HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Elimizdeki belgelerden bir ansiklopedi çıkar. Önümüzdeki süreçte çok daha farklı dernek ve vakıfları da paylaşacağız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'de oturum ve çalışma izni alabilmek için yüklü miktarlarda paraları TÜRGEV ve ENSAR Vakfı arac...


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD'de oturum ve çalışma izni alabilmek için yüklü miktarlarda paraları TÜRGEV ve ENSAR Vakfı aracılığı ile TÜRKEN Vakfı'na aktarıldığını iddia ederek "Bu bir kaçış planıdır" demişti. CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın paravan vakıflar aracılığıyla yurtdışına para aktardığını iddia etmişti.

TÜRGEV ve ENSAR Vakfı üzerinden ABD'de oturma ve çalışma izni çıkarılmak istendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu “Hukuksuzlukla yok ettikleri ülkeden, hukuka sığınmak için ABD’ye kaçmak istiyorlar. Paravan bir vakıf kuruyorlar. Başına bir Amerikan vatandaşını koyuyorlar. Ama vakfın asıl yönetimi, Erdoğan ailesi üyelerine ait. Türkiye’den iki vakıf seçiliyor. TÜRGEV ve ENSAR. Bu vakıflar başlıyor, paraları bir Amerikan vatandaşına göndermeye. 1 milyar lirayı şıp diye transfer ediyorlar Amerika’ya. Erdoğan, çık söyle. Bu para gönderttiğin paravanın başında senin ailenden kim var? Ailede kim gönderiyor, bu paraları? Ailenden kim alıyor bu paraları, karşı tarafta. Çık anlat, çekinme” açıklamasını yapmıştı.

Gündemi sarsan videonun ardından gözler Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) kurulan TÜRKEN Vakfı'na çevrildi. CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Cumhuriyet'e konuşarak Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarıyla ilgili detaylar verdi.

Özcan, vakfın yönetiminde AKP'de geçmişi olan isimlerin olduğunu söyleyerek "Aldıkları her kararın Tayyip Bey tarafından onaylandığını düşündüğümüz bir kuruluş. Yalnızca ABD'de değil İngiltere'de de faaliyetleri var. TURKEN Vakfı'nın başında Berham Turan ve Erdoğan'ın kuzeni Halil Mutlu da var" ifadelerini kullandı.

"RESMİ EVRAKLARINDA BURS İŞLEMİ YOK"

Özcan sözlerini şöyle sürdürdü:

Faaliyet raporlarında iddia edildiği gibi eğitim konusunda büyük işler yapan bir kurum değil. İşlerinin çoğu alım-satım, emlak, inşaat işleri... Muhammed Ali'nin çiftliğini satın aldılar. New York'un en pahalı yerlerinden birinde arsa satın alındı ve şu an gökdelen dikiliyor. Ne ilginçtir ki, ABD'nin en pahalı yerlerinden birini seçmişler öğrenci yurdu için. 2020 Haziran itibarıyla sunulan resmi evraklarda burs işlemi gözükmüyor. Son iki seneyi hala bilmiyoruz.

"1 MİLYON DOLAR HARCANMIŞ ORKESTRA ORTADA YOK"

Vakıf kurulduktan iki sene sonra bir Filarmoni Orkestrası kurmuşlar. 1 milyon dolardan fazla para harcamışlar ama orkestra şu an nerede bilinmiyor. 2015-16 yılları arasında Tayyip Bey'in de katıldığı bir yemek galasında konser vermişler ancak şu an o grup nerede bilmiyoruz.

"ABD ADALET BAKANLIĞI EK BİLGİ TALEP ETMİŞ"

ABD Hazine Bakanlığı'ndan bilgileri talep ettik. Onlarda resmi temsilciliğimiz adına bizzat kendileri bu bilgileri verdi. Ancak şöyle bir şey gerçekleşmiş; Geçen sene ABD Hazine Bakanlığı'na ek olarak ABD Adalet Bakanlığı vakıftan bağışlarıyla ilgili detaylı bir ek bilgi talep etmiş. Biz yıllardır bunların çalışmalarını yaparken ABD Adalet Bakanlığı'nın 'legal' baskıları sonucunda geçtiğimiz hafta belgeleri teslim etmişler.

"ELİMİZDEKİ BELGELERDEN BİR ANSİKLOPEDİ ÇIKAR"

Elimizde o kadar resmi belge var ki bunlardan bir ansiklopedi çıkar. Genel Başkanımız resmi teyitli belge olmadan konuşmayan bir isim. Bizden de bunu talep ediyor. Elimizde bir çok dernek ve vakfın ismi var. Tahmin oyunu yapmıyoruz, kamuoyuyla paylaştığımız her şeyin belgesi var. Önümüzdeki süreçte çok daha farklı dernek ve vakıfları da paylaşacağız. Biz belgeleri elimize geçtiği gibi paylaşmıyoruz. Danıştığımız ve teyit ettiğimiz çok uzman var.

"SETA VAKFI VE TÜRK İLERLEME ENSTİTÜSÜ DE PARA AKTARMIŞ"

Yurter Özcan, Kılıçdaroğlu'nun videosunda yer almayan, medyaya yansımayan bir vakıf ve dernek var mı sorusuna şu şekilde cevap verdi:

Evet var. Hala aktif olan vakıflar ve bir süre önce kapatılan vakıflar var. Birisi Turkish Institute for Progress (Türk İlerleme Entitüsü) düşünce kuruluşu adı altında faaliyet gösteren bir kuruluş var. Burası da New York'a yakın bir bölgede. Bir süre sonra kapatmışlar.

"BU KADAR HIZLI REFLEKS GÖSTERMELERİ İDDİALARIMIZI DOĞRULUYOR"

Bize gelen son bilgi Tayyip Bey'in genel başkanımıza bir dava açacağı yönünde. O zaman bizde mahkemede belgeleri klasörlerle Türk yargısıyla paylaşacağız.

ABD'deki TURKEN Foundation'la ilgili çarpıcı sorular: Varlığı milyarlık, bursu sıfır!

CHP ABD temsilcisi Yurter Özcan'ın yaptığı açıklamaya göre, Ensar Vakfı ve TÜRGEV'in ABD'de kurduğu “TURKEN Foundation" isimli vakfın toplam varlığı 2020 yılı itibarıyla 1 milyar TL'yi geçti. Ancak ABD resmi makamlarına göre vakıf o sene herhangi bir burs vermedi.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın ABD’de kurduğu TURKEN Foundation'ın toplam varlıklarındaki büyümeye dair dikkat çeken bilgiler açıkladı.

CHP'nin ABD Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada Türken Foundation'un vergi beyannamesine ulaşıldığı belirtilerek "ABD Gelir Dairesi’nden (IRS) aldığımız bu resmi beyanname 1 Temmuz 2019 ve 30 Haziran 2020 arası tarihleri kapsıyor. Sadece o sene TURKEN Foundation’a 9.3 milyon dolar bağış gelmiş" bilgisi verildi.

ESRA ALBAYRAK VE BİLAL ERDOĞAN İMZALI

Yurter Özcan Turken Foundation'un 2014 senesinde ABD'de ENSAR ve TÜRGEV'in ortak kuruluşu olarak açıldığını hatırlattı. 

Vakfın ülkedeki kuruluş belgesinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın imzası bulunuyor. Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ise vakfın yönetim kurulu üyeleri arasında yer alıyor. 

"TOPLAM BURS SIFIR DOLAR!"

Yurter Özcan yaptığı açıklamada, "ABD’li resmi makamlardan ulaştığımız, ABD Gelir Dairesi (IRS)’den aldığımız bu resmi beyanname 1 Temmuz 2019 ve 30 Haziran 2020 arası tarihleri kapsıyor. Sadece o sene TURKEN Foundation’a 9.3 milyon dolar bağış gelmiş. En son yapılan resmi vergi beyanı o olduğu için, son 2 senede yapılan bağışları henüz bilmiyoruz. 30 Haziran 2020 itibarıyla Türken Foundation’ın toplam varlığı 67 milyon dolar yani 1 milyar Türk Lirası" ifadelerini kullandı.

"Misyonu burs ve öğrencilere yurt sağlamak olan bu vakfın, son vergi beyannamesine göre o sene verdiği toplam burs ise sıfır dolar!" diyen Özcan, açıklamasını "Bu vakfın kendi beyanı. Ünlü boksör Muhammad Ali’nin çiftliğini satın alan ve New York Manhattan’da lüks bir gökdelen yapan bu vakfın gerçek amacı ne? Bu konuyu kamuoyu adına takip etmeye devam edeceğiz" diyerek tamamladı.

İşte Özcan'ın paylaştığı belgeler:





Kayıp 560 milyon lira TURKEN'in inşaatına mı gitti?

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Eti Maden'in yurt dışı şirketlerinin Sayıştay tarafından denetlenebilmesi çağrısında bulundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Sayıştay ve TBMM KİT Komisyonu tarafından, Eti Maden'in yurt dışı şirketlerinin denetlenebileceği bir mekanizmanın çalıştırılmadığını belirtti.

Eti Maden İşletmelerinin yıllar itibarıyla yurt dışı satış ve iskonto oranlarına dikkati çeken Yavuzyılmaz, 14 Aralık 2017'ye kadar iskonto oranlarının yüzde 1,6 oranında olduğunu, bu tarihteki genel müdür değişikliğinin ardından iskonto oranlarının yaklaşık yüzde 5,25'e yükseldiğini ifade etti.

FARKIN NEDENİ NE?

Yurt dışı şirket kanalıyla son 2 yılın ortalama satış tutarının yaklaşık 725 milyon dolar olduğunu aktaran Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:

"725 milyon dolarlık satış tutarının 2018 yılı iskonto tutarı 52 milyon dolar, 2019 yılı iskonto tutarı ise 42 milyon dolardır. 725 milyon doların 2018 yılı öncesi ortalama iskonto oranı olan yüzde 1,6 üzerinden hesaplanması durumunda, yapılan iskonto yaklaşık 12 milyon dolar olacaktı. Bugünkü kurla 2018-2019 yılları için toplam 560 milyon lira olan bu aradaki farkın nedeni ne olabilir? Bu kayıp 560 milyon liranın, TÜRKEN Vakfı'nın New York'ta inşa edilmekte olan 21 katlı gökdelen inşaatı için kaynak yaratılması amacıyla, önce iskonto sistemiyle yurt dışında oluşturulup sonrasında ABD'ye mi transfer edildiğinin araştırılması için ETİ Maden Teftiş Kurulunun harekete geçmesi ve yurt dışı şirketlerin tüm hesaplarının Sayıştay'a açılması gerekmektedir." (CUMHURİYET)

Business News