisan: Antalya’nın Döşemealtı ilçesinde, işkencesine maruz kaldıktan sonra eşi Ramazan İpek’i ölmemek için öldüren Melek İpek’in yargılandığı davada 6 yıl hapsi istendi. İpek, “meşru savunmada sınırın aşılması mazur görülebilecek bir heyecan, korku ve telaştan ileri gelmiş ise faile ceza verilmez” hükmü gereğinde tahliye edildi.

Antalya Feminist Kolektif, Melek İpek’in tahliyesi sonrası açıklama yaptı

26 Nisan: Antalya Feminist Kolektif, Melek İpek’in tahliye kararı sonrasında yazılı bir açıklama yayımlayarak “Erkek şiddetine karşı hayatlarını savunan tüm kadınlar için ‘Erkek adalet değil gerçek adalet’ istemeye devam edeceğiz” dedi.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması “Sokak”

27 Nisan: Bu yıl 29. kez gerçekleşecek İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın teması “Sokak” olarak açıklandı. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftasının atölye, panel, forum gibi farklı etkinliklerle düzenleneceği duyuruldu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: “Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu?”

27 Nisan: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında yaşananlarla ilgili “Bunun kadın olduğum için olduğu sonucuna varmalıyım. Takım elbise giyip kravat taksaydım bu olur muydu?” diyerek tepkisini dile getirdi.

İstanbul Sözleşmesi için denizaltına dalış

28 Nisan: Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim. Vazgeçmiyoruz” yazılı pankartı denizin altına dalış yaparak açtı.

Mersin’de her çarşamba yapılan nöbet devam etti

28 Nisan: Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı çarşamba günleri Özgecan Aslan (Barış) Meydanı’nda nöbet eylemlerinde beşinci kez bir araya geldi. Kadınlar bugünkü nöbette 1 Mayıs’ı konu aldı.

Resmi Gazete’de 1 Temmuz açıklandı

30 Nisan: İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye bakımından 1 Temmuz’da sona ereceğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Eskişehir’de alışveriş merkezindeki kadınlara saldırı, karakolda polisten “Bir daha nerede göreceksiniz ki aynı kişiyi” cevabı

30 Nisan: Eskişehir’de Espark AVM içerisinde iki kadın biri şort, diğeri elbise giydiği gerekçesiyle, Ziya Işık isimli erkek tarafından saldırıya uğradı. Kadınlar Işık’tan şikayetçi oldu. Uzaklaştırma tedbiri kararı isteyen kadınlar karakolda “Bir daha nerede göreceksiniz ki aynı kişiyi” cevabı aldı.

“Hayat kısa, memeler sarkıyor”

7 Mayıs: Müzisyen Kalben’in, kendisine “Bir de bir zayıflasan on numara kadın olacaksın” diyen takipçisine cevaben yazdığı “Hayat kısa, memeler sarkıyor” ifadesi sosyal medyada kadınlardan destek topladı.

Yeldana Kaharman için Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan “intihar” açıklaması

8 Mayıs: Sedat Peker’in Mehmet Ağar’ın oğlu AKP milletvekili Tolga Ağar’ı suçladığı gazeteci Yeldana Kaharman’ın ölümüyle ilgili Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığından “intihar” açıklaması yapıldı.

Denizli’de İstanbul Sözleşmesi’ne katıldıkları için gözaltına alınan mülteciler serbest bırakıldı

8 Mayıs: Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için gözaltına alınan ve 6 Nisan’da Aydın Geri Gönderme Merkezine gönderilen İranlı mülteciler serbest bırakıldı.

Kadın Savunma Ağı’ndan online forum

9 Mayıs: Kadın Savunma Ağı, “Pandemide annelik yükünü hangi kutsal örter?” diyerek online forumda buluştu, öncesinde ise çocuklarla “Zamanda yolculuk atölyesi” yaptı. Sonrasında Pandemi döneminin en ağır işlerinden birinin kadınların sırtına bindirilen annelik yükü olduğunu belirten Kadın Savunma Ağı sosyal medyada #HangiKutsalÖrtebilir etiketinde bir araya geldi.

Gazeteciye soruşturma

10 Mayıs: Şüpheli şekilde ölen Yeldana Kaharman’ın otopsi raporunu ortaya çıkaran gazeteci Baransel Ağca’ya soruşturma açıldı.

İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıldönümü dolayısıyla İstanbul surlarına yazılar yansıttı

11 Mayıs: Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıldönümünü kutlamaya 10 Mayıs’ı 11 Mayıs’a bağlayan gece başladı. İstanbul’un surlarından seslenen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” ve “İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında” yazılarını surlara yansıttı.

İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte İnisiyatifi’nden açıklama

11 Mayıs: İstanbul Sözleşmesi İçin Birlikte İnisiyatifi yayımladıkları açıklamayla İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıldönümünde, Türkiye’nin Sözleşme’den çekilme yönündeki kabul edilemez girişimini protesto ederek kararın hem hukuki açıdan hem kadınlar ve LGBTİ+’lar açısından geçersiz ve hükümsüz olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanını ve hükümeti bu karardan vazgeçmeye çağırdı.

İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıldönümü kutlandı

11 Mayıs: Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının 10. yıldönümünde sosyal medya eyleminde buluştu: #İstanbulSözleşmesi10Yaşında. İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının 10. yıldönümünde tüm gün sosyal medyada, 1 Temmuz’da ise sokakta olacaklarını açıklayan İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, kurdukları sitede bir manifesto yayımladı. Ayrıca, kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının 10. yılında sosyal medyada kutlamalarını sürdürdü. Profil fotoğraflarını değiştiren kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun yeni kurduğu siteden fotoğraf filtresi yaparak paylaştı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının hukuka, Anayasa’ya, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söyleyen kadınlar videolar çekerek birbirlerini etiketleyip zincir oluşturdu. Akşam ise balkonlardan, pencerelerden, bahçelerden, sokaklardan sarkıtılan pankartlarla “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” denildi.

Büyükelçiliklerden İstanbul Sözleşmesi için açıklama

11 Mayıs: Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda Ankara Büyükelçilikleri İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümünde açıklama yayımlayarak Sözleşme’den çekilme kararının iptal edilmesini talep etti.

HDP’li kadın milletvekillerinden İstiklal Caddesi’nde yürüyüş

11 Mayıs: İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıldönümünde HDP’li kadın milletvekilleri, İstiklal Caddesi’nde bir yürüyüş yaptı. Kadın milletvekillerinin ellerinde taşıdığı pankartta 2021’in ilk 4 ayında katledilen 106 kadının adları vardı.


Danıştay, Erdoğan’a sordu

11 Mayıs: Danıştay, Sözleşme’nin neden iptal edildiğini hem usulü hem de esas yönünden gerekçelerini sordu. Cumhurbaşkanlığı’nın göndereceği savunmanın ardından Danıştay 10. Daire, önce yürütmeyi durdurma, ardından ise iptal talebini karara bağlayacak.

E.A.S.T., 1 Temmuz için ulusötesi eylem çağrısı yaptı

14 Mayıs: Ulusaşırı Hayati Otonom Mücadeleler Ağı (Essential Autonomous Struggles Transnational, kısaca E.A.S.T.) 1 Temmuz için ulusötesi eylem çağrısı yaparak “Ataerkil saldırıyı durdurun! İstanbul Sözleşmesi için ayağa kalkın” dedi.

Kadıköy’de bir diş hekimi ifşa edildi

15 Mayıs: Kadıköy’de Diş Hekimi İsmail Beker yanında çalışan göçmen kadın işçiye tecavüz girişiminde bulundu. Kadının sesini duyması üzerine yardıma koşanlar Beker’i binadan dışarı çıkartarak teşhir ettiler ve kaçmasını engellediler. Feminist avukatlar sonraki gün açıklama yayımlayarak olayı anlattı.

Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yıldönümüne çağrı

17 Mayıs: Feminist hareket açısından bir dönüm noktası olan Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yıldönümünü hatırlatan kadınlar 21 Mayıs Cuma günü saat 18.30-20.00 arası Yoğurtçu Parkı’nda olacaklarını duyurdu.

“Gülistan Doku 500 gündür nerede?”

18 Mayıs: Dersim’de 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi, 21 yaşındaki Gülistan Doku’nun kaybolması üzerinden 500 gün geçti.

Mersin Kadın Platformu nöbetlerine devam etti

19 Mayıs: Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı çarşamba günleri Özgecan Aslan (Barış) Meydanı’nda eylemlerine “tam kapanma”nın ardından altıncı haftada devam etti. Kadınlar nöbette Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yıldönümünü, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, Transfobi ve İnterfobi Karşıtı Gün’ü ve Filistin’deki İsrail işgalini konu aldı. Nöbetin ardından ses çıkartma eylemi yapan kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dedi.

KADAV raporları yayımlanmaya devam etti

20 Mayıs: Kadınlarla Dayanışma Vakfı’nın Mart-Nisan raporunda “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına giden süreç ve devamında kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadele açısından cinsiyet eşitsizliğine dayalı argümanlar ve medyanın yürüttüğü antipropaganda şiddet faillerini güçlendirmiş, şiddete maruz bırakılan kadınları ise güvensiz ve güvencesiz hissettirmiştir. Buna karşın dayanışma içerisinde olduğumuz kadınlar şiddete karşı hakları ve önleyici, koruyucu mekanizmalara erişimleri olduğunu öğrendiklerinde daha net ve kararlı adımlarla süreçlerini başlatabilmişlerdir” denildi.

İzmir’de İstanbul Sözleşmesi nöbeti

20 Mayıs: İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanya Grubu Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek nöbetteydi.

KBG’den ifşa edilen diş hekimi hakkında açıklama

21 Mayıs: Kadınlar Birlikte Güçlü, 15 Mayıs günü Kadıköy Bahariye Caddesi’nde gerçekleşen erkek şiddetine ilişkin kadının sesini duyup yardıma koştuğu için karalama ve linç edilme durumuyla karşı karşıya kalan Ebru Zerey ile basın açıklaması yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü açıklamada bir kez daha “O sese bizler de koşardık, hepimiz koşardık” dedi.

EŞİK, rapor yayımlamaya devam etti

22 Mayıs: EŞİK Platformu 16 Nisan-15 Mayıs 8. TBMM İzleme Raporu’nu yayımladı. Raporda, “Meclis İstanbul Sözleşmesi’ni unutmaya mı başladı?” diye soruldu.

“#DeryaYanıkİstifa, #TolereEtmiyoruz”

22 Mayıs: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde olduğunu söyledi. Sosyal medyada tepki çeken sözlere ilişkin #DeryaYanıkİstifa ve #TolereEtmiyoruz etiketleri ile paylaşımlar yapıldı.

Kadınlar, ayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yıldönümünde 34 yıl önce oldukları yerde Yoğurtçu Parkı’ndaydı

24 Mayıs: İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla Dayağa Karşı Dayanışma Yürüyüşü’nün 34. yıldönümü nedeniyle kadınlar Kadıköy’de Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelerek, 1 Temmuz’a kadar ses çıkartmaya devam edeceklerini söyledi. Kadınlar sergi yaptı. Tarihsel fotoğrafları sergileyerek tarihleri tek tek anlattılar. Ardından basın açıklaması yapan kadınlar danslarla halaylarla eylemi sonlandırdı.

Kadın Savunma Ağı’dan 1 Temmuz çağrısı

24 Mayıs: Kadın Savunma Ağı 1 Temmuz’da hayatı durdurma çağrısı yaptı. Yapılan çağrıda “Hayat bizim, karar bizim, İstanbul Sözleşmesi bizim! Tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi için feminist özsavunmaya; 1 Temmuz’da sokaklarda, evlerde, işyerlerinde hayatı durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

Ankara’da Sibel Kaman için eylem

26 Mayıs: Çıkardığı tedbir kararına rağmen Balıkesir’in Edremit ilçesinde boşandığı eski eşi tarafından sokakta vurularak öldürülen Sibel Kaman için kadınlar Ankara’da eylem yaptı.

Antalya, Eskişehir, Bursa ve Mersin’de Bakan Derya Yanık protestoları

26 Mayıs: Antalya Kadın Platformu, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” diye düzenledikleri eylemde, kadına yönelik şiddet için “tolere edilebilir oranda” ifadesini kullanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı istifaya çağırdı. Kadınlar ayrıca İstanbul Sözleşmesi’ne dair doğru bilinen yanlışları tek tek sıralayarak düzeltti. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar “Derya Yanık istifa” dedi. Bursa Kadın Platformu, artan erkek şiddeti olaylarına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sözlerine dair basın açıklaması yaptı. Mersin Kadın Platformu’nun, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı başlattıkları nöbet eylemleri yedinci haftasında devam etti. Mersinli kadınlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın kadına yönelik şiddet olaylarındaki artış için “tolere edilebilir düzeyde” ifadesini kullanmasına tepki göstererek “tolere etmiyoruz” dedi.

İzmir’de nöbet beşinci haftasındayken Kocaeli’nde ise kadınlar Bakan Derya Yanık’ı protesto etti

27 Mayıs: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, nöbet eyleminin beşinci haftasında Soylu’nun “Milyonlarca insan çocuk pornosu da izliyor” sözlerine tepki gösterdi. Kadınlar, “Milyonlarca insan çocuk pornosu izliyorsa bunun karşılığında verilmesi gereken yaptırımları vermesi gereken sensin ve eğer yaptırımlar yapılmıyor çocuklar bu kirli düzene alet ediliyorsa suçlusu da sensin demekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. Aynı gün Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnsiyatifi kent meydanının açıklama yaparak, “Kadına yönelik şiddetteki artık tolere edilebilir düzeyde” diyen Aile Bakanı Derya Yanık istifaya çağrıldı.

HDP’li kadın milletvekilleri Soylu’yu protesto etti

27 Mayıs: HDP’li kadın milletvekilleri, kadına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu protesto etti. HDP’li vekiller, 2021 yılının ilk 4 ayında hayatını kaybeden 106 kadının isimlerinin yazılı olduğu dövizleri komisyon sıralarına bırakarak, salonu terk etti. Soylu’nun sunumuna sosyal medyada da tepkiler yağdı.

Tarsus’ta Kadın Savunma Ağı, Burhaniye’de Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması eylemdeydi

28 Mayıs: Kadın Savunma Ağı, Tarsus Yarenlik Alanı’nda “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” diyerek bir araya geldi. Burada yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin anlatıldığı broşürler dağıttı. Eylem, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için Kadın Savunma Ağı’na katılma çağrısının yapılmasının ardından sona erdi. Aynı gün ayrıca Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması da İstanbul Sözleşmesi için Burhaniye Özgecan Aslan Parkı’nda bir araya geldi.

KESK’li kadınlar vapurdan seslendi

28 Mayıs: KESK İstanbul Kadın Meclisi, Eminönü-Kadıköy vapurunda İstanbul Sözleşmesi eylemi yaptı.

EŞİK’ten meclis komisyonlarındaki söylemlere tepki

28 Mayıs: Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Süleyman Arslan’ın daha sonra da TBMM Adalet Komisyonu’nda AKP’li vekil Abdullah Güler’in “erken yaşta evliliğe af” önerisini yeniden gündeme getirmesine Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) yayımladığı metinle tepki gösterdi.

Hadise ile dayanışma mesajları

29 Mayıs: 2009 yılında yapılan Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye’yi temsil eden Hadise’nin kıyafetlerinin TRT ile iktidar arasında sıkıntıya sebep olduğu ve bir daha kadın yarışmacı göndermeme kararı alındığı ortaya çıktı. Daha sonraki yıllarda yarışmaya Manga, Yüksek Sadakat ve Can Bonomo katılmıştı. Konunun gündeme gelmesinin ardından Hadise kendi performansını yeniden paylaşırken sosyal medyada iktidarın tutumunu eleştiren çok sayıda yorum paylaşıldı.

Bir kitap tepkiye neden oldu

30 Mayıs: Nesil Yayınları’ndan Gülay Atasoy imzası ile çıkan “Özgür kızlar” isimli kitap tepkiye neden oldu. Şule Çet Dayanışma Platformu, arka kapağında “Münevver Karabulut’lar, Selma Saçmalı’lar, Tuğçe Anlaş’lar ‘Ben özgürüm’ diyerek girdikleri aşk oyununda hayatlarıyla oynadılar” ifadelerinin yer aldığı kitaba tepki göstererek, “Canice katledilmiş kadınların isimleriyle ölümlerini meşrulaştırılıp kitabını yapmışlar” açıklamasını yaptı.

Adana’da Üniversiteli Kadın Kolektifi eylemdeydi

31 Mayıs: Adana’da Sercan Keskinkılıç tarafından taciz, tecavüz ve saldırıya uğradığını söyleyen Ebrar Mutlu, yaşadıklarını sosyal medya hesabından duyurdu. Keskinkılıç, kadınların ifşasının ardından 29 Mayıs günü Adana’da gözaltına alındı ve tutuklandı. Üniversiteli Kadın Kolektifi, “Tacizi, tecavüzü tolere etmiyoruz” diyerek Adana Beyazevler’deki Yalçın Park’ta bir araya gelerek “Tacizin, tecavüzün karşısında susmayacağız. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu raporlarına devam etti

1 Haziran: Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) 2021 yılı Mayıs ayı basın özgürlüğü raporunu yayımladı. Rapora göre, 70 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.

ODTÜ’de merdivenleri gökkuşağına boyayanlar hakkında soruşturmalara öğrenci toplulukları tepki gösterdi

2 Haziran: ODTÜ merdivenlerini gökkuşağı renklerine boyayan öğrenciler hakkında açılan soruşturmalara 51 öğrenci topluluğundan ortak bir açıklama ile tepki geldi. İktidarın söylem ve politikalarını şevkle uygulayan kayyum rektör Verşan Kök’ün 2018’den beri baskıları tırmandırdığına dikkat çeken üniversiteliler, “Bizler, bu okulun özneleri olarak bu soruşturmaları kabul etmiyor, kriminalize etmeye çalıştığınız renklerimizi sahipleniyoruz. Soruşturmalarla bitmeyiz, siz gitmeden gitmeyiz!” dedi.

Antalya ve Mersin’de kadınlar eylemde

2 Haziran: Antalyalı kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek düzenledikleri eylemde, kadına yönelik şiddet için “tolere edilebilir oranda” ifadesini kullanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı istifaya çağırdı. Açıklamada Yeldana Kaharman, Nadira Kadirova, Rabia Naz, Gülistan Doku, İpek Er, Aleyna Çakır, Şule Çet hatırlatılarak, “Hepsinin ortak noktası devlet-mafya-yargı ve medya ile üstünün kapatılmaya çalışılması” denildi. Mersin Kadın Platformu’nun, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı başlattıkları nöbet eylemleri sekizinci haftasında devam etti. Kadınlar paylaştıkları deklarasyonda İstanbul Sözleşmesi için seferberlik çağrısı yaparak 1 Temmuz’da hayatı durdurmaya davet etti.

Musa Orhan tarafından Ezgi Mola’ya dava

3 Haziran: Oyuncu Ezgi Mola’ya İpek Er’e tecavüz edip ölümüne sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Ankara 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak Mola’nın 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi. Ezgi Mola’ya destek mesajları yağdı: “Tecavüzcüye tecavüzcü denir”

İzmir’de işkenceyle gözaltına alınan Pınar Usta’nın davası görüldü

3 Haziran: İzmir’de 5 Ağustos 2020 tarihinde “İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmıyoruz” eyleminde gözaltına alınanlardan Pınar Usta işkenceye uğramıştı. Buna dair suç duyurusunda bulunan Pınar Usta’nın ilk duruşması görüldü. Pınar Usta’nın avukatı Irmak Usta açıklamalarda bulundu. Dava ertelendi.


İzmir’de nöbet devam ederken, İskenderun’da açıklama yapıldı

3 Haziran: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, nöbet eyleminin 6. haftasında Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek nöbetteydi. İskenderun Kadın Platformu Eski Bit Pazarı alanında basın açıklaması yaptı

Samsun’da İbrahim Zarap hakkında karar çıktı: 10 yıl 4 ay hapis

3 Haziran: Samsun’da, 3 yıl önce boşandığı Emriye Metoğlu’nu sokak ortasında, 5 yaşındaki kızlarının önünde darp eden İbrahim Zarap, tutuklu yargılandığı davanın karar duruşmasında, 10 yıl 4 ay hapis ceza aldı.

Ankara’da kampanya programı duyurusu

4 Haziran: İstanbul Sözleşmesi Kampanyası Ankara Grubu, yaptıkları basın toplantısıyla İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz 2021 Perşembe günü kesinleşecek olan fesih kararının geri çekilmesi için mücadele programının Ankara ayağını duyurdu.

“Sen yoksan bir eksiğiz” denilerek 19 Haziran’a çağrı yapıldı

4 Haziran: Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Erdoğan’ın bir gece yarısı duyurulan kararı ile çekilmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen kadın ve LGBTİ+ örgütleri “Sen yoksan bir eksiğiz” diyerek bütün kadınları 19 Haziran’da İstanbul’da düzenlenecek olan mitinge katılmaya çağırdı.

YÖK Başkanı Yekta Saraç’a üniversiteli kadınlardan tepki

4 Haziran: Kadına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’ın “Üniversiteler, milletin kızlarını emanet ettiği, hocalarına ‘annelik, babalık yap, rehberlik yap’ diye emanet ettiği kurumlar. Burada öğrencilerimize herhangi bir şekilde yan gözle bakılmasına bile tahammül edemeyiz” sözleri sosyal medyada tepki çekti. Üniversiteli kadınlar, kimseye emanet olmadıklarını belirten paylaşımlarla Yekta Saraç’ı istifaya çağırdı.

Ankara’da davayı takip etmeye giden kadınlara gözaltı

7 Haziran: Ankara’da “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” dedikleri için gözaltına alınan 33 kadının yargılandığı dava öncesi adliye önünde bir araya gelen kadınlar gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar öğleden sonra serbest bırakıldı.

Kadın Savunma Ağı, Ankara’da sokağa çıktı

8 Haziran: Ankara’da Kadın Savunma Ağı, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedileceği tarih olan 1 Temmuz öncesinde sokağa çıktı. Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki yürüyüş sırasında Tayyip Erdoğan’a da seslenen kadınlar “Mafya devletin faili meçhulleri olmayacağız!” dedi.

Ankara Kalesi’ne İstanbul Sözleşmesi pankartı

8 Haziran: İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Ankara Kampanya Grubu, Ankara Kalesi’ne Sözleşme’den vazgeçmeyeceklerini belirten pankart astı.

Aile ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü önünden 1 Temmuz çağrısı

9 Haziran: İstanbul Sözleşmesini Uygula İstanbul Kampanya Grubu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedileceği 1 Temmuz’da Taksim/Tünel’de olacaklarını ilan etti.

Nahide Opuz kararı hatırlatıldı

9 Haziran: Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin ortaya çıkışında mihenk taşı olan Nahide Opuz kararının yıldönümünde, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedileceği tarih olan 1 Temmuz’daki Taksim eylemine çağrı yaptı. “#İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz” etiketi ile sosyal medyada istanbulsozlesmesibizim.org’daki filtreyi kullanarak kendi çağrısını yapan kadınlar ve LGBTİ+’lar “Sözleşme bizim” dedi.

Mersin Kadın Platformu’nun nöbeti devam etti

9 Haziran: Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı başlattıkları nöbet eylemlerine dokuzuncu haftasında devam etti. Geçen hafta paylaştıkları deklarasyon ile 1 Temmuz’da hayatı durdurmaya davet eden kadınlar bu hafta “Failleri biliyoruz” dedi. Feray Şahin’in ailesinin de katıldığı eylemde HDP Milletvekili Fatma Kurtulan söz aldı.

İzmir ve İskenderun’da eylem

10 Haziran: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu, nöbet eyleminin 7. haftasında Alsancak’ta Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek nöbetteydi. İskenderun Kadın Platformu Eski Bit Pazarı alanında basın açıklaması yaptı. Kadınlar 1 Temmuz’a kadar her perşembe 17.00’da nöbette olacaklarını ifade etti.

Ankara’da kadınlar belediye yerel eşitlik planı talep etti

10 Haziran: İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu Ankara Büyükşehir Belediyesi CHP’li meclis üyeleri ile görüşerek taleplerini iletti. İstanbul Sözleşmesi maddelerinin, belediye yerel eşitlik eylem planına eklenmesi talep edildi.

Antalya ve Eskişehir’de eylem

11 Haziran: Antalya’da ve Eskişehir’de kadınlar İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi.

İstanbul’un iki yerinde eylem

12 Haziran: İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, Kadıköy’de eylem düzenlemek için buluştu. Yoğurtçu Parkı’nda yapılacak açıklamanın ardından kadınlar bisikletleri ile Caddebostan’a yola çıktı. Ayrıca aynı gün kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla Ataşehir Şükrü Sarıtaş Parkı’nda bir araya geldi. Polis, Grup Sarya’nın konser vereceği alana “akrep” aracıyla gelerek kadınlara ses sistemi kurulamayacağını söyledi. Grup Sarya’nın konseri Ataşehir’de Şükrü Sarıtaş Parkı’nda yapıldı.

Bursa’da kadınlar 19 Haziran’a çağırdı

12 Haziran: Bursa’da kadınlar, Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Fomara’da bir araya geldi. 19 Haziran’da büyük kadın mitingine çağrı yaptı.

Ankara’da yılbaşı gecesi gözaltına alınan Kadın Savunma Ağı’ndan Buse Üçer beraat etti

14 Haziran: Ankara’da yılbaşı gecesi Mor Mekan’dan çıkarken önlerini kesen polisler tarafından sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Kadın Savunma Ağı’ndan Buse Üçer, beraat etti.

Mersin Kadın Platformu’ndan 19 Haziran çağrısı

16 Haziran: Mersin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı başlattıkları nöbet eylemlerine devam ediyor. Kadınlar nöbetlerinde 19 Haziran günü İstanbul’da düzenlenecek İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz Mitingi’ne çağrı yaptı.

Ankara’da 19 Haziran çağrısına polis saldırısı

16 Haziran: 19 Haziran’da İstanbul’da düzenlenecek İstanbul Sözleşmesi mitingine çağrı yapmak için Sakarya Caddesi’nde buluşan kadınlar ve LGBTİ+’lar polisin sert saldırısıyla karşılaştı. Polisin sıktığı biber gazından etkilenen baygınlık geçirirken saldırıya devam eden polis 18 eylemciyi gözaltına aldı. Gözaltındakiler gece yarısına doğru serbest bırakıldı.

Antep’te Duygu Delen’in şüpheli ölümüne ilişkin görülen davada Mehmet Kaplan tahliye edildi

17 Haziran: Duygu Delen’in şüpheli ölümüne ilişkin görülen davada fail Mehmet Kaplan ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Antep’in Şehitkamil ilçesinde 13 Ağustos 2020 tarihinde Duygu Delen’in şüpheli ölümüne ilişkin tutuklu sanık Mehmet Kaplan hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması Antep 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mehmet Kaplan tahliye edildi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” Mitingi için Türkiye’nin dört bir yanında Maltepe’ye gelenler oldu, gelemeyenler ise bulundukları şehirlerde ses çıkarttı

19 Haziran: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyen kadınlar ve LGBTİ+’lar Maltepe’de buluştu. Mitinge Türkiye’nin dört bir yanından katılım sergilendi. Miting alanına kortejler eşliğinde giriş yapılırken polisin arama noktalarındaki engellemeleri kadınların tepkisini çekti. Kalben’in “Saçlar” isimli şarkısı başlayan miting İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini söyleyen kadınların ve LGBTİ+’ların halayları ve sloganlarıyla oldukça coşkulu bir havada geçti. İstanbul Maltepe’ye gelemeyenler ise bulundukları şehirlerde “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” sözünü yükseltti. Miting alanından çıkarken gözaltına alınan 6 kişi gece saatlerinde serbest bırakıldı.

İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü polis engelledi

19 Haziran: İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelenler polis tarafından ablukaya alındı. Polisin yürüyüşe izin vermemesi sonucu yüzlerce LGBTİ+, toplanma noktasında bir basın açıklaması yaptı.

Okmeydanı’nda ifşa edilen Umut Dede’nin saldırısına kadınlar özsavunmayla yanıt verdi

21 Haziran: Şişli Belediyesi’nin Okmeydanı Sibel Yalçın Parkı’nda “Katılımcı Bütçe” başlığıyla gerçekleştirdiği etkinliğe katılan Okmeydanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OKDER) eski başkanı Umut Dede, etkinlikte teşhir edilince kadınlara saldırdı. Kadınlar, Dede’nin saldırısına özsavunmayla yanıt verdi.

Şişli Kaymakamlığı’ndan piknik yasağı

22 Haziran: Şişli Kaymakamlığı, Maçka Parkı’nda bugün gerçekleşecek Onur Haftası pikniğini yasakladı. Kaymakamlığın “kamu düzeni” bahaneli 30 günlük yasağına karşı #PiknikYasaklanamaz kampanyası başladı.

Kadınlar Birlikte Güçlü’den katledilen Deniz Poyraz için HDP İstanbul İl Binasına taziye ziyareti

22 Haziran: Kadınlar Birlikte Güçlü, HDP İstanbul İl Binası’na taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından binanın kapısının önünde açıklama yapan Kadınlar Birlikte Güçlü, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’te yaptığı konuşmaya da cevap vererek, “Deniz’i aramızdan alan bu saldırının, AKP iktidarının HDP’yi açıkça ve sürekli olarak hedef gösterdiği, bir siyasi partiye karşı savaş politikası yürüttüğü böylesi bir dönemde gerçekleşmesinin tesadüf olmadığını biliyoruz. Katletmeden önce hedef göstermeleri yetmedi bugün iktidar ortakları MHP Deniz Poyraz’ı hedef alıp suçu ve katliamı meşrulaştırmaya çalıştı” dedi.

Beşiktaş’ta Barbaros Bulvarı’nda yol kesen kadınlar: “Haklarımızdan geri adım atmıyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”

22 Haziran: Ellerinde “Haklarımızdan geri adım atmıyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart taşıyan kadınlar, İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Bulvarı’nda yol keserek eylem yaptı. İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun yaptığı eylemde 1 Temmuz’da Taksim Tünel’de olma çağrısı yapıldı.

Maçka Parkı’nda polis ablukası altında piknik

22 Haziran: Şişli Kaymakamlığı, Maçka Parkı’nda yapılmak istenen LGBTİ+ Onur Haftası pikniğini yasakladı. Polis piknik için toplananları kalkanlarla dağıtmaya çalıştı. Onur Haftası Komitesi’nin aktardığına göre şu ana kadar bir kişi gözaltına alındı. Boğaziçi LGBTİ+ hesabının duyurduğuna göre bir kişi ağır şekilde darp edildi ve kolu kırıldı.

Mehmet Kaplan tutuklandı

22 Haziran: Duygu Delen’in ölümüyle ilgili yargılanan sanık Mehmet Kaplan’ın “ev hapsi” kararıyla tahliye edilmesine yapılan itiraza ilişkin 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, Mehmet Kaplan’ın tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi. Kaplan, tutuklanarak cezaevine götürüldü.


Sarıyer’de kadınlardan sahilde İstanbul Sözleşmesi yürüyüşü

22 Haziran: Sarıyerli kadınlar Kireçburnu’nda bulunan Haydar Aliyev Parkı’nda buluşarak sahil şeridinden Yeniköy’e yürüdü. Sloganlarla bildiri dağıtarak yürüyen kadınlar her yeri eylem alanına çevirme çağrısı yaptı.

CHP’li milletvekilleri komisyonu terk etti

22 Haziran: Kadına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda TRT Genel Müdürü İbrahim Eren açıklamalarda bulundu. CHP’li milletvekilleri kadına yönelik şiddet karşısında uygulamada var olan eksikliklere dönük demokratik bir ortamda karşılıklı istişareyle çözüm üreteceğine olan inançlarıyla bu komisyona katıldıklarını söyledi. Komisyon kurulurken var olan beklentilerinin gerçekleşmediğini gördüklerini söyleyerek salonu terk etti.

Kadınlar, Deniz Poyraz’ın adını bir sokağa vermek isteyince polis saldırdı

23 Haziran: HDP İzmir İl Örgütü’nde Deniz Poyraz’ın katledilmesi üzerine taziyeler devam ederken, kadınların HDP İzmir İl Örgütü’nün olduğu sokağa Deniz Poyraz’ın isminin ve fotoğrafının olduğu tabelayı asması üzerine polis saldırdı.

EŞİK’in Danıştay önünde yapmak istediği açıklamaya polis engeli

24 Haziran: EŞİK Platformu’nun Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış kararına yönelik yürütmeyi durdurma kararı alması talebiyle Danıştay önünde basın açıklaması yapması, polis tarafından engellendi. Platform’dan bir kadın, konuşmasında polisin keyfiyetine dikkat çekti.

19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmak isteyenlere yoğun polis şiddeti

26 Haziran: 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü öncesi polis Taksim’de tüm ara sokakları kapatarak İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’nı abluka altına aldı. Yine de çok sayıda LGBTİ+ engelleri aşarak Mis Sokak’ta buluştu. Polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı sert saldırıda gazeteciler de özel olarak hedef alınırken, LGBTİ+’lar önce Şişhane’ye sonra Cihangir’e geçerek eylemlerini sürdürdü. Saatler süren kovalamacada onlarca eylemci gözaltına alındı. Polisin gazetecileri ve saldırılara tepki gösteren yurttaşları da hedef alan şiddeti büyük tepki çekti. Polisin 19. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmak isteyen LGBTİ+’lara, gazetecilere ve çevredeki yurttaşlara yönelik şiddeti, yoruma gerek bırakmayan bir biçimde AKP polisinin bugünkü işlevini gözler önüne serdi.

İstanbul’da üniversiteli kadınlar Altunizade’de metrobüs yolunu kesti

28 Haziran: 1 Temmuz’da Taksim Tünel’de yapılacak “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” eylemi için çağrı yapan üniversiteli kadınlar Altunizade’de metrobüs yolunu iki yönlü kesti. Üniversiteliler engellemelere rağmen açıklamalarını yaparak eylemlerini tamamladı.

Boğaziçililerin gökkuşağı davasında avukatlardan hakime ders

28 Haziran: Kayyum rektör protestolarında gökkuşağı bayrağı taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 12 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında yargılanan öğrencilerin hakkında beraat kararı verilmesi talebi mahkeme heyeti tarafından reddedilirken öğrencilerin yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Boğaziçililerin savunmasını yapan avukatların tamamı duruşmaya gökkuşağı maskeleri ile katıldı. Hakim duruşmada gökkuşağı bayrağını ve LGBTİ+’yı bilmediğini söyleyince avukatlar hakime gökkuşağı bayrağını, tarihsel arka planını ve LGBTİ+’yı anlattı. Avukatlar mahkemede yargılananın LGBTİ+’ların varoluş mücadelesi olduğu da vurguladı.

İstanbul’un iki yerinden 1 Temmuz çağrısı

28 Haziran: Kadınlardan İstanbul’da iki ayrı noktada eylem düzenledi. Avcılar ve Okmeydanı’ndan düzenlenen eylemlerde “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartlar taşındı, 1 Temmuz’da Taksim/Tünel’de gerçekleşecek “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” eylemine çağrı yapıldı.

Ankara’daki Onur Yürüyüşü’nde gözaltı

29 Haziran: Onur Haftası, Ankara Onur Yürüyüşü’yle devam etti. Ankara polisinin tüm engelleme girişimlerine rağmen gökkuşağı bayraklarıyla, sloganlarla Tunalı Hilmi Caddesi’nde ve Bestekar Sokak’ta yürüyüşler yapıldı. 18 kişi gözaltına alındı.

Fatihli kadınlardan 1 Temmuz çağrısı

29 Haziran: Kocamustafapaşa’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirten kadınlar yürüyüş yaparak 1 Temmuz günü Taksim Tünel’de yapılacak eyleme çağrı yaptı. Eylemde katledilen kadınlar adına da konuşmalar yapıldı.

Ankara’da kadın emeği pazarı bilgilendirmesi

30 Haziran: Ankara’da Günebakanlar Kadın Kooperatifi ve Yenimahalle Belediyesi’nin birlikte organize edeceği kadın emeği pazarının tanışma ve bilgilendirme toplantısı yapıldı. Açılış 3 Temmuz’da Batıkent Pazar Alanı’nda yapılacak.

Ankara’da kadınlar Sakarya Caddesi’nde düzenlenecek eyleme çağırdı

30 Haziran: İstanbul Sözleşmesini Uygula Ankara Kampanya Grubu, bugün Eğitim Sen 5 No’lu Şube’de düzenlediği basın toplantısında Ankara polisinin son dönemde eylemlerde uyguladığı hukuksuz şiddetin artık tehlikeli boyutlara vardığını belirterken protesto ve eylem haklarından vazgeçmeyeceklerini bildiri. Açıklamada yarın İstanbul Sözleşmesi’nin resmi fesih tarihi olması sebebiyle Sakarya Caddesi’nde yapılacak olan eyleme de çağrı yapıldı.

Hipokrat Yemini’nden bir bölümün çıkartılmasına tepki

30 Haziran: Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde okunan Hipokrat Yemini’nden “Cinsiyet, etnik kimlik ve cinsel yönelim ayrımı yapılamayacağına” yönelik bölümün çıkarılmasına yönelik açıklama yaptı. Kurul, “İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesi ile ciddi bir bağı var” dedi.

Ankara İbni Sina Hastanesi’nde sağlık emekçileri İstanbul Sözleşmesi’ni konuştu

30 Haziran: Devrimci Sağlık İşçiler Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve DİSK Ankara Kadın Komisyonu, Ankara İbni Sina Hastanesi’nde sağlık emekçisi kadınlarla İstanbul Sözleşmesi’nin konuşulduğu bir etkinlik yapıldı.

Eskişehir’de Onur Yürüyüşü öncesi polis saldırısı

30 Haziran: Eskişehir’de yapılmak istenen ilk Onur Yürüyüşü öncesi polis LGBTİ+’lara saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.

Gülistan Doku’nun ablasına açılan dava dolayısıyla adliye önünde oturma eylemi

30 Haziran: Dersim’de kayıp Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, hakkında 1 Temmuz’da görülecek duruşma öncesi ailesiyle birlikte Tunceli Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı.

Kadın Savunma Ağı’ndan Ankara’da eylem

1 Temmuz: Kadın Savunma Ağı, bugünün İstanbul Sözleşmesi’nin resmi fesih tarihi olması sebebiyle Ankara’da sokağa çıktı. Pankart açıp Tunalı Hilmi Caddesi’ni trafiğe kapatan kadınlar, cadde boyunca yürüdüler. “Hayatımıza kastediliyorsa biz de bu hayatı durduruyoruz” diyen kadınlara çevredeki insanlar da alkışlarıyla destek oldu.

“Sizin işiniz Gülistan’ı bulmak”

1 Temmuz: Aygül Doku, hakkında açılan tazminat davasının görülecek duruşması öncesi geldiği Tunceli Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polislerin engellemesine karşı Aygül, “Sizin işiniz Gülistan’ı bulmak” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye’nin dört bir yanında İstanbul Sözleşmesi eylemleri

1 Temmuz: İstanbul Sözleşmesi kararının geri çekilmesi için 1 Temmuz’a kadar her gün eylemler düzenleyen kadınlar ve LGBTİ+’lar 1 Temmuz’da Türkiye’nin her yerinde sokağa çıktı. “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” diyen kadınların İstanbul’daki buluşma adresi olan Beyoğlu Tünel Meydanı ve çevresi öğlen saatlerinden itibaren polis ablukasına alındı. Ancak binlerce kadın ve LGBTİ+ her türlü gözdağı çabası ve engele rağmen kentin farklı noktalarından hareket ederek Tünel’de buluştu. Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar barikatları aşa aşa ilerledi. Rusya Konsolosluğu önünde kurulan ikinci barikatı da dağıtan kadınlar burada polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı sert saldırısı ile karşılaştı. Saldırıya rağmen İstiklal Caddesi’ni terk etmeyen eylemciler burada basın açıklamalarını yaptı ve daha sonra sloganlarla Karaköy’e yürüdü. Kadınlar ve LGBTİ+’lar “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz” demek için Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıktı. İzmir’de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. Burayı ablukaya alan polis kadınlara saldırdı. İstanbul Sözleşmesi’nin resmi fesih tarihi olması nedeniyle yüzlerce kadın ve LGBTİ+, Ankara’da eylemdeydi. Sakarya Caddesi’nde toplanan kadın ve LGBTİ+’lar konuşmalarla, sloganlarla, müzik ve dansla Sözleşme’den vazgeçmeyeceklerini birlikte söylediler.

ÜKK’li kadına ölüm tehdidi

3 Temmuz: Üniversiteli Kadın Kolektifi’nden bir üniversiteli kadın, katıldığı eylemler ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı sosyal medya hesabına atılan mesaj ve telefonla ölüm tehdidi aldı. Arayan kişinin tehditler savurmasının ardından üniversiteli kadın, telefon görüşmesini kayıt altına aldı.

Ankara’da kadın emeği pazarı

3 Temmuz: Ankara’da Günebakanlar Kadın Kooperatifi ve Yenimahalle Belediyesi’nin birlikte organize ettiği kadın emeği pazarının açılışı Batıkent’te yapıldı. Dört hafta boyunca haftada iki kere kurulacak olan pazara 200’e yakın kadın kaydoldu. Özellikle pandemide işsiz kalan, yoksullaşan kadınların ilgisi yoğun oldu.

TTB kongresinde cinsiyet eşitliği yönergesi kabul edildi

3 Temmuz: TTB 73. Büyük Kongresi’nde “Toplumsal sağlık mücadelesi” vurgusu yapıldı. TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu’nun önerdiği Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyeti Destekleme Yönergesi oybirliği ile kabul edildi.

Üniversiteli kadınlar, kadın üniversitesinin yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi

7 Temmuz: Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’nda bir sunum yapan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, On Birinci Kalkınma Planı’ndan bahsetti. On Birinci Kalkınma Planı’nın yeniden gündeme gelmesiyle bu planda duyurulan kadın üniversitelerini hatırlatan üniversiteli kadınlar, “Var olan üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliği yönetmeliğini kaldırıp, erkek egemen tahakkümle bilgi üretim süreçlerinin devamına yönelik müfredat hazırlayıp, üniversiteleri güvenli alanlar olmaktan uzaklaştırıp; cinsiyet eşitliğini kadın üniversiteleriyle sağlayacağız diyemezler” diyerek tepki gösterdi.

Antalya’dan 1 Temmuz günü yapılan eylemlerde polis saldırılarına tepki

7 Temmuz: Antalya Kadın Platformu, 1 Temmuz günü Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen İstanbul Sözleşmesi için yapacakları eylemde saldırıya uğrayan kadınlar için açıklama yaptı. Açıklamada, “Faillerin sırtını sıvazlayanlar, tecavüzcüleri aklamaya çalışanlar, istismarcıları kollayanlar, kadın katillerine indirim uygulayanlar, İstanbul Sözleşmesi’ne saldıranlar bilsinler ki ne mücadelemizden ne hayatlarımızdan ne de İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçeriz! Kadın arkadaşlarımıza saldıran failler gerekli cezayı alana kadar konunun takipçisi olacak, tek bir kadının kirpiği yere düşmeyinceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz!” denildi.

Dördüncü Yargı Paketi’nin birinci bölümünün kabul edilmesi sosyal medyada tepki topladı

8 Temmuz: “Dördüncü Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 14 maddeden oluşan birinci bölümünü TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Büyük tepki toplayan, HDP ve CHP’nin muhalefet şerhi düştüğü cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi katalog suçlar için “somut delil” şartı aranması kabul edildi. Sosyal medyada tepkiler yükseldi.

Kadifekale surlarından dev pankart

8 Temmuz: HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu dev pankart “Jin, jiyan, azadî, Deniz Poyraz ölümsüzdür” sloganlarıyla Kadifekale surlarına asıldı.


KTÜ’de bildiri dağıtan üniversitelilerin uzaklaştırma cezasına yürütmeyi durdurma

14 Temmuz: Karadeniz Teknik Üniversitesinde, 8 Mart ile alakalı “Savaşa, gericiliğe, kadın düşmanlığına karşı yaşamak istiyoruz” bildirisi dağıttığı gerekçesiyle üniversiteli kadına 1 ay uzaklaştırma cezası verildi. Samsun 4. Bölge İdare Mahkemesi düşünce ve ifade hürriyeti kapsamında değerlendirdiği talebe yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ODTÜ Onur Yürüyüşü davası

16 Temmuz: ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’nın çağrısıyla 10 Mayıs 2019’da yapılan ve polisin saldırarak 19 kişiyi gözaltına aldığı 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü davasıdan savcı, mütalaasını açıkladı. Savcı 13 kişinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten cezalandırılmasını isterken 6 kişinin beraatini istedi.

Ümitcan Uygun tahliye edildi

17 Temmuz: Aleyna Çakır cinayetinde kendisini işaret eden onca delile rağmen tutuklanmayan ama 11 Ocak’ta “uyuşturucuya özendirmekten” tutuklanan Ümitcan Uygun, akşam saatlerinde tahliye edildi.

Didim’de katledilen çocuk için protesto

28 Temmuz: Didim’de katledilen 16 yaşındaki Yağmur Tayhan için bir araya gelen yüzlerce kadın katliamı protesto etti.

Antalya’da katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu için tepkiler yükseldi

2 Ağustos: Antalya’da beş gündür haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu’nun Mustafa Murat Ayhan tarafından vahşice katledildiği ortaya çıktı. Cinayete kadın örgütlerinden tepkiler geldi. Ayhan, aynı zamanda İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu üyesi olduğu için cinayete ilişkin TMMOB’den de bir açıklama geldi.

Azra Gülendam Haytaoğlu’nun ve Emine Gökkız’ın katledilmesi nedeniyle kadınlar örgütleri ayrı ayrı eylemler yaptı

2 Ağustos: Bir süredir haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu’nun ve Emine Gökkız’ın katledildiğinin açığa çıkması üzerine kadın örgütleri sokağa çıktı. Kadınlar hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ni feshedip kadına yönelik şiddeti “tolere edilebilir düzeyde” diye önemsizleştirmesinin kadın katillerinin önünü açtığını ifade etti. Kadın Savunma Ağı da Kadıköy’de eylemdeydi.

Ankara, İstanbul, Antalya, Mersin, İzmir, Bursa, Kocaeli, Samsun’da eylemler

3 Ağustos: İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu’nun çağrısıyla Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar geçen günlerde katledildiği öğrenilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız için ses çıkarttı. Polis, kadınları Çankaya Belediyesi önünde ablukaya aldı. 15 kişinin gözaltına alındığı eylemde polis, gazetecilerle eylemciler arasına da metrelerce mesafe koyarak barikat kurarak gazetecilerin çekim yapmasını engelledi. İstanbul’da ise Avcılar’da, Fatih’te ve Beşiktaş’ta sokağa çıkan kadınlar yaptıkları açıklamalarda kadın katillerinin sistem tarafından korunduğu vurgulayarak 6 Ağustos’ta Kadıköy’e çağırdı. Ayrıca Antalya, Mersin, İzmir, Bursa, Kocaeli, Samsun’da da eylemler yapıldı.

Adana’da Azra Gülendam Haytaoğlu’nun cenazesine katılmak isteyen kadınlar polis tarafından engellenmeye çalışıldı

4 Ağustos: Mustafa Murat Ayhan tarafından katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu’nun cenazesine katılmak için Adana’dan yola çıkan kadınların yolu polis tarafından GBT bahanesiyle kesildi. Kadınların ısrarı ve kararlı duruşu sonrasında polis, engellemeyi sona erdirdi.

Ankara’da kaybolan Şirin Dilan Erdoğdu bulundu: Kaçıran erkek sosyal medyadaki tepkilerden korkmuş

5 Ağustos: Ankara Yenimahalle’de Uğur Mumcu Mahallesi’nde 4 Ağustos günü öğlen saatlerinde kaybolan Şirin Dilan Erdoğdu bu sabah evinin yakınlarında bulundu. Mahalle muhtarı Cennet Mumcu, Erdoğdu’nun internette tanıştığı bir erkek tarafından kaçırıldığını ve sosyal medyada verilen tepkiler üzerine kaçıran erkeğin korkup Dilan’ı evinin yakınlarına bıraktığını söyledi.

Esra Hankulu ölü bulundu, Ümitcan Uygun gözaltına alındı

5 Ağustos: Aleyna Çakır’ın ölümünde baş şüpheli olan Ümitcan Uygun’un sevgilisi olduğu iddia edilen ve geceyi birlikte geçirdikleri Esra Hankulu ölü bulundu. Uygun gözaltına alındı.

Hatay ve Adana’da kadınlar eylemde

5 Ağustos: Azra Gülendam Haytaoğlu ve Emine Gökkız’ın katledilmesinin ardından kadınlar Türkiye’nin her yerinde eylemlere devam ediyor. Hatay ve Adana’da yapılan eylemlerde Azra ve Emine’nin faillerinin gerçek adalet ile yargılanması talep edilirken iktidarın kadın düşmanı, homofobik ve ötekileştirici politikaları hedef alındı.

Kadıköy’ün tüm sokakları eylem alanı oldu

6 Ağustos: Kadınlar öldürülen Azra Gülendam Haytaoğlu ve Esra Hankulu için Kadıköy Rıhtım’da bir araya geldi. “Kadınlar katledilirken bu devlet İstanbul Sözleşmesi’nden çıktı” yazılı pankart taşıyan kadınlar “Hayatlarımız için, haklarımız için isyandayız. Bizler bir kişi daha eksilmeyene dek sokaklarda olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından kadınlar Khalkedon Meydanı’na yürüyüş yaptı. Dağılan kitleye saldıran polis bir kadını gözaltına aldı.

İzmir’de RTÜK protestosu

7 Ağustos: İzmir Kadın Platformu yaptığı radyo programında ırkçı-cinsiyetçi ifadeler kullanan Ege’de Son Ses haber sitesi sahibi Murat Karakaş ve Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan’ı protesto etti. RTÜK İzmir Bölge Temsilciliği önünde açıklama yapan kadınlar, RTÜK’e seslenerek, “Halka doğru ve gerçek haberi ulaştırmaya çalışan gazete ve televizyonlara sansür uygulayan RTÜK’ü de buradan uyarıyoruz. Kadın, çocuk, LGBTİ+, göçmen, mülteci düşmanlığını; ayrımcı, cinsiyetçi, homofik, ırkçı söylemleri görmezden gelemezsin” dedi.

Edirne Kadın Platformu, katledilen kadınlar için sokaktaydı

7 Ağustos: Edirne Kadın Platformu, katledilen kadınlar için “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz” diyerek Merkez’de bulunan Saraçlar Caddesi’nde eylem yaptı. Basın açıklamasında “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” vurgusu yapıldı.

Mersin’de Onur Haftası’nın kapanışı dolayısıyla açıklama yapıldı

9 Ağustos: Mersin’de bu yıl yedincisi düzenlenen Onur Haftası’nın kapanış etkinliğinde bir açıklama yapan LGBTİ+’lar, yakıcı ağır gündemlere karşın bir arada durmanın sağaltıcı etkisi ve yan yana olmanın gücüyle yaşamı yeniden yeşerttiklerini söyledi.

Eda Nur Kaplan için “intihar değil cinayet” diyen kadınlar tepki gösterdi

9 Ağustos: Eda Nur Kaplan, ablası Güler Kaplan’ın erkek arkadaşının 15’inci kattaki evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Kaplan’ın kısa süre önce tecavüze uğradığını belirterek polise şikayette bulunmasına rağmen etkin bir soruşturma yürütülmediğine dikkat çeken kadınlar, ölüm haberinin ardından sosyal medyada “İntihar değil cinayet” diyerek tepki gösterdi. Tepkiler üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da bir açıklama yaparak Eda Nur Kaplan’ı intihara sürükleyen süreç ve ölümüyle ilgili soruşturma evresini takip ettiklerini söyledi.

Bursa’da kadınlar eylemdeydi

9 Ağustos: Bursa Kadın Platformu, Fomara Meydanı’nda yaptığı açıklamada, son dönemde artan kadın cinayetlerine vurgu yaparak “Erkek adalet değil gerçek adalet” talebini öne çıkarttı. Kadın cinayetlerinin politik olduğu belirtilen açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan iktidarın cezasızlık politikalarının kadın cinayetlerini teşvik ettiği söylendi.

Eda Nur Kaplan dosyasında şüpheliler serbest bırakıldı

10 Ağustos: Ankara’da Eda Nur Kaplan’a intiharından 1 hafta önce cinsel saldırıda bulunan iki kişiden Yusuf G., nitelikli cinsel saldırı suçundan tutuklanma talebiyle çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza mahkemesi tarafından konutu terk etmeme şartıyla adli kontrolle serbest bırakıldı. Mehmet A. da gözaltına alınmış ancak Eda Nur Kaplan’da darp ve zorlama olmadığı yönündeki doktor raporu üzerine delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı.

Eda Nur Kaplan dosyasında Yusuf Güzelyurt ile Mehmet Ardıçoğlu tutuklandı

11 Ağustos: Eda Nur Kaplan’ın intiharından 1 hafta önce kendisine cinsel saldırıda bulunduklarını söyleyerek şikayette bulunduğu Yusuf Güzelyurt ile Mehmet Ardıçoğlu nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklandı.

Afganistanlı kadınlar için ses yükseltildi

16 Ağustos: Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin ardından Afganistanlı kadınların halihazırda oldukça sınırlı olan haklarının bütünüyle ortadan kalkması olasılığı belirdi. Ülkeyi 20 yıldır işgal altında tuttuktan sonra apar topar çekilen emperyalist ittifakın ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumların “endişe” açıklamaları ve Taliban’a seslenişlerinin bir karşılığı yok. Örtünme zorunluluğu, kadınların yalnız dışarı çıkmasının ve çalışmasının engellenmesi, taşlayarak öldürme, çocuk istismarı gibi uygulamalarıyla bilinen Taliban’ın insafına terk edilen Afgan kadınlar dünyaya gerçeğin sert diliyle seslendi. Afganistan’ın başkenti Kabil’de yaşayan kadın yönetmen Sahraa Karimi, Taliban’ın Kabil’e ulaşması üzerine bir video mesaj yayımlayarak insanlığı Afgan kadınların karşı karşıya olduğu tehdide sessiz kalmamaya çağırdı.

Afgan ilk kadın belediye başkanı Ghafari: “Ailemi bırakamam”

17 Ağustos: 2018’de Afganistan’da ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari yaşamından endişeli. Zarifa Ghafari, “Yardım edecek kimse yok. Taliban benim gibi insanlar için gelecek ve beni öldürecek. Ailemi bırakamam” dedi.

Ebrar Karakurt’a destek mesajları

17 Ağustos: Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı oyuncusu Ebrar Karakurt’un homofobik saldırılarla bazı haber sitelerinde ve Cübbeli Ahmet Hoca tarafından hedef alınmasının ardından Karakurt’a sosyal medya üzerinden çok sayıda destek mesajı geldi.

Afgan kadınlarla dayanışma açıklamaları

18 Ağustos: Kadın örgütleri ve platformları da Afganistan’daki duruma ve Afgan kadınların çağrılarına kayıtsız kalmayarak açıklamalar yayımladı. Afgan kadınlarla dayanışma içinde olduğunu belirten kadın örgütleri sosyal medyada üç dilde mesajlar paylaşırken, İstanbul, Bursa, Samsun, Mersin, Adana ve İzmir’de eyleme çağırdı.

Mersin ve Samsun’da eylem

18 Ağustos: Türkiye’de kadınlar Afgan kadınlarının Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle uğradıkları şiddete, baskıya ve zulme karşı Mersin ve Samsun’da sokağa çıktı. Afgan kadınlarla dayanışma içinde olduklarını belirten kadınlar, “Birlikte güçlüyüz” dedi.

Adana ve İzmir’de eylem

19 Ağustos: Türkiye’de kadınlar Afgan kadınlarının Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle uğradıkları şiddete, baskıya ve zulme karşı Adana ve İzmir’de sokağa çıktı. Afgan kadınlarla dayanışma içinde olduklarını belirten kadınlar, “Türkiye’den Afganistan’a katledilen kadınlar isyanımızdır” dedi.

İstanbul ve Bursa’da eylem

20 Ağustos: Kadıköy’de İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’nun çağrısıyla kadınlar ve LGBTİ+’lar Afganistan’da hakları için direnenlere destek verdi. Aynı gün ayrıca Bursa’da kadınlar Afgan kadınlarla dayanışma eylemi yaptı. Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelenler ellerinde Afgan kadınların sözlerinin yazılı olduğu dövizleri taşıdı.

Afganistan’daki LGBTİ+’ların korunması için çağrı

25 Ağustos: LGBTİ+ çatı örgütü ILGA Asya öncülüğünde dünyanın dört bir yanından 137 hak örgütü, Afganistan’daki LGBTİ+’ların korunması için çağrı yaptı. Örgütler, “Kadınları, çocukları, LGBTİQ’ları ve diğer savunmasız kişileri koruyun” dedi.

Barış ve Güvenlik İçin, İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, Afgan kadınlar ve çocuklar için acil önlem çağrısı yaptı

25 Ağustos: Barış ve Güvenlik İçin, İşgale ve Kadın Kırımına Karşı Mücadele Girişimi, tüm uluslararası kuruluşlara yaptığı çağrıyla, Taliban’ın Afganistan’ı işgal etmesiyle, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere Taliban karşıtı tüm kesimlerin yaşam haklarının tehdit altında olduğunu ve acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Ankara’da Afgan kadınlarla dayanışma eylemi

25 Ağustos: Ankara Kadın Platformu, Taliban’ın Afganistan yönetimini fiili olarak ele geçirmesinin ardından şeriatçı yönetime karşı Afgan kadınlarla dayanışma eylemi yaptı. Yüksel Caddesi’nde toplanan kadınlar, polisin Yüksel Caddes’nde eylem yaptırmamasının ardından eylemlerini Sakarya Caddesi’ne taşıdı. Sakarya Caddesi’nde yapılan basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı.


Afgan kadınlar Kadın Savunma Ağı’na konuştu

31 Ağustos: Ankara’da yaşayan üç Afgan kadın, Meryem, Fatima ve Leyla da bu süreçte tanıştıkları Kadın Savunma Ağı’na konuşarak şu an Afganistan’da Taliban iktidarı altında yaşananlar ve Afganistan’dan kaçan kadınların dünyanın diğer coğrafyalarında yaşadıkları karşısında neler düşündüklerini anlattı.

Afgan kadınlar için küresel sosyal medya eylemi

1 Eylül: Afganistanlı Kadınlarla Küresel Kadın Dayanışması Ağı, sosyal medyada eş zamanlı olarak çok dilli “Küresel Sosyal Medya” eylemi başlatarak kadınlar için özgürlük çağrısında bulundu.

Deniz Salmanlı’ya destek eylemi

1 Eylül: KESK İstanbul Kadın Meclisi, TRT’den ihraç edilen Deniz Salmanlı’ya destek için TRT İstanbul Radyosu önünde basın açıklaması yaptı.

Kadın Savunması, Ercan Çelik’i teşhir etti

2 Eylül: Nisan ayında Ercan Çelik tarafından cinsel saldırıya uğrayan kadının şikayeti üzerine açılan davanın ilk duruşmasında Çelik serbest bırakılmıştı. Kadını arayarak “O kadar bağırdığına değdi mi?” diye soran Ercan Çelik’in gücünü AKP’den aldığını söyleyen Kadın Savunması, Çelik’i teşhir etti.

Şiddetle mücadelede başrol Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiş

3 Eylül: Mor Çatı ve Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’ne göre: AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nin yerine koyduğu Kadına Yönelik Şiddet (KYŞ) ile Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nda (4. UEP) toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına hiç yer verilmezken, şiddetle mücadelede başrol Diyanet İşleri Başkanlığına verildi.

Hatay’da da kadınlara para cezası

4 Eylül: İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının ardından yurdun çok sayıda yerinde sokağa çıkan kadınlara pandemi bahanesi ile para cezaları yazıldı. Mersin’de çok sayıda kadına toplamda 150 bin liraya yakın para cezası kesilmesinin ardından Hatay’da da kadınlara kesilen cezalar tebliğ edildi.

Teksas’ta imzalanan kürtaj yasasına BM’den de tepki geldi

7 Eylül: ABD’nin Teksas eyaletinde aşırı sağcı Vali Greg Abbot tarafından imzalanmasıyla gündeme gelen kürtaj yasası 1 Eylül’de yürürlüğe girdi. Kadınların eylemlerle tepkisini gösterdiği yasa, ABD’deki en katı kürtaj yasağı yasası olarak biliniyor. Cumhuriyetçi Vali Abbot tarafından getirilen yasaya ABD Adalet Bakanlığı tepki göstererek eksas’ta kürtaj olmak isteyen ya da bu tıbbi hizmeti sağlayan kişilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğini açıkladı. Yasaya BM’den de tepki geldi.

İzmir’de LBGTİ+’lar eylemdeydi

7 Eylül: Direnişin Renkleri İzmir, Genç LGBTİ+ Derneği ve Kızıl Okyanus LGBTİ+ Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesi üzerine hayatları tehlikede olan LGBTİ+’lar ve Azerbaycan’da trans kadın Nuray’ın öldürülmesi üzerine Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi.

Afgan kadınlar Taliban’a karşı sokaktaydı

8 Eylül: Taliban’ın geçici hükümeti ilan ettiği zaman, Afgan kadınlar şeriatçı rejimin kadın düşmanı politikalarına karşı sokaktaydı. Yüzlerce kişi dün Kabil’de düzenlenen mitingde bir araya geldi. Mitingde Taliban muhafızları kalabalığı dağıtmak için ateş açtı.

Meksika’da kürtaj eylemleri karşılığını bulmaya başladı

8 Eylül: Meksika Yüksek Mahkemesi, Coahuila eyaletinin kürtaj yaptırımlarını ceza kanunundan kaldırmasını emretti. Yasağa karşı kadınlar aylarca sokaklarda eylem yapmıştı. Karar, ülke genelinde kürtajın suç olmaktan çıkarılmasının önünü açabilir.

Hatay’da adliye önünde bir araya gelen kadınlar para cezalarına tepki gösterdi

9 Eylül: Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü, İstanbul Sözleşmesi’nden Erdoğan’ın kararının ardından çıkılmasına karşı yapılan eylemlere katılan iki kadına idari para cezası kesilmesini protesto etti. Adliye önünde bir araya gelen kadınlar “Baskılarla, para cezalarıyla bizleri yıldıramazsınız. Hayatlarımıza, haklarımıza, birbirimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

SenaristBir, kadın senaristler mesleki cinsiyet ayrımcılığı raporunu yayımladı

10 Eylül: Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SenaristBir) Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, internet üzerinden katılımla yürütülen anket çalışması sonuçlarına dayanarak kadın senaristler mesleki cinsiyet ayrımcılığı raporunu yayımladı. Raporda kadın senaristlerin senaryo ekiplerinde kendi fikirlerini ifade etmekte zorlandığını, ifade edilen fikirlerin reddedildiği ve sıklıkla mansplaininge maruz kaldıklarına dair sonuçlar dikkat çekti.

Şilan Topal’ı kaçıran Mithat Topal tutuklandı

11 Eylül: Şişli Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi Güney 3 Sokak’tan boşanma aşamasında olduğu Şilan Topal’ı kaçıran ve iki gün boyunca alıkoyan Mithat Topal dün akşam saatlerinde Gaziosmanpaşa Karakolu’na gitmesinin ardından gözaltında alındı. Mithat Topal çıkarıldığı İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinde “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan tutuklandı. Mithat Topal’a yardım eden arkadaşı Rahim M. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Fail Mithat Topal’ın 30’dan fazla suç kaydı olması ve Şilan Topal’ın defalarca şikayetçi olmasına rağmen uzaklaştırma ve elektronik kelepçe cezası vermekle yetinildiği ortaya çıkmıştı.

Pride Eskişehir, dayanışma için iletişime geçmeye çağırdı

11 Eylül: 30 Haziran’da yapılan Eskişehir Onur Yürüyüşü katılımcılarına soruşturma açıldığını duyuran Pride Eskişehir, dayanışma ve hukuki destek için iletişime geçmeye çağırdı.

Ayşe Gökkan’ın davası görüldü

13 Eylül: Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında “Örgüt yöneticisi olmak” ve “Örgüt üyeliği” iddialarıyla açılan davanın 22’nci duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gökkan’ın avukatları reddi hakim talebinde bulundu.

Trans kadın doktor Larin Kayataş meslekten men edilince tepkiler geldi

14 Eylül: İstanbul’da zorunlu hizmet için atandığı hastanedeki ilk iş gününde CİMER’e şikayet edilen trans kadın doktor Larin Kayataş, “genel ahlak” gerekçesiyle meslekten men edildiğini açıkladı. Tepkiler geldi, kadınlar Larin Kayataş ile dayanışma mesajlarını paylaştı.

Afgan kadınlar “Kıyafetime dokunma” kampanyası başlattı

14 Eylül: Afgan kadınlar sosyal medyada başlattıkları “Kıyafetime dokunma” (#DoNotTouchMyClothes) kampanyası ile Taliban’ın okullara getirdiği başörtüsü zorunluluğunu protesto etti.

İTÜ’de akademisyenlik yapan Celal Şengör’e tepki

16 Eylül: İstanbul Teknik Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Celal Şengör, bir kadın öğrenciyi tacize ettiğini 9 ay önce verdiği derste övünerek anlatmış. Şengör’ün ortaya çıkan videosuna gençlik ve kadın örgütlerinden ve çeşitli öğrenci dayanışmalarından tepki yağdı.

Kadınlar Mor Mekan’ın dayanışma gecesinde bir araya geldi

17 Eylül: İstanbul’da kadınlar, eylemlerde yeşerttikleri umudu ve dayanışmayı MorFest’ten aldıkları ilhamla birleştirip kadın partisine taşıdı. Mor Mekan’ın dayanışma gecesi olarak yapılan etkinlik Kadıköy’de yapıldı.

Ankara’da Mor Mekan’ın ikinci yılında etkinlikler yapıldı

18 Eylül: Kadın Savunma Ağı tarafından ilk olarak İstanbul Kadıköy’de açılan Mor Mekan’ın ikincisi 14 Eylül 2019’da Ankara’da açılmıştı. Açılışının ikinci yılında kadınlar Ankara Mor Mekan’daydı. Etkinlikte gazeteci Burcu Karakaş’ın “Biz Her Şeyiz: Diyanet’in İşleri” kitabı üzerine söyleşi yapılırken müzik dinletileri ile dayanışmanın nasıl güçlendirilebileceğine dair konuşuldu.

İTÜ’de eylem çağrısı

19 Eylül: İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör’ün sosyal medyada paylaşılan ve bir kadın öğrencisini taciz ettiğini anlattığı video büyük tepki çekmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada Şengör hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Üniversiteliler eylem çağrısı yaptı.

İTÜ’de eylemler

20 Eylül: İTÜ öğrencileri, üniversitenin iki yerinde eylemdeydi.

Danıştay tebligatları geç gönderdi

21 Eylül: Erdoğan’ın 20 Mart 2021’de yayımlanan Resmi Gazete’deki kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına karşı Türkiye’nin resmen ayrılmış olacağı 1 Temmuz öncesi Danıştay’a yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davası açan kadın örgütlerine Danıştay’dan tebligatlar yeni geldi. Danıştay 10. Dairesi dava açanların yürütmeyi durdurma konusunda verilecek karara zamanında itiraz hakkını da geciktirmiş oldu.

AYM, özel hayata saygılı karar verdi

22 Eylül: AYM, trans kadın başvurucunun isim değişikliği talebinin “cinsiyet değişikliği ameliyatı olmadığı, kadın ismi alırsa toplumda yanlış algılar oluşabileceği” gerekçesiyle reddedilmesinin özel hayata saygı hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

Almanya’da kürtaj hakkı için mücadele sürüyor: “150 yıl direndik, direnmeye devam edeceğiz!”

24 Eylül: Avrupa ülkelerinde “cinsel özgürlük” kavramı, diğer ülkelere göre kısmen de olsa hayat hakkı bulabilirken, “kadının kendi bedeni üzerindeki hakları” noktasına gelindiğinde, bu “özgürlük” dini-politik gerekçelerle köklendirilmiş olan yasaların bariyerlerine çarpmaya devam ediyor. Almanya’da kadınlar 2019’dan bu yana kürtaj hakkına yönelik kısıtlamalara karşı mücadele ediyor.

Gemlik’te trafoya çizilen gökkuşağı Ülkü Ocakları’nı rahatsız etti

25 Eylül: Bursa’nın Gemlik ilçesinde belediyenin bir trafo üzerine çizdiği çocuk resimlerinde kullanılan gökkuşağı, Ülkü Ocakları üyesi faşistler tarafından “LGBTİ+’ları temsil ediyor” denilerek sprey boyayla karalandı.

Pınar Gültekin Davası 1 Kasım’a ertelendi: Sanık Cemal Avcı’nın ailesi de davaya sanık olarak dahil edildi

27 Eylül: Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili katil zanlısı Cemal Metin Avcı ile kardeşi Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın 6. duruşması görüldü. Sanık Avcı’nın annesi, babası, eski eşi ve ortağı da sanık olarak davaya dahil edildi.

Duygu Delen davası 2 Aralık’a ertelendi: Sanık Mehmet Kaplan heyete küfür etti, kapıyı yumrukladı

28 Eylül: Beşinci duruşması görülen Duygu Delen davası 2 Aralık’a ertelendi. Tutuklamanın devamı kararına öfkelenen sanık Mehmet Kaplan heyete küfürler savurarak kapıları yumrukladı.

İzmir Kadın Platformu’ndan eğitim ve barınma hakkı eylemi: “Eşit, özgür, demokratik, laik eğitim istiyoruz”

28 Eylül: Eğitim ve barınma hakkı talebiyle demokrasi ve laiklik için açıklama yapan İzmir Kadın Platformu, eşit ve özgür bir hayatı kurana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Tecavüz faili Ercan Çelik’in tutuklanması talebine ret

30 Eylül: İzmir Buca’da nisan ayında Ercan Çelik isimli erkek tarafından bir kadın tecavüze uğradı. Ercan Çelik ilk duruşmada tahliye edilmişti. Dosyanın 2. duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görüldü. Çelik’in tutuklanması talebi reddedilerek dava 20 Aralık tarihine ertelendi.

Kadın Savunma Ağı, çalıştayını yaptı: “Yaşasın dayanışmamız, yaşasın feminist özsavunmamız”

2 Ekim: Kadın Savunma Ağı, pandemi dolayısıyla 2 yıldır yapamadığı kadın yaz kampını bu sene tüm Türkiye’deki gönüllüleriyle çalıştay olarak İzmir/Dikili’de düzenledi. Çalıştayda kapitalizmin güncel krizlerinin dinamikleri ve kadınlar üzerindeki etkisi ve krizler karşısında kadın hareketinin stratejisinin nasıl olması gerektiği, tartışmaların ana konusu oldu.

Kadın emeği pazarı Batıkent’te ikinci kez açıldı

2 Ekim: Günebakanlar Kadın Kooperatifi’nin ve Yenimahalle Belediyesi’nin Temmuz ayında beraber düzenlediği kadın emeği pazarı, kadınların yoğun talebiyle yeniden açıldı. Önceki pazara gelen kadınların hazırlık ve organizasyon sürecine de dahil olduğu, 200’ün üzerinde kadının tezgâh açmak için üye olduğu pazar, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın katıldığı, konserlerin olduğu bir açılış etkinliğiyle yeniden başladı.

Kadın Savunma Ağı çalıştayının sonuç metni yayımlandı: “Yaşasın dayanışmamız, yaşasın feminist özsavunmamız”

3 Ekim: Kadın Savunma Ağı, pandemi dolayısıyla 2 yıldır yapamadığı kadın yaz kampını bu sene tüm Türkiye’deki gönüllüleriyle çalıştay olarak İzmir/Dikili’de düzenledi. Çalıştayda kapitalizmin güncel krizlerinin dinamikleri ve kadınlar üzerindeki etkisi ve krizler karşısında kadın hareketinin stratejisinin nasıl olması gerektiği, tartışmaların ana konusu oldu. Çalıştayın sonuç metni yayımlandı. Metinde patriyarkal kapitalizmin çoklu krizleriyle nesneleştirilen tüm kadınlara, feminist direnişi yeniden kurma çağrısı yapılırken “Gelin Kadın Savunma Ağı’nı bulunduğumuz her yerde kuralım” denildi.

ABD’de 660 noktada on binlerce kadın kürtaj hakkı için eylemde: “Kürtaj kişisel bir tercihtir, yasal bir tartışma değil”

4 Ekim: ABD’nin Teksas eyaletinde gündeme gelen ve aşırı sağcı Vali Greg Abbot tarafından imzalanan kürtaj yasağı yasasına karşı karşı tepkiler büyüyor. Cumartesi (2 Ekim) günü ülke genelinde 660 noktada yapılan eylemlere on binlerce kadın katıldı. Washington’da kadınlar ülke genelinde kürtajı yasal kılan kararı bozmak için toplanmaya hazırlanan Anayasa Mahkemesi’ne yürüdü.

Katledilen öğretmen Şengül Karaca’nın katili Hasan Aydın tutuklandı

4 Ekim: Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube üyesi Şengül Karaca’nın şüpheli şekilde yaşamını yitirmesine ilişkin süren davada katil Hasan Aydın’a “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verildi.

Bensucan Narlı’yı katleden Serhat Kantaş hakkında müebbet hapis cezası

5 Ekim: Muğla’da 13 Mart’ta Bensucan Narlı’yı evinde tabancayla katleden Serhat Kantaş ve cinayete yardım eden Emircan Duman hakkında karar verildi. Sanık Serhat Kantaş için indirim hükümleri uygulanmaksızın müebbet hapis cezası verildi. Emircan Duman hakkında kasten öldürme suçuna yardım etmesi nedeniyle indirim hükümleri uygulanmak şartı ile 11 yıl hapis cezası verildi.

Musa Orhan’ın avukatının suç duyurusunda bulunduğu Farah Zeynep Abdullah: “Vicdanlar tazminatla temizleniyor mu”

6 Ekim: Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle para cezası alan oyuncu Ezgi Mola’ya destek veren meslektaşı Farah Zeynep Abdullah hakkında da Orhan’ın avukatı suç duyurusunda bulundu.

ODTÜ Onur Yürüyüşü Davası’nda herkese beraat

8 Ekim: 10 Mayıs 2019’da düzenlenen 9. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanların yargılandığı davanın duruşması Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Sivil toplum örgütlerinin, çeşitli büyükelçiliklerin ve milletvekillerinin de takip ettiği davada savcı, 5 öğrencinin beraatini, 12 öğrencinin ve 1 öğretim görevlisinin ise cezalandırılmaları talep etmişti. Sanıkların ve sanık avukatlarının son savunmalarını yaptığı duruşma sonrasında mahkeme heyeti, tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

Melek İpek’in tahliyesine yapılan itiraz reddedildi

11 Ekim: Kendisine işkence uygulayan eşi Ramazan İpek’i öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan Melek İpek’in tahliyesine yapılan itiraz, istinaf mahkemesi tarafından reddedildi.

Esra Yıldız’ın tabutu kadınların omuzlarında taşındı

12 Ekim: Esenyurt’ta kan izlerinin bulunduğu yanmış otomobilin sahibi Nurettin Yıldız’a ulaşmak isteyen polis ekipleri, şahsın ev adresine gitti. Kapıyı çilingir yardımıyla açan polis, Nurettin Yıldız’ın eşi Esra Yıldız’ı kanlar içinde yerde yatarken buldu. Yıldız’ın boğazı kesilerek öldürüldüğü tespit edilirken, kamera görüntülerinde olay günü biri kapüşonlu, diğeri şapkalı iki kişinin binadan hızla ayrıldığı tespit edildi. Polis, olayı çok yönlü soruştururken kayıp Nurettin Yıldız her yerde aranıyor. Esra Yıldız’ın cenazesi ise kadınların omzunda kaldırıldı.


Diyarbakır’da kadınlardan katledilen Hasret Tutal için açıklama

12 Ekim: Urfa’da katledilen Hasret Tutal için Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Ergani Belediye Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirerek, etkin bir soruşturma yürütülüp yürütülmediği konusunda tereddütlerinin olduğunu ifade etti.

Esra Hankulu, “kafa travması sonrası meydana gelen iç kanama sonucu” yaşamını yitirmiş

14 Ekim: Aleyna Çakır’ın geçen yıl şüpheli ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma dosyasının baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun’un cinayet şüphesiyle tutuklandığı Esra Hankulu davasında Adli Tıp Kurumu raporu hazırlandı. Raporda, Esra Hankulu’nun künt kafa travması sonrası meydana gelen iç kanama sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Gülistan Doku Davasında Zaynal Abarakov’un babası Engin Yücel’e yakalama kararı

14 Ekim: Kayıp Gülistan Doku’ya ait kişisel bilgileri sosyal medyada paylaşan, baş şüpheli Zaynal Abarakov’un babası Engin Yücel hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Antalya Kadın Platformu’ndan Ebru İntibay için eylem

14 Ekim: Antalya Kadın Platformu, ev baskını ile gözaltına alınan Kadın Savunma Ağı’ndan Ebru İntibay için Attalos Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Avcılar Kadın Platformu’nun Esra Yıldız eylemine polis engeli: “Kadınlara değil, katillere barikat”

18 Ekim: Avcılar Kadın Platformu’nun Esra Yıldız ve katledilen tüm kadınlar için yapmak istediği eylem polis tarafından engellendi.

Eda Nur Kaplan’a cinsel saldırı soruşturmasında savcılık, sanıklar hakkında 18’er yıl hapis istedi

19 Ekim: Ankara’da cinsel saldırıya uğradıktan sonra intihar eden Eda Nur Kaplan’a cinsel saldırı soruşturmasında savcılık Yusuf Güzelyurt ve Mehmet Ardıçoğlu hakkında 18’er yıl hapis talep etti.

TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a 30 yıl hapis

20 Ekim: Tevgera Jinên Azad (TJA) (Özgür Kadın Hareketi) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a yönelik “örgüt yöneticisi olmak” ve “örgüt üyeliği” iddialarıyla açılan davanın 23’üncü duruşmasında toplamda 30 yıl hapis cezası verildi.

Kadınlar Adana ve Mersin’de Çilem Doğan için sokaktaydı: “Özsavunma cezalandırılamaz, Çilem Doğan’a beraat”

20 Ekim: Kendisine şiddet uygulayan ve kendisini seks işçiliğine zorlayan kocasını öldürdüğü için yargılanıp 15 yıl hapis cezası alan ve ardından da kefalet ücreti ödenerek serbest kalan Çilem Doğan’ın 21 Ekim’de Yargıtay’da görülecek davası öncesi kadınlar, Adana ve Mersin’de sokağa çıktı. “Çilem’e ve şiddete karşı kendini savunan tüm kadınlara sahip çıkıyoruz” diyen kadınlar Ankara’daki davaya çağrı yaptı.

Çilem Doğan davası Yargıtay’da: “Hayatını savunmak zorunda kalmanın cezalandırılmasına itiraz ediyoruz”

21 Ekim: Kendisine şiddet uygulayan ve seks işçiliği yapmaya zorlayan kocasını öldürdüğü için 15 yıl hapis cezası alan Çilem Doğan’ın Yargıtay’daki ilk duruşması görüldü. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden destek için gelen kadınlar ve basın duruşma salonuna alınmadı. Savcı cezanın onanmasını isterken Doğan’ın avukatları, savunmalarında müvekkillerinin meşru müdafaada bulunduğuna ve beraat etmesi gerektiğini söyledi. Avukatların savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararı 4 Kasım’da vereceğini açıkladı.

Kadınlar Kadıköy’de 30 yıl hapis cezası verilen Gökkan için seslendi: “Mücadelemiz yargılanamaz”

22 Ekim: Tevgera Jinên Azad (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan’a toplamda 30 yıl hapis cezası verilmesinin ardından Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadıköy’de Süreyya Operası önünde eylem yaptı.

Kadınlar için uygulanmayan 6284, Boğaziçi kayyumu için uygulandı: 14 öğrenci hakkında tedbir kararı

26 Ekim: Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyum rektörü Naci İnci, 5 Ekim tarihinde 10 öğrencinin kampüsten gözaltına alındığı eylemin ardından 14 öğrenci hakkında 6284 sayılı kanunun 5/1-a maddesine dayanarak “ısrarlı takip mağduru” sıfatıyla 14 öğrenci hakkında tedbir kararı çıkartmış. Kanunun asıl hedefi olan şiddet tehdidi altındaki kadınların korunması için kanun uygulanmazken Naci İnci’nin başvurusu üzerine tedbir kararı çıkarılması tepki çekti.

Şebnem Şirin, Furkan Zıbıncı isimli erkek tarafından katledildi

27 Ekim: Denizli’de Şebnem Şirin, Furkan Zıbıncı tarafından katledildi. Zıbıncı yakalanarak gözaltına alındı. Kadınlar sosyal medyada isyan etti.

Şebnem Şirin’in katili Furkan Zıbıncı tutuklandı

28 Ekim: Denizli’nin Pamukkale ilçesinde 25 yaşındaki Şebnem Şirin’in öldürülmesinin ardından gözaltına alınan Furkan Zıbıncı tutuklandı.

Tarsus’ta paketleme işçisi kadınların uyuşturucu kullanımına ve seks işçiliğine zorlanmasına karşı eylem: “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşamak istiyoruz”

30 Ekim: Tarsus’ta meyve ve sebze paketleme depolarında çalışan kadınların ve çocukların çeteler tarafından uyuşturucu madde kullanımına ve seks işçiliğine zorlandığı açığa çıkmıştı. Mersin Kadın Platformu ve Tarsus Kadın Platformu, yaşananlara tepki göstermek için basın açıklaması yaptı.

THY’den cinsiyetçi uygulama: Gazeteci Ceren Kaynak’a “Soyadınız değişmiş” denilerek bileti kullandırılmadı

1 Kasım: Gazeteci Ceren Kaynak, Türk Hava Yolları’ndan (THY) satın aldığı Ankara-Londra biletini pandemi süreciyle birlikte başlayan kapanmalar nedeniyle kullanamadı. Uçak biletini kullanabilmek için THY’ye başvuran ancak pandemi dönemi verilmiş haklardan yararlanamayacağı tarafına bildirilen Kaynak, bunun üzerine Tüketici Hakları Heyeti’ne başvurdu. Heyetin olumlu kararı sonrası bilet temini için tekrar THY’ye başvuran Kaynak’a bu kez de “Soyadınız değişmiş” denilerek engel çıkarıldı. Kaynak, “Medeni halimin değişmesiyle birlikte soyadımın da değişmiş olması nedeniyle hakkımı yine kullanamıyorum. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının hayatın her alanında kadın olduğumuz için karşımıza çıktığını yine deneyimlemiş oldum” diyerek tepki gösterdi.

Üniversiteli Feminist Kolektif yol haritasını açıkladı: “Biz dünyayı değiştirmek istemiyoruz, mütevazi bir önerimiz var; yeni bir dünya yaratmak”

2 Kasım: Üniversiteli Kadın Kolektifi; patriyarkal kapitalizmin yeni dinamikleri, feminist mücadelede özne, feminist hareketin kapsayıcılığı, yeni dönem mücadele dinamikleri gibi konularda yaptığı tartışmalar çerçevesinde feminist mücadelenin öznelerinin yalnızca kadınlarla sınırlandırılamayacağı sonucuna vararak LGBTİA+’ları da kapsayacak şekilde ismini Üniversiteli Feminist Kolektif (ÜFK) yaptı. ÜFK, bu süreçte Feminist Üniversite adında bir dergi de çıkardı.

Yargıtay, Çilem Doğan’ın cezasını onadı: “Sadece Çilem Doğan’ı değil, bütün kadınları hapsettiniz”

4 Kasım: Yargıtay, kendisine sistematik şiddet uygulayan ve seks işçiliğine sürüklemek isteyen Hasan Karabulut’u öldüren Çilem Doğan hakkında verilen 15 yıl hapis cezası kararını onadı. Doğan hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Hatay’da İstanbul Sözleşmesi eyleminde kadınlara kesilen para cezası iptal edildi

4 Kasım: Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla 27 Mart’ta Antakya/Köprübaşı’nda İstanbul Sözleşmesi Bizim sloganıyla basın açıklaması yapan kadınlardan ikisine idari para cezası kesilmişti. Hatay 2. Sulh Ceza Mahkemesi, para cezasını iptal etti.

Üniversiteli kadınlar Çilem Doğan için Ankara sokaklarındaydı: “Özsavunma haktır”

4 Kasım: Gece geç saatlerde Üniversiteli Feminist Kolektif, Yargıtay’da 15 yıllık hapis cezası onanan Çilem Doğan için Ankara’da sokağa çıktı.

Toplumsal Hukuk Kadın’dan İstanbul Sözleşmesi eylemlerinde hak ihlalleri raporu

5 Kasım: Ankara’da Toplumsal Hukuk Kadın’dan avukatlar, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sürecinde kadınların sokak eylemliliklerinde yaşanan hak ihlalleri ve kamu görevlilerine uygulanan cezasızlık politikasını raporlaştırdı. Hazırlanan rapor, Mor Mekan’da yapılan basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.

İstanbul’da kadınlar Çilem Doğan için eylemde: “Erkek adalet değil kadınlar kazanacak”

5 Kasım: İstanbul’da kadınlar Kadıköy Süreyya Operası önünde 25 Kasım Kadın Platformu çağrısıyla Çilem Doğan’ın Yargıtay’da onanan ceza kararını protesto etti.

Ankara’da kadınlar Çilem Doğan için sokakta: “Yaşamı savunmak suç değildir”

5 Kasım: Çilem Doğan’ın ölmemek için kocasını öldürmesinin ardından aldığı 15 yıl hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar sokağa çıkıp basın açıklaması yaptı. Açıklamada yargılanan kişinin erkek olsaydı da tahrik indirimleriyle aynı cezayı alacağı ifade edilirken verilen kararla kadınlara “Hayatına neden sahip çıktın” denilmiş olduğu belirtildi.

Avcılar Kadın Platformu Seda Kurt’un katledilişinin ikinci yılında sokakta: “Seda’nın katili aramızda, hayatını savunan Çilem cezaevinde”

5 Kasım: Seda Kurt’un İstanbul Avcılar Ambarlı’da Ercan Akkaş tarafından çocuklarının gözü önünde öldürülmesinin ikinci yılında Avcılar Kadın Platformu sokaktaydı. Katil Ercan Akkaş hakkında kırmızı bülten çıkarıldığı halde iki yıldır yakalanmamasına tepki gösteren kadınlar, “Seda’nın katili aramızda, hayatını savunan Çilem cezaevinde” dedi.

Lüleburgaz’da kadın cinayeti: Selçuk Gezici bıçakla saldırdığı İlknur Gökay Tuncel’i katletti

6 Kasım: Lüleburgaz’da belediye işçisi İlknur Gökay Tuncel, işten çıkıp evine yürüdüğü sırada kendisini takip eden Selçuk Gezici’nin bıçaklı saldırısına uğradı. İlknur Gökay Tuncel kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Lüleburgaz Belediyesi, İlknur Gökay Tuncel için eylemdeydi. DİSK Kadın Komisyonu takipçisi olacaklarını söyledi.

Hatay’da kadınlardan Çilem Doğan için eylem

6 Kasım: Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Büyük Antakya Parkı’nda düzenlenen eylemde “Ellerimiz Çilem’in ellerinde, özsavunma haktır! Çilem’in cezalandırılması kabul edilemez!” yazılı pankart açıldı.

Eskişehir’de kadınlar, Irak’tan Türkiye’ye göç eden ve 66 gündür kayıp Sally’nin akıbetini sordu

7 Kasım: Irak’tan Türkiye’ye göç eden Sally 66 gündür kayıp. Şüpheli Amjed Mohsin Mohammed tutuklanmasına rağmen Sally bulunamıyor. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Kanatlı AVM önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. Iraklı Sally’nin kız kardeşi Tabarek Challab Al-Abbood da eylemde söz aldı. Yapılan açıklamada, “Kadınların yaşam hakkının ihlal edilmesinin önünü açan yasalar yürürlüğe koyan, cezasızlık ile cinayetlerin önünü açan, İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımlarımıza el koyarak temel hakkımız olan yaşam hakkımızı gasp edenler; bu cinayetleri işleyenlerin sırtını sıvazlamıyor mu?” diye soruldu. Yargıtay tarafından cezası onanan Çilem Doğan için de ses çıkartıldı.

İzmir’de kadınlardan eylem

7 Kasım: Kendisine sistematik şiddet uygulayan ve seks işçiliğine sürüklemek isteyen Hasan Karabulut’u öldüren Çilem Doğan’ın Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nde tutuksuz yargılanan Doğan hakkında verilen 15 yıl mahkumiyet kararını onamasına karşı İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Karşıyaka İskelesi’nde bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı.

Erdoğan’ın laflarına tepki yağdı

8 Kasım: Tayyip Erdoğan, Kabine Toplansı’nın ardından yaptığı açıklamada “Her kim bu ülkede bir daha ‘İstanbul Sözleşmesi’ diye başlayan bir cümle kurarsa ona en başta ve en çok kendi adlarını sapkın ideolojik ajandaları uğruna istismar ettiği için kadınlarımız tepki göstermelidir” dedi. Sosyal medyada tepkiler büyürken, kadınlar İstanbul Sözleşmesi’yle başlayan paylaşımlarda bulunuyor.

Gezi Parkı eylemlerinde gözaltına alınanlara çıplak arama yapılmasına ilişkin üç polisin yargılanmasına başlandı

9 Kasım: Gezi Parkı eylemlerinin ardından Taksim Dayanışması gözaltılarında kadınlara yönelik çıplak arama işkencesi nedeniyle haklarında dava açılan üç polisin yargılanmasına İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşma öncesi TMMOB İstanbul İKK Kadın Komisyonu çağrısıyla kadın örgütleri, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Dava 10 Şubat 2022’ye ertelendi.

Kadın-emek örgütleri bütçe tartışmaları üzerine açıklama yaptı

10 Kasım: DİSK Kadın Komisyonu, KESK Kadın Meclisi, TMMOB Kadın Çalışma Grubu, TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu; TBMM’de görüşülmekte olan 2022 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi üzerine ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada “Bütçe derhal geri çekilmeli ve eşitlikçi bir bütçe hazırlanmalıdır” denildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini hatırlattılar

10 Kasım: TBMM’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri esnasında CHP ve HDP milletvekilleri İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğini haykırdı.

İstanbul’da kadın cinayeti: “Dizi ve filmlerden etkilendim, birini öldürmem gerekiyor”

10 Kasım: 9 Kasım akşam saat 19.00 sıralarında Barbaros Mahallesi Karanfil sokakta sitede tek başına yaşayan Can Göktuğ Boz, sokakta karşılaştığı Başak Cengiz’e samuray kılıcıyla saldırarak ağır yaraladı. Yaralı kadın, Ataşehir’de özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Cengiz, yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Gözaltına alınan Can Göktuğ Boz, Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Burada ifadesi alınan saldırgan, adliyeye sevk edildi. Savcılık, Boz’u “Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” ve “Silahla tehdit” suçlarından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti.

Okmeydanlı kadınlar Münevver Akyol için “İntihar değil, cinayet” diyerek eylem çağrısı yaptı

10 Kasım: Çocuk yaşta evlendirilen Münevver Akyol, evli olduğu Sıraç Akyol isimli erkek tarafından yıllardır gördüğü şiddete dayanamayarak intihar etti. Münevver için adalet isteyen kadınlar, “İntihar değil, cinayet” dedi.

Reyhanlı’da öğrencisini istismar eden öğretmen tutuklandı

11 Kasım: Reyhanlı’da öğrencisini istismar ettiği iddiasıyla yargılanan öğretmen 1,5 yıllık yargı sürecinin ardından görülen yedinci duruşmada tutuklandı.

Mersin Kadın Platformu’ndan 25 Kasım öncesi açıklama

11 Kasım: Mersin Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü öncesinde bir araya gelerek açıklama yaptı. “Erkek devlet şiddetine karşı özsavunmaya, 25 Kasım’da sokaklara!” başlıklı açıklamayı platform adına Zeynep Benli okudu. Benli, her sene olduğu gibi bu sene de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde alanlarda, sokaklarda, meydanlarda olmaya devam ettiklerini söyledi.

Kadın Savunma Ağı, Kadıköy’de eylemdeydi: “Sen, ben, o sokağa”

13 Kasım: Kadın Savunma Ağı, “Kadına yönelik şiddete karşı sen, ben, o sokağa” sloganıyla sokağa çıktı. Kadınlar, Kadıköy’deki Mor Mekan’da son hazırlıklarını tamamlayıp İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. İskele Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, burada ellerinde tuttukları resmi tutmaya tüm kadınları çağırdı. 25 Kasım günü Taksim/Tünel’de düzenlenecek olan eyleme yapılan çağrı ile eylem sona erdi.

“İntihar değil cinayet! Münevver için adalet”

13 Kasım: Okmeydanlı kadınlar, “İntihar değil cinayet! Münevver için adalet” pankartıyla mahalle içinde yürüyüş gerçekleştirdi. Okmeydanı Halkevi önünden başlayan yürüyüş, Mahmut Şevket Paşa Sağlık Ocağı önünde yapılan basın açıklamasının ardından sonlandırıldı. Açıklamada İstanbul Sözleşmesi vurgusu yapıldı.

Bursa ve İzmir’de eylem

13 Kasım: Bursa Kadın Platformu, 25 Kasım’a giderken her hafta eylemde olacaklarını duyurmuştu. Geçen hafta özsavunma uygulayan kadınlar için eylemde olan kadınlar, bu hafta da çocuk istismarlarına karşı Fomara Meydanı’nda bir araya geldi. Kadınlar, geçen hafta da olduğu gibi ellerinde “Erkek adalet değil, gerçek adalet” yazılı pankart taşıdı. İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü de Karşıyaka İskelesi önünde İstanbul Ataşehir’de samuray kılıcıyla Can Göktuğ Boz tarafından katledilen Başak Cengiz için eylemdeydi. “Kadın cinayetleri politiktir” sloganı atılan eylemde basın açıklaması yapıldı.

Kadın Savunma Ağı, Mamak’ta eylemdeydi: “Sen, ben, o birlikte direnmeye”

14 Kasım: Kadın Savunma Ağı Ankara Mamak’tan 25 Kasım’da sokağa çıkma çağrısı yaptı. Kadınlar tuttukları resimlerle “Sen, ben, o birlikte direnmeye” dedi.

KESK’li kadınlar Adana’da eylemdeydi

16 Kasım: KESK Adana Kadın Meclisi, İnönü Parkı’nda bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemde “Kadınlar güvenceli ve sendikalı çalışmak istiyor” yazılı pankart taşındı. Kadınlar geçen günlerde Gürgentepe Belediye Başkanı Yaşar Şahin’in makam odasında iki kadın işçiye uyguladığı mobbingi protesto etti. Yapılan açıklamada, “Kadın emekçilere ve belediye emekçilerine bu yönlü haddini aşan, baskı yapan Gürgentepe Belediye Başkanı Yaşar Şahin, emekçilerden ve kamuoyundan özür dilemeli, bir an önce istifa etmelidir” denildi.


Mardin’de 25 Kasım çağrısı

17 Kasım: Mardin Şahmaran Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla yaptığı açıklamada kadınlara birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Ankara’da devam eden davayı takip etmek isteyen kadınlar polisin engelleme girişimlerine rağmen açıklama yaptı

17 Kasım: Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olan Hasan Bilgili ve ortağı Serkan Durmaz’ın kadın veterinere tecavüz etmesinin ardından süren davanın altıncı duruşması sonrasında kadınlar Ankara Adliyesi önünde eylem yaptı. Polisin engelleme girişimine rağmen kadınlar, Adliye önünden Sıhhiye Köprüsü’ne doğru yürüyerek açıklamalarını okudu.

EŞİK, Dilipak’ın yargılandığı davada İstanbul Sözleşmesi maskelerinin çıkarılması istendi

17 Kasım: Abdurrahman Dilipak’ın İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlara hakaret ettiği duruşmasında EŞİK, davada zapta avukatların İstanbul Sözleşmesi yazılı maskelerinin çıkarılması talebinin geçtiğini ancak Dilipak’ın cinsiyetçi hakaretinin geçmediğini duyurdu.

Tarsus’ta Ula Kerem için eylem: “Çocuk işçiliği son bulsun”

18 Kasım: Tarsus Kadın Platformu, Mersin’de iş cinayetinde yaşamını yitiren 13 yaşındaki Suriyeli kız çocuğu Ula Kerem için yaptığı eylemde “Ula’yı aramızdan alan bu cinayetin sorumluları yargılanmalıdır. Failler hesap vermelidir. Çocuk işçiliği yasaklanmalıdır. Çocuktan işçi olmaz. Çocukların yeri fabrikalar değil, okullar, parklardır” dedi.

Antalya’da 25 Kasım çağrısı

18 Kasım: Antalya Kadın Platformu, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü programını açıkladı.

Ataşehir’de kadınlar, tecavüzcü Mehmet Tunç’un tutuklanmamasına tepki göstererek 25 Kasım’a çağrı yaptı

18 Kasım: Ataşehir Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için 1 Mayıs Mahallesi’nde bildiri dağıtırken aynı zamanda halen dışarıda serbestçe dolaşabilen tecavüzcü Mehmet Tunç’a da tepki gösterdi.

Bartın Kadın Platformu’ndan katledilen Azize Gülmez’in ailesine ziyaret

19 Kasım: Fındık fabrikasında çalışan Azize Gülmez, Ercan Özkavlak adlı erkek tarafından öldürülmüştü. Katil, Azize Gülmez’i korumaya çalışan depo çalışanı Emrullah Yıldız’ı da ağır yaralamıştı. Bartın Kadın Platformu, Azize Gülmez’in ailesine taziye ziyareti yaptı. Kadınlar, yaralı kurtulan Emrullah Yıldız’ın da durumunun takipçisi olacaklarını söyledi.

HDP Kadın Meclisi, Deniz Poyraz için eylemdeydi

19 Kasım: HDP Kadın Meclisi, Deniz Poyraz’ın katledildiği İzmir’de eylemdeydi.

Fatihli kadınlardan 25 Kasım çağrısı

20 Kasım: 25 Kasım çağrısı için Fatihli kadınlar Kocamustafapaşa’da eylemdeydi.

Mersin Kadın Platformu eylemdeydi

20 Kasım: Mersin Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne çağrı eylemlerini sürdürüyor. Kadınlar Nefret Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya geldi. Aynı zamanda Dünya Çocuk Hakları Günü’ne de vurgu yapan kadınlar yaşamını yitirdiği öğrenilen Müslüme ve iş cinayetinde yaşamını yitiren Ula Kerem’i de andı.

Kadın Savunma Ağı, Samsun’dan seslendi

20 Kasım: Kadın Savunma Ağı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesi “Kadına yönelik şiddete karşı sen, ben, o sokağa” sloganıyla eylemlerini sürdürüyor. İstanbul ve Ankara’nın ardından Samsun’da Kadın Savunma Ağı, Türkiş’te İş Bankası önünde bir araya gelerek eylem düzenledi.

Sarıyerli kadınlar sahil yolundan seslendi: “Hayatımız ve haklarımız için 25 Kasım’da sokaktayız”

20 Kasım: İstanbul’da Sarıyerli kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Taksim/Tünel’de düzenlenecek eyleme çağrı yapmak için Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda açıklama yaptıktan sonra Sarıyer sahil yolundan sloganlarla Beyaz Park’a yürüdü.

Keçiören Kadın Platformu’ndan 25 Kasım çağrısı: “Mücadelemizden vazgeçmiyoruz, isyanımızı büyütüyoruz”

20 Kasım: Ankara’da Keçiören Kadın Platformu, İncirli Direniş Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Kadınlar 25 Kasım günü için tüm kadınları Sakarya Caddesi’nde yapılacak eyleme çağırdı.

Bursalı kadınlar şiddete ve yoksulluğa karşı ses çıkarttı

20 Kasım: Bursa Kadın Platformu, 25 Kasım’a giderken her hafta eylemde olacaklarını duyurmuştu. İki hafta önce özsavunma uygulayan kadınlar için eylemde olan kadınlar, geçen hafta da çocuk istismarlarına karşı Fomara Meydanı’nda bir araya gelmişti. Kadınların bu haftaki gündemi ise kadın yoksulluğu oldu. Kadınlar, ellerinde “Şiddete, yoksulluğa karşı yalnız ve çaresiz değiliz” yazılı pankart taşıdı. Açıklamada şiddet ve yoksulluk tablosu karşısında susup oturmayacaklarını belirten kadınlar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Adana Kadın Platformu’ndan 25 Kasım çağrısı

21 Kasım: Adana Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yapacakları fenerli yürüyüşe çağrı yaptı. Kadınlar pankart açarak bildiri dağıttı. Bildiri dağıtarak kadınları eyleme çağıran kadınlar açıklama yaptı.

Ankara Kadın Platformu’ndan 25 Kasım çağrısı: “Savaşa, yoksulluğa ve erkek devlet şiddetine karşı mücadeleye”

21 Kasım: Ankara Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için Ankara’daki tüm kadınları sokağa çağırdı. Mülkiyeler Birliği’nde yapılan basın toplantısında Ankara eyleminin 25 Kasım günü 18.30’da Sakarya Meydanı’nda olacağı duyuruldu.

Kadınlar sosyal medyada ataerkiye kafa tuttukları anları paylaştı

21 Kasım: Kadınlar 25 Kasım vesilesiyle Türkiye’nin dört yanında yine sokaklara çıkacak, etkinlikler, mitingler ve feminist gece yürüyüşlerinde buluşacak. Bugün ise saat 15.00’te sosyal medya hesaplarından ataerkiye kafa tuttukları bir anı paylaşarak 25 Kasım’da düzenleyecekleri eylemlere çağrı yaptı.

Sultangazi’de kadınlar polisin engellemelerine rağmen yürüdü

21 Kasım: İstanbul Sultangazi’de polisin engellemesine rağmen slogan ve alkışlar eşliğinde yürüyen kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı sokaklarda olmaya devam edeceklerini söyledi.

Avcılar’da bir erkek evini yakıp silahla intihar etti: Eşi ve çocuğu yaralı kurtuldu

22 Kasım: Avcılar’da Hasan Akay isimli bir erkek karısı ve çocuğuyla birlikte içinde bulundukları evi yaktı. Eşi ve çocuğu balkondan yan komşuya geçip hayatlarının kurtarırken, içeride kalan Hasan Akay ise kapıyı üstüne kilitleyerek silahla intihar etti.

DİSK Kadın Komisyonu, Kadıköy’den seslendi: “ILO 190 Sözleşmesi onaylansın”

22 Kasım: DİSK Kadın Komisyonu, Türkiye genelinde düzenleyecekleri eylemlerinin startını Kadıköy’den verdi. Kadınlar, ILO 190 Sözleşmesi’nin onaylanması talebiyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne çağrı yaparak eylem yaptı.

KESK Kadın Meclisi, Diyarbakır ve Ankara’dan seslendi: “İsyanımızı büyütüyoruz”

22 Kasım: KESK Kadın Meclisi, 25 Kasım’a ilişkin iki kentte yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz” mesajı verdi.

Van’da panel

22 Kasım: Van Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında “Haklı olduğumuz her şey için mücadele etmeye devam edelim” başlığıyla panel düzenledi.

Ankara’da Kadın Savunma Ağı’ndan 25 Kasım çağrısı

22 Kasım: Ankara’da Kadın Savunması 25 Kasım öncesinde Kızılay’da Atatürk Bulvarı’nda açıklama yaparak tüm kadınları ve LGBTİ+’ları 25 Kasım’da sokağa çağırdı. Eyleme, çevredeki çok sayıda kişi de alkışlarıyla destekledi.

Boğaziçi’nde 25 Kasım için yürüyüş

22 Kasım: Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun çağrısıyla öğrenciler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, şiddete ve tacize karşı yürüdü. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için yapılan yürüyüşte şiddetten ve tacizden uzak akademi hayalini üniversite bileşenleriyle yinelediklerini belirten öğrenciler, “Kayyum kadro CİTÖK’ü kapatmaya çalışırken daha güvenli bir kampüs için beraber çabalıyoruz!” dedi.

Avcılar’da 25 Kasım çağrısı

22 Kasım: Avcılar Kadın Platformu “Şiddet düzenine itirazımız var” diyerek Deprem Anıtı önünde bir araya geldi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için Taksim’e çağrı yaptı.

HDP, Meclis’te yaptığı grup toplantısını kadınlarla düzenledi

23 Kasım: Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis’te yaptığı grup toplantısını kadınlarla düzenledi. Konuşmacılar 25 Kasım’da sokağa çağırdı.

DİSK Kadın Komisyonu, Kocaeli’den seslendi: “ILO 190 Sözleşmesi onaylansın”

23 Kasım: DİSK Kadın Komisyonu, işyerinde şiddet ve tacize karşı uluslararası alanda kabul edilen ILO 190 sözleşmesinin tarafından uygulanması için Kocaeli’nde eylemdeydi.

Ceren Özdemir’i katleden Özgür Arduç’a verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı

23 Kasım: Yargıtay, Ceren Özdemir’i katleden Özgür Arduç’a verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasını onadı.

HDP’li Züleyha Gülüm tehditlere rağmen Burhaniye’de: “Kimse erkek şiddetine karşı verdiğimiz mücadeleyi engelleyemeyecek”

23 Kasım: HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, MHP’lilerin tehditlerine rağmen İHD Balıkesir Şubesi’nin Burhaniye’de düzenlediği panele katıldı, “Kimse bizim erkek şiddetine ve erkek devlet şiddetine karşı verdiğimiz mücadeleyi engelleyemeyecek” dedi.

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü’den, 25 Kasım çağrısı

24 Kasım: Erkek, devlet şiddetine karşı dayanışmayla mücadele ettiklerini kaydeden İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, 25 Kasım Perşembe günü Leman Kültür Merkezi önünde buluşmaya çağırdı.

Batıkentli kadınlar: “Güvenli mahalleler ve şiddetsiz bir yaşam için mücadeleyi büyütüyoruz”

24 Kasım: 25 Kasım dolayısıyla açıklama yapan Batıkentli kadınlar güvenli mahalleler isterken “Eşitlik, özgürlük mücadelesinden, haklarımızdan, kazanımlarımızdan ve hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

DİSK Kadın Komisyonu, Adana, Kırklareli ve İzmir’den seslendi

24 Kasım: DİSK Kadın Komisyonu, Adana, Kırklareli ve İzmir’den “ILO 190 Sözleşmesi onaylansın” talebiyle seslendi.

SES’li kadınlardan 25 Kasım eylemi

25 Kasım: SES Aksaray Şube, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde açıklama yaptı.

DİSK Ankara Kadın Komisyonu, Çankaya Belediyesi önündeydi

25 Kasım: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde DİSK Ankara Kadın Komisyonu, Çankaya Belediyesi önünde “ILO 190 sayılı sözleşme onaylansın” demek için buluştu.

İstanbul 25 Kasım’ında kadınlar barikatları yıktı: “İsyanımız bitmedi… Hükümet istifa!”

25 Kasım: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, Türkiye’nin dört bir yanında erkek-devlet şiddetine, yoksulluğa ve cezasızlık politikalarına karşı sokakları doldurdu. Ankara Kadın Platformu’nun “Savaşa, yoksulluğa ve erkek devlet şiddetine karşı mücadeleye” sloganıyla yaptığı çağrısıyla kadınlar ve LGBTİ+’lar Sakarya Caddesi’nde buluştu. Yüzlerce kadın ve LGBTİ+, slogalar attı, şarkılar söyledi, dans etti. Coşkulu geçene eylemin gündeminde katledilen kadınlar da vardı özsavunma da halkın yoksullaşması da. İstanbul’da 25 Kasım Kadın Platformu’nun, “Erkek-devlet şiddetine karşı isyanımız bitmedi! Büyüyor! Hayatlarımız için mücadeleye!” çağrısına kulak veren kadınlar İstiklal Caddesi ve çevresini ablukaya alan polise aldırış etmeden Tünel Meydanı’nda buluştu. “Hükümet istifa” sloganlarının yükseldiği eylemde polis barikatlarını dağıtan kadınlara, çevik kuvvet biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı. Saldırının ardından yeniden toplanan kadınlar sokakları terk etmeyeceklerini, susmayacaklarını haykırdı. Ayrıca dünyanın pek çok yerinde yüz binlerce kadın sokaklardaydı.

Antalya Kadın Platformu: “Özgürlüklerimizden, haklarımızdan, yaşamlarımızdan ve birbirimizden vazgeçmiyoruz”

27 Kasım: Antalya Kadın Platdormu, Aydın Kanza Parkı’nda yaptığı basın açıklaması ile “Düşlerimizi, gülüşlerimizi, mücadelemizi asla teslim alamayacaksınız; geceleri, sokakları, meydanları, iş yerlerimizi, okulları, kampüsleri terk etmiyoruz; kadınlar vardır, kadınlar her yerde! Yaşasın kadın dayanışması! Yaşasın eşit ve özgür bir yaşam mücadelemiz!” dedi.


İzmir’de peş peşe transfobik nefret saldırıları: “Failleri en kısa sürede bulunarak en üst sınırdan ceza almalıdır”

28 Kasım: İzmir’de bir haftada üç nefret saldırısı: Üç trans kadın ağır yaralandı, bir trans kadın öldürüldü. Genç LGBTİ+, saldırıların bağlantılı olup olmadığının araştırılmasını talep etti.

Avustralya Parlamentosu çalışanlarının üçte birinin cinsel tacize uğradığı ortaya çıktı

30 Kasım: Avustralya’da yayımlanan bir rapor, federal parlamento çalışanlarının üçte birinin cinsel tacize uğradığını ortaya koydu. Başbakan Scott Morrison, rapordaki bulgular için “dehşet verici” ifadesini kullandı. Morrison, “Keşke raporu daha şaşırtıcı bulsaydım” dedi.

CHP’nin siyasette eşit temsiliyet talebiyle yüzde 50 cinsiyet kotası kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

30 Kasım: CHP’nin siyasette eşit temsiliyet talebiyle yüzde 50 cinsiyet kotası ve fermuar sistemi yasa teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Meclis’te kavga çıktı.

Tutuklu bulunan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’dan mahkemeye: “Özgürlük için mücadele ediyorum”

2 Aralık: TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan mahkemeye sunduğu yazılı savunmasında, “Beni ‘Türk devleti’ döveceğine ‘Kürt devleti’ dövsün diye, ‘kocam’ döveceğine ‘sevgilim’ dövsün diye de mücadele etmiyorum. Kadın soykırımının son bulması, evrende özgürce yaşamak için mücadele ediyorum” diyerek haklar için mücadele etmenin suç olamayacağını belirtti.

Musa Orhan’a iyi hal indiriminden 10 yıl ceza: “Kaçma şüphesi bulunmadığından tutuksuz yargılanmasına…”

3 Aralık: Tecavüz faili Musa Orhan’ın yargılandığı davada mahkeme heyeti, failin geleceğini düşünerek indirim uyguladı. Mahkeme, fail Musa Orhan’a “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 10 yıl hapis cezası ile tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

Kadın avukatlar TBB Genel Kurulu öncesinde taleplerini imzaya açtı: “Şekli eşitlik değil, gerçek eşitlik”

3 Aralık: Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu öncesinde kadın avukatlar “Şekli değil gerçek eşitlik” kampanyasıyla yeni seçilecek yönetime taleplerini iletmek için avukatların imzasına açık bir deklarayon metni yayımladı. Kadın avukatlar yeni seçilecek yönetime toplumsal cinsiyete dayalı şiddete ve ayrımcılığa; cinsel yönelime, cinsiyet kimliğine dayalı maruz bırakıldıkları şiddete ve ayrımcılığa karşı verilen mücadelede gereken özeni göstermeye davet etti.

HDK Kadın Meclisleri’nin iki gün sürecek konferansı başladı: “Erkek egemenliğine karşı direniş ve mücadele yöntemlerimizi konuşuyoruz”

4 Aralık: HDK’nin düzenlediği “Erkek Egemenliğine Karşı Direniş ve Mücadele Yöntemlerimizi Konuşuyoruz” başlıklı konferans başladı. Açılış konuşmasını yapan HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, “2022 yılında da kadınlar hem erkek hem de devlet şiddeti karşısında daha dik ve mücadeleci olacak” mesajını verdi.

İpek Er Ailesi Avukatları: “Cezasızlık zırhına karşı bir kazanımdır, gerçek adalet için mücadelemiz devam edecek”

6 Aralık: Tecavüz faili Musa Orhan’ın yargılandığı davada mahkeme heyeti, Orhan’a “nitelikli cinsel saldırı” suçundan indirim de vererek 10 yıl hapis cezası verdi ancak tutuklama kararı vermedi. Musa Orhan’a verilen cezaya ve genel olarak dosyaya ilişkin İpek Er ailesi avukatları açıklama yaptı.

Kadınlardan İbrahim Tatlıses’e “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verilmesine tepki

7 Aralık: Pantene Altın Kelebek Ödülleri’nde İbrahim Tatlıses’e “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verilmesi kadınların tepkisiyle karşılandı.

#BingölKYKkızyurdu öğrencileri güvenli barınma hakları için eylemdeydi

7 Aralık: Bingöl Pir Ali Bey KYK Kız Yurdu’nda kalan öğrenciler güvenli barınma hakkı için eylem başlattı.

Ceren Damar’ın katilinin anne ve babasının yargılandığı davada yetkisizlik kararı

8 Aralık: Ceren Damar’ın katili Hasan İsmail Hikmet’in annesi Hatice ve babası Ömer Hikmet’in yargılanmalarına başlandı. Davanın ilk duruşması Ankara 45. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

“HPV aşısı 71 ülkede ücretsiz, ülkemizde 3 dozu 2 bin 85 TL”

8 Aralık: Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısı için ödenen ücretin iade edilmesi talebiyle açtığı davanın duruşmasında, mahkeme heyeti, dosyanın jinekolog ve onkolog bilirkişileri tarafından incelemesine karar verdi.

Şili’de eşcinsel evlilik yasallaştı

8 Aralık: Şili’de eşcinsel evliliğe izin veren yasa onayladı. Dün parlamento tarafından ezici bir çoğunlukla onaylanan yasa, eşcinsel çiftlerin çocukları evlat edinmesine de olanak tanıyor.

Garibe Gezer’in şüpheli ölümü: “Cezaevinde cinsel şiddete uğramasına sessiz kalanların bu ölümün altında imzası var”

10 Aralık: Tutuklu bulunduğu cezaevinde işkence gördüğünü ve infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek suç duyurusunda bulunan Garibe Gezer şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Gezer’in intihar ettiği öne sürülse de insan hakları savunucuları bu koşullarda yaşanan bir ölümün intihar olarak tanımlanamayacağını, yaşananın doğrudan bir cinayet olduğunu belirtti. Gezer’in cenazesini almak üzere Adli Tıp Kurumu’na giden yakınları ve avukatları, polis saldırısına uğradı. Kadın örgütleri cezaevlerinde tırmanan şiddet vakalarına karşı eylem çağrısı yaptı.

Kadınlar Aysel Tuğluk’a özgürlük talebi ile eylemdeydi

10 Aralık: Silopi’de kadınlar, sağlık durumu kötüye giden Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesini istedi.

Kadınlar polis engeline rağmen Kadıköy’de Garibe Gezer ve Aysel Tuğluk için eylemdeydi: “Kadın tutsaklara işkenceye son”

10 Aralık: Cezaevinde işkenceye, cinsel şiddete uğrayan Garibe Gezer’in şüpheli şekilde hücresinde ölü bulunması ve cezaevinde kalamayacak durumdaki Aysel Tuğluk’un sağlık raporlarına rağmen cezaevinde tutuluyor olmasına tepki için kadınlar Kadıköy’de Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Polis, eylemi yaptırmayacağını söyledi.

Bingöl Pir Ali Bey KYK Yurdu öğrencileri: “Sağlıklı, güvenli bir eğitim ve barınma ortamı istiyoruz”

10 Aralık: Bingöl’de Pir Ali Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler, yaşanan güvenlik zafiyetine ve öğrencilerin iki erkek tarafından taciz edilmesine karşı açıklama yaparak, “Kendimizi güvende hissetmiyoruz” dedi.

Eda Nur Kaplan davası başladı: Faillerin tutukluluğu devam edecek

10 Aralık: Eda Nur Kaplan’a tecavüz eden ve intihar etmesine neden olan Mehmet Ardıçoğlu ve Yusuf Güzelyurt’un yargılanacağı davanın ilk duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Garibe Gezer yüzlerce kişinin katılımıyla defnedildi

10 Aralık: Garibe Gezer’in cenazesi polis ablukası altında, “Ey şehît xwîna te li êrdê namîne” sloganları ve yüzlerce kişinin katılımıyla Mardin Dargeçit’te toprağa verildi.

Aleyna Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi Ümitcan Uygun’un yargılandığı dava dosyaları birleştirildi

10 Aralık: Aleyna Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olan Ümitcan Uygun hakkında “tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlal” yönünden açılan dava ile “bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” yönünden açılan dava birleştirildi.

Garibe Gezer için Kocaeli, İzmir ve Mersin’de kadınlar eylemdeydi

11 Aralık: Garibe Gezer’in tutuklu bulunduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde şüpheli şekilde ölü bulunmasının ardından eylemler Kocaeli, İzmir ve Mersin’de devam etti.

Ankara’da kadınlardan Garibe Gezer, Aysel Tuğluk ve Fatma Demirel için açıklama: “İnfaz, işkence ve erkek-devlet şiddetine karşı birlikte güçlüyüz!”

12 Aralık: Şüpheli şekilde tutuklu bulunduğu cezaevinde ölü bulunan Garibe Gezer, hastalığı sebebiyle cezaevinde kalamayacak durumda olan tutuklu Aysel Tuğluk ve geçtiğimiz günlerde yaşadığı sıkıntılardan dolayı intihar eden KHK’li sağlık emekçisi Fatma Demirel için Ankara Kadın Platformu açıklama yaptı.

İsviçre’de kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı yürüyüş

12 Aralık: İsviçre’de son süreçte artan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakalarına karşı feminist örgütler sokağa çıktı.

Azra Gülendam Haytaoğlu davası başladı: #AzraİçinAdalet

13 Aralık: Azra Gülendam Haytaoğlu’nu katleden Mustafa Murat Ayhan hakkında “kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, “nitelikli cinsel istismar”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve tehdit” ile “hırsızlık” suçlarından 29 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Davanın ilk duruşması bugün Antalya Adliyesinde 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. Haytaoğlu’nun arkadaşları Akdeniz Üniversitesi’nden yürüyerek Adliye önüne geldi ve açıklama yaptı. Duruşma öncesi mahkeme salonu önünde arbede çıktı. Dava 31 Ocak 2022’ye ertelendi.

Sokakta duran trans kadınlara dava açıldı: İlk duruşma 8 Mart Kadınlar Günü’nde

14 Aralık: İstanbul’da dört trans kadına “hayasızca hareket” iddiasıyla dava açıldı. İlk duruşması 8 Mart Kadınlar Günü’nde görülecek davanın iddianamesinde bacak ve göğüslerin görünmesi, hatta mimik bile suç addediliyor.

Adana’da evli olduğu kadını katleden Ömer Sancar tutuklandı

14 Aralık: Adana’da evli olduğu Nazik Sancar’ı ateşli silahla öldüren Ömer Sancar mahkeme tarafından tutuklandı.

Esat-Eryaman davası 22 Şubat’a ertelendi

14 Aralık: Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı davada saldırganların aldığı cezayı Yargıtay’ın bozması üzerine yeniden davanın bu yıl içindeki dördüncü duruşması görüldü. Dava 22 Şubat 2022 saat 14.30’a ertelendi.

Adana’da kadınlar Garibe Gezer ve Aysel Tuğluk için eylemdeydi

15 Aralık: Adana Kadın Platformu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesinde Garibe Gezer ve Aysel Tuğluk için “Hafızasızlaştırıan, intihara sürükleyen, katleden erkek/devlet şiddetine karşı yasta değil isyandayız” yazılı pankart açarak açıklama yaptı.

KESK İstanbul Kadın Meclisi: “Garibe, Fatma ve katledilen tüm kadınları isyanımızda yaşatacağız”

16 Aralık: KESK İstanbul Kadın Meclisi, Eğitim Sen 3 No’lu Şubede şüpheli şekilde tutuklu bulunduğu cezaevinde ölü bulunan Garibe Gezer ve yaşadığı sıkıntılardan dolayı intihar eden KHK’li sağlık emekçisi Fatma Demirel için açıklama yaptı.

Kadınlardan Aysel Tuğluk, Garibe Gezer ve polis tacizine karşı açıklama: “Erkek-devlet-polis şiddetine karşı mücadelemiz engellenemez”

16 Aralık: Kadınlar Birlikte Güçlü, İstanbul, Hatay ve İzmir’de ortak açıklama yaptı. Kadınlar Ankara’da kadın mücadelesi yürütenlere karşı polisin tacizine değinirken şüpheli şekilde tutuklu bulunduğu cezaevinde ölü bulunan Garibe Gezer ve hastalığı sebebiyle cezaevinde kalamayacak durumda olan tutuklu Aysel Tuğluk için İstanbul’da yapılmak istenen eylemin yasaklanmasına karşı “Devlet bütün imkânlarını mücadele yürüten kadınlara karşı seferber etmeyi seçiyor” denildi.

İskenderun’da kadının yüzüne kızgın yağ döken Resul Erkmen tutuklandı

16 Aralık: Hatay’ın İskenderun ilçesinde Resul Erkmen tarafından yüzüne kızgın yağ dökülen kadın yaralandı, gözaltına alınan Erkmen tutuklandı.

Mersin’de kadın cinayeti: Metin Masat, Feriha Temiz’i katletti

17 Aralık: Mersin’de sabah saatlerinde yaşanan olayda Metin Masat adlı erkek Feriha Temiz’i katledip intihar girişiminde bulundu.

LGBTİ+ dernekleri İzmir’den seslendi: “Trans cinayetleri önlenebilir”

17 Aralık: LGBTİ+ dernekleri seks işçisi trans kadınlara nefret saldırılarına karşı İzmir Barosu’nda ortak açıklama yaptı.

Soylu’nun hedef göstermesi sonrası tutuklanan kadın aktiviste cezaevinde tecavüz tehdidi

17 Aralık: Süleyman Soylu’nun hedef göstermesinden sonra gözaltına alınıp tutuklananlardan TJA aktivisti Sümeyye Gök, çıplak arama ve psikolojik işkenceye maruz kalarak, tecavüzle tehdit edildi. Gök’ün avukatı yaşananlara ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Mersin Kadın Platformu’nun Feriha Temiz için yaptığı eylemde polis barikatı: “Kadınlara değil katillere barikat”

18 Aralık: Mersin Kadın Platformu, Özgür Çocuk Parkı’nda buluşup Feriha Temiz’in katledildiği Silifke Caddesi’ne yürümek istedi. Kadınlar Özgür Çocuk Parkı’ndan harekete geçtikleri anda polis barikat kurdu. Kadınlar, “Kadınlara değil katillere barikat” sloganı attı. Polisin engellemelerine rağmen alana gitmek isteyen kadınların elinde bulunan pankarta polis tarafından el koyuldu. Kadınlar daha sonra polisin el koyduğu pankartı geri alarak ara sokakta basın açıklaması yaptı.


Pınar Gültekin davasında Cemal Metin Avcı’nın iddiaları boşa çıktı: Dava 24 Ocak’a ertelendi

20 Aralık: Pınar Gültekin’in özel hayatını gözler önüne sermek pahasına ABD’den istediği telefon kayıtları için mahkemenin müzekkeresine yanıt geldi. Dokümanlarda, Gültekin’i katleden Avcı’nın “Pınar bana şantaj yaptı” iddiası boşa çıktı. Mahkeme heyeti, sanık Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına, diğer sanıkların ise tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Dava, 24 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

68 kadın örgütünden Aysel Tuğluk için dayanışma çağrısı

21 Aralık: 68 kadın örgütü cezaevinde olan ve sağlık durumu kötü olan Aysel Tuğluk için dayanışma çağrısı yaparak “Tuğluk’un sağlığıyla ilgili gelişebilecek tüm olumsuz sonuçlardan, ‘cezaevinde kalamaz’ raporunu görmezden gelen idari ve adli makamlar sorumlu olacaktır” dedi.

Yargıtay, Nevin Yıldırım’ın müebbet hapis cezasını onadı: Nurettin Gider ile rızaya dayalı olarak birlikte yaşadığı gerekçesi ile…

21 Aralık: Yargıtay, kendisine sistematik olarak cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider’i öldüren Nevin Yıldırım’a verilen müebbet hapis cezasını onadı. Kararda, Nurettin Gider’den kaynaklı Nevin Yıldırım’a yönelen haksız bir fiilin bulunmadığı ve Nevin Yıldırım’ın rızaya dayalı olarak Nurettin Gider ile birlikte yaşadığı gerekçe gösterildi.

Kazım Altınmakas tarafından katledilen Fatma Altınmakas’ın davası 24 Şubat’a ertelendi

23 Aralık: Ağrı’da Fatma Altınmakas’ı katleden Kazım Altınmakas’ın tutuklu yargılandığı dava görüldü. Eksik evrakların giderilmesi ve bir sonraki duruşmada mütalaanın verilmesi talebiyle dava 24 Şubat’a ertelendi.

Duygu Delen’in ölümüne ilişkin detaylı rapor gelmedi, dava ertelendi

24 Aralık: 13 Ağustos 2020’de Mehmet Kaplan’ın evinin balkonundan düşerek şüpheli şekilde hayatını kaybeden Duygu Delen’in davasının yedinci duruşması görüldü. Geçen duruşmada raporlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’ndan detaylı rapor gelmesi için dava ertelenmişti. Bu duruşmada Duygu Delen’in ölümüne ilişkin detaylı rapor gelmedi, dava ertelendi.

Balıkesir’de Zübeyde Karakoç’un şüpheli ölümü: “Kadın cinayetleri ve intiharları son bulsun”

24 Aralık: 22 Aralık günü Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşamını yitiren Zübeyde Karakoç’un ölümüne dair Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması’nın yaptığı açıklamada olayın aydınlatılması istendi.

Datça’da cinsel şiddet failinin serbest bırakılması protesto edildi

24 Aralık: Muğla’da Datça Kadın Platformu ve Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi, Datça Adliyesi önünde geçen aylarda Mesudiye’de gerçekleşen cinsel şiddetin faili O.G. adli kontrol ile serbest bırakılmasına karşı eylemdeydi.

Emrah Akgül isimli erkek, evli olduğu kadını öldürdü

24 Aralık: Antalya’da Emrah Akgül isimli erkek, evli olduğu Rukiye Akgül’ü öldürdü.

Nusaybin’de bir lisede müdür yardımcısı kız öğrenciye cinsel istismarda bulundu: Polis istismarı protesto edenleri engelledi

25 Aralık: Mardin Nusaybin’de taciz, tecavüz ve kadınların katledilmesine karşı yapılmak istenen eylem, polislerce engellenmek istendi. Engelleme girişimine kadınlar, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla cevap verdi.

Duygu Delen’in ölümüne ilişkin detaylı rapor geldi

27 Aralık: Antep’te 13 Ağustos 2020’de Mehmet Kaplan’ın evinin balkonundan düşerek şüpheli şekilde hayatını kaybeden Duygu Delen’in davasının yedinci duruşmasında detaylı rapor yine gelmemişti. Dava ertelenmişti. Duygu Delen’in ölümüyle ilgili Adli Tıp Üçüncü Üst Kurulu raporunu hazırladı. Üst kurul hazırladığı raporda Delen’in düşme anında canlı olduğunu söyledi.

LGBTİ+ aile örgütlerinden Süleyman Soylu’ya cevap

29 Aralık: Aile örgütleri, “LGBTİ+’lar bizim çocuklarımız, kardeşlerimiz, yeğenlerimiz, bizim evlatlarımızdır. Evlatlarımızı varoluşlarından ötürü dışlamıyor, aksine bağrımıza basıyoruz” dedi.

Can Göktuğ Boz için ağırlaştırılmış müebbet istendi

29 Aralık: Başak Cengiz’i öldüren Can Göktuğ Boz için ağırlaştırılmış müebbet istendi.

TTB, Kongre’de aldığı kararın ardından cinsiyet eşitliği planının ilk adımını attı

29 Aralık: TTB cinsiyet eşitliği planının ilk adımını attı. TTB 73. Büyük Kongresi’nde oybirliği ile kabul edilen “Cinsel Şiddeti Önleme ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleme Yönergesi” kapsamında eşgüdüm Kurulu kuruldu.

İzmir’de Deniz Poyraz davası: “Bu organize bir siyasi cinayettir”

29 Aralık: HDP İzmir il binasına 17 Haziran’da düzenlenen silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ın öldürülmesine dair davanın ilk duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Hande Buse Şeker Davası 4 Nisan’a ertelendi

30 Aralık: Hande Buse Şeker’i öldüren polis Volkan Hicret’in yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme, katil polis Hicret’in, Şeker’i suçladığı ve araştırılmasını istediği iddiayı reddetti. Dava 4 Nisan’a ertelendi, sanık tutuklu yargılanmaya devam edecek.

Balıkesir’de Zübeyde Karakoç’un şüpheli ölümüne kadınlardan tepki

30 Aralık: 22 Aralık günü şiddet gördüğü erkek arkadaşıyla yaşadığı evde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Zübeyde Karakoç için kadınlar Balıkesir’de basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

Feminist Gece Yürüyüşü davasında hakimden kadınlara: “Erkekler de öldürülüyor, biz de mi toplanalım?”

30 Aralık: İstanbul Beyoğlu’nda 8 Mart 2020’de yapılan Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis müdahale etmiş ve direnen 35 kişiyi gözaltına almıştı. Dava açılan 35 kişinin yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, 3 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasına ve tanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmesine karar vererek davayı 28 Nisan’a erteledi.

Feministler 2021’i eylemle kapattı: “İsyanım dolar gibi yükseliyor!”

30 Aralık: Feministler, “yoksulluğa feminist isyan” diyerek saat 19.30’da Beşiktaş Kartal heykelinin yanında buluştu.

“BONUS: Kadınlara ve lubunlara mutlu yıllar, patriyarkanın boyu devrilsin”

31 Aralık: Mutlu yıllar! (Sendika.Org)

Daha yeni Daha eski